Barry Callebaut Bekalkan Ramuan Coklat, Koko RM2 Bilion Di Malaysia

PETALING JAYA, 12 Jan (Bernama) —  Barry Callebaut, pengeluar terkemuka dunia bagi produk coklat dan koko berkualiti tinggi yang membekalkan bahan-bahan yang diperlukan bagi jualan barangan pengguna bernilai RM2 bilion oleh Malaysia ke 57 negara, optimistik terhadap pertumbuhan syarikat.

Pengarah Urusan Barry Calleaut di Malaysia, Robert Kotuszewki berkata ia akan terus melabur untuk pengembangannya berdasarkan permintaan kukuh di sini dan di rantau ini.

“Pasaran semakin berkembang. Purata pertumbuhan industri (tahunan) adalah antara dua dan empat peratus dan kami sentiasa berada melepasi paras tersebut. Kami perlu melabur untuk berkembang,” katanya kepada pemberita pada majlis perasmian Pusat Kecemerlangan Perniagaan Asia Pasifik (APAC BEC) syarikat itu di sini hari ini.

Kotuszewki berkata Barry Callebaut telah berada di Malaysia selama lebih 30 tahun dengan pelaburan kira-kira RM1.3 bilion di sini. Ia juga yakin tentang kestabilan politik dan kumpulan pekerja berkemahiran Malaysia.

Syarikat itu mempunyai lebih 600 pekerja di dua lokasi pembuatan dan pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D) di Pasir Gudang dan Pelabuhan Klang. APAC BEC ialah pelaburan penting dengan lebih 100 pekerja dengan rancangan untuk meningkatkannya sehingga 150 pekerja pada beberapa bulan akan datang.

“Malaysia ialah hab penting untuk Asia Pasifik dan negara pertama yang dipilih syarikat untuk menubuhkan APAC BEC, hasil daripada asas pembuatan yang kukuh, kepelbagaian budaya dan bakat (pekerja berkemahiran) untuk membantu syarikat itu merentas pasaran serantau.

“APAC BEC akan menyediakan sokongan merentas perkhidmatan kewangan dan perakaunan syarikat, pengurusan maklumat dan teknologi, perkhidmatan pelanggan serta fungsi korporat dan perkhidmatan kongsi yang lain. Ia juga akan membantu meningkatkan pengalaman pelanggan melalui penyeragaman dan kebolehskalaan proses,” katanya.

Penggunaan tahunan coklat per kapita rakyat Malaysia adalah kira-kira 0.5 kg dan mempunyai peluang mencatatkan pertumbuhan, katanya.

Kotuszewki berkata pasarannya termasuk pengilang gula-gula dan makanan, ia juga merupakan rakan kongsi penyumberan luar untuk pengeluar makanan Malaysia yang mencari produk berkualiti tinggi.

Jumlah jualan gula-gula coklat di Malaysia meningkat 12.7 peratus pada 2021 dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun sebanyak 3.4 peratus antara 2016 dan 2021, katanya.

Hampir 85 peratus pekerjanya termasuk mereka yang bekerja secara tidak langsung, pembekal dan penyedia perkhidmatan adalah rakyat Malaysia, syarikat itu menyediakan peluang kerja yang besar kepada lebih 500 perusahaan kecil dan sederhana,” katanya.

— BERNAMA

Tajuk diubah suai dari artikel Berita Harian

Previous ArticleNext Article

Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

“Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

— BERNAMA