AXA AFFIN Melancarkan “Step It Up” Program Kesejahteraan Yang Memberi Ganjaran Kepada Rakyat Malaysia Yang Amal Gaya Hidup Sihat

• AXA AFFIN Life Insurance menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk bergiat dan berusaha menjadikan negara lebih sihat dan cergas menerusi Step It Up.
• Step It Up ialah program kesejahteraan yang memperkasakan dan memberi insentif kepada rakyat Malaysia yang mengambil langkah proaktif untuk menjalani kehidupan lebih sihat.
• Pelanggan yang mencapai matlamat kecergasan yang diingini boleh menikmati rebat premium sehingga 24% atas premium tahunan bagi tahun pertama dan menikmati ganjaran lain kerana mengamalkan gaya hidup sihat.

Malaysia telah dikenal pasti sebagai negara yang mempunyai kadar obesiti tertinggi di Asia Tenggara.  Bilangan pesakit yang dimasukkan ke hospital pada usia 18 – 40 tahun telah berganda dalam tempoh 4 tahun dengan 34% daripada kumpulan usia tersebut disahkan mempunyai paras kolesterol yang tinggi.*

Menyedari hakikat ini, AXA AFFIN Life Insurance Berhad (AALI) menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk menyertai Step It Up demi negara yang lebih sihat dan cergas. Step It Up ialah program kesejahteraan yang memperkasakan dan memberi insentif kepada rakyat Malaysia agar mengambil langkah proaktif untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Program Step It Up merangkumi tiga tunggak utama – tetapkan matlamat kecergasan yang anda inginkan, capai sasaran anda dan nikmati ganjarannya.  Matlamat kecergasan dibahagikan kepada 2 peringkat – sasaran 6,000-langkah atau 10,000-langkah secara purata setiap hari yang boleh dicapai menerusi pelbagai pilihan aktiviti termasuk berlari, berjalan kaki, menyusuri denai dan bentuk senaman lain yang serupa.  Apabila pelanggan telah mencapai matlamat kecergasan yang diingini sepanjang bulan, mereka boleh menikmati rebat premium sehingga 24% daripada premium tahunan bagi tahun pertama. Pelanggan juga boleh menikmati ganjaran gaya hidup sihat mereka dengan mendapatkan diskaun keahlian gimnasium, peranti kecergasan boleh dipakai, pakaian kecergasan, makanan sihat, pemeriksaan kesihatan, tiket wayang dll.

Step It Up akan dibuka terlebih dahulu kepada pelanggan yang membeli produk AXA Wealth Series dengan Hope Medic 2 Rider dari sekarang sehingga 31 Disember 2018. Pelanggan akan menjejak langkah mereka menerusi BookDoc – platform ganjaran kesihatan yang akan memberi insentif kepada pelanggan yang menjaga kesihatan dan memberikan akses untuk mencari dan membuat temu janji dengan doktor pakar. Aplikasi mudah alih ini juga serasi dengan pelbagai jenis peranti kecergasan boleh dipakai dan boleh dimuat turun dari Apple Store dan juga Google Play Store.

“Dalam usaha kami berkembang maju untuk menjadi rakan Kesihatan & Perlindungan pilihan utama Malaysia, AXA AFFIN berhasrat menyediakan ekosistem kesihatan unik yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk membudayakan senaman dan kekal aktif. Step It Up adalah sejajar dengan wawasan kami untuk mengubah hubungan dengan pelanggan dari pembayar premium kepada rakan kerjasama untuk mendorong mereka berusaha menjaga kesihatan menerusi pencegahan penyakit sepanjang masa. Kami memberi insentif bagi amalan yang sihat, memberi ganjaran bermakna kepada mereka kerana mengambil langkah berterusan untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan mereka,” kata En. Rohit Nambiar, Ketua Pegawai Eksekutif AXA AFFIN Life Insurance Bhd.

Dalam tempoh sepuluh tahun antara 2005 – 2015, bilangan rakyat Malaysia yang mengalami Penyakit Tidak Berjangkit (“NCD”) meningkat 232%.** Pada 2016, 73% daripada jumlah kematian disebabkan oleh NCD, dan separuh angka tersebut disebabkan oleh penyakit kardiovaskular.***

“Berasaskan statistik yang membimbangkan dan kemerosotan tahap kesihatan di negara ini, kami komited untuk mendorong dan menggalakkan para pelanggan kami agar mengamalkan gaya hidup sihat.  Semua usaha ini tertumpu kepada manfaat hidup.  Memang telah terbukti secara saintifik berulang-ulang kali dan juga berasaskan pengalaman saya sebagai pelari aktif bahawa badan yang sihat dan cergas membentuk minda yang jelas dan cerdas, yang seterusnya meningkatkan tumpuan dan prestasi dan membolehkan seseorang membuat keputusan lebih baik.  Sesungguhnya kebahagiaan hidup dan kesihatan ialah aset kekayaan paling penting bagi pelanggan. Langkah yang sihat akan menghasilkan penjimatan jangka panjang dari segi kos penjagaan kesihatan”, kata Cik. GG Kam, Ketua Pegawai Customer Experience, AXA AFFIN Life Insurance Bhd.

Untuk maklumat lanjut mengenai Step It Up, layari www.axa.com.my atau hubungi ejen AALI terdekat anda.


Sumber: *The Star
https://www.thestar.com.my/news/nation/2017/11/17/more-and-more-youths-ending-up-in-hospitals/

**Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2015

http://iku.moh.gov.my/images/IKU/Document/REPORT/nhmsreport2015vol2.pdf

*** Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) = Mesyuarat Saintifik Ke-12 Akademi Perubatan Malaysia (AMM) 2017

http://www.acadmed.org.my/view_file.cfm?fileid=855

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Terima Sebanyak 2,873 Aduan Berkaitan Scam Setakat Suku Ketiga 2023

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menerima kira-kira 2,873 aduan berkaitan scam (aktiviti penipuan) setakat suku ketiga 2023 berbanding 2,461 aduan yang diterima tahun lepas.

Pengerusi SC Datuk Seri Awang Adek Hussin berkata peningkatan ketara dalam aduan berkenaan selepas penguatkuasaan dilakukan dengan memberi amaran kepada orang ramai supaya melaporkan tingkah laku yang mencurigakan mengenai penipuan.

“Ramai scammer (ahli sindiket penipuan) menggunakan platform media sosial seperti YouTube, WhatsApp, Facebook dan Instagram. SC sedang bekerjasama dengan pihak berkepentingan lain yang berkaitan seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk membanteras aktiviti penipuan.

“Ini termasuk memaklumkan orang ramai melalui Senarai Makluman Pelabur SC, menyekat tapak web dan menyekat geo halaman media sosial yang menyinggung perasaan,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran InvestSmart Fest 2023 di sini hari ini.

Terdahulu, Awang Adek dalam ucapannya berkata setakat akhir Oktober 2023, SC telah memulakan empat tindakan penguatkuasaan terhadap aktiviti tidak berlesen termasuk 274 penyertaan baharu dalam Senarai Makluman serta menyekat 128 laman web, 113 akaun Telegram, 78 akaun Facebook dan 10 akaun Instagram.

Beliau juga menggesa enjin carian dan platform media sosial untuk meningkatkan usaha mereka membantu mencegah scammer daripada menyebarkan mesej berbahaya.

SC telah memperkemas proses itu dan menempatkan semuanya bersama-sama dalam platform carian dalam talian – ‘SC Investment Checker’ (Penyemak Pelaburan SC), katanya.

“Kami menjangkakan ia akan disiarkan secara langsung pada penghujung tahun ini. Fungsi carian sehenti baharu di laman web rasmi SC ini akan membantu pelabur mengenal pasti kesahihan entiti yang menawarkan peluang pelaburan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kewangan II Steven Sim Chee Keong berkata pihak berkuasa harus meningkatkan keselamatan sistem terhadap pihak penyedia perkhidmatan dan pengguna manakala bank pada umumnya telah mengambil langkah penting untuk melaksanakan ciri keselamatan yang lebih baik sepanjang tahun lalu.

Beliau berkata pihak berkuasa perlu bertindak pantas terhadap kes penipuan dan proses pengembalian pemulihan wang kepada mangsa.

Sehubungan itu, Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) telah diberi kuasa dengan peruntukan RM10 juta tahun ini dan RM20 juta dalam Belanjawan 2024 untuk memastikan tindak balas pantas dilakukan terhadap laporan penipuan.

Setakat ini, NSRC telah berjaya bertindak dan membekukan urus niaga bernilai RM60 juta sekali gus mengelakkan kerugian kepada mangsa, kata Sim.

Menjelang pertengahan tahun depan, sistem pintar Bank Negara Malaysia iaitu Portal Fraud Kebangsaan (NFP) dengan kerjasama PayNet yang berperanan mengesan pergerakan dana dan mengenal pasti akaun keldai akan disiapkan.

“Saya yakin penyedia perkhidmatan perlu memikul sedikit liabiliti apabila melibatkan insiden penipuan dan tidak meletakkan tanggungjawab sepenuhnya kepada pengguna atau pelabur.

“Ya, wujud masalah perlindungan terhadap risiko kewangan tetapi hujah ini berkesan kepada semua pihak. Jika penyedia perkhidmatan kewangan hanya boleh menolak liabiliti kepada pengguna, maka tidakkah ia akan mewujudkan risiko kewangan kepada mereka? Saya percaya risiko mesti diagihkan secara berkadar antara pihak yang terlibat dan bukan hanya dibebankan kepada satu pihak,” kata Sim dalam ucapannya pada acara berkenaan.

InvestSmart Fest 2023 yang berlangsung selama tiga hari bertemakan “10 Tahun Memperkasa Rakyat Malaysia’, memfokuskan kepada empat komponen utama; pemerkasaan pelabur, fintech, perancangan kewangan dan pencegahan penipuan pelaburan.

Acara tahun ini disertai lebih daripada 35 organisasi termasuk institusi pasaran kewangan, pengantara pasaran modal, persatuan industri, badan kawal selia dan agensi kerajaan.

— BERNAMA

TAG: SC, scam, Awang Adek Hussin, Steven Sim Chee Keong, NSRC