Ambank Guna CTOS eKYC Untuk Lancarkan Pembukaan Akaun Mudah Alih Cara Pantas

AmBank telah melancarkan ciri yang dinaiktaraf bagi aplikasi perbankan dalam taliannya, iaitu AmOnline, yang membolehkan pelanggan membuka akaun bank dengan pantas daripada peranti mudah alih, menggunakan  penyelesaian CTOS eKYC (Electronic Know-Your-​Customer) untuk menerima pelanggan. Dalam masa yang singkat, pelanggan boleh membuka dan mengendalikan akaun bank, mendaftar untuk perbankan dalam talian dan mengakses pelbagai perkhidmatan perbankan daripada aplikasi itu.

Datuk Iswaraan Suppiah, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan, AmBank Group berkata, “Aplikasi mudah alih AmOnline membolehkan pelanggan menguruskan pembayaran, menyimpan, melabur, meminjam, menginsurans dan mengakses pelbagai perkhidmatan kewangan seperti misalnya, memohon kad kredit baharu dan menyekat penggunaan kad yang hilang dengan begitu mudah. Pandemik yang berlaku masa ini menyerlahkan betapa setiap keperluan perbankan boleh dilaksanakan secara dalam talian dan tanpa sentuhan. Kini, pelanggan baharu pun boleh mengorak langkah memulakan urusan perbankan mereka dengan AmBank, hanya dengan memuat turun aplikasi berkenaan tanpa perlu datang ke cawangan bank.”

Pelaksanaan opsyen mudah alih ini adalah hasil daripada CTOS eKYC – iaitu sistem penentusahan identiti digital yang membantu perniagaan menentusahkan identiti pelanggan dari jarak jauh. Opsyen ini menawarkan penyelesaian yang boleh disesuaikan menurut keperluan, boleh diakses berbagai-bagai perniagaan, menggunakan platform mudah alih atau platform berasaskan web. Aplikasi AmOnline menawarkan panduan in-app langkah demi langkah untuk melakukan eKYC kendiri dengan mengimbas MyKad dan mengambil swafoto (selfie) untuk pengecaman wajah dengan teknologi CTOS.  Pengalaman pelanggan ini telah diuji kebolehgunaannya secara meluas untuk memastikan prosesnya licin dan lancar.

CTOS eKYC telah menarik minat daripada sektor kewangan tradisional kerana beberapa bank serta juga perniagaan yang bukan bercorak perbankan telah menyempurnakan integrasi penyelesaian sejak pelancarannya tahun lalu.

“Penerimagunaan CTOS eKYC dalam persekitaran perbankan secara berterusan untuk mewujudkan pengalaman pelanggan yang mulus akan memperkukuh lagi peranan utamanya dalam bidang Fintech (teknologi kewangan),” jelas Eric Chin, Ketua Pegawai Eksekutif CTOS Data Systems Sdn Bhd. “CTOS komited untuk menerajui proses pendigitan sektor kewangan Malaysia dan CTOS eKYC adalah satu antara banyak perkhidmatan fintech yang kami sediakan untuk memacu Malaysia ke arah era digital baharu, dan kini terdapat lebih 20 syarikat menggunakan CTOS eKYC.”

TENTANG CTOS DIGITAL SDN BHD
(Dahulunya dikenali sebagai CTOS Holdings Sdn Bhd)

CTOS Digital adalah sebuah entiti pemegangan pelaburan yang melabur dalam aset digital dan biro kredit di Asia Tenggara. Pada masa ini tiga kawasan liputan utamanya ialah Malaysia, Filipina dan Thailand.

CTOS Data Systems Sdn Bhd (100% milik penuh CTOS Digital) ialah agensi pelaporan kredit terkemuka di Malaysia, yang menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan inovatif yang dibangunkan di Malaysia sepanjang 30 tahun sejarahnya. Syarikat menyediakan maklumat kredit dan penyelesaian analitis untuk perniagaan dan pengguna terutamanya di Malaysia pada setiap peringkat kitaran gaya hidup pelanggan. CTOS menyediakan penyelesaian digital kepada lebih 100 bank dan badan korporat terkemuka Malaysia dan hampir 16,000 perusahaan kecil dan sederhana (“PKS”) meliputi hampir semua industri, termasuk perkhidmatan kewangan, telekomunikasi, peruncitan, automotif, utiliti, pembrokeran, pengangkutan, pembuatan, penjagaan kesihatan dan insurans.

CTOS Digital juga ketika ini memegang kepentingan majoriti dalam CIBI Information Inc (CIBI), iaitu  organisasi pelaporan kredit yang pertama dan paling mantap di Filipina. Untuk maklumat lanjut, layari www.ctoscredit.com.my

Previous ArticleNext Article

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA