OPR Naik Lagi? Ini Solusi Jika Anda Tak Boleh Bayar Pembiayaan Rumah

Berita mengenai OPR naik lebih menakutkan berbanding Manchester United atau Arsenal yang dibelasah teruk oleh pihak lawan. Secara automatik, peminjam mula membuat kira-kira kadar pinjaman rumah yang mereka perlu tambah bulan hadapan. 

Seperti yang kita sedia maklum, Bank Negara Malaysia telah menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak empat kali tahun ini sebagai strategi reaktif dan proaktif berdepan dengan inflasi global. 

Yang lebih menyesakkan dada dan poket tentunya apabila ada ura-ura di media mengatakan BNM akan menaikkan lagi OPR seawal Januari 2023. 

Baca :MIDF Jangka BNM Naikkan OPR Ke Tahap Prapandemik Pada Januari 2023

Sungguhpun dasar monetari ini dilihat membebankan rakyat, khususnya golongan peminjam pinjaman hartanah, langkah ini dilihat menampakkan impak positif dalam usaha pemulihan ekonomi pasca pandemik. 

Tinjauan di media sosial menunjukkan, tidak ramai netizen yang gembira dengan kenaikan OPR oleh BNM. Ada juga yang mula khuatir dan risau mereka tidak mampu membayar pinjaman hartanah bulanan pada bank. 

Jika anda salah seorang dari netizen yang tidak gembira dengan kenaikan OPR, jangan risau kerana ada solusi yang anda boleh guna jika tidak mampu bayar ansuran pinjaman hartanah. 

Apa Itu OPR? 

Dalam bahasa mudah, OPR adalah polisi kewangan yang ditetapkan BNM untuk mengawal kadar nisbah pinjaman yang perlu dibayar pada bank untuk dana atau modal yang dipinjam. 

Semakin tinggi kenaikan kadar nisbah OPR, semakin tinggi jumlah pinjaman yang perlu dibayar. Kesannya, kadar faedah bank akan meningkat dan ini menyebabkan pinjaman menjadi semakin mahal. 

Kenapa OPR Naik? 

Dalam setiap negara, akan wujud sebuah bank pusat yang juga sebuah institusi awam dan berfungsi secara eksklusif mengeluarkan matawang, mengawal kadar pertukaran wang asing dan memastikan kadar kewangan negara berada dalam paras yang sihat. 

Misi utama semua bank pusat adalah mewujudkan kestabilan dalam harga barang dan ini bermaksud bank pusat bertanggungjawab sepenuhnya mengawal inflasi dan deflasi sebuah negara. 

Kredit : Trading Economics

Dalam konteks Malaysia hari ini, berlaku peningkatan inflasi yang kritikal dan ini memberi cabaran besar kepada BNM. 

Oleh yang demikian, BNM perlu mengawal inflasi dengan mengetatkan pinjaman supaya orang awam dan perniagaan tidak lagi meminjam wang kerana kadar pinjaman yang tinggi. 

Asas ekonomi menunjukkan, apabila permintaan terhadap barang dan servis menurun, harganya juga akan menurun. Inilah apa yang BNM cuba lakukan iaitu untuk menurunkan harga barang dan servis di pasaran awam. 

Untuk faham lebih lanjut, anda boleh tonton video penerangan tentang bagaimana ekonomi berfungsi oleh Ray Dalio di bawah. 

Siapa Terkesan Bila OPR Naik? 

Malangnya, dalam kenaikan OPR ada juga keburukannya pada peminjam sedia ada. Impaknya, semua pinjaman berasaskan fixed loan seperti Base Lending Rate (BLR) dan Base Financing Rate (BFR) akan meningkat. 

Ini bermakna, jika anda membayar pinjaman hartanah anda sebanyak RM700, berkemungkinan besar kadar minima terbaharu adalah RM800 – RM1,000 sebulan mengikut kadar kenaikan OPR semasa. 

Baca : Kadar Dasar Semalaman (OPR) Naik, Apa Kesannya Kepada Kita?

Akan tetapi, BNM tidak akan menaikkan OPR pada kadar drastik. Lazimnya, kadar OPR akan dinaikkan secara berkala pada suku pertama, suku kedua, suku ketiga atau suku keempat setiap tahun. 

Jangan tak tahu, kadar kenaikan OPR bukan hanya membebankan anda sahaja, golongan yang buat duit dari turun naik saham turut terkesan. 

Baca : Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Solusi Bila OPR Naik Untuk Pemilik Rumah 

Terdapat sebuah skim bantuan yang dikenali sebagai Loan Repayment Assistance oleh BNM dengan fokus membantu peminjam yang berdepan dengan cabaran untuk membuat ansuran pinjaman. 

Konsep moratorium ini diberikan kepada semua golongan (B40, M40 dan T20), usahawan mikro dan syarikat yang terkesan bermula 7 Julai 2021. 

Di bawah skim bantuan ini, terdapat banyak bank dan institusi pembangunan kewangan yang akan bantu anda. Sila rujuk di bawah. 

Kredit : Bank Negara Malaysia

Bank Institusi Pembangunan Kewangan 
Citibank UOB Bank Bank Islam HSBC Bank MUFG Bank BNP Paribas Sumitomo MitsuiBank MuammalatOCBC / OCBC IslamicKuwait Finance House RHB Bank / RHB Islamic CIMB Bank / CIMB IslamicAmbank / Ambank Islamic  Public Bank / Public Islamic Maybank / Maybank Islamic Al Rajhi Banking & InvestmentAffin Bank / Affin Islamic Bank Hong Leong / Hong Leong IslamicAlliance Bank / Alliance Islamic Bank Standard Chartered / Standard Chartered Saadiq Agrobank SME Bank EXIM Bank Bank Rakyat Bank Simpanan Nasional Bank Pembangunan Malaysia 

Anda boleh rujuk video di bawah untuk faham proses tersebut. 

Caranya :- 

1. Dapatkan informasi di website BNM 

2. Semak kelayakan anda 

3. Lihat syarat dan dokumen yang diperlukan 

4. Pilih bank yang anda gunakan untuk pinjaman

5. Mohon bantuan AKPK jika perlu 

Baca : Bagaimana Sistem Pembiayaan Hartanah Berfungsi?

Kesimpulannya, sentiasa ada jalan keluar untuk terus hidup walaupun OPR naik lagi. Apa yang anda perlu buat adalah, kurangkan komitmen dan belanja bersifat kehendak dan fokus selesaikan pinjaman rumah jika berkemampuan. 

Jika anda ada masalah, ikut sahaja step by step yang dikongsikan di atas. Cara paling cepat sebenarnya adalah dengan pergi ke bank dan mohon untuk buat ‘repayment assistant’.

Kredit : 

Previous ArticleNext Article

OPR : Langkah Taktikal BNM Untuk Menyokong Momentum Ekonomi, Kata Penganalisis

KUALA LUMPUR, 19 Jan (Bernama) — Keputusan Bank Negara Malaysia (BNM) mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada 2.75 peratus dilihat sebagai langkah taktikal ketika ekonomi terus berada dalam kedudukan yang kukuh, kata seorang penganalisis.

Ketua Ahli Ekonomi Juwai IQI Shan Saeed berkata bank pusat tersebut juga telah memainkan peranannya secara strategik bagi tempoh 2019 hingga 2022 serta terbukti dapat menangani cabaran tekanan harga.

“Kestabilan dasar monetari itu sememangnya menjadi keutamaan BNM dalam memenuhi mandat unjurannya ketika semua bank-bank global bertindak menaikkan kadar faedah masing-masing bagi membendung lonjakan harga dalam ekonomi global,” katanya kepada Bernama.

Shan juga menyifatkan keadaan inflasi semakin memuncak di rantau Asean dan akan hanya susut dalam suku ketiga 2023 manakala tuas dasar monetari itu pula memerlukan tempoh selama 12-15 bulan untuk memberi kesan di peringkat makro bagi menurunkan harga komoditi-komoditi utama.

“Bagi saya, sebahagian besar bank pusat global ini akan bertindak mengurangkan kadar itu selepas suku ketiga dan keempat tahun ini bagi menyokong trajektori pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK).

“BNM akan terus menyokong ekonomi di peringkat makro lagi,” katanya.

Selain itu, katanya, ringgit juga telah terbukti memaparkan kestabilannya dari segi struktur dan meningkat sebanyak 10.64 peratus sejak Oktober 2022.

Malah, ringgit dijangka meneruskan aliran kenaikannya pada 2023 dan mencecah sekitar paras 4.10 hingga 4.37 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) dengan prospek kestabilannya terus ketara.

“Peningkatan ringgit juga adalah antara cara untuk meredakan tekanan inflasi dalam ekonomi dan kami (Juwai IQ) kekal yakin dengan (prospek) ekonomi Malaysia, termasuk KDNK dalam lingkungan 4.5-5.5 peratus dalam tahun fiskal semasa,” katanya.

Bank pusat itu telah bertindak mengekalkan kadar OPR pada  2.75 peratus dalam mesyuarat hari ini bagi membolehkannya menilai kesan pelarasan OPR sebelum ini secara kumulatif berikutan kesan dasar monetari berkenaan terhadap ekonomi.

Menurutnys, selepas mencatat prestasi kukuh pada 2022, pertumbuhan bagi tahun ini dijangka lebih menyederhana di tengah-tengah ekonomi global yang perlahan dan perbelanjaan isi rumah pula akan berteraskan peningkatan pekerjaan serta prospek pendapatan yang mampan.

Sementara itu, Rakan Kongsi Pengurusan SPI Asset Management, Stephen Innes berkata keputusan yang dibuat BNM itu adalah mengejutkan memandangkan konsensus menjangkakan satu kenaikan.

“Saya menyifatkannya sebagai satu kejutan yang menyenangkan kerana bank pusat sedang mendorong pendirian propertumbuhan kerajaan.

“Berita baiknya adalah inflasi global kini sedang mengalami penyusutan memandangkan rantaian bekalan global dibuka, dan ini diharapkan boleh ditunjukkan menerusi penurunan harga penghantaran, yang akan memberi manfaat kepada pengeksport Asean,” katanya.

Beliau juga yakin BNM memperoleh lebih banyak ruang gerak dasar selepas Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) memperlahankan kenaikan kadar kepada yang lebih rendah manakala ringgit yang lebih kukuh juga meredakan kebimbangan mengenai inflasi yang diimport.

“Pasaran dan ahli politik sama-sama seharusnya gembira dengan keputusan yang menyokong kadar faedah rendah ini,” katanya.

Begitu juga, Ketua Ahli Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Firdaos Rosli berkata walaupun pendirian BNM itu mengejutkan, namun bank pusat juga mungkin mahu memastikan dasar monetari terus kekal akomodatif sekurang-kurangnya sehingga suku pertama atau mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari seterusnya pada Mac.

“Saya berpandangan penekanan BNM adalah lebih kepada pertumbuhan domestik berbanding dengan pertumbuhan luaran. OPR telah berada paras terendah sepanjang sejarah Malaysia, yang terbukti terutamanya semasa krisis seperti Krisis Kewangan Asia, Krisis Kewangan Global dan Krisis COVID-19. Kadar itu adalah akomodatif pada masa ini dan kemungkinan sukar untuk menormalkannya kepada kadar sebelum pandemik,” katanya.

Sementara itu, penyelidikan oleh MIDF menjelaskan BNM mengambil pendekatan tunggu dan lihat untuk menilai prestasi pasaran selepas peningkatan lebih 100 mata asas (bps) yang diputuskan pada tahun lepas.

“Bagaimanapun, kami yakin kemungkinan untuk menormalkan lagi dasar monetari itu masih kekal memandangkan data ekonomi domestik masih menunjukkan momentum yang memberangsangkan,” jelasnya dalam nota penyelidikan hari ini.

Cabang penyelidikan MIDF itu turut mengunjurkan kenaikan kadar sebanyak 25 bps kepada 3.00 peratus pada Mac 2023 dan untuk menormalkan Keperluan Rizab Berkanun BNM daripada 2.00 peratus kepada 3.00 peratus tahun ini.

“Dari perspektif jangka masa sederhana, normalisasi kadar dasar diperlukan untuk mengelakkan risiko yang boleh menjejaskan kestabilan prospek ekonomi masa depan seperti inflasi tinggi yang berterusan serta peningkatan keberhutangan isi rumah,” menurutnya.

Penyelidikan oleh OCBC Treasury pula mengulas bahawa keputusan bank pusat untuk menghentikan sementara kenaikan kdar faedah sebagai menarik kerana walaupun BNM telah menekankan pertumbuhan sebelum ini, ia turut mengambil berat mengenai risiko inflasi.

— BERNAMA