5 Sebab Kenapa Anda Kena Join Ekspo dan Persidangan Hartanah Hi HOME

Sejak dua menjak ni, semakin banyak acara berkaitan hartanah dijalankan. Maklumlah, rakyat Malaysia semakin cerdik berkenaan dengan ilmu hartanah ini.

Tetapi pada hari ini, kita akan tengok acara terhangat tahun ini iaitu Hi HOME; dan kenapa anda perlu sertainya.

Apa Itu Hi HOME?

Kalau nak tahu, Hi HOME ini sebenarnya merangkumi 2 acara besar sekaligus. Ianya terdiri daripada:

1. Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)) – http://event.hihomes.my/

2. Ekspo Hartanah Online Hi HOME (25 Julai – 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my)

Wow, baru tahu Hi HOME ini terdiri daripada dua acara yang dijalankan serentak. Jadi kenapa kita kena join ekspo dan persidangan hartanah Hi HOME ni?

Sebab Pertama: Disokong Oleh Badan Berautoriti

Bukan satu, tapi dua badan berautoriti di Malaysia. Yang pertama, kita ada Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang akan diwakili oleh Menterinya sendiri iaitu YB Puan Hajjah Zuraida Kamaruddin. Nama pun ekspo dan persidangan hartanah, bila dapat perkenan daripada pihak kementerian yang bertanggungjawab; kira power jugalah.

Dan yang kedua, kita ada Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) yang akan diwakili oleh YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selaku Menteri Belia Dan Sukan. Bila Menteri Belia sendiri turun padang, memang sah-sah ianya sangat sesuai untuk para belia di negara kita.

Sebab Kedua: Persidangan Disruptif Yang Julung Kali Diadakan Di Malaysia

Biasa tak dengar pasal TED Talk yang popular di luar negara? Bagi mereka yang tak tahu, TED Talk ini menekankan ketepatan dan kejituan dalam seseorang speaker membuat persembahan.

Biasanya seseorang speaker akan mengambil masa sejam atau lebih untuk mempersembahkan idea-idea dan hujah-hujah mereka. Tapi bukan TED Talk, setiap speaker hanya mempunyai masa beberapa minit saja. Maka yang keluar daripada mulut speaker, adalah yang paling berharga.

Dan persidangan Hartanah Hi HOME bakal menjadi persidangan seumpama TED Talk yang mengumpulkan ramai cendekiawan dan pakar dalam bidang masing-masing.

Di antara speaker yang bakal menyinari pentas pada 25 Julai nanti adalah:

  • YB Zuraida dan YB Syed Saddiq (mewakili kementerian dan orang muda)
  • Tan Sri Tony Fernandes dan Dato’ Sri Ir. Dr. Judin Abdul Karim (pemimpin korporat)
  • Dr Suraya daripada Khazanah Research Institute (KRI), Dr Daniele Gambero daripada Propenomy Academy, Ishmael Ho daripada Ho Chin Soon Research (pakar industri hartanah)
  • Kamarul Muhamed daripada Aerodyne, Nadhir Ashafiq daripada The Lorry & Hann Liew daripada Ringgit Plus (pakar teknologi)

Nampak kan betapa ramainya speaker dan meluasnya ilmu pengetahuan yang mereka miliki. Kita ada wakil daripada pihak kementerian, pemimpin korporat pun ada, pakar industri hartanah pun ada, pakar teknologi pun ada.

Memang rugi siapa yang tak datang ke Persidangan Hartanah Hi HOME yang bakal diadakan pada tarikh 25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC).

Dapatkan tiket ke persidangan ini dengan segera di http://event.hihomes.my/. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Sebab Ketiga: Speaker Power, Ada Pula 4 Topik Yang Power

Dibarisi dengan barisan speaker yang hebat-hebat, topik yang akan dibincangkan pun sangatlah hebat.

Topik pertama berkisar kepada hartanah Mampu Milik di Malaysia. Apakah yang dimaksudkan dengan perumahan mampu milik dan apakah puncanya? Apakah yang mempengaruhi kuasa membeli orang kita?

Topik kedua pula mengenai Pasaran dan Polisi, dan sepertimana kita tahu tampuk pemerintahan baru telah mengambil alih kerajaan dan menggubal polisi sedia ada. Dengarkan daripada pembuat dasar membincangkan mengenai hartanah Bumiputra, kuota dan usaha daripada pihak pemaju di dalam pelaburan hartanah pada masa depan.

Topik ketiga pula berkenaan Data dan Teknologi. Jom kita ambil tahu apakah teknologi terkini yang bakal mempengaruhi landskap hartanah di Malaysia, terutamanya daripada segi pengeluaran, pembinaan dan peralatan yang terlibat dalam projek pembangunan hartanah di tanah air kita.

Yang terakhir sekali, kita ada topik Masa Depan. Aplikasi berasaskan komuniti, data pengguna dan algoritma perisian akan mengambil alih cara lama kita biasa melakukan sesuatu perkara. Penting juga untuk kita ambil tahu mengenainya.

Sebab Keempat: Ekspo Hartanah Hi HOME Online

Dah hadir dan dengar sendiri daripada pakar-pakar semasa Persidangan Hartanah Hi HOME, kini masanya untuk kita ke Ekspo Hartanah Online Hi HOME yang bakal berlangsung pada 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my.

Di antara keunikan ekspo atas talian ini yang membuatkannya lain daripada yang lain adalah:

  • Kira dulu kelayakan berdasarkan tahap kewangan kita
  • Dah tahu kelayakan, barulah kita akan ditunjukkan dengan hartanah yang bersesuaian dengan kelayakan. Tujuannya adalah untuk kita tahu rumah yang mengikut kadar kemampuan, dan bukannya berdasarkan kehendak
  • Banyak pilihan yang ada, disasarkan ada 100 projek perumahan yang akan menyertai ekspo ini
  • Rebat dan tawaran menarik oleh pihak pemaju
  • Sangat untuk pembeli rumah pertama, dan juga pelabur hartanah yang dah berpengalaman
  • Tempoh yang lebih panjang iaitu 3 bulan, jika dibandingkan dengan ekspo hartanah fizikal yang mungkin berlangsung selama 3 hari
  • Bila tempoh panjang, maka kita tidak perlu buat keputusan tergesa-gesa

Jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019.

Sebab Kelima: Masa Terbaik Untuk Beli Rumah Adalah 10 Tahun Yang Lalu, Masa Kedua Terbaik Adalah Hari Ini

Lagi lama kita melengahkan keputusan untuk membeli rumah, maka akhirnya harga rumah akan jadi mampu tengok sahaja buat kita.

Kan best kalau kita beli rumah 10 tahun yang lalu? Bukan saja kita tidak perlu menyewa, malahan harga rumah tersebut pasti telah meningkat. Berbanding dengan 10 tahun yang lalu, pastinya gaji kita turut meningkat naik. Dah boleh beli rumah kedua dan seterusnya, dengan gaji kita yang terkini.

Tapi itu kalaulah…..

Kalau 10 tahun lepas tak beli rumah, maka belilah tahun ini juga. Usah berlengah lagi, buat sampai jadi. Kalau terpaksa kurangkan perbelanjaan, maka kurangkanlah. Kalau terpaksa bekerja part-time atau freelance untuk menambah pendapatan, maka buatlah. Untuk kesenangan kita dan keluarga kita juga pada masa hadapan.

Ayuh, kita jumpa di Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)). Daftar sekarang di http://event.hihomes.my/. Siapa cepat, dia dapat. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Dan jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 untuk Ekspo Hartanah Online Hi HOME pula.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

50 Sebab Mesti Datang ke Seminar Berani Melabur

Tak puas hati dengan pulangan yang diberikan oleh institusi-institusi besar tahun 2019 yang lalu?

Persoalannya adalah, “Berani tak untuk belajar ilmu yang boleh mendatangkan pulangan yang lebih tinggi?”

Orang kata dalam pelaburan kita perlukan modal, tapi modal yang paling power adalah ilmu.

Kita biasa dengar, “High risk, high return”. Tapi adakah kita berani untuk ‘rugi’ sedikit, demi keuntungan yang lebih besar pada masa hadapan?

Cakap banyak tak guna. ‘Membawang’ banyak-banyak pun tak guna.

Tahun 2020 adalah tahun kita semua kena bangkit. Dah tiba masanya kita yang menentukan banyak mana keuntungan yang kita nak.

Tak perlu lagi bergantung kepada orang lain untuk laburkan duit kita. Kita punya duit, kita labur sendiri.

Dan mulakan tahun ini dengan menceburi ilmu pelaburan saham dengan datang ke Seminar Berani Melabur! 2020. Sesuai sangat untuk korang yang beginner.

Dan inilah sebabnya korang kena datang:

1. Belajar Live Dari Mentor Yang Diiktiraf

Siapa yang tak kenal dengan Tuan Haji Mohd Asri Ahmad? Beliau memang tidak asing lagi dalam dunia pelaburan saham tanah air.

Tuan Haji Mohd Asri merupakan pemenang Anugerah Pelajar Terbaik Diploma Analisa Pelaburan UiTM oleh Bursa Malaysia pada 1997. Kemudian melanjutkan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dari UiTM, Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dari Universiti Putra Malaysia dan juga merupakan Full Member of The United Kingdom Society of Technical Analysts (MSTA), Certified Financial Technician (CFTe), USA.

Beliau telah diiktiraf sebagai ikon (Social Influencer) BursaMKTPLC (sebahagian daripada Bursa Malaysia) dan telah dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018. Beliau turut dinobatkan sebagai salah seorang penerima anugerah The 100 Most Influencial Young Entrepreneurs 2019. Terkini akademi latihan beliau telah diiktiraf sebagai Premium Top 10 Investment Training Academy 2019 dan Shariah Investment Training Excellence 2019 dari SME & Entrepreneurship Business Awards 2019.

Tuan Haji Mohd Asri turut menjadi pilihan media utama dalam memberi komen-komen tentang pasaran saham seperti TV3, TV1, TV9, Astro Awani, TV Al Hijrah, Bernama, Sinar Harian, Berita Harian, Utusan Malaysia. Selain itu, beliau turut terlibat dalam sebuah travelog ‘Berani Bangkit’ yang bersiaran di Astro Oasis.

Berdasarkan pengalaman beliau yang lebih dari 23 tahun dalam dunia pelaburan saham, menjadikan beliau salah seorang speaker utama dalam pelbagai program anjuran badan berautoriti seperti Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan Bursa Malaysia.

2. Dua Hari Yang Sarat Dengan Maklumat

Sepanjang dua hari Berani Melabur! 2020 ni, banyak ilmu yang akan dikongsikan. Pelbagai topik menarik akan dibincangkan, semuanya pasti akan memberi manfaat yang besar kepada kita yang hadir.

Di antaranya, kita ada:

  • Minda Seorang Pelabur Berjaya
  • Teknik & Strategi Pelaburan Terbaik
  • Bagaimana Teknologi Membantu Membuat Keputusan Dalam Pelaburan Saham
  • Instrumen Pelaburan Yang Perlu Dijauhi Umat Islam
  • Lelaki & Wanita Seksi Ada Pelaburan Sendiri
  • Bagaimana Memilih ‘Winning Stock’

Wow, bukan semata-mata pasal saham saja. Kita ada sesi berkenaan mindset, teknik dan strategi, teknologi terkini, halal haram dalam pelaburan dan banyak lagi.

Biasanya topik yang orang tunggu adalah bagaimana memilih saham syarikat yang baik di Bursa Malaysia sama ada untuk pelaburan long term atau short term.

3. Dibarisi Speaker-Speaker Yang Terkenal

Topik dah menarik, speaker yang akan menyampaikan juga adalah mereka yang terkenal dan berwibawa. Katanya kita ada:

Datuk Dr. Mohd Daud Bakar

Pengasas dan Pengerusi Kumpulan bagi Amanie Advisors, sebuah firma penasihat Syariah terkemuka di dunia. Beliau juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan banyak lagi.

Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

Seorang tokoh perbankan Islam dan pendakwah, beliau sering dirujuk untuk mendapatkan pandangan beliau mengenai bidang muamalat di Malaysia.

Dr. Azizul Azli Ahmad

Kalau anda dalam bidang hartanah, pastinya kenal dengan Dr. Azizul ni. Beliau merupakan seorang pensyarah, penulis buku, dan speaker dalam topik kewangan dan pelaburan. Gaya beliau yang menyampaikan ilmu dalam bentuk santai dan mudah untuk difahami, patutlah beliau ada lebih daripada 200,000 follower di Facebook.

Jazli Izzuddin Jamaludin

Anak didik Tuan Haji Mohd Asri, Tuan Jazli atau lebih mesra dengan panggilan Jaz kini menurut jejak langkah mentor beliau dengan mendalami ilmu berkenaan pelaburan saham dengan menjadi seorang Certified Chartist. Dulu beliau seorang jututera, kini Jaz adalah salah seorang coach Asri Ahmad Academy dan seorang pedagang saham sepenuh masa.

4. Sesi Workshop Hands On dan Live Trade

Yang paling bestnya, hari kedua Berani Melabur! 2020 ni akan ada sesi Workshop dan Live Trade. Kalau hari pertama kita dah belajar teori, kini kita dapat tengok depan mata apa yang dibuat oleh mereka setiap hari bila pasaran saham dibuka.

Sebab itulah tiada istilah Monday Blues bagi mereka yang terlibat dalam pelaburan saham ni. Kalau boleh, hari Sabtu dan Ahad pun nak ‘kerja’.

Kita akan tengok sendiri depan mata bagaimana skrin akan berkelip-kelip, kejap kuning, kejap hijau, kejap merah. Dan bagaimana cara untuk buat duit dan meraih keuntungan, semuanya secara langsung.

Ambil tahu tools yang digunakan, teknik yang dipakai dan langkah-langkah yang dilakukan untuk menjana profit. Orang kata kalau kita nak berjaya, kena follow orang yang dah berjaya. Apa lagi, ikut sajalah apa yang mereka buat.

Bukan Bursa Malaysia saja, kita akan tengok pasaran global dan juga FPCO (Pasaran Hadapan Minyak Mentah Kelapa Sawit). Yang penting, semuanya sah dan patuh Syariah.

5. Boleh Buka Akaun CDS Percuma

Untuk jual beli saham dekat Bursa Malaysia, korang perlu buka satu akaun CDS (central depository system) terlebih dahulu. Hanya selepas buka akaun ini barulah boleh membeli dan menjual lebih 696 saham syarikat patuh syariah yang tersenarai dekat Bursa Malaysia.

Jadi kalau korang datang seminar ni, boleh buka akaun CDS ni secara percuma! Tak perlu susah payah nak kena pergi ke Bank Pelaburan / Syarikat Broker.

(Asalnya memang nak bagi 50 sebab tapi rasanya kami beri 5 dulu ya, jangan marah! )

Tahun Baru, Buatlah Pembaharuan

Nak belajar kembangkan duit untuk

1) Bagi lebih banyak zakat?
2) Topup duit pencen?
3) Kerja tanpa punch card?
4) Beli rumah?
5) Tunaikan Haji?

Sempena tahun baru 2020 ni, ayuh kita bangkit bersama-sama. Tanamkan azam untuk menambah ilmu kewangan dan pelaburan, dan jom beramai-ramai kita ke Berani Melabur! 2020. Ini adalah program EKSKLUSIF yang DIIKTIRAF oleh Bursa Malaysia-i dengan kerjasama RHB Investment Bank.

Lagi cepat kita belajar, Insya-Allah lagi cepat kita dapat merasai peluang gandakan wang secara sah dan patuh syariah.

Giliran korang pula selepas ini.

Tak pasti tiket masih ada atau tidak. Cepat daftar sekarang >>> Klik Berani Melabur! 2020

Iklan

Bagaimana Perniagaan Boleh Kekal Relevan Pada Masa Depan?

Kita sekarang berada di era digital dan globalisasi, di mana persaingan dilihat semakin ketat. Dengan dunia tanpa sempadan dan semakin ramai orang beralih ke e-dagang dan shopping secara online, apa yang boleh kita lakukan untuk memastikan perniagaan kita kekal relevan pada masa akan datang?

Berikut merupakan 3 perkara yang boleh kita pertimbangkan dan lakukan.

1. Berfikir Di Luar Kotak dan Jadi Disruptif

Kalau kita perasan, nama-nama besar dunia seperti Uber dan Grab telah menjadi disruptif dalam industri masing-masing. Orang ramai tidak lagi menggunakan perkhidmatan teksi seperti cara tradisional, kena duduk tepi jalan dan menahan teksi yang mungkin mengambil masa yang lama. Kini pengguna mempunyai kuasa untuk memilih, lalu kita pilih untuk menggunakan teknologi untuk membantu kita. Kini kita tak perlu lagi tunggu lama untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain dengan menggunakan perkhidmatan Uber dan Grab. Bayaran yang dikenakan juga amat berpatutan.

Begitu juga halnya dengan Airbnb. Kalau dulu kita gunakan perkhidmatan online untuk menempah bilik hotel, kini kita boleh tempah bukan saja bilik; tetapi sebiji rumah terus menggunakan aplikasi telefon pintar. Ianya semakin popular, malah ada pengguna yang buat duit lumayan pula dengan menyenaraikan perkhidmatan hartanah homestay mereka dengan Airbnb. Kini kita boleh sewakan dan menyewa daripada hartanah di seluruh dunia.

Apa lagi? Pernah guna GrabFood atau Food Panda? Ada sebab mereka ini semakin hari semakin maju ke depan. Dengan kehidupan kita yang semakin sibuk sehingga tak sempat untuk keluar makan, gunakan saja perkhidmatan mereka. Tunggu di rumah atau pejabat, mereka hantar sampai depan pintu. Mudah kan?

2. Keperluan Latihan Dalam Era Digital

Sekarang merupakan zaman media sosial, di mana pengaruhnya tidak boleh dipertikaikan. Satu kesilapan boleh membawa padah yang besar, oleh itu amat penting untuk kita menitikberatkan keperluan pekerja-pekerja di bawah kita tentang tingkahlaku dan adab di media sosial.

Ianya boleh membawa perubahan yang drastik kepada syarikat, kerana kita boleh jadi viral dengan sekelip mata saja. Tetapi kalau nak viral pun, pastikan ianya viral yang cenderung untuk kita mendapat nama baik dan bukannya cemuhan daripada netizen.

3. Perubahan Gaya Kerja dan Tempat Kerja

Semakin banyak syarikat yang mengamalkan kerja di mana saja atau menggunakan pejabat maya (virtual office). Tak perlu lagi untuk kita masuk pukul 9 pagi dan keluar pukul 5 petang setiap hari.

Ini bagi memastikan pekerja dapat mendapat keseimbangan di antara pekerjaan dan keluarga. Sudah tiba masanya untuk kita mengamalkan kebebasan bekerja, selagi kualiti kerja dapat dijaga. Apabila pekerja berasa gembira melakukan kerja, pastinya kita pun gembira juga.

Jemput Datang Ke BFF2019 Dan Belajar

Ini baru mukadimah saja dulu, kerana ada banyak lagi yang akan dikongsikan oleh mereka yang pakar dalam industri. Jangan lepaskan peluang untuk datang ke acara yang dianjurkan Securities Industry Development Corporation (SIDC), Business Foresight Forum (BFF) 2019; yang akan berlangsung pada hari Khamis, 19 September 2019 ini. Ianya bertemakan ‘New Business Directions 2025 – Catalysts for Change’ dan akan diadakan di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Kiara.

Kita ada May Knight, Presiden, Asia Pasifik, Korn Ferry Advisory Hong Kong, China; Aiza Azreen Ahmad, Pengarah, Pembangunan Strategik, Boost eWallet dan Kathirgugan Kathirasen, Pengasas, Chowbotics China yang akan membincangkan topik hangat ini.

Tapi itu pun baru sebahagian sahaja daripada acara penuh yang akan diadakan pada hari tersebut. Jemput baca 7 Sebab Anda Kena Datang Business Foresight Forum (BFF) 2019, dan layari laman web BFF untuk maklumat lanjut.

Harga tiket adalah seperti berikut:
RM1,500 harga biasa untuk seorang
RM1,250 seorang untuk kumpulan tiga atau lebih orang
RM1,000 seorang untuk kumpulan lebih daripada 10 orang

Atau secara alternatif, alami BFF 2019 secara maya melalui strim secara langsung. Untuk sebarang pertanyaan mengenai pendaftaran atau strim secara langsung, sila hubungi SIDC di talian: +603 6204 8274 / 8439 / 8664.

Iklan

Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Kita kerap mendengar cakap-cakap dan bualan orang kita bahawa harga rumah hari ini semakin mahal sehingga mencapai satu tahap harga yang tidak lagi munasabah dan mustahil untuk dibeli oleh generasi muda.

Adakah harga rumah naik secara mendadak sejak beberapa tahun yang lalu atau kos untuk membina rumah yang semakin meningkat menjadi faktor utama?

“Ada orang kata, harga rumah dah turun, tapi masih ramai lagi rakyat Malaysia yang menyewa.”

Sebenarnya, harga rumah tidaklah meningkat sepanjang tahun. Berdasarkan data dan statistik yang dikeluarkan NAPIC, indeks harga rumah pada tahun 2018 di bandar-bandar utama menurun sehingga -0.6%.

Sumber : Housingwatch.my

Data juga menunjukkan indeks harga rumah di Sabah dan Sarawak menurun kepada 4.8% dan 4.3% pada suku kedua tahun 2018 berbanding 6.6% dan 6.9% pada suku pertama tahun 2018.

Persoalannya di sini, kenapa harga rumah masih mahal?

1. Penawaran vs Permintaan

Punca paling jelas kenapa harga rumah terlalu mahal di Malaysia adalah gara-gara penawaran hartanah oleh pemaju yang tidak selari dengan permintaan hartanah oleh pembeli.

Jika kita lihat pasaran hartanah hari ini, terdapat banyak lambakan projek mewah yang ditawarkan pemaju hartanah dan kurangnya projek perumahan mampu milik yang signifikan dengan gaji isi rumah rakyat Malaysia.

Isu penawaran yang tidak selari dengan permintaan ini akhirnya membentuk satu ekosistem ekonomi yang tidak sihat dan akhirnya menjadi barah buat golongan B40 khususnya anak muda.

Kesan negatif daripada isu ini mampu dilihat dengan jelas apabila penawaran adalah rendah dan permintaan adalah tinggi, maka harga hartanah menjadi mahal.

Berbeza pula apabila penawaran adalah tinggi dan permintaan adalah rendah, maka harga hartanah akan menjadi murah dan terkawal.

2. Kos vs Inflasi

Inflasi bermaksud kenaikan harga umum barang dalam satu rangkaian ekonomi dari semasa ke semasa.

Inflasi juga menjadi cerminan bahawa kuasa beli wang akan menurun berbanding nilainya. Dalam erti kata mudah, perbezaan harga nasi lemak pada tahun 1999 dan 2019 adalah kerana inflasi.

Begitu juga dengan harga rumah yang turut menerima tempias inflasi, di mana harga rumah akan meningkat secara normal pada kadar 3%-4% setahun.

Sungguhpun begitu, peratus median inflasi hartanah di Malaysia adalah sangat berbeza dari tahun ke tahun. Terdapat tahun yang mencatatkan 2% manakala ada juga yang mencatatkan sehingga 6%!

Apa yang menyedihkan tentang inflasi di Malaysia adalah, boleh dikatakan hampir semua harga barang daripada komoditi keperkhidmatan mengalami peningkatan setiap tahun.

Akan tetapi, tangga gaji rakyat Malaysia kekal sama untuk tempoh yang lama menyebabkan kuasa beli di kalangan rakyat Malaysia tidak selari dengan inflasi.

3. Sumber Pendapatan Negara

Tahukah anda, kos asas untuk beli rumah seperti duti setem merupakan salah satu daripada sumber pendapatan negara?

Hal ini tidak mengejutkan apabila Lim Guan Eng mengumumkan pada 20 Januari yang lalu bahawa kutipan cukai oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mencatatkan kutipan sebanyak RM137.035 bilion pada tahun 2018.

Selain daripada itu, Sales and Services Tax (SST)  dan Real Property Gain Tax (RPGT) turut merupakan sumber utama pendapatan negara.

Oleh yang demikian, harga rumah sangat berkait rapat dengan polisi dan sistem cukai negara kerana diselia sepenuhnya oleh pihak kerajaan.

4. Spekulasi Hartanah

Faktor terakhir yakni spekulasi hartanah boleh dikatakan faktor yang paling tidak popular namun memainkan peranan yang besar dalam pasaran.

Apabila pakar-pakar hartanah membuat spekulasi akan turun atau naik sesebuah hartanah atau kawasan, bakal pembeli hartanah sudah pastinya akan mengambil kira pandangan tersebut dan menjadikannya penyebab untuk membeli hartanah.

Spekulasi hartanah asasnya didorong oleh beberapa elemen seperti booster hartanah, kebolehan untuk pelaburan jangka panjang dan kadar sewaan ke atas penyewa di kawasan tersebut.

Kesannya, harga rumah di kawasan tersebut akan meningkat kerana permintaannya yang meningkat.

Oleh yang demikian, apabila terdapat sebarang spekulasi hartanah di dada akhbar atau laman sosial, sila lakukan kajian yang mendalam berkenaan potensi hartanah dan kawasan tersebut agar tidak tersilap langkah.

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Iklan

5 Sebab Kenapa Anda Kena Beli Rumah Sekarang, Secara Online

Bercakap soal beli rumah, terdapat banyak spekulasi liar yang mengatakan sekarang adalah waktu yang paling tepat untuk beli rumah.

Soalnya, benarkah spekulasi tersebut atau sekadar satu propaganda untuk menggalakkan pembelian hartanah tidak terjual dari pemaju yang telah pun mencecah angka 57,000 unit dengan nilai RM41.5 bilion pada tahun 2019?

Dan bagaimana pula dengan membeli rumah secara online?

Sebagai pemula, kita perlu melihat kepada dasar dan polisi terkini Kerajaan secara kolektif memandangkan industri hartanah banyak dipengaruhi oleh dasar dan polisi Kerajaan.

Tanggal 5 Mei 2020 yang lalu, Kerajaan menerusi Bank Negara Malaysia telah menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 0.50% kepada 2%. Penurunan ini mencatatkan rekod sebagai penurunan terendah sejak Krisis Kewangan Global pada tahun 2008.

Dan pada 5 Jun 2020 pula, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri Malaysia Ke-8 telah memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) dan apa yang mengejutkan adalah industri hartanah mendapat manfaat yang luar biasa!

Langkah popular Kerajaan memperkenalkan semula Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk tahun 2020 menyaksikan pengecualian duti setem MoT & SPA dan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) ke atas pelupusan rumah kediaman sehingga 31 Disember 2021.

Ini bermakna, pembeli rumah sepanjang tempoh Kempen Pemilikan Rumah (HOC) bagi tahun 2020 tidak perlu mengeluarkan kos tambahan seperti sediakala.

“Tahukah anda, kos SPA dan dokumen bagi rumah dengan tanda harga RM300,000 mencecah RM12,000!”

Apa yang lebih menarik adalah, kebanyakan unit kediaman yang dijual oleh pemaju sepanjang Kempen Pemilikan Rumah (HOC) adalah lebih murah dengan diskaun minimum 10%.

Ini tidak termasuk faedah tambahan seperti :-

  • Diskaun Bumiputera
  • Rebat
  • Cashback
  • Bayaran Ansuran Percuma

Bagaimana pula dengan beli rumah secara online?

Untuk pengetahuan anda, pada Februari 2020 yang lalu sebanyak 47,500 unit kediaman dengan nilai keseluruhan US$8.3 billion telah berjaya dijual secara online dalam masa tiga hari di Beijing dan Shanghai.

Menurut Business Insider, pada tahun 2015 rumah agam di New York City berharga US$14 juta telah dijual menggunakan applikasi WeChat oleh pembeli dari China.

Data dari Urban Redevelopment Authority pada Jun 2020 juga menunjukkan peningkatan trend rakyat Singapura yang membeli rumah secara online sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Hari ini, trend membeli belah secara online tidak lagi terbatas kepada barang asas, pakaian dan makanan sahaja.”

Ramai pembeli rumah telahpun membuat pembelian rumah pertama secara online tanpa perlu mengupah ejen hartanah dan bersusah-susah ke showroom.

Terbaru, Hi HOME selaku portal hartanah online Bumiputera #1 di Malaysia telah mengambil inisiatif melakukan jalinan kerjasama dengan Lazada selaku platform e-commerce gergasi terbesar di Asia Tenggara untuk menjual rumah secara online menerusi Kempen ‘Mid Year’ 07.07 ini.

Hi HOME melihat trend peningkatan pembelian online di kalangan rakyat Malaysia boleh dijadikan inisiatif penjualan hartanah secara online.

Fokus utama kerjasama ini adalah untuk membantu pembeli hartanah mendapatkan hartanah terbaik di lokasi primer pada harga paling mampu milik dengan ada di antaranya serendah RM110,000 sahaja!

Unit kediaman yang ditawarkan pula dalam bahasa orang kita adalah ‘rumah yang bermaruah’ dengan tawaran 3 bilik dan 2 tandas dan bukan Small Office Home Office (SoHo) dengan keluasan kurang dari 450 kaki persegi.

Kempen yang berlangsung selama 3 hari bermula 07.07.2020 dan berakhir 09.07.2020 ini menawarkan pelbagai rumah dari pemaju hartanah terkemuka tempatan pada harga yang kompetitif.

Tapi, apa kelebihan dan faedah sekiranya anda membeli rumah ini secara online? Ini 5 Sebabnya…

5 Sebab Kenapa Anda Kena Beli Rumah Di HI HOME Property Expo

1. Harga Paling Mampu Milik

Kebanyakan harga rumah didatangkan dengan diskaun tambahan 10% beserta diskaun Bumiputera di antara 5% – 7% mengikut negeri projek hartanah tersebut.

Dengan tawaran harga serendah RM110,000, anda hanya perlu membayar kos ansuran bulanan pinjaman bank sebanyak RM550 sahaja!

Kebanyakan rumah yang ditawarkan sepanjang kempen ini dikira sebagai sangat mampu milik mengikut kurungan gaji golongan B40, M40 dan T20.

Pilihan harga jualan rumah bermula RM110,000 sehingga RM1 juta mengikut  jenis hartanah, lokasi, keluasan dan reputasi pemaju.

2. Faedah Sampingan

Terdapat pemaju hartanah yang menawarkan diskaun sehingga 30% daripada harga rumah dan ada juga yang menawarkan pengurangan mencecah RM300,000 untuk sebuah unit kediaman.  

Faedah lain yang bakal anda terima dari pemaju adalah set perabot dan barang kelengkapan rumah seperti :-

  • Kabinet dapur
  • Peti sejuk
  • Hood & Hob
  • Ketuhar
  • Penghawa dingin
  • Pemanas air

3. Lokasi

99% projek rumah yang ditawarkan pemaju pada kempen ini terletak di kawasan primer.

Kawasan primer merujuk kepada lokasi tumpuan strategik seperti pusat bandar dan kawasan komersial.

Lokasi projek yang ditawarkan bukanlah terletak di kawasan jin bertandang yang memerlukan anda memandu jauh dengan pemandangan hutan tebal di kiri dan kanan untuk sampai ke destinasi.

Kawasan primer ini mempunyai booster yang meningkatkan nilai hartanah tersebut seperti bank, pusat beli belah, kawasan perindustrian dan komersial, sekolah, hospital, kedai serbaneka 24 jam dan restoran makanan segera.

Kemudahan infrastruktur merangkumi lebuhraya dan pengangkutan awam seperti ERL, MRT, LRT juga terdapat pada kebanyakan projek yang ditawarkan pemaju.

4. Bayaran Ansuran Percuma

Sekiranya anda merasakan tawaran moratorium selama 6 bulan oleh Bank Negara Malaysia adalah menarik, bayangkan pula moratorium sehingga 24 bulan.

Bakal pembeli rumah bakal menikmati percuma bayaran ansuran sehingga 24 bulan dari 80% jumlah pinjaman pembiayaan.

Ini bermaksud, anda hanya perlu membayar balik pinjaman rumah tersebut selepas setahun atau dua tahun!

Tawaran eksklusif ini hanya wujud di Hi HOME x Lazada Property Expo.

5. Booking Rendah

Agak keterlaluan untuk mengatakan tawaran – tawaran eksklusif tersebut mampu menjadi milik anda dengan bayaran voucher serendah RM88 sahaja. .

Ya, anda mampu memiliki rumah di lokasi strategi yang dibina pemaju terkemuka di Malaysia beserta tawaran menarik tersebut dengan membuat tempahan di Lazada sahaja!

Apa yang anda perlu lakukan sekarang adalah memilih rumah yang sesuai mengikut gaji anda di Lazada.

Hi HOME yang ditubuhkan sejak 2016 sedar, antara faktor utama peratus pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera rendah adalah gara – gara entry cost yang tinggi. Dengan entry cost yang rendah, peluang anda untuk memiliki rumah adalah lebih mudah!

Nak kira harga rumah yang sesuai mengikut gaji anda? Klik sini

Di atas kertas, situasi ekonomi hari ini menunjukkan sekarang adalah waktu yang paling sesuai dan tepat untuk membeli rumah dan bukan untuk menjual rumah.

Tawaran – tawaran eksklusif dari pemaju ini tidak datang setiap hari dan berkemungkinan besar tidak akan datang lagi selepas ini.

Sekiranya anda bercita – cita untuk membeli rumah pertama pada harga mampu milik, maka inilah peluang yang anda tunggu selama ini.

Pemaju hartanah dilihat serius dalam membantu pemilikan hartanah di kalangan rakyat Malaysia khususnya Bumiputera dengan langkah menawarkan unit kediaman pada harga yang berpatutan dengan lokasi kediaman yang strategik.

Jom survey dan beli rumah anda secara online dengan voucher serendah RM88 sahaja sekarang!

Ingat, tawaran ini hanya wujud di Lazada sahaja untuk tiga hari bermula 07 Julai 2020.

Klik sini untuk beli rumah secara online sekarang!

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!