Apakah Yang Dimaksudkan Dengan ‘Market Timing’?

Pelabur-pelabur yang pernah dengar konsep market timing, sudah tentu mengetahui betapa ramai pelabur superstar seperti Peter Lynch dan Warren Buffett yang membencinya. Ia merupakan konsep yang menimbulkan kontroversi dalam dunia pelaburan, kerana ia dianggap sebagai suatu teknik pelaburan yang langsung tidak melihat kepada “value” sesebuah aset.

Bagi yang pertama kali dengar konsep ini, jom kita sama-sama ambil tahu apa yang dimaksudkan dengan ‘Market Timing’.

Maksud Market Timing

Market timing merupakan sebuah strategi dalam menentukan titik pembelian atau penjualan aset pada sesuatu masa, dengan meramalkan kenaikan atau penurunan harganya dalam jangkamasa yang pendek.

Objektif tindakan sebegini adalah untuk cuba membeli pada harga yang rendah dan kemudiannya menjualnya pada harga yang tinggi; tanpa melihat kepada nilai intrinsik aset tersebut atau dengan kata lain – ‘fundamental’.

Seorang pengamal market timing akan sentiasa membeli sesuatu aset, kemudian menjualnya dan mengulangi perbuatan ini dengan harapan beliau akan berjaya meramal ‘top’ dan ‘bottom’ harga aset tersebut. Ianya dilakukan setiap kali tanpa strategi yang jelas, namun tidak terbukti berkesan.

Apa Kata Pelabur-Pelabur Terkenal?

Kebanyakan pelabur terkenal amat tidak suka dengan market timing. Ini kerana mereka mendakwa market timing amat sukar dilakukan dan tidak kurang juga yang mengatakan bahawa ia adalah mustahil.

Di sini penulis ingin berkongsi beberapa pendapat daripada pelabur terkenal, mudah-mudahan dapat menjadi panduan kepada kita.

1. Warren Buffett, pelabur paling kaya dan tersohor di dunia:

“I can’t time stocks.. I don’t know anybody else who can either.”

“You are making a terrible mistake if you stay out of a game that you think is going to be very good over time, because you think you can pick a better time to enter it.”

“You may have trouble believing this, but Charlie and I never have an opinion about the market because it wouldn’t be any good and it might interfere with the opinions we have that are good.”

“Market forecasters will fill your ear but will never fill your wallet.”

 “Our stay-put behavior reflects our view that the stock market serves as a relocation center at which money is moved from the active to the patient.”

2. Sir John Templeton, pengasas Templeton (kini Franklin Templeton):

“History shows that time, not timing, is the key to investment success. Therefore the best time to buy stocks is when you have money.”

3. Peter Lynch, pelabur lagenda dari Fidelity:

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves.”

“I can’t recall ever once having seen the name of a market timer on Forbes’ annual list of the richest people in the world. If it were truly possible to predict corrections, you’d think somebody would have made billions by doing it.”

4. Charlie Munger, rakan kongsi Warren Buffett:

“I don’t think we would want a manager who thought he could just go to cash based on macroeconomic notions and then hop back in when it was no longer advantageous to be in cash. Since we can’t do that ourselves.”

5. Jack Bogle, pengasas Vanguard menyatakan:

“After nearly 50 years in this business, I do not know of anybody who has [timed the market] successfully. I don’t even know of anybody who knows anybody who has done it.”

6. Benjamin Graham, guru kepada ramai pelabur lagenda termasuk Warren Buffett:

“It is our view that that stock-market timing cannot be done, with general success, unless the time to buy is related to an attractive price level, as measured by analytical standards.“

Fuh, penulis pun rasa takut bila membaca apa yang dikatakan oleh pakar-pakar ini tentang market timing. Secara ringkasnya, tiada siapa pun mampu melakukan market timing secara konsisten dan menjana keuntungan secara berterusan dalam jangka masa yang panjang.

Penulis paling gemar ungkapan Peter Lynch. Kalau betul market timing boleh buat duit, dah tentulah orang tersebut akan masuk dalam senarai orang-orang paling kaya di dunia, kan? Betul juga kata-kata tersebut.

Pelabur Perlu Fahami Risiko dan Keburukan Market Timing

Menurut Christopher Browne, pengamal market timing perlu menjadi tepat 82% dalam kesemua keputusan yang dibuatnya untuk bersaing dengan keuntungan yang dibuat oleh strategi “buy and hold”.

Ini merupakan hasil kajian William Sharpe (ya, pengasas nisbah Sharpe itulah), seorang pemenang hadiah Nobel. Banyak kajian lain juga mendapati bahawa portfolio yang mengamalkan market timing seringkali mempunyai prestasi yang lebih buruk berbanding indeks saham.

Market timing memerlukan seseorang individu sentiasa memerhatikan keadaan pasaran saham semasa, membuatkan individu tersebut terdedah kepada stres dan keresahan; lalu berkemungkinan membuat keputusan yang tidak sepatutnya dilakukan.

Akhirnya individu tersebut gagal mengikuti perancangan dan analisis asal yang berpotensi membuat keuntungan yang besar.

Salah satu lagi sebab mengapa market timing tidak baik untuk pelabur ialah kerana market timing memerlukan seseorang itu kerap “trading”.

Umum mengetahui bahawa “trading” memerlukan masa dan kos, dan semakin banyak trading maka semakin banyaklah ia memakan masa dan kos.

Tambahan lagi, tiada indikator dan signal yang dapat meramalkan ‘top’ dan ‘bottom’ pasaran saham secara konsisten dan tepat setiap kali. Untuk menjadi tepat sekurang-kurangnya 70% adalah sesuatu yang sangat sukar untuk dilakukan.

Kalau kita tidak ingat dan faham akan risiko dan keburukan ini, besar kemungkinan kita akan jadi seperti pelabur dibawah.

Sumber Rujukan: Credit Suisse, Sunday Times, Behavioural Finance: The Psychology of Investing

Akhir Kata

Sebelum kita berfikir untuk ‘time the market’, eloklah kita ingat mengenai perkara-perkara yang dibincangkan di atas. Penulis bukan nak menakutkan sesiapa, tapi hanya ingin mengingatkan risiko-risiko yang bakal dihadapi apabila kita membuat market timing.

Penulis sendiri sedikit sebanyak mengamalkan market timing, tetapi hanya untuk mencari titik entri yang terbaik untuk membeli saham yang undervalued; seperti yang disebutkan oleh Benjamin Graham di atas.

Berbanding market timing, adalah lebih mudah dan menguntungkan untuk kita menganalisa saham secara menyeluruh untuk memastikan kita membeli syarikat yang baik pada harga yang murah.

Selamat melabur!

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Sejak awal tahun 2022, Bank Negara telah mula menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sejak setelah berada pada paras terendah sejak pandemik mula melanda. Tujuan Bank Negara menaikkan kadar OPR adalah untuk memastikan kestabilan harga dan pertumbuhan ekonomi yang baik dalam jangka masa yang panjang. Gabenor Bank Negara Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata demi usaha untuk mengawal naik turun harga barang yang tidak stabil ketika ini. Kadar Dasar Semalaman perlu dinaikkan secara perlahan.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Kenaikan OPR mempunyai kesan positif dan negatif pada ekonomi dan juga pasaran saham. Wujudnya OPR adalah untuk menjaga keseimbangan dalam ekonomi kapitalis. Suka atau tidak, kita sudah lama berada dalam sistem kapitalis sejak nilai matawang dunia disandarkan pada nilai USD. Pada penulisan kali ini, kita akan ceritakan kesan positif dan negatif kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) pada ekonomi dan pasaran saham.

Kesan-Kesan Positif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Mengawal kenaikan harga barang

Apabila kadar OPR dinaikkan, kilang-kilang pengeluar terpaksa untuk memperlahankan aktiviti industri mereka demi untuk menampung peningkatan dalam pinjaman mereka dengan bank-bank dalam negara. Selain itu, negara Malaysia bergantung pada import makanan dari luar negara. Pada tahun lepas, import makanan Malaysia mencecah RM63 billion berbanding RM50 billion pada tahun 2020. Apabila OPR dinaikkan, nilai ringgit menjadi kukuh dan kita boleh membeli makanan dari luar dengan nilai yang lebih rendah. Oleh itu, kerajaan dapat mengawal harga makanan untuk kekal pada paras yang mampu milik untuk rakyat bawahan.

  • Mengukuhkan nilai ringgit

Pada waktu ini, nilai ringgit telah melemah berbanding nilai USD yang mana menjadi penanda aras dalam ekonomi. Nilai ringgit telah jatuh lebih 7% sejak awal tahun 2022. Dengan peningkatan OPR secara berperingkat, Bank Negara dapat mengawal dan menstabilkan nilai ringgit kerana rizab Bank Negara Malaysia akan meningkat dan menjadikan petanda ekonomi Malaysia semakin baik.

  • Membantu golongan bawah

Peningkatan OPR hanya akan memberi kesan pada 30% golongan yang mempunyai pinjaman dengan bank yang mana mereka ini merupakan antara golongan M40 dan T20. Manakala golongan B40 adalah golongan 70% yang tidak terkesan pada peningkatan OPR kerana tidak mempunyai apa-apa pinjaman dengan bank. Namun begitu, OPR memberi kesan pada nilai ringgit. Apabila ringgit semakin kukuh, Malaysia dapat mempunyai buying power yang lebih untuk membeli dengan lebih banyak dan murah. Apabila barang banyak, harga dapat dikawal dan diturunkan. Oleh itu, golongan bawah dapat menikmati harga barangan yang rendah.

Kesan-Kesan Negatif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Kejatuhan pasaran saham

Pasaran saham bertindak negatif dengan peningkatan kadar OPR kerana syarikat-syarikat akan terkesan dengan pengurangan pendapatan. Pengurangan ini berlaku kerana kos operasi syarikat meningkat dengan peningkatan pinjaman bulanan bagi syarikat yang mempunyai pinjaman dengan bank.

Apabila pendapatan syarikat dijangka meleset, pasaran saham akan berada dalam bearish cycle. Semua industri dalam pasaran akan terkesan dengan peningkatan OPR. Fasa ini akan menjadi stabil apabila kadar OPR distabilkan oleh Bank Negara. Industri akan menyerap kadar OPR semasa dan mula menyesuaikan diri. Oleh itu, apabila syarikat-syarikat mula menyesuaikan diri dengan kadar OPR semasa, mereka akan mula dapat mengawal kos operasi syarikat dan membuat keuntungan. Ekonomi akan mula memasuki fasa bullish cycle apabila pelabur yakin syarikat-syarikat mula mencipta keuntungan dalam keadaan OPR semasa.

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing