Ambank Guna CTOS eKYC Untuk Lancarkan Pembukaan Akaun Mudah Alih Cara Pantas

AmBank telah melancarkan ciri yang dinaiktaraf bagi aplikasi perbankan dalam taliannya, iaitu AmOnline, yang membolehkan pelanggan membuka akaun bank dengan pantas daripada peranti mudah alih, menggunakan  penyelesaian CTOS eKYC (Electronic Know-Your-​Customer) untuk menerima pelanggan. Dalam masa yang singkat, pelanggan boleh membuka dan mengendalikan akaun bank, mendaftar untuk perbankan dalam talian dan mengakses pelbagai perkhidmatan perbankan daripada aplikasi itu.

Datuk Iswaraan Suppiah, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan, AmBank Group berkata, “Aplikasi mudah alih AmOnline membolehkan pelanggan menguruskan pembayaran, menyimpan, melabur, meminjam, menginsurans dan mengakses pelbagai perkhidmatan kewangan seperti misalnya, memohon kad kredit baharu dan menyekat penggunaan kad yang hilang dengan begitu mudah. Pandemik yang berlaku masa ini menyerlahkan betapa setiap keperluan perbankan boleh dilaksanakan secara dalam talian dan tanpa sentuhan. Kini, pelanggan baharu pun boleh mengorak langkah memulakan urusan perbankan mereka dengan AmBank, hanya dengan memuat turun aplikasi berkenaan tanpa perlu datang ke cawangan bank.”

Pelaksanaan opsyen mudah alih ini adalah hasil daripada CTOS eKYC – iaitu sistem penentusahan identiti digital yang membantu perniagaan menentusahkan identiti pelanggan dari jarak jauh. Opsyen ini menawarkan penyelesaian yang boleh disesuaikan menurut keperluan, boleh diakses berbagai-bagai perniagaan, menggunakan platform mudah alih atau platform berasaskan web. Aplikasi AmOnline menawarkan panduan in-app langkah demi langkah untuk melakukan eKYC kendiri dengan mengimbas MyKad dan mengambil swafoto (selfie) untuk pengecaman wajah dengan teknologi CTOS.  Pengalaman pelanggan ini telah diuji kebolehgunaannya secara meluas untuk memastikan prosesnya licin dan lancar.

CTOS eKYC telah menarik minat daripada sektor kewangan tradisional kerana beberapa bank serta juga perniagaan yang bukan bercorak perbankan telah menyempurnakan integrasi penyelesaian sejak pelancarannya tahun lalu.

“Penerimagunaan CTOS eKYC dalam persekitaran perbankan secara berterusan untuk mewujudkan pengalaman pelanggan yang mulus akan memperkukuh lagi peranan utamanya dalam bidang Fintech (teknologi kewangan),” jelas Eric Chin, Ketua Pegawai Eksekutif CTOS Data Systems Sdn Bhd. “CTOS komited untuk menerajui proses pendigitan sektor kewangan Malaysia dan CTOS eKYC adalah satu antara banyak perkhidmatan fintech yang kami sediakan untuk memacu Malaysia ke arah era digital baharu, dan kini terdapat lebih 20 syarikat menggunakan CTOS eKYC.”

TENTANG CTOS DIGITAL SDN BHD
(Dahulunya dikenali sebagai CTOS Holdings Sdn Bhd)

CTOS Digital adalah sebuah entiti pemegangan pelaburan yang melabur dalam aset digital dan biro kredit di Asia Tenggara. Pada masa ini tiga kawasan liputan utamanya ialah Malaysia, Filipina dan Thailand.

CTOS Data Systems Sdn Bhd (100% milik penuh CTOS Digital) ialah agensi pelaporan kredit terkemuka di Malaysia, yang menyediakan pelbagai produk dan perkhidmatan inovatif yang dibangunkan di Malaysia sepanjang 30 tahun sejarahnya. Syarikat menyediakan maklumat kredit dan penyelesaian analitis untuk perniagaan dan pengguna terutamanya di Malaysia pada setiap peringkat kitaran gaya hidup pelanggan. CTOS menyediakan penyelesaian digital kepada lebih 100 bank dan badan korporat terkemuka Malaysia dan hampir 16,000 perusahaan kecil dan sederhana (“PKS”) meliputi hampir semua industri, termasuk perkhidmatan kewangan, telekomunikasi, peruncitan, automotif, utiliti, pembrokeran, pengangkutan, pembuatan, penjagaan kesihatan dan insurans.

CTOS Digital juga ketika ini memegang kepentingan majoriti dalam CIBI Information Inc (CIBI), iaitu  organisasi pelaporan kredit yang pertama dan paling mantap di Filipina. Untuk maklumat lanjut, layari www.ctoscredit.com.my

Previous ArticleNext Article

Pakej PEMERKASA Perkenal Pembiayaan Pengukuhan PKS Untuk Membantu PKS Mengharungi Tempoh Sukar

SME Corporation Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) bekerjasama dengan  Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) telah meningkatkan usaha berterusan mereka dengan menawarkan bantuan kewangan kepada PKS yang  menghadapi masalah kewangan serta sektor yang terpinggir melalui kemudahan  pembiayaan baharu iaitu Pembiayaan Pengukuhan PKS (SMERF). 

Berikutan peningkatan jumlah kes COVID-19 dan pelaksanaan perintah kawalan  pergerakan dan yang terkini penutupan seluruh negara, ekonomi negara dan kehidupan  rakyat Malaysia telah teruk terjejas.

Kerjasama ini adalah konsisten dalam menyokong  PKS sejak dari awal pandemik dan skim pembiayaan baharu ini bertujuan membantu  PKS menguruskan aliran tunai dengan lebih baik sekali gus memastikan kelangsungan perniagaan mereka. 

SMERF, skim pembiayaan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan  Ekonomi (PEMERKASA) oleh Kerajaan yang disalurkan melalui SME Corp. Malaysia dan dilaksanakan oleh MIDF, telah dibangunkan untuk memudah cara PKS yang berdaya  maju yang mempunyai kekangan kewangan dan sektor yang terpinggir untuk kekal  berdaya tahan dan terus berusaha melalui peningkatan kebolehpasaran produk mereka,  kemampanan perniagaan serta penerapan teknologi dan modenisasi.

Dengan kaedah  pembiayaan yang cepat dan fleksibel, produk ini dijangka dapat membantu  memperkukuhkan perniagaan teras mereka, meningkatkan produktiviti dan membantu mengekalkan pekerjaan.

Skim ini menawarkan pembiayaan sehingga RM250,000 atau sehingga 90% daripada jumlah kos yang layak dengan kadar faedah serendah 3%. 

“Dengan wujudnya SMERF diharap dapat memberi ruang bernafas kepada PKS  termasuk perusahaan mikro dalam menghadapi kesukaran ekonomi yang dihadapi.  Pembiayaan ini akan mengurangkan kekangan aliran tunai yang dihadapi oleh PKS yang  berdaya maju dalam mengukuhkan & mencapai matlamat perniagaan, di samping  memperteguhkan teras perniagaan serta membina keupayaan dan kemampuan.”

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, Rizal Nainy. 

Sementara itu, Azizi Hj. Mustafa, Ketua Divisyen Kewangan Pembangunan MIDF berkata:

“Kami memuji langkah yang diambil Kerajaan untuk membantu PKS dan kami  menyokong penuh inisiatif ini dengan memberikan sebanyak mungkin bantuan kepada  mereka yang terkesan ketika mengharungi tempoh sukar ini. Terima kasih juga kepada  Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan SME Corp. Malaysia yang  menyediakan dana untuk SMERF. MIDF dengan besar hati memainkan peranan kami  dalam menyokong pemulihan ekonomi negara dan membantu PKS sebagai enjin  pertumbuhan. “

Permohonan untuk SMERF akan dibuka kepada PKS mulai 26 Julai 2021. Untuk  maklumat lebih lanjut mengenai skim pembiayaan baharu ini atau mengenai  pengurangan kadar pembiayaan, orang ramai boleh menghubungi MIDF melalui Unit  Penasihat Perniagaan di 1-300-88-6433 atau e-mel [email protected].

Majalah Labur