AXA AFFIN Melancarkan “Step It Up” Program Kesejahteraan Yang Memberi Ganjaran Kepada Rakyat Malaysia Yang Amal Gaya Hidup Sihat

• AXA AFFIN Life Insurance menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk bergiat dan berusaha menjadikan negara lebih sihat dan cergas menerusi Step It Up.
• Step It Up ialah program kesejahteraan yang memperkasakan dan memberi insentif kepada rakyat Malaysia yang mengambil langkah proaktif untuk menjalani kehidupan lebih sihat.
• Pelanggan yang mencapai matlamat kecergasan yang diingini boleh menikmati rebat premium sehingga 24% atas premium tahunan bagi tahun pertama dan menikmati ganjaran lain kerana mengamalkan gaya hidup sihat.

Malaysia telah dikenal pasti sebagai negara yang mempunyai kadar obesiti tertinggi di Asia Tenggara.  Bilangan pesakit yang dimasukkan ke hospital pada usia 18 – 40 tahun telah berganda dalam tempoh 4 tahun dengan 34% daripada kumpulan usia tersebut disahkan mempunyai paras kolesterol yang tinggi.*

Menyedari hakikat ini, AXA AFFIN Life Insurance Berhad (AALI) menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk menyertai Step It Up demi negara yang lebih sihat dan cergas. Step It Up ialah program kesejahteraan yang memperkasakan dan memberi insentif kepada rakyat Malaysia agar mengambil langkah proaktif untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Program Step It Up merangkumi tiga tunggak utama – tetapkan matlamat kecergasan yang anda inginkan, capai sasaran anda dan nikmati ganjarannya.  Matlamat kecergasan dibahagikan kepada 2 peringkat – sasaran 6,000-langkah atau 10,000-langkah secara purata setiap hari yang boleh dicapai menerusi pelbagai pilihan aktiviti termasuk berlari, berjalan kaki, menyusuri denai dan bentuk senaman lain yang serupa.  Apabila pelanggan telah mencapai matlamat kecergasan yang diingini sepanjang bulan, mereka boleh menikmati rebat premium sehingga 24% daripada premium tahunan bagi tahun pertama. Pelanggan juga boleh menikmati ganjaran gaya hidup sihat mereka dengan mendapatkan diskaun keahlian gimnasium, peranti kecergasan boleh dipakai, pakaian kecergasan, makanan sihat, pemeriksaan kesihatan, tiket wayang dll.

Step It Up akan dibuka terlebih dahulu kepada pelanggan yang membeli produk AXA Wealth Series dengan Hope Medic 2 Rider dari sekarang sehingga 31 Disember 2018. Pelanggan akan menjejak langkah mereka menerusi BookDoc – platform ganjaran kesihatan yang akan memberi insentif kepada pelanggan yang menjaga kesihatan dan memberikan akses untuk mencari dan membuat temu janji dengan doktor pakar. Aplikasi mudah alih ini juga serasi dengan pelbagai jenis peranti kecergasan boleh dipakai dan boleh dimuat turun dari Apple Store dan juga Google Play Store.

“Dalam usaha kami berkembang maju untuk menjadi rakan Kesihatan & Perlindungan pilihan utama Malaysia, AXA AFFIN berhasrat menyediakan ekosistem kesihatan unik yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk membudayakan senaman dan kekal aktif. Step It Up adalah sejajar dengan wawasan kami untuk mengubah hubungan dengan pelanggan dari pembayar premium kepada rakan kerjasama untuk mendorong mereka berusaha menjaga kesihatan menerusi pencegahan penyakit sepanjang masa. Kami memberi insentif bagi amalan yang sihat, memberi ganjaran bermakna kepada mereka kerana mengambil langkah berterusan untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan mereka,” kata En. Rohit Nambiar, Ketua Pegawai Eksekutif AXA AFFIN Life Insurance Bhd.

Dalam tempoh sepuluh tahun antara 2005 – 2015, bilangan rakyat Malaysia yang mengalami Penyakit Tidak Berjangkit (“NCD”) meningkat 232%.** Pada 2016, 73% daripada jumlah kematian disebabkan oleh NCD, dan separuh angka tersebut disebabkan oleh penyakit kardiovaskular.***

“Berasaskan statistik yang membimbangkan dan kemerosotan tahap kesihatan di negara ini, kami komited untuk mendorong dan menggalakkan para pelanggan kami agar mengamalkan gaya hidup sihat.  Semua usaha ini tertumpu kepada manfaat hidup.  Memang telah terbukti secara saintifik berulang-ulang kali dan juga berasaskan pengalaman saya sebagai pelari aktif bahawa badan yang sihat dan cergas membentuk minda yang jelas dan cerdas, yang seterusnya meningkatkan tumpuan dan prestasi dan membolehkan seseorang membuat keputusan lebih baik.  Sesungguhnya kebahagiaan hidup dan kesihatan ialah aset kekayaan paling penting bagi pelanggan. Langkah yang sihat akan menghasilkan penjimatan jangka panjang dari segi kos penjagaan kesihatan”, kata Cik. GG Kam, Ketua Pegawai Customer Experience, AXA AFFIN Life Insurance Bhd.

Untuk maklumat lanjut mengenai Step It Up, layari www.axa.com.my atau hubungi ejen AALI terdekat anda.


Sumber: *The Star
https://www.thestar.com.my/news/nation/2017/11/17/more-and-more-youths-ending-up-in-hospitals/

**Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2015

http://iku.moh.gov.my/images/IKU/Document/REPORT/nhmsreport2015vol2.pdf

*** Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) = Mesyuarat Saintifik Ke-12 Akademi Perubatan Malaysia (AMM) 2017

http://www.acadmed.org.my/view_file.cfm?fileid=855

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Alliance Bank Tawar Pilihan Pembiayaan PKS Digital Patuh Shariah Untuk PKS Mikro Dan Kecil

Kuala Lumpur, 2 Ogos 2022 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah memperkenalkan pilihan pembiayaan patuh Shariah yang baharu untuk membantu perniagaan mikro dan kecil, terutamanya yang beroperasi dalam industri halal atau yang memilih sumber dana yang dibenarkan oleh Islam.

Pilihan pembiayaan digital yang cepat dan mudah dimohon yang berasaskan konsep murabahah komoditi (tawarruq) ini membolehkan perniagaan mikro dan kecil mendapat pembiayaan sehingga RM500,000 secara mudah dengan kaedah digital sepenuhnya. Pembiayaan ini disediakan kepada perniagaan yang telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun dengan perolehan tahunan minimum sebanyak RM500,000.

“Kami kini berkembang untuk menawarkan produk-produk patuh Shariah sepenuhnya sebagai pilihan tambahan untuk para pemilik perniagaan bagi memenuhi keperluan kewangan mereka selain daripada pinjaman PKS digital konvensional. Menerusi proses permohonan digital yang mudah dan pantas, pemilik perniagaan boleh memohon dan menjejak status permohonan pada bila-bila masa di mana-mana sahaja. Sasaran kami pada tahun ini adalah untuk menyediakan pembiayaan PKS digital sebanyak RM200 juta bagi membantu para pemilik perniagaan berkembang melalui penyelesaian PKS Digital kami,” kata Encik Kevin Shum, Naib Presiden Kanan dan Ketua PKS Digital Alliance Bank.

Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, Alliance Bank menyokong pemilik perniagaan menerusi pelbagai pilihan penyelesaian digital bagi membantu mereka menguruskan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih cekap selain memasuki pasaran baharu. Portal Penyelesaian BizSmart® yang disediakan oleh Bank menyediakan lebih 200 produk dan perkhidmatan oleh rakan niaga untuk membantu perniagaan mencapai kepada lebih ramai pelanggan, mendigitalkan dan melaksanakan amalan mampan pada kadar yang lebih rendah dengan memanfaatkan rangkaian PKS Bank yang kukuh. Bank juga akan melancarkan produk-produk baharu khusus untuk memenuhi keperluan perniagaan mikro dan kecil dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

“Sebagai Bank yang sudah sekian lama menyokong perniagaan di Malaysia, kami faham bahawa perniagaan mikro dan kecil, terutamanya perniagaan yang baharu, mungkin berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan saluran kredit perniagaan disebabkan mereka masih belum dapat membina sejarah kredit yang baik. Oleh yang demikian, kami turut menawarkan saluran kemudahan mikro bagi membantu mereka memenuhi keperluan aliran tunai jangka pendek dan pada masa yang sama membantu mereka membina sejarah kredit. Dengan profil kredit perniagaan yang sihat, kami seterusnya akan dapat menyediakan saluran kredit yang lebih besar untuk keperluan mengembangkan perniagaan mereka pada masa hadapan,” tambah En. Shum.

Pilihan pembiayaan patuh Shariah PKS Digital Alliance Bank membolehkan pemilik perniagaan meningkatkan modal kerja mereka dengan kadar keuntungan siling yang telah ditetapkan untuk semua struktur pembiayaan. Ia menawarkan tempoh sehingga tujuh tahun dengan kadar berubah daripada serendah kadar pembiayaan asas + 3.50% setahun (kadar pembiayaan asas semasa kini pada 5.92% setahun).

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian PKS Digital Alliance Bank, sila layari https://www.alliancebank.com.my/digitalsme.