Comscore Umum Pelancaran Berbilang Platform Metrix Video di Malaysia Ukur Audiens Video Merentas Telefon Pintar, Tablet dan Komputer Meja

RESTON, Virginia, 9 Julai 2019 /PRNewswire/ — Comscore, Inc. hari ini mengumumkan pelancaran Video Metrix® Multi-Platform di Malaysia. Pelancaran ini akan menyediakan langkah tunggal yang tidak boleh ditiru untuk penggunaan video digital pada telefon pintar, tablet dan peranti komputer meja untuk memberikan pelanggan pemahaman mendalam tentang bagaimana, bila dan di mana kandungan video digunakan.

Menerusi pelancaran ini, Comscore menawarkan pelaporan video mudah alih yang dipertingkat untuk YouTube dan Saluran Rakan Kongsinya, yang bermanfaat untuk kedua-dua pengiklan yang ingin mencapai audiens tertentu dan untuk penerbit kandungan yang telah mengumpul pengikut yang setia.

“Sebagai sebahagian daripada komitmen berterusan kami untuk menyediakan data yang tepat dan beradaptasi dengan majoriti berbilang platform yang semakin berkembang di Malaysia, kami teruja untuk mengumumkan pelancaran Video Metrix Multi-Platform. Kami berharap dapat menyediakan data komprehensif yang diperlukan oleh pengiklan, penerbit dan agensi untuk mendorong keputusan perniagaan yang lebih pintar,” kata Kedar Gavane, naib presiden kanan, Asia Pasifik di Comscore. “Pengenalan kepada Video Metrix Multi-Platform menandakan satu lagi pencapaian penting dalam pengukuran rentas platform.”

Pengenalan kepada Video Metrix Multi-Platform, produk pengukuran video digital Comscore kini membolehkan pelanggan untuk:

 • Mengukur tontotan keseluruhan, tambahan dan tidak diduplikasikan merentas telefon pintar, tablet dan komputer meja
 • Mendapatkan pandangan holistik tentang tontonan audiens untuk kandungan video yang dimiliki dan kompetitif
 • Memahami bagaimana penglibatan berbeza merentas platform untuk menjana keuntungan dan merancang dengan lebih cekap

“Kandungan tidak lagi hanya dilihat pada satu skrin sahaja; pengguna menonton video kegemaran mereka merentas pelbagai peranti dan platform. Dengan pengguna yang menonton melalui bilangan skrin yang semakin bertambah, penting untuk pengiklan memahami bagaimana dan di mana audiens mereka membuat pilihan,” kata Serm Teck Choon, presiden Persatuan Digital Malaysia (MDA). “Video Metrix Multi-Platform Comscore akan membolehkan pengiklan tempatan menjawab soalan-soalan ini dan banyak lagi dengan memberikan pemahaman yang komprehensif tentang pengguna Malaysia.”

Video Metrix Multi-Platform bergantung pada rangka kerja Pengukuran Digital Seragam (UDM) Comscore, pendekatan pengukuran hibrid yang menggunakan panel berserta pengukuran langsung daripada penerbitan video melalui penandaan. Penerbit kandungan video yang berminat untuk mengambil bahagian dalam pengukuran video digital berbilang platform dapat memastikan liputan menyeluruh tingkah laku tontonan mereka dengan melaksanakan tag Comscore dan menggunakan SDK mudah alih Comscore. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang penandaan, sila hubungi wakil akaun Comscore anda. Untuk maklumat lanjut tentang Video Metrix Multi-Platform Comscore, sila kunjungi: www.comscore.com/VideoMetrixMP atau hubungi kami.

Latar Belakang Comscore

Comscore (NASDAQ: SCOR) ialah rakan kongsi yang dipercayai untuk merancang, mengurus niaga dan menilai media di seluruh platform. Dengan jejak data yang menggabungkan digital, TV linear, perisikan tontonan atas kaunter dan teater dengan pandangan khalayak yang maju, Comscore membolehkan pembeli dan penjual media mengkuantifikasi tingkah laku berbilang skrin mereka dan membuat keputusan perniagaan dengan yakin. Pemimpin yang terbukti dalam mengukur audiens digital dan TV serta pengiklanan secara meluas, Comscore merupakan sumber pihak ketiga baru muncul dalam industri untuk pengukuran rentas platform yang andal dan komprehensif. Ketahui lebih lanjut tentang Comscore di sini.

Catatan Peringatan Berhubung Kenyataan Pandang Ke Hadapan  
Siaran media ini mengandungi kenyataan pandang ke hadapan dalam pengertian Seksyen 27A Akta Sekuriti 1933 dan Seksyen 21E Akta Bursa Sekuriti 1934, termasuk, tetapi tidak terhad kepada, jangkaan berhubung kesan dan manfaat kepada Comscore daripada rangkaian produk MMX, kewangan atau sebaliknya. Kenyataan-kenyataan ini melibatkan risiko dan ketidaktentuan yang boleh menyebabkan keputusan sebenar kami berbeza dengan ketara, termasuk, tetapi tidak terhad kepada: ciri-ciri dan sifat-sifat produk, kadar pembangunan perisikan pemasaran digital, pasaran pengiklanan Internet dan e-Dagang; pertumbuhan Internet sebagai medium untuk perdagangan, kandungan, pengiklanan dan komunikasi; serta penerimaan produk dan kaedah baharu oleh industri, termasuk pelanggan sedia ada dan bakal pelanggan.

Untuk perbincangan terperinci tentang hal ini dan faktor-faktor risiko lain, sila rujuk Laporan Suku Tahunan masing-masing yang paling terkini daripada Comscore pada Borang 10-Q, Laporan Tahunan pada Borang 10-K dan pemfailan lain dari masa ke masa dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (“SEC”) yang disediakan di laman sesawang SEC (http://www.sec.gov).

Pemegang-pemegang saham Comscore diingatkan untuk tidak meletakkan pergantungan yang tidak wajar kepada kenyataan pandang ke hadapan, yang hanya terpakai setakat tarikh kenyataan dibuat. Comscore tidak menanggung apa-apa tanggungjawab untuk mengemas kini secara terbuka mana-mana kenyataan pandang ke hadapan bagi menggambarkan peristiwa, keadaan atau maklumat baharu selepas tarikh siaran media ini, atau untuk menggambarkan berlakunya peristiwa yang tidak dijangkakan.

Sumber: Comscore

Saham Berkaitan: NASDAQ:SCOR

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

iProperty.com.my Melancarkan Data Analisis Aliran Permintaan Untuk Tatapan Umum Buat Pertama Kali

Kuala Lumpur, 23 Ogos 2019 –  iProperty.com.my secara rasminya melancarkan analisis permintaan hartanah semasa bagi hartanah kediaman di Malaysia. Bertajuk iProperty.com.my Portal Data Analisis Aliran Permintaan separuh pertama 2019 (iProperty.com.my H1 2019 Portal Demand Analytics), analisis ini memberikan gambaran makro yang telus bagi trend permintaan semasa menggunakan jumlah kunjungan pengguna portal ini serta data penyenaraian hartanah di pasaran hartanah kediaman Malaysia dengan tumpuan khusus di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Johor. Empat negeri ini menyumbang lebih daripada 60% bahagian pasaran transaksi.

Analisis ini, dengan data tambahan yang dikumpulkan daripada brickz.my, bertujuan untuk memberikan gambaran kepada pembuat polisi dan pemaju hartanah bagi pilihan kediaman penduduk Malaysia. Sebagai portal hartanah nombor 1 di Malaysia, iProperty.com.my memperoleh jutaan kunjungan setiap bulan. Tingkah laku masa nyata ini menunjukkan di mana letaknya permintaan kediaman di peringkat negara (lawatan laman web), berbanding dengan bekalan (senarai hartanah di laman web).

Dikumpul dan diterbitkan untuk pertama kalinya di Malaysia, titik data permintaan ini belum pernah dapat diakses di rantau ini sebelum ini. Dengan tujuan mencetuskan perbincangan di kalangan pihak berkepentingan, data analisis ini juga berfungsi untuk menyelaraskan pemain industri dengan sentimen pasaran untuk memudahkan membuat keputusan yang lebih baik.

“Data permintaan yang dibentangkan dalam data analisis ini mewakili sentimen pengguna. Kami melihat banyak laporan dan penyelidikan di bahagian penawaran, analisis ini sebaliknya melihat dari sisi permintaan. Ia menyampaikan maklumat dari kaca mata pengguna. Analisis ini adalah yang pertama seumpamanya dan memberikan pandangan yang berharga bagi semua pemegang taruh.

Dengan data analisis ini juga, kami berharap semua pihak berkepentingan yang berkaitan dapat menilai maklumat untuk memahami pasaran tempatan dengan lebih baik, yang mencerminkan pasaran permintaan, “kata Premendran Pathmanathan, Pengurus Besar Solusi Data Pengguna, REA Group Asia.

Apartmen servis kian popular

Secara keseluruhannya, data analisis menunjukkan terdapat peningkatan pada kunjungan dan penyenaraian di peringkat kebangsaan; Walau bagaimanapun, pertumbuhan kunjungan mengatasi kenaikan penyenaraian, menghasilkan peningkatan permintaan hartanah negara sebanyak + 4.1%. Selaras dengan sentimen keseluruhan di pasaran hartanah, trend untuk tahun 2018 dan seterusnya 2019 adalah faktor mampu milik dengan lebih banyak Apartmen Servis memasuki pasaran. Jenis kediaman ini semakin popular kerana harga yang berpatutan dan lokasinya di kawasan yang strategik.

Apartmen Servis mengalami pertumbuhan permintaan yang paling ketara pada + 14.7%, disumbangkan oleh kunjungan yang berpindah daripada Kondominium. Walau bagaimanapun, Apartmen Servis (dengan 11% daripada jumlah kunjungan) masih lagi jauh untuk mengejar prestasi Kondominium (dengan 23% daripada jumlah kunjungan).

Data analisis itu menambah bahawa daya tarikan Apartmen Servis juga melampaui faktor mampu milik. Daya tarikan lain termasuk alamat yang dianggap berprestij, akses kepada pengangkutan awam dan ketersediaan perkhidmatan komersil seperti kedai makanan dan minuman. Pembinaan baharu jenis kediaman ini di lokasi yang sesuai telah menambah minat orang ramai. Pada masa ini, Apartmen Servis mewakili kira-kira 3% daripada bahagian pasaran kediaman sekunder.

Rumah Teres pula memperlihatkan pertumbuhan permintaan yang agresif sebanyak +3.7% (dengan 32% daripada jumlah kunjungan). Rumah Teres, yang merupakan separuh daripada bahagian pasaran transaksi di Malaysia, masih lagi jenis kediaman yang lebih popular dan juga mengekalkan pertumbuhan modal positif sebanyak + 6.7% dengan pertumbuhan permintaan sebanyak + 3.7%.

Secara ringkasnya, data analisis ini menyimpulkan bahawa empat pasaran perumahan tertinggi di Malaysia adalah KL, Selangor, Pulau Pinang dan Johor; Permintaan di KL meningkat sebanyak + 3.8%, Selangor pada + 9.8%, manakala Pulau Pinang dan Johor masing-masing menurun sebanyak -4.4% dan -16.1%. Kawasan dengan permintaan tertinggi di KL, Selangor, Pulau Pinang dan Johor adalah Batu Caves, Dengkil, Batu Kawan dan Batu Pahat. Pecahan prestasi oleh negeri-negeri terus dianalisa lagi dalam data analisis ini. 

Sebagai peneraju dalam industri penyenaraian hartanah tempatan, iProperty.com.my telah melaburkan masa hampir setahun bagi penyelidikan, perancangan dan pengumpulan maklumat untuk menghasilkan data analisis eksklusif ini. Data analisis ini merupakan edisi pertama dan edisi seterusnya akan tersedia pada masa akan datang untuk memberikan maklumat bernilai berkaitan pasaran hartanah tempatan. Melalui teknologi data besar, data analisis ini menyediakan pemilik harta dan semua pihak berkepentingan, maklumat komprehensif mengenai permintaan yang sedia ada untuk projek tertentu.

Mengenai REA Group & iProperty.com.my

REA Group Limited merupakan sebuah syarikat pengiklanan global dengan pegkhususan dalam bidang hartanah. Perniagaan kami dipacu inovasi dan bertunjangkan nilai, dan mempunyai lebih daripada 1,600 orang pekerja, semuanya menjunjung satu matlamat, iaitu ‘untuk mengubah cara dunia menikmati hartanah’. REA menggunakan teknologi terkini untuk menghasilkan produk dan pengalaman yang inovatif buat semua pengguna kami di seluruh dunia.

Di Australia, Kumpulan REA mengendalikan laman web perumahan, komersil dan hartanah untuk perkongsian yang terkemuka – realestate.com.au, realcommercial.com.au, flatmates.com.au – dan juga Spacely, laman web hartanah bagi hartanah komersil dan perkongsian ruang pejabat bagi jangka masa pendek.

Jumlah pengguna besar ini yang ingin membeli, menjual, menyewa atau berkongsi hartanah secara langsung membekalkan data dan maklumat berharga mengenai bagaimana orang ramai membuat carian hartanah. REA juga merupakan pemilik Hometrack Australia, penyedia perkhidmatan data hartanah yang terkemuka. Bagi pekhidmatan kewangan pula, kumpulan REA juga adalah pemilik Smartline, salah satu kumpulan francais pembrokeran gadai janji utama Australia.

Asia merupakan rantau hartanah yang paling pesat berkembang di dunia dan kekal penting dalam strategi global Kumpulan REA. Operasi Kumpulan REA Asia termasuk portal hartanah terkemuka di Malaysia (iProperty.com.my), Indonesia (rumah123.com), Hong Kong (squarefoot.com.hk dan SmartExpo) dan Thailand (ThinkofLiving.com). Kami juga mempunyai portal yang dikenali ramai di Singapura (iProperty.com.sg) dan China (myfun.com). Laman web, aplikasi dan acara-acara hartanah Kumpulan REA menyediakan perkhidmatan hartanah yang paling komprehensif di seluruh Asia Tenggara.

Ibu pejabat iProperty.com.my terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Dengan kunjungan lebih daripada 3 juta pengguna setiap bulan, iProperty.com.my adalah portal hartanah terkemuka, dan menawarkan penkhidmatan carian dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Selain dari rantau Asia, REA adalah pemegang saham utama Move, Inc. di Amerika Syarikat (pengendali realtor.com) dan Elara di India, yang mengendalikan Housing.com, PropTiger dan Makaan.

Iklan

Tutorial: Cara Bayar Zakat Melalui M2U

Menunaikan zakat adalah merupakan Rukun Islam keempat.  Allah telah mewajibkan zakat ke atas setiap orang Muslim yang telah mencapai nisab dalam hartanya dengan syarat-syarat tertentu.

Terdapat dua jenis kategori zakat iaitu Zakat Fitrah dan Zakat Harta. Zakat Fitrah ialah zakat diri yang difardhukan ke atas setiap individu lelaki dan perempuan muslim yang berkemampuan dengan syarat-syarat yang ditetapkan, yang dilakukan pada bulan Ramadhan. Manakala Zakat Harta merupakan zakat yang dikenakan keatas harta pemilik. Contohnya:

 • Zakat Pendapatan
 • Zakat Perniagaan
 • Zakat Wang Simpanan
 • Zakat Emas/Perak
 • Zakat Saham
 • Zakat KWSP
 • Zakat Pertanian
 • Zakat Penternakan

Setiap jenis Zakat memiliki cara pengiraan yang berbeza. Anda boleh rujuk laman PPZ MAIWP  bagi mengira zakat yang perlu anda bayar berdasarkan pendapatan/simpanan anda.

Boleh rujuk sini untuk Panduan Mengira Sendiri Zakat Saham Beserta Contoh.

“Sah ke bang bayar zakat secara online ni? Takde akad, tak perlu salam tangan amil? “

Sah. Akad tu hukumnya Harus.

Bagi tujuan tutorial kali ini, contoh bayaran adalah untuk jenis Zakat Wang Simpanan.

# 1 Log in ke akaun Maybank2u

# 2 Pilih Bill Payment di ruangan atas kanan

# 3 Klik make a one-off payment

# 4 Pilih zakat & charity

# 5 Pilih pusat zakat mana yang anda mahu salurkan

# 6 Masukkan amaun bayaran zakat berdasarkan jumlah pengiraan yang telah dilakukan. Pilih jenis zakat dan masukkan nombor telefon anda kemudian klik continue.

# 7 Klik ‘request for TAC’ kemudian sistem Maybank akan menghantar 6 digit kod TAC ke no telefon anda. Seterusnya klik confirm.

Semudah 7 Langkah Sahaja!

Cepat, selamat dan sangat mudah. Semoga anda beroleh manfaat dengan perkongsian ini.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Iklan

Cap Dagangan ‘Tea Pot’ Dijual Pada Nilai RM83.17 Juta

Bila sebut saja susu pekat manis cap ‘Tea Pot’ pasti menggamit kenangan rakyat Malaysia yang biasa melihat iklannya di televisyen sekitar tahun 80-an dan 90-an.

Selain daripada susu cap junjung dan F&N, ‘Tea Pot’ adalah antara jenama susu pekat manis yang popular pada zaman itu. Ketika itu, masih belum banyak jenama-jenama lain yang bersaing di dalam pasaran. Antara jenama baru yang muncul sejak tahun 2000 adalah susu pekat jenama Saji, Marigold dan lain-lain.

Walaupun banyak jenama yang ada di luar sana, tetapi jenama seperti ‘Tea Pot’, susu cap junjung dan F&N tetap menjadi pilihan emak dan ayah kita kerana dekatnya jenama itu di hati mereka yang telah berpuluh tahun mereka gunakan.

Saya pasti anda yang berumur 30 tahun ke atas merindui zaman itu bukan bila terimbau iklan yang keluar di kaca televisyen.

Namun, bukan sejarah susu-susu pekat ini sebenarnya yang kita mahu bincangkan, tetapi berita bahawa penjualan cap dagangan ‘Tea Pot’ oleh anak syarikat F&N.

‘Tea Pot’ Dijual Pada Harga RM83.17 Juta

Anak syarikat Fraser & Neave Holdings Bhd (F&NHB), Lion Share Management Ltd menjual cap dagangan ‘Tea Pot’ dengan nilai tersebut melibatkan urus niaga pihak yang berkaitan.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, syarikat itu berkata Lion Share Management telah memeterai perjanjian jual dan beli bersyarat dengan F&N Global Marketing Pte Ltd, anak syarikat langsung Fraser and Neave, Ltd.

Di bawah perjanjian itu, Lion Share Management akan menjual dan memberikan sepenuhnya kepada F&N Global Marketing, antara lainnya, semua hak, hak milik dan kepentingan dalam jenama ‘Tea Pot’ di mana-mana di dunia.

Lion Share Management, pemilik berdaftar perkataan dan cap dagangan peranti ‘Tea Pot”, membeli jenama tersebut pada 1 Feb dengan nilai RM75.37 juta.

F&NHB berkata cadangan penjualan itu akan membolehkan kumpulan memberi tumpuan kepada mengembangkan pasaran dan meluaskan jenama Tea Pot di Asia Tenggara, Timur Jauh, Timur Tengah dan Afrika Utara.

Selain itu, ia memanfaatkan kepakaran F&N Global Marketing dalam menguruskan jenama dan harta intelek yang berkaitan.

Malah, F&N Global Marketing telah mewujudkan kepakaran dalam penyelidikan dan pembangunan, pelesenan jenama dan pembangunan jenama melalui pemasaran korporatnya, serta pasukan penyelidikan dan pembangunan.

Ia turut menguruskan semua jenama F&N di bawah F&NL dan kumpulan syarikatnya (F&NL Group).

Menurut F&NHB, hasil yang diterima daripada cadangan penjualan itu akan digunakan untuk membiayai pelaburan perbelanjaan modal dan meningkatkan kedudukan modal kerjanya.

Urus niaga itu dijangka selesai pada suku ketiga tahun ini.

Sumber Rujukan:
Bernama

Iklan

InvestSmart® Fest tahunan SC Kembali untuk Pertingkat Literasi Pelaburan Rakyat Malaysia

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan pesta pendidikan pelabur utamanya, InvestSmart® Fest 2019 bertemakan “Invest Smart” atau “Bijak Labur” pada 18-20 Oktober 2019 di Dewan 1 Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur.

Bertujuan untuk melengkapkan pelabur dengan asas-asas dalam membuat keputusan pelaburan yang kukuh, InvestSmart® Fest tahunan selama tiga hari tersebut akan memberi peluang orang ramai mempelajari tentang pelbagai peluang pelaburan dan memahami cara untuk melindungi diri daripada penipuan pelaburan atau skim pelaburan haram. Masuk adalah percuma.

Bursa Malaysia Berhad, Persekutuan Pengurus Pelaburan Malaysia (FIMM), Persatuan Perancangan Kewangan Malaysia (FPAM) dan Majlis Perancangan Kewangan Malaysia (MFPC) merupakan rakan kongsi acara bagi InvestSmart® Fest pada tahun ini.

InvestSmart® Fest 2019 mengetengahkan gerai pameran lebih 50 institusi pasaran modal, pengantara, agensi-agensi berkaitan, peserta industri dan persatuan di bawah satu bumbung serta ceramah dan seminar oleh para pakar industri. Pengunjung juga boleh memperoleh pendedahan kepada pembiayaan berasaskan pasaran alternatif seperti pendanaan ekuiti ramai, pembiayaan rakan setara, syarikat pengurusan pelaburan digital dan bursa aset digital di dalam “Digital Pavilion” yang khusus.

Seperti pada tahun-tahun sebelumnya, orang ramai boleh mendaftar untuk penilaian perancangan kewangan secara percuma oleh para perancang kewangan berlesen di gerai pameran “#FinPlan4u” ketika InvestSmart® Fest 2019. Tahun ini, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga akan menyertai #FinPlan4U dan menyediakan kaunter khidmat nasihat persaraan. Memandangkan permintaan yang tinggi dan ruang yang terhad, orang ramai digalakkan untuk mendaftar minat mereka di www.investsmartsc.my.

Bersempena dengan InvestSmart® Fest 2019 ini, SC akan menganjurkan ScamBuster Walk Hunt, pada 20 Oktober 2019, berikutan kejayaan ScamBuster Run yang diadakan dua tahun lalu. ScamBuster Walk Hunt bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia mengenai skim pelaburan haram melalui aktiviti pendidikan yang menyeronokkan. Semua kutipan daripada acara ini akan disalurkan kepada SC Heart, iaitu inisiatif tanggungjawab sosial korporat pengawal selia tersebut.

ScamBuster Walk Hunt, akan bermula di MaTiC Amphitheatre, Jalan Ampang, Kuala Lumpur dan tamat di Dewan 1 di Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur, menawarkan hadiah wang tunai yang menarik. Penyertaan terbuka kepada rakyat Malaysia berumur 12 tahun ke atas. Pendaftaran kini dibuka sehingga 14 Oktober 2019 di https://www.sc.com.my/scambusterwalkhunt.

Untuk maklumat lanjut mengenai InvestSmart® Fest, sila layari www.investsmartsc.my atau Facebook.com/InvestSmartSC.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993.  Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal.  SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!