Apakah Yang Dimaksudkan Dengan ‘Market Timing’?

Pelabur-pelabur yang pernah dengar konsep market timing, sudah tentu mengetahui betapa ramai pelabur superstar seperti Peter Lynch dan Warren Buffett yang membencinya. Ia merupakan konsep yang menimbulkan kontroversi dalam dunia pelaburan, kerana ia dianggap sebagai suatu teknik pelaburan yang langsung tidak melihat kepada “value” sesebuah aset.

Bagi yang pertama kali dengar konsep ini, jom kita sama-sama ambil tahu apa yang dimaksudkan dengan ‘Market Timing’.

Maksud Market Timing

Market timing merupakan sebuah strategi dalam menentukan titik pembelian atau penjualan aset pada sesuatu masa, dengan meramalkan kenaikan atau penurunan harganya dalam jangkamasa yang pendek.

Objektif tindakan sebegini adalah untuk cuba membeli pada harga yang rendah dan kemudiannya menjualnya pada harga yang tinggi; tanpa melihat kepada nilai intrinsik aset tersebut atau dengan kata lain – ‘fundamental’.

Seorang pengamal market timing akan sentiasa membeli sesuatu aset, kemudian menjualnya dan mengulangi perbuatan ini dengan harapan beliau akan berjaya meramal ‘top’ dan ‘bottom’ harga aset tersebut. Ianya dilakukan setiap kali tanpa strategi yang jelas, namun tidak terbukti berkesan.

Apa Kata Pelabur-Pelabur Terkenal?

Kebanyakan pelabur terkenal amat tidak suka dengan market timing. Ini kerana mereka mendakwa market timing amat sukar dilakukan dan tidak kurang juga yang mengatakan bahawa ia adalah mustahil.

Di sini penulis ingin berkongsi beberapa pendapat daripada pelabur terkenal, mudah-mudahan dapat menjadi panduan kepada kita.

1. Warren Buffett, pelabur paling kaya dan tersohor di dunia:

“I can’t time stocks.. I don’t know anybody else who can either.”

“You are making a terrible mistake if you stay out of a game that you think is going to be very good over time, because you think you can pick a better time to enter it.”

“You may have trouble believing this, but Charlie and I never have an opinion about the market because it wouldn’t be any good and it might interfere with the opinions we have that are good.”

“Market forecasters will fill your ear but will never fill your wallet.”

 “Our stay-put behavior reflects our view that the stock market serves as a relocation center at which money is moved from the active to the patient.”

2. Sir John Templeton, pengasas Templeton (kini Franklin Templeton):

“History shows that time, not timing, is the key to investment success. Therefore the best time to buy stocks is when you have money.”

3. Peter Lynch, pelabur lagenda dari Fidelity:

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves.”

“I can’t recall ever once having seen the name of a market timer on Forbes’ annual list of the richest people in the world. If it were truly possible to predict corrections, you’d think somebody would have made billions by doing it.”

4. Charlie Munger, rakan kongsi Warren Buffett:

“I don’t think we would want a manager who thought he could just go to cash based on macroeconomic notions and then hop back in when it was no longer advantageous to be in cash. Since we can’t do that ourselves.”

5. Jack Bogle, pengasas Vanguard menyatakan:

“After nearly 50 years in this business, I do not know of anybody who has [timed the market] successfully. I don’t even know of anybody who knows anybody who has done it.”

6. Benjamin Graham, guru kepada ramai pelabur lagenda termasuk Warren Buffett:

“It is our view that that stock-market timing cannot be done, with general success, unless the time to buy is related to an attractive price level, as measured by analytical standards.“

Fuh, penulis pun rasa takut bila membaca apa yang dikatakan oleh pakar-pakar ini tentang market timing. Secara ringkasnya, tiada siapa pun mampu melakukan market timing secara konsisten dan menjana keuntungan secara berterusan dalam jangka masa yang panjang.

Penulis paling gemar ungkapan Peter Lynch. Kalau betul market timing boleh buat duit, dah tentulah orang tersebut akan masuk dalam senarai orang-orang paling kaya di dunia, kan? Betul juga kata-kata tersebut.

Pelabur Perlu Fahami Risiko dan Keburukan Market Timing

Menurut Christopher Browne, pengamal market timing perlu menjadi tepat 82% dalam kesemua keputusan yang dibuatnya untuk bersaing dengan keuntungan yang dibuat oleh strategi “buy and hold”.

Ini merupakan hasil kajian William Sharpe (ya, pengasas nisbah Sharpe itulah), seorang pemenang hadiah Nobel. Banyak kajian lain juga mendapati bahawa portfolio yang mengamalkan market timing seringkali mempunyai prestasi yang lebih buruk berbanding indeks saham.

Market timing memerlukan seseorang individu sentiasa memerhatikan keadaan pasaran saham semasa, membuatkan individu tersebut terdedah kepada stres dan keresahan; lalu berkemungkinan membuat keputusan yang tidak sepatutnya dilakukan.

Akhirnya individu tersebut gagal mengikuti perancangan dan analisis asal yang berpotensi membuat keuntungan yang besar.

Salah satu lagi sebab mengapa market timing tidak baik untuk pelabur ialah kerana market timing memerlukan seseorang itu kerap “trading”.

Umum mengetahui bahawa “trading” memerlukan masa dan kos, dan semakin banyak trading maka semakin banyaklah ia memakan masa dan kos.

Tambahan lagi, tiada indikator dan signal yang dapat meramalkan ‘top’ dan ‘bottom’ pasaran saham secara konsisten dan tepat setiap kali. Untuk menjadi tepat sekurang-kurangnya 70% adalah sesuatu yang sangat sukar untuk dilakukan.

Kalau kita tidak ingat dan faham akan risiko dan keburukan ini, besar kemungkinan kita akan jadi seperti pelabur dibawah.

Sumber Rujukan: Credit Suisse, Sunday Times, Behavioural Finance: The Psychology of Investing

Akhir Kata

Sebelum kita berfikir untuk ‘time the market’, eloklah kita ingat mengenai perkara-perkara yang dibincangkan di atas. Penulis bukan nak menakutkan sesiapa, tapi hanya ingin mengingatkan risiko-risiko yang bakal dihadapi apabila kita membuat market timing.

Penulis sendiri sedikit sebanyak mengamalkan market timing, tetapi hanya untuk mencari titik entri yang terbaik untuk membeli saham yang undervalued; seperti yang disebutkan oleh Benjamin Graham di atas.

Berbanding market timing, adalah lebih mudah dan menguntungkan untuk kita menganalisa saham secara menyeluruh untuk memastikan kita membeli syarikat yang baik pada harga yang murah.

Selamat melabur!

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Sebab Kenapa ‘Japanese Candlestick’ Masih Relevan Sehingga Ke Hari Ini

Dalam cerita klasik masyarakat China (莊子 外 篇), ada satu kisah tentang seekor burung bernama Yuanchu (鹓 鶵), yang membawa maksud seekor burung yang luar biasa ataupun phoenix muda.

Diringkaskan cerita, Yuanchu adalah merupakan burung yang gemar berpindah-randah menyeberangi lautan demi lautan dan sering berhijrah. Disebabakan Yuanchu sering menempuh jarak yang jauh, ia sering berehat pada sebatang pokok yang tinggi.

Menurut lagenda, Yuanchu tidak akan hinggap pada mana-mana pokok melainkan ianya pokok permaisuri (pohon paulownia). Apabila lapar, ia tidak akan memakan apa-apa kecuali buah buluh tanpa menghiraukan betapa laparnya seekor Yuanchu. Dan ia tidak minum, melainkan air manisan dari Amrita Spring tanpa menghiraukan betapa hausnya ketika itu.

Percayakah anda, kita tidak boleh menyalahkan burung (Yuanchu), kerana mempunyai sikap sombong dan selera tertentu. Yuanchu hanya mewarisi gaya kehidupannya yang unik berdasarkan pengalaman bertahun-tahun, dan warisan itu telah diturunkan sejak beberapa generasi spesies burung tersebut yang telah lalu.

Faktor lain adalah kerana gaya hidup tersebut penting untuk melindungi diri mereka daripada risiko atau bahaya yang bakal berlaku jika mereka tidak konsisten mengamalkannya.

Jika diperhalusi dalam dunia pelaburan dan perdagangan, ianya hampir serupa seperti kisah hidup Yuanchu.

Sebagai contoh, kita tidak seharusnya membeli saham hanya kerana harganya yang murah tanpa membuat sebarang kajian atau analisa teknikal yang lebih mendalam dan juga analisa fundamental.

Disebabkan inilah, wujudnya Japanese candlestick untuk membuat penilaian sejauh mana tindakan yang bakal kita ambil adalah bersesuaian dengan keadaan semasa dan masa hadapan.

Bagi merungkainya dengan lebih mendalam, berikut adalah sebab-sebab kenapa Japanese candlestick masih relevan sehingga hari ini:

1. Petunjuk Utama (Leading Indicator)

Sebab utama ianya menjadi panduan utama dalam analisa teknikal adalah kerana ia mempunyai kemampuan untuk menunjukkan isyarat pertukaran arah dengan lebih mudah, pantas dan ringkas berbanding analisa teknikal yang berasal dari negara barat.

Disebabkan kelebihan Japanase candlestick inilah, ianya kini menjadi rujukan utama dalam para analisa teknikal sehingga ke hari ini. Dengan sekali imbas, candlestick mampu menceritakan arah pergerakan harga saham yang bakal berlaku. 

2. Gambaran Yang Menarik (Pictorial)

Setiap formasi Japanese candlestick akan memberikan gambaran yang menarik, dan sangat mudah difahami. Dalam setiap formasi Japanese candlestick tersebut menggambarkan keadaan psikologi pelabur atau pedagang berdasarkan jangka masa yang telah ditetapkan, sekaligus dapat kita membuat keputusan dengan lebih baik.

Kelebihan lain adalah ianya mempunyai nama yang unik bagi menggambarkan mesej di sebalik formasi candlestick tersebut. Di antara nama-nama candlestick yang popular adalah ‘hangman, hammer, shooting star, dark cloud cover, engulfing’ dan banyak lagi.

3. Serba Boleh

Ianya juga serba boleh kerana ia boleh digunakan sendirian atau digabungkan dengan tools analisa teknikal Barat seperti indikator relative strength index (RSI), Bollinger Band, MACD dan bermacam-macam lagi.

Japanese candlestick menggunakan rujukan data harga sepenuhnya sama seperti carta bar.

4. Boleh Digunakan Pada ‘Time Frame’ Berbeza

Japanese candlestick boleh digunakan dalam mana-mana time-frame, ianya terserah kepada kita. Jika nak trade jangka masa pendek atau sederhana, boleh guna time-frame 15 minit, 30 minit, 1 jam dan sebagainya.

Jika kita nak melabur untuk jangka masa yang lebih panjang, boleh guna time frame sehari (daily) atau seminggu (weekly) ke atas.

5. Fleksibel

Japanese candlestick boleh digunakan dalam apa jua jenis pasaran atau instrumen pelaburan seperti saham, futures, komoditi, aset digital (crypto currency) dan sebagainya.

Jika seseorang nak buat analisa teknikal terhada negara luar seperti Amerika Syarikat, Brazil, Jerman, China dan sebagainya juga boleh dilakukan.

6. Telah Diuji Dan Terbukti

Japanese candlestick telah digunapakai generasi demi generasi selama ratusan tahun di negara Jepun. Sehinggakan hari ini, para analisa masih menggunakannya.

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!