Credit Default Swap, Instrumen Yang Biasa Digunakan Untuk Tujuan Hedging

Credit default swap ataupun secara ringkasnya CDS merupakan satu instrumen derivatif atau satu kontrak yang membenarkan seorang pelabur memindahkan risiko mereka ke pelabur yang lain. CDS juga banyak diguna sebagai salah satu kaedah hedging bagi melindungi pelaburan dari risiko yang tidak diingini.

Secara minimum, instrumen ini akan melibatkan tiga pihak iaitu peminjam, pemberi pinjam dan juga penjual CDS.

Sebagai contoh bagi situasi peminjam dan pemberi pinjaman, CDS digunakan bagi memindahkan risiko kegagalan peminjam untuk membayar semula wang pinjaman beserta keuntungan kepada individu ketiga ataupun pelabur lain.

Pemberi pinjaman akan menjadi swap buyer dan perlu membuat pembayaran premium kepada individu ketiga sebagai swap seller sehingga tamat kontrak CDS tersebut. Sekiranya peminjam gagal membuat bayaran semula kepada pemberi pinjam, swap seller tersebut perlu membayar swap buyer jumlah pinjaman beserta keuntungan yang sepatutnya diterima dari peminjam.

Dalam erti lain, CDS ini boleh bertindak sebagai insurans kepada pemberi pinjaman tersebut apabila peminjam gagal membuat pembayaran semula.

Pada tahun 2008, CDS telah menjadi punca syarikat insurans American International Group (AIG) terpaksa diselamatkan oleh Federal Reserve daripada bankra. AIG telah menjadi swap seller terbesar sebelum Housing Bubble pada tahun 2008 meletus dan telah mendapat keuntungan yang besar melalui pembayaran premium oleh swap buyer bagi melindungi pelaburan mereka di dalam Mortgage-Backed Securities.

Kredit Gambar: Business Insurance

Namun, langit tidak sentiasa cerah. Letusan Housing Bubble telah mengakibatkan ramai pembeli rumah gagal membuat bayaran semula dan telah memberi impak yang negatif kepada Mortgage-Backed Securities.

Apabila tiba giliran Mortgage-Backed Securities gagal membuat pembayaran kepada pelabur mereka, AIG mula sedar bahawa mereka tidak mampu untuk membayar semua swap buyer mereka dan meminta bantuan daripada Federal Reserve.

AIG akhirnya terpaksa akur dengan syarat yang ditetapkan bagi menerima bantuan kewangan lebih daripada USD180 billion. Situasi AIG digelar ‘Too Big To Fail’ kerana kebanyakan swap buyer adalah institusi kewangan dan sistem kewangan dijangka bakal musnah sekiranya AIG gagal membuat pembayaran semula kepada swap buyer.

Instrumen ini merupakan satu instrumen yang bagus digunakan bagi tujuan hedging. Namun, sikap tamak sesetengah pihak telah menggunakan instrumen ini bagi mengaut keuntungan berlipat ganda tanpa memikirkan risiko yang terlibat.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu ‘Spread’ Atau Susut Nilai Emas?

Ramai yang terlibat dalam pelaburan emas, ada yang menjadikannya instrumen pelaburan dan ada juga yang memilihnya sebagai instrumen kalis inflasi.

Tapi tak ramai yang tahu apa yang dimaksudkan dengan susut nilai emas atau ‘spread’.

Bagi membantu anda menjawab persoalan ini, mari kami kongsikan apa itu ‘spread’ atau susut nilai emas yang sebenar.

Apa Itu Susut Nilai Emas?

Susut nilai emas atau pun dikenali sebagai ‘spread’ adalah perbezaan di antara harga belian dan juga harga jualan emas. Susut nilai emas ini boleh dijadikan kayu ukur bagi mendapat keuntungan berdasarkan berat emas yang dibeli.

Susut nilai emas biasanya boleh dianggarkan dalam peratus dan sekiranya harga emas melebihi nilai tersebut, maka kita sudah boleh menjual emas tersebut untuk mendapatkan keuntungan.

Bagi mengira peratus susut nilai emas, formula susut nilai emas adalah seperti berikut :

Harga jualan – Harga belian = Jumlah susut nilai emas tersebut

Sebagai contoh:

Pada tahun 2010, harga jualan emas adalah RM300 dan harga beliannya adalah RM290, maka nilai susut emas tersebut adalah RM10. Peratusan untuk susut nilai emas tersebut adalah sebanyak 3.33%.

Untuk pengetahuan anda, tiada pihak tertentu yang mengawal atau meletakkan had susut nilai emas ini. Susut nilai emas ini biasanya ditentukan oleh tukang emas itu sendiri dan terserah kepada mereka untuk meletakkan susut nilai tersebut kepada pelanggan mereka.

Adakah Rugi Sekiranya Beli Dan Terus Jual Emas?

Boleh dikatakan amat rugi jika anda terus menjual emas tersebut selepas membelinya.

Emas adalah pelaburan jangka masa panjang dan sebab itulah ianya diturunkan dari satu generasi ke generasi yang lain.

Kesimpulannya, sebelum membeli emas kena pastikan anda mencari susut nilai emas yang paling rendah. Susut nilai emas biasanya akan membolehkan kita membuat keuntungan dalam pelaburan emas dengan lebih cepat.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur