Apakah Yang Dimaksudkan Dengan ‘Market Timing’?

Pelabur-pelabur yang pernah dengar konsep market timing, sudah tentu mengetahui betapa ramai pelabur superstar seperti Peter Lynch dan Warren Buffett yang membencinya. Ia merupakan konsep yang menimbulkan kontroversi dalam dunia pelaburan, kerana ia dianggap sebagai suatu teknik pelaburan yang langsung tidak melihat kepada “value” sesebuah aset.

Bagi yang pertama kali dengar konsep ini, jom kita sama-sama ambil tahu apa yang dimaksudkan dengan ‘Market Timing’.

Maksud Market Timing

Market timing merupakan sebuah strategi dalam menentukan titik pembelian atau penjualan aset pada sesuatu masa, dengan meramalkan kenaikan atau penurunan harganya dalam jangkamasa yang pendek.

Objektif tindakan sebegini adalah untuk cuba membeli pada harga yang rendah dan kemudiannya menjualnya pada harga yang tinggi; tanpa melihat kepada nilai intrinsik aset tersebut atau dengan kata lain – ‘fundamental’.

Seorang pengamal market timing akan sentiasa membeli sesuatu aset, kemudian menjualnya dan mengulangi perbuatan ini dengan harapan beliau akan berjaya meramal ‘top’ dan ‘bottom’ harga aset tersebut. Ianya dilakukan setiap kali tanpa strategi yang jelas, namun tidak terbukti berkesan.

Apa Kata Pelabur-Pelabur Terkenal?

Kebanyakan pelabur terkenal amat tidak suka dengan market timing. Ini kerana mereka mendakwa market timing amat sukar dilakukan dan tidak kurang juga yang mengatakan bahawa ia adalah mustahil.

Di sini penulis ingin berkongsi beberapa pendapat daripada pelabur terkenal, mudah-mudahan dapat menjadi panduan kepada kita.

1. Warren Buffett, pelabur paling kaya dan tersohor di dunia:

“I can’t time stocks.. I don’t know anybody else who can either.”

“You are making a terrible mistake if you stay out of a game that you think is going to be very good over time, because you think you can pick a better time to enter it.”

“You may have trouble believing this, but Charlie and I never have an opinion about the market because it wouldn’t be any good and it might interfere with the opinions we have that are good.”

“Market forecasters will fill your ear but will never fill your wallet.”

 “Our stay-put behavior reflects our view that the stock market serves as a relocation center at which money is moved from the active to the patient.”

2. Sir John Templeton, pengasas Templeton (kini Franklin Templeton):

“History shows that time, not timing, is the key to investment success. Therefore the best time to buy stocks is when you have money.”

3. Peter Lynch, pelabur lagenda dari Fidelity:

“Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves.”

“I can’t recall ever once having seen the name of a market timer on Forbes’ annual list of the richest people in the world. If it were truly possible to predict corrections, you’d think somebody would have made billions by doing it.”

4. Charlie Munger, rakan kongsi Warren Buffett:

“I don’t think we would want a manager who thought he could just go to cash based on macroeconomic notions and then hop back in when it was no longer advantageous to be in cash. Since we can’t do that ourselves.”

5. Jack Bogle, pengasas Vanguard menyatakan:

“After nearly 50 years in this business, I do not know of anybody who has [timed the market] successfully. I don’t even know of anybody who knows anybody who has done it.”

6. Benjamin Graham, guru kepada ramai pelabur lagenda termasuk Warren Buffett:

“It is our view that that stock-market timing cannot be done, with general success, unless the time to buy is related to an attractive price level, as measured by analytical standards.“

Fuh, penulis pun rasa takut bila membaca apa yang dikatakan oleh pakar-pakar ini tentang market timing. Secara ringkasnya, tiada siapa pun mampu melakukan market timing secara konsisten dan menjana keuntungan secara berterusan dalam jangka masa yang panjang.

Penulis paling gemar ungkapan Peter Lynch. Kalau betul market timing boleh buat duit, dah tentulah orang tersebut akan masuk dalam senarai orang-orang paling kaya di dunia, kan? Betul juga kata-kata tersebut.

Pelabur Perlu Fahami Risiko dan Keburukan Market Timing

Menurut Christopher Browne, pengamal market timing perlu menjadi tepat 82% dalam kesemua keputusan yang dibuatnya untuk bersaing dengan keuntungan yang dibuat oleh strategi “buy and hold”.

Ini merupakan hasil kajian William Sharpe (ya, pengasas nisbah Sharpe itulah), seorang pemenang hadiah Nobel. Banyak kajian lain juga mendapati bahawa portfolio yang mengamalkan market timing seringkali mempunyai prestasi yang lebih buruk berbanding indeks saham.

Market timing memerlukan seseorang individu sentiasa memerhatikan keadaan pasaran saham semasa, membuatkan individu tersebut terdedah kepada stres dan keresahan; lalu berkemungkinan membuat keputusan yang tidak sepatutnya dilakukan.

Akhirnya individu tersebut gagal mengikuti perancangan dan analisis asal yang berpotensi membuat keuntungan yang besar.

Salah satu lagi sebab mengapa market timing tidak baik untuk pelabur ialah kerana market timing memerlukan seseorang itu kerap “trading”.

Umum mengetahui bahawa “trading” memerlukan masa dan kos, dan semakin banyak trading maka semakin banyaklah ia memakan masa dan kos.

Tambahan lagi, tiada indikator dan signal yang dapat meramalkan ‘top’ dan ‘bottom’ pasaran saham secara konsisten dan tepat setiap kali. Untuk menjadi tepat sekurang-kurangnya 70% adalah sesuatu yang sangat sukar untuk dilakukan.

Kalau kita tidak ingat dan faham akan risiko dan keburukan ini, besar kemungkinan kita akan jadi seperti pelabur dibawah.

Sumber Rujukan: Credit Suisse, Sunday Times, Behavioural Finance: The Psychology of Investing

Akhir Kata

Sebelum kita berfikir untuk ‘time the market’, eloklah kita ingat mengenai perkara-perkara yang dibincangkan di atas. Penulis bukan nak menakutkan sesiapa, tapi hanya ingin mengingatkan risiko-risiko yang bakal dihadapi apabila kita membuat market timing.

Penulis sendiri sedikit sebanyak mengamalkan market timing, tetapi hanya untuk mencari titik entri yang terbaik untuk membeli saham yang undervalued; seperti yang disebutkan oleh Benjamin Graham di atas.

Berbanding market timing, adalah lebih mudah dan menguntungkan untuk kita menganalisa saham secara menyeluruh untuk memastikan kita membeli syarikat yang baik pada harga yang murah.

Selamat melabur!

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.