AXA AFFIN Melancarkan “Step It Up” Program Kesejahteraan Yang Memberi Ganjaran Kepada Rakyat Malaysia Yang Amal Gaya Hidup Sihat

• AXA AFFIN Life Insurance menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk bergiat dan berusaha menjadikan negara lebih sihat dan cergas menerusi Step It Up.
• Step It Up ialah program kesejahteraan yang memperkasakan dan memberi insentif kepada rakyat Malaysia yang mengambil langkah proaktif untuk menjalani kehidupan lebih sihat.
• Pelanggan yang mencapai matlamat kecergasan yang diingini boleh menikmati rebat premium sehingga 24% atas premium tahunan bagi tahun pertama dan menikmati ganjaran lain kerana mengamalkan gaya hidup sihat.

Malaysia telah dikenal pasti sebagai negara yang mempunyai kadar obesiti tertinggi di Asia Tenggara.  Bilangan pesakit yang dimasukkan ke hospital pada usia 18 – 40 tahun telah berganda dalam tempoh 4 tahun dengan 34% daripada kumpulan usia tersebut disahkan mempunyai paras kolesterol yang tinggi.*

Menyedari hakikat ini, AXA AFFIN Life Insurance Berhad (AALI) menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk menyertai Step It Up demi negara yang lebih sihat dan cergas. Step It Up ialah program kesejahteraan yang memperkasakan dan memberi insentif kepada rakyat Malaysia agar mengambil langkah proaktif untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Program Step It Up merangkumi tiga tunggak utama – tetapkan matlamat kecergasan yang anda inginkan, capai sasaran anda dan nikmati ganjarannya.  Matlamat kecergasan dibahagikan kepada 2 peringkat – sasaran 6,000-langkah atau 10,000-langkah secara purata setiap hari yang boleh dicapai menerusi pelbagai pilihan aktiviti termasuk berlari, berjalan kaki, menyusuri denai dan bentuk senaman lain yang serupa.  Apabila pelanggan telah mencapai matlamat kecergasan yang diingini sepanjang bulan, mereka boleh menikmati rebat premium sehingga 24% daripada premium tahunan bagi tahun pertama. Pelanggan juga boleh menikmati ganjaran gaya hidup sihat mereka dengan mendapatkan diskaun keahlian gimnasium, peranti kecergasan boleh dipakai, pakaian kecergasan, makanan sihat, pemeriksaan kesihatan, tiket wayang dll.

Step It Up akan dibuka terlebih dahulu kepada pelanggan yang membeli produk AXA Wealth Series dengan Hope Medic 2 Rider dari sekarang sehingga 31 Disember 2018. Pelanggan akan menjejak langkah mereka menerusi BookDoc – platform ganjaran kesihatan yang akan memberi insentif kepada pelanggan yang menjaga kesihatan dan memberikan akses untuk mencari dan membuat temu janji dengan doktor pakar. Aplikasi mudah alih ini juga serasi dengan pelbagai jenis peranti kecergasan boleh dipakai dan boleh dimuat turun dari Apple Store dan juga Google Play Store.

“Dalam usaha kami berkembang maju untuk menjadi rakan Kesihatan & Perlindungan pilihan utama Malaysia, AXA AFFIN berhasrat menyediakan ekosistem kesihatan unik yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk membudayakan senaman dan kekal aktif. Step It Up adalah sejajar dengan wawasan kami untuk mengubah hubungan dengan pelanggan dari pembayar premium kepada rakan kerjasama untuk mendorong mereka berusaha menjaga kesihatan menerusi pencegahan penyakit sepanjang masa. Kami memberi insentif bagi amalan yang sihat, memberi ganjaran bermakna kepada mereka kerana mengambil langkah berterusan untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan mereka,” kata En. Rohit Nambiar, Ketua Pegawai Eksekutif AXA AFFIN Life Insurance Bhd.

Dalam tempoh sepuluh tahun antara 2005 – 2015, bilangan rakyat Malaysia yang mengalami Penyakit Tidak Berjangkit (“NCD”) meningkat 232%.** Pada 2016, 73% daripada jumlah kematian disebabkan oleh NCD, dan separuh angka tersebut disebabkan oleh penyakit kardiovaskular.***

“Berasaskan statistik yang membimbangkan dan kemerosotan tahap kesihatan di negara ini, kami komited untuk mendorong dan menggalakkan para pelanggan kami agar mengamalkan gaya hidup sihat.  Semua usaha ini tertumpu kepada manfaat hidup.  Memang telah terbukti secara saintifik berulang-ulang kali dan juga berasaskan pengalaman saya sebagai pelari aktif bahawa badan yang sihat dan cergas membentuk minda yang jelas dan cerdas, yang seterusnya meningkatkan tumpuan dan prestasi dan membolehkan seseorang membuat keputusan lebih baik.  Sesungguhnya kebahagiaan hidup dan kesihatan ialah aset kekayaan paling penting bagi pelanggan. Langkah yang sihat akan menghasilkan penjimatan jangka panjang dari segi kos penjagaan kesihatan”, kata Cik. GG Kam, Ketua Pegawai Customer Experience, AXA AFFIN Life Insurance Bhd.

Untuk maklumat lanjut mengenai Step It Up, layari www.axa.com.my atau hubungi ejen AALI terdekat anda.


Sumber: *The Star
https://www.thestar.com.my/news/nation/2017/11/17/more-and-more-youths-ending-up-in-hospitals/

**Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2015

http://iku.moh.gov.my/images/IKU/Document/REPORT/nhmsreport2015vol2.pdf

*** Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) = Mesyuarat Saintifik Ke-12 Akademi Perubatan Malaysia (AMM) 2017

http://www.acadmed.org.my/view_file.cfm?fileid=855

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA