Alliance Islamic Bank Melancarkan Program Halal in One

Putrajaya, 7 Januari 2020 – Alliance Islamic Bank Berhad (“Alliance Islamic Bank”), subsidiari Alliance Bank Malaysia Berhad, hari ini melancarkan Program Halal in One, sebuah ekosistem enterpris Halal yang bertujuan membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS) memanfaatkan peluang dalam segmen ini.

Program ini menawarkan para pemilik perniagaan yang menerokai industri Halal dengan penyelesaian hujung ke hujung termasuk khidmat nasihat perniagaan, khidmat pemadanan perniagaan dan pembiayaan patuh syariah.

Sempena dengan pelancaran Program Halal in One, Alliance Islamic Bank telah menandatangani Memorandum Persefahaman (“MoU”) dengan rakan strategik, HQC Commerce Sdn Bhd. Acara menandatangani perjanjian telah disaksikan oleh Dato’ Dr. Sirajuddin bin Suhaimee, Pengarah, Sekretariat Majlis Halal Malaysia JAKIM, yang turut merasmikan majlis pelancaran.

Kiri ke Kanan: Dato’ Hj. Khairul Shahril bin Hj. Hamzah, Chief Executive Officer of HQC Commerce Sdn Bhd, Dato’ Dr. Sirajuddin bin Suhaimee, Director of Malaysia Halal Council Secretariat JAKIM, Mr. Rizal IL-Ehzan Fadil Azim, Chief Executive Officer of Alliance Islamic Bank, and Mr. Noor Azmi Mat Said, Chief Executive Officer of SME Corporation Malaysia

“Malaysia merupakan antara peneraju utama industri Halal menerusi ekosistem ekonomi Halal yang kukuh dengan tumpuan yang berterusan dalam membangunkan pembiayaan Islam global. PKS di Malaysia mempunyai kelebihan untuk menceburi segmen Halal global yang dijangka berkembang kepada US$3.0 trilion pada 2023. Namun sehingga 2018, 90% daripada PKS Malaysia masih belum memiliki sijil Halal,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Alliance Islamic Bank, Encik Rizal IL-Ehzan Fadil Azim.

“Program Halal in One menawarkan khidmat nasihat perniagaan oleh perunding Halal bagi membantu PKS memperoleh sijil Halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). PKS juga dapat menghadiri program latihan kesedaran Halal yang disediakan secara percuma. Kami menyokong khidmat nasihat yang kami sediakan dengan penyelesaian perbankan Halal termasuk pembiayaan khas, penyelesaian pembayaran gaji, dan Takaful enterpris serta peluang pemadanan perniagaan berasaskan Halal.”

Menerusi Halal in One, Bank merancang untuk membentuk sebuah ekosistem yang terdiri daripada rakan-rakan strategik yang memiliki pelbagai kepakaran berasaskan Halal bagi membantu para pemilik perniagaan mengembangkan perniagaan mereka dalam sektor ini.

Ketua Pegawai Eksekutif HQC Commerce Sdn Bhd, Dato’ Hj. Khairul Shahril bin Hj. Hamzah, berkata, “Permintaan global terhadap produk Halal sedang meningkat dengan pesat. Sijil Halal Malaysia yang dikeluarkan oleh JAKIM mendapat pengiktirafan dan dihormati di seluruh dunia. Faktor ini memberikan kelebihan kepada perniagaan di Malaysia. Menerusi perkongsian dengan Alliance Islamic Bank, kami berharap agar dapat berhubung dengan lebih ramai pemilik perniagaan dan PKS untuk mengembangkan perniagaan mereka dengan memanfaatkan pasaran Halal.”

“Program Halal in One kami merupakan sebuah ekosistem inklusif yang menggabungkan semua elemen yang diperlukan oleh perniagaan untuk berkembang dalam segmen Halal: khidmat nasihat dan pemadanan perniagaan, persijilan halal dan pendanaan. Kami percaya bahawa usaha yang kami lakukan ini dapat membantu menyokong usaha kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai pembekal utama perkhidmatan sokongan Halal serta menjadi pusat kecemerlangan dalam kewangan Islam,” kata Encik Rizal IL-Ehzan.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Program Halal in One Alliance Islamic Bank, sila layari:

https://www.alliancebank.com.my/Alliance-Islamic-Bank-Berhad/Home.

 # # #

Mengenai Alliance Islamic Bank Berhad

Alliance Islamic Bank Berhad (AIS) ialah subsidiari milik penuh Alliance Bank Malaysia Berhad (Alliance Bank), dan menawarkan pelbagai pilihan produk dan perkhidmatan patuh Syariah untuk para pengguna dan juga perniagaan.

AIS merupakan penyokong inisiatif yang menggalakkan dan mewujudkan impak positif kepada perniagaan, komuniti dan persekitaran.  

Mengenai HQC Commerce Sdn Bhd

HQC Commerce Sdn Bhd adalah salah satu Rakan Strategi untuk Malaysia International Halal Academy (MIHA), JAKIM dalam menyediakan nasihat dan bimbingan, latihan dan program pembangunan kapasiti.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA