Apakah Yang Dimaksudkan Dengan ‘Market Timing’?

Pelabur-pelabur yang pernah dengar konsep market timing, sudah tentu mengetahui betapa ramai pelabur superstar seperti Peter Lynch dan Warren Buffett yang membencinya. Ia merupakan konsep yang menimbulkan kontroversi dalam dunia pelaburan, kerana ia dianggap sebagai suatu teknik pelaburan yang langsung tidak melihat kepada “value” sesebuah aset.

Bagi yang pertama kali dengar konsep ini, jom kita sama-sama ambil tahu apa yang dimaksudkan dengan ‘Market Timing’.

Maksud Market Timing

Market timing merupakan sebuah strategi dalam menentukan titik pembelian atau penjualan aset pada sesuatu masa, dengan meramalkan kenaikan atau penurunan harganya dalam jangkamasa yang pendek.

Objektif tindakan sebegini adalah untuk cuba membeli pada harga yang rendah dan kemudiannya menjualnya pada harga yang tinggi; tanpa melihat kepada nilai intrinsik aset tersebut atau dengan kata lain – ‘fundamental’.

Seorang pengamal market timing akan sentiasa membeli sesuatu aset, kemudian menjualnya dan mengulangi perbuatan ini dengan harapan beliau akan berjaya meramal ‘top’ dan ‘bottom’ harga aset tersebut. Ianya dilakukan setiap kali tanpa strategi yang jelas, namun tidak terbukti berkesan.

Apa Kata Pelabur-Pelabur Terkenal?

Kebanyakan pelabur terkenal amat tidak suka dengan market timing. Ini kerana mereka mendakwa market timing amat sukar dilakukan dan tidak kurang juga yang mengatakan bahawa ia adalah mustahil.

Di sini penulis ingin berkongsi beberapa pendapat daripada pelabur terkenal, mudah-mudahan dapat menjadi panduan kepada kita.

1. Warren Buffett, pelabur paling kaya dan tersohor di dunia:

“I can’t time stocks.. I don’t know anybody else who can either.”

“You are making a terrible mistake if you stay out of a game that you think is going to be very good over time, because you think you can pick a better time to enter it.”

“You may have trouble believing this, but Charlie and I never have an opinion about the market because it wouldn’t be any good and it might interfere with the opinions we have that are good.”

“Market forecasters will fill your ear but will never fill your wallet.”

 “Our stay-put behavior reflects our view that the stock market serves as a relocation center at which money is moved from the active to the patient.”

2. Sir John Templeton, pengasas Templeton (kini Franklin Templeton):

“History shows that time, not timing, is the key to investment success. Therefore the best time to buy stocks is when you have money.”

3. Peter Lynch, pelabur lagenda dari Fidelity:

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves.”

“I can’t recall ever once having seen the name of a market timer on Forbes’ annual list of the richest people in the world. If it were truly possible to predict corrections, you’d think somebody would have made billions by doing it.”

4. Charlie Munger, rakan kongsi Warren Buffett:

“I don’t think we would want a manager who thought he could just go to cash based on macroeconomic notions and then hop back in when it was no longer advantageous to be in cash. Since we can’t do that ourselves.”

5. Jack Bogle, pengasas Vanguard menyatakan:

“After nearly 50 years in this business, I do not know of anybody who has [timed the market] successfully. I don’t even know of anybody who knows anybody who has done it.”

6. Benjamin Graham, guru kepada ramai pelabur lagenda termasuk Warren Buffett:

“It is our view that that stock-market timing cannot be done, with general success, unless the time to buy is related to an attractive price level, as measured by analytical standards.“

Fuh, penulis pun rasa takut bila membaca apa yang dikatakan oleh pakar-pakar ini tentang market timing. Secara ringkasnya, tiada siapa pun mampu melakukan market timing secara konsisten dan menjana keuntungan secara berterusan dalam jangka masa yang panjang.

Penulis paling gemar ungkapan Peter Lynch. Kalau betul market timing boleh buat duit, dah tentulah orang tersebut akan masuk dalam senarai orang-orang paling kaya di dunia, kan? Betul juga kata-kata tersebut.

Pelabur Perlu Fahami Risiko dan Keburukan Market Timing

Menurut Christopher Browne, pengamal market timing perlu menjadi tepat 82% dalam kesemua keputusan yang dibuatnya untuk bersaing dengan keuntungan yang dibuat oleh strategi “buy and hold”.

Ini merupakan hasil kajian William Sharpe (ya, pengasas nisbah Sharpe itulah), seorang pemenang hadiah Nobel. Banyak kajian lain juga mendapati bahawa portfolio yang mengamalkan market timing seringkali mempunyai prestasi yang lebih buruk berbanding indeks saham.

Market timing memerlukan seseorang individu sentiasa memerhatikan keadaan pasaran saham semasa, membuatkan individu tersebut terdedah kepada stres dan keresahan; lalu berkemungkinan membuat keputusan yang tidak sepatutnya dilakukan.

Akhirnya individu tersebut gagal mengikuti perancangan dan analisis asal yang berpotensi membuat keuntungan yang besar.

Salah satu lagi sebab mengapa market timing tidak baik untuk pelabur ialah kerana market timing memerlukan seseorang itu kerap “trading”.

Umum mengetahui bahawa “trading” memerlukan masa dan kos, dan semakin banyak trading maka semakin banyaklah ia memakan masa dan kos.

Tambahan lagi, tiada indikator dan signal yang dapat meramalkan ‘top’ dan ‘bottom’ pasaran saham secara konsisten dan tepat setiap kali. Untuk menjadi tepat sekurang-kurangnya 70% adalah sesuatu yang sangat sukar untuk dilakukan.

Kalau kita tidak ingat dan faham akan risiko dan keburukan ini, besar kemungkinan kita akan jadi seperti pelabur dibawah.

Sumber Rujukan: Credit Suisse, Sunday Times, Behavioural Finance: The Psychology of Investing

Akhir Kata

Sebelum kita berfikir untuk ‘time the market’, eloklah kita ingat mengenai perkara-perkara yang dibincangkan di atas. Penulis bukan nak menakutkan sesiapa, tapi hanya ingin mengingatkan risiko-risiko yang bakal dihadapi apabila kita membuat market timing.

Penulis sendiri sedikit sebanyak mengamalkan market timing, tetapi hanya untuk mencari titik entri yang terbaik untuk membeli saham yang undervalued; seperti yang disebutkan oleh Benjamin Graham di atas.

Berbanding market timing, adalah lebih mudah dan menguntungkan untuk kita menganalisa saham secara menyeluruh untuk memastikan kita membeli syarikat yang baik pada harga yang murah.

Selamat melabur!

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Nak Gandakan Duit Dalam Pasaran Saham Menggunakan Rule of 72

Tujuan kita melabur dalam pasaran saham adalah untuk menggandakan wang daripada modal yang kita gunakan. Setiap orang mempunyai modal yang berbeza, jadi tak kiralah jika anda ada RM1,000, RM10,000 atau RM100,000; pasti kita nak lihat duit kita berkembang. Tapi sebelum kita mula bicara, pernah tak dengar pasal Rule of 72 ni? Menurut Investopedia, Rule of 72 adalah cara paling mudah untuk kita tahu berapa lama sesuatu pelaburan akan berganda berdasarkan kadar faedah tahunan yang tetap. Dengan membahagikan 72 dengan kadar pulangan/dividen tahunan, pelabur boleh menjangkakan bilangan tahun yang diperlukan untuk menggandakan pelaburan asal. Dalam erti kata lain, kalau kita ada modal RM1,000 – berapa lama masa yang diperlukan untuk menggandakan wang tersebut menjadi RM2,000? Kalau ada RM10,000, berapa tahun yang diperlukan untuk ia berganda menjadi RM20,000? 1. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 6% Setahun 72 / 6 = 12 tahun Ia akan mengambil masa 12 tahun untuk menggandakan wang anda jika kadar faedah/dividen adalah 6% setahun secara konsisten. 2. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 10% Setahun 72 / 10 = 7.2 tahun Ia akan mengambil masa 7.2 tahun untuk menggandakan wang anda 3. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 15% Setahun 72 / 15 = 4.8 tahun Ia akan mengambil masa 4.8 tahun untuk menggandakan wang anda 4. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 20% Setahun 72 / 20 = 3.6 tahun Ia akan mengambil masa 3.6 tahun untuk menggandakan wang anda 5. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 30% Setahun 72 / 30 = 2.4 tahun Ia akan mengambil masa 2.4 tahun untuk menggandakan wang anda 6. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 50% Setahun 72 / 50 = 1.44 tahun Ia akan mengambil masa 1.44 tahun untuk menggandakan wang anda

Itulah Dia Konsep Rule Of 72

Nampak menarik bukan? Tapi apakah instrumen pelaburan yang mampu memberikan pulangan yang menarik setiap tahun? Bagi pulangan 6% setahun, kita mungkin boleh lihat kepada Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan juga dividen daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Tabung Haji (TH) pun mampu memberi pulangan sebanyak itu, kecuali tahun lepas apabila hibah TH jatuh kepada paras 1.25%. Tahun-tahun sebelum ini, TH memang konsisten juga. Bagaimana pula dengan pulangan 10%-15% setahun? Di antara instrumen pelaburan yang popular adalah unit trust dan hartanah. Nak pulangan lebih besar? Warren Buffett amat berpuas hati dengan pulangan sebanyak 20% yang mampu dijana melalui pelaburan di pasaran saham. Tapi kalau nak pulangan 30%, 50% atau lebih – pasaran saham adalah merupakan tempatnya. Ianya sesuai dengan istilah ‘High Risk High Return’. Tapi bukan semudah itu untuk meraih keuntungan yang tinggi, kita kena pastikan ilmu penuh di dada terlebih dahulu. Pengalaman juga memainkan peranan yang penting. Emosi juga tersangatlah penting. Kena follow Trading Plan ketat-ketat, barulah kerugian diminimakan dan keuntungan dimaksimakan. Sekarang dah tahu berapa lama masa yang diperlukan untuk menggandakan duit anda? Adakah pasaran saham tempat yang sesuai untuk anda?

Tak Tahu Nak Beli Saham Apa? Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.
This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham. Jumpa anda di sana! *Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.
Iklan

Anak Minum Susu Pediasure, Mak dan Ayah Beli Saham Mereka

Mesti ramai di kalangan ibubapa yang memberikan anak mereka minum susu Pediasure ni kan? Tapi tahukah anda bahawa anda boleh beli saham parent company mereka, iaitu Abbott Laboratories?

Jom kita dengar kupasan menarik daripada Stallion Brothers, pakar pelaburan saham global untuk cerita lebih lanjut mengenai Pediasure ni.

Berpangkalan Di Amerika Syarikat

Abbott Laboratories berpangkalan di US dan merupakan market leader kepada produk technology blood screening, heart failure monitoring & produk nutrisi.

Kalau kat Malaysia kita lebih kenal dengan nama produk mereka berbanding nama syarikat Abbott Laboratories ni. Produk mereka yang popular kat Malaysia ini adalah produk susu PEDIASURE.

Susu PediaSure ni boleh dikatakan susu premium bagi kanak-kanak. Harga yang dijual boleh dapat 2 – 3 kilogram susu lain. Namun sebagai pelabur, kita perlu melihat daripada segi potensi pasaran produk tersebut.

Kita boleh jumpa produk mereka di mana-mana pasaraya yang ada di Malaysia. Jadi, keboleh pasaran dan permintaan produk ini sememangnya ada. Produk ini juga terdapat di negara Asia Pasifik, Eropah, Amerika Utara, Amerika Selatan dan Afrika. Tahukah anda, mengikut statistik UNICEF setiap hari 353,000 bayi lahir di seluruh dunia. Tiada apa yang mustahil untuk produk ini berkembang.

Pada tahun 2018, Abbott telah mencatatkan Revenue atau Pendapatan sebanyak $30.6 bilion USD. Dan sebanyak $2.0 bilion USD telah dibayar kepada pemegang saham Abbott dalam bentuk deviden.

Untuk pengetahuan anda, syarikat Abbott ini adalah Patuh Syariah. Inilah syarikat yang patut kita laburkan.

Pada tahun 2014, harga 1 unit saham Abbott adalah $37 USD.
Pada tahun 2019, harga 1 unit saham Abbott adalah $79 USD.
Pulangan sebanyak 113% dalam masa 5 tahun.

Sekiranya anda membeli 1 unit saham Abbott pada harga RM148 (37×4) pada tahun 2014,
hari ini pelaburan anda telah menjadi RM316 (79×4).
Keuntungan yang anda jana adalah RM168.

Ini jika kita beli 1 unit di mana modal anda hanya RM148.
Jika anda beli 10 unit di mana modal anda adalah Rm1480, pelaburan anda menjadi RM3160 dan keuntungan yang dijana adalah RM1680.

TAPI PULANGAN ATAU R.O.I adalah tetap sama iaitu 113%. Keuntungan berbeza mengikut modal masing-masing.

Dunia pelaburan pada hari ini sudah mudah. Semua pembelian adalah atas talian atau secara online. Kini kita sudah boleh membeli saham global secara SELAMAT dan PATUH SYARIAH.

Pelbagaikan pelaburan kita. Labur di Bursa Malaysia. Labur juga di Global.

Sumber: Stallion Brothers

2 Seminar PERCUMA Di Lembah Klang

Tempat: MENARA PGRM, CHERAS
Tarikh: Sabtu, 20 April 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Tempat: INTAN MILLENNIUM SQUARE (IMS)
Tarikh: Sabtu, 4 Mei 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Rebut peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi.

Daftar segera Seminar Melabur Saham Global di sini.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Siapa Jerung Antarabangsa Dan Di Mana Mereka Suka Melabur?

Istilah jerung biasanya digunakan untuk pelabur Institusi yang mempunyai modal berbilion juta untuk melabur ke dalam syarikat-syarikat yang didagangkan di Bursa Malaysia.

Kalau di Malaysia, kita pernah mengupas peihal Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia. Secara ringkasnya seperti di bawah:

  1. Khazanah Nasional Berhad – RM265.1 Billion
  2. Permodalan Nasional Berhad – RM186.3 Billion
  3. Petronas – RM172.6 Billion
  4. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) – RM31.2 Billion
  5. Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) – RM15.7 Billion
  6. Lembaga Tabung Haji – RM11.8 Billion
  7. Dimilki Kerajaan Negeri – RM7.7 Billion

Kesemua entiti ini melabur sehingga 43.53% daripada jumlah dagangan di Bursa Malaysia bagi bulan Mac 2018.

Gambar Rujukan: Trading Participation by Category of Investors (Fail PDF)

Kalau kita tengok di atas, Foreign Institutional pula menguasai 25.85% pasaran di Bursa Malaysia dengan lebih daripada RM13 bilion didagangkan untuk bulan Mac 2018. Manakala volume yang didagangkan sangatlah sedikit iaitu sebanyak 9.50% sahaja.

Ini bermakna, jerung-jerung antarabangsa banyak jual beli saham FBMKLCI, saham Blue Chip dan saham-saham ‘mahal’. Mereka lebih gemar membeli saham-saham syarikat yang kukuh dan stabil.

Berbeza sungguh dengan pelabur runcit seperti kita yang gemarkan saham penny stock dan saham bawah RM1.

Siapakah 3 Jerung Antarabangsa Tersebut?

Kredit kepada Puan Roslinah Laikoi di atas perkongsian 3 jerung antarabangsa terbesar ini.

1. BlackRock

BlackRock, Inc. merupakan sebuah institusi pengurusan pelaburan global yang berpangkalan di New York, Amerika Syarikat. Ditubuhkan pada tahun 1988, BlackRock merupakan pengurus aset terbesar dunia dengan $6.3 trilion aset di bawah pengurusan.

Sumber: Wikipedia

Bukan main bilion lagi ni, trilion terus. Tahun 2017 pula untung sampai 4.97 bilion.

Di antara saham-saham pilihan BlackRock di Malaysia:

  • Tenaga Nasional
  • Hartalega
  • Nestle
  • Sime Darby
  • UMW Oil & Gas
  • Sapura Energy

2. Vanguard

The Vanguard Group, Inc. juga berpangkalan di Amerika Syarikat yang mempunyai $5.1 trilion aset di bawah pengurusan.

Sumber: Wikipedia

Di antara saham-saham pilihan Vanguard di Malaysia adalah:

  • Dialog
  • Hartalega
  • MyEG
  • LCTitan
  • Inari
  • Pos Malaysia
  • F&N
  • Sime Darby
  • DRB Hicom
  • Sapura Energy

3. Norges Bank

Seterusnya, Norges Bank dari Norway menerusi anak syarikat pelaburannya yang bernama Norges Bank Investment Management adalah jerung ketiga besar di Malaysia.

Sumber: Wikipedia

Lebih kurang macam KWSP di Malaysia, Norges Bank menguruskan dana rakyat mereka sendiri dengan lebih daripada $1 trilion aset di bawah pengurusan.

Dan di antara syarikat-syarikat yang dilabur Norges Bank adalah seperti berikut:

  • Top Glove
  • Vitrox
  • DRB Hicom

Kesan Penglibatan Jerung Antarabangsa Terhadap Pasaran Saham

Dengan 25% pegangan saham di Bursa Malaysia, sudah pasti mereka ini memberi kesan terhadap pasaran saham di Malaysia kan?

Sumber: iSaham

Graf pertama di atas menunjukkan berapa banyak penglibatan jerung antarabangsa, manakala graf kedua adalah indeks FBMKLCI. Nampak tak ada persamaan di antara kedua-duanya?

Bila jerung antarabangsa melabur banyak, FBMKLCI pun naik. Bila jerung antarabangsa kurang melabur, FBMKLCI pun turun.

Sumber: Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) – Weekly Fund Flow

Kalau diikutkan penyelidikan yang dijalankan oleh MIDF, kita boleh lihat bagaimana pergerakan keluar masuk dana asing. Adakah dengan aliran masuk dan keluar jerungantarabangsa memberi kesan atau tidak kepada harga saham?

Bagaimana Kita Sebagai Pelabur Runcit Nak Ambil Kesempatan?

Pertama, kita memang takde modal sampai bilion atau trilion lah kan? Setakat ribu-ribu atau ratus ribu je yang ada. Kita ni ibarat ikan bilis je dalam pasaran saham.

Itulah sebabnya kita digalakkan untuk ‘berenang’ bersama dengan jerung-jerung ini. Kerana setiap kali mereka melabur, dapat lihat bagaimana volume spike dan harga saham meningkat naik dengan cepatnya.

Sekarang dah tahu jerung antarabangsa masih berminat membawa duit masuk melabur di Bursa Malaysia, jadi itu berita baik. Ini mencerminkan keyakinan yang tinggi di kalangan pelabur antarabangsa dalam kestabilan ekonomi Malaysia.

Iklan

Ada Modal RM100 Cukup Tak Untuk Melabur Saham?

Berapa Modal Melabur Saham?

“Saya baru saja bekerja 6 bulan, modal tak banyak lagi. Boleh ke saya cuba melabur saham dengan RM100?”

Nak mula melabur di pasaran saham Bursa Malaysia dengan RM100?.

Jawapan pendeknya boleh. Banyak saham patuh syariah yang harganya bawah RM 1, ini bermakna modal permulaan hanyalah RM100 bagi membeli 1 lot saham syarikat tersebut.

Tapi…lambat lah nak kaya

Jika untung 100% pun, modal tadi baru berkembang jadi RM200.

Kalau ada modal RM10,000.
Harga saham naik, dapat untung 30% > dah dapat RM3,000.

Sekarang ni siap ada robo-advisor yang dah tawarkan modal permulaan dengan serendah RM100.

Ramai di luar sana tu suka dapat untung cepat serta besar tetapi tak sanggup keluarkan modal yang besar.

Maaf, melabur dalam pelaburan saham perlu realistik.

Kalau ada impian nak menjana kekayaan dalam saham, janganlah kedekut taik idung masin. Mengikut pendapat Pak Teh modal yang sesuai untuk bermula sekurang-kurangnya RM3,000 – 5,000. Tapi ikut kemampuan. Jangan pinjam duit orang lain!

Pulangan dan keuntungan bergantung kepada modal serta tempoh pegangan saham tu.

Sebab itu, pentingnya melabur sejak dari usia muda. Janganlah umur dah 40 an baru nak mula. Carilah ilmu pelaburan saham terlebih dahulu agar pelaburan anda tidak melebur! Ramai mentor saham di luar sana.

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham Malaysia

Nah, Pak Teh belanja saham-saham yang bawah RM 1, sumber dari laman web BursaMarketPlace. Bagus tak bagus tu sila kaji sendiri ya.

Saham bawah RM1

Nota kaki : Walau berapa sedikit atau banyak modal yang kita ada, paling penting modal tersebut kita sanggup rugi 100%.

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!