Airasia Ride Rancang Masuki Pasaran Singapura Menjelang Jun 2023

KUALA LUMPUR, 12 Jan (Bernama) — Capital A Bhd merancang melancarkan perkhidmatan e-hailingnya, airasia ride, di Singapura pada Jun tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Tan Sri Tony Fernandes berkata proses untuk mendapatkan lesen bagi perkhidmatan di Singapura sedang berjalan dan kumpulan itu menjangkakan bakal memperolehnya pada suku pertama tahun ini.

“Kita akan tawarkan perkhidmatan ke lebih banyak bandar di Malaysia dan seterusnya di Singapura pada Jun, kemudian kita sasarkan Filipina dan seterusnya,” katanya pada sidang akhbar selepas majlis penghargaan Rakan Penghantar dan Pemandu airasia Super App, di sini, hari ini.

Ketika ini, syarikat tersebut beroperasi di pasaran Malaysia, Thailand dan Indonesia. 

Fernandes berkata setakat ini, terdapat sekurang-kurangnya 400 pemandu sepenuh masa dengan airasia ride. 

“Begitu juga bagi airasia food, peningkatan jumlah rakan penghantar sepenuh masa, yang berjumlah kira-kira 100 orang pada masa ini, telah mencapai kadar menyelesaikan penghantaran (pesanan) yang lebih tinggi pada 85 peratus dan meningkatkan kepantasan penghantaran dengan ketara, katanya.

“Pada asasnya, program pekerjaan sepenuh masa untuk pemandu dan rakan penghantar kami bukan sahaja meningkatkan produktiviti dan kecekapan tetapi juga mewujudkan persekitaran kerja yang lebih kondusif dan menyediakan kepada mereka keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Serantau airasia ride, Lim Chiew Shan berkata kumpulan itu sedang mengkaji kombinasi pemandu sepenuh masa dan fleksibel bagi pasaran Singapura.

“Kami menyasar meraih keuntungan (bermula) tahun ini dan ada kemungkinan bahawa kami akan menjadi syarikat pandu-hailing pertama yang menjana keuntungan dalam tempoh dua tahun selepas dilancarkan,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

“Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

— BERNAMA