5 Sebab Kenapa Anda Kena Join Ekspo dan Persidangan Hartanah Hi HOME

Sejak dua menjak ni, semakin banyak acara berkaitan hartanah dijalankan. Maklumlah, rakyat Malaysia semakin cerdik berkenaan dengan ilmu hartanah ini.

Tetapi pada hari ini, kita akan tengok acara terhangat tahun ini iaitu Hi HOME; dan kenapa anda perlu sertainya.

Apa Itu Hi HOME?

Kalau nak tahu, Hi HOME ini sebenarnya merangkumi 2 acara besar sekaligus. Ianya terdiri daripada:

1. Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)) – http://event.hihomes.my/

2. Ekspo Hartanah Online Hi HOME (25 Julai – 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my)

Wow, baru tahu Hi HOME ini terdiri daripada dua acara yang dijalankan serentak. Jadi kenapa kita kena join ekspo dan persidangan hartanah Hi HOME ni?

Sebab Pertama: Disokong Oleh Badan Berautoriti

Bukan satu, tapi dua badan berautoriti di Malaysia. Yang pertama, kita ada Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang akan diwakili oleh Menterinya sendiri iaitu YB Puan Hajjah Zuraida Kamaruddin. Nama pun ekspo dan persidangan hartanah, bila dapat perkenan daripada pihak kementerian yang bertanggungjawab; kira power jugalah.

Dan yang kedua, kita ada Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) yang akan diwakili oleh YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selaku Menteri Belia Dan Sukan. Bila Menteri Belia sendiri turun padang, memang sah-sah ianya sangat sesuai untuk para belia di negara kita.

Sebab Kedua: Persidangan Disruptif Yang Julung Kali Diadakan Di Malaysia

Biasa tak dengar pasal TED Talk yang popular di luar negara? Bagi mereka yang tak tahu, TED Talk ini menekankan ketepatan dan kejituan dalam seseorang speaker membuat persembahan.

Biasanya seseorang speaker akan mengambil masa sejam atau lebih untuk mempersembahkan idea-idea dan hujah-hujah mereka. Tapi bukan TED Talk, setiap speaker hanya mempunyai masa beberapa minit saja. Maka yang keluar daripada mulut speaker, adalah yang paling berharga.

Dan persidangan Hartanah Hi HOME bakal menjadi persidangan seumpama TED Talk yang mengumpulkan ramai cendekiawan dan pakar dalam bidang masing-masing.

Di antara speaker yang bakal menyinari pentas pada 25 Julai nanti adalah:

  • YB Zuraida dan YB Syed Saddiq (mewakili kementerian dan orang muda)
  • Tan Sri Tony Fernandes dan Dato’ Sri Ir. Dr. Judin Abdul Karim (pemimpin korporat)
  • Dr Suraya daripada Khazanah Research Institute (KRI), Dr Daniele Gambero daripada Propenomy Academy, Ishmael Ho daripada Ho Chin Soon Research (pakar industri hartanah)
  • Kamarul Muhamed daripada Aerodyne, Nadhir Ashafiq daripada The Lorry & Hann Liew daripada Ringgit Plus (pakar teknologi)

Nampak kan betapa ramainya speaker dan meluasnya ilmu pengetahuan yang mereka miliki. Kita ada wakil daripada pihak kementerian, pemimpin korporat pun ada, pakar industri hartanah pun ada, pakar teknologi pun ada.

Memang rugi siapa yang tak datang ke Persidangan Hartanah Hi HOME yang bakal diadakan pada tarikh 25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC).

Dapatkan tiket ke persidangan ini dengan segera di http://event.hihomes.my/. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Sebab Ketiga: Speaker Power, Ada Pula 4 Topik Yang Power

Dibarisi dengan barisan speaker yang hebat-hebat, topik yang akan dibincangkan pun sangatlah hebat.

Topik pertama berkisar kepada hartanah Mampu Milik di Malaysia. Apakah yang dimaksudkan dengan perumahan mampu milik dan apakah puncanya? Apakah yang mempengaruhi kuasa membeli orang kita?

Topik kedua pula mengenai Pasaran dan Polisi, dan sepertimana kita tahu tampuk pemerintahan baru telah mengambil alih kerajaan dan menggubal polisi sedia ada. Dengarkan daripada pembuat dasar membincangkan mengenai hartanah Bumiputra, kuota dan usaha daripada pihak pemaju di dalam pelaburan hartanah pada masa depan.

Topik ketiga pula berkenaan Data dan Teknologi. Jom kita ambil tahu apakah teknologi terkini yang bakal mempengaruhi landskap hartanah di Malaysia, terutamanya daripada segi pengeluaran, pembinaan dan peralatan yang terlibat dalam projek pembangunan hartanah di tanah air kita.

Yang terakhir sekali, kita ada topik Masa Depan. Aplikasi berasaskan komuniti, data pengguna dan algoritma perisian akan mengambil alih cara lama kita biasa melakukan sesuatu perkara. Penting juga untuk kita ambil tahu mengenainya.

Sebab Keempat: Ekspo Hartanah Hi HOME Online

Dah hadir dan dengar sendiri daripada pakar-pakar semasa Persidangan Hartanah Hi HOME, kini masanya untuk kita ke Ekspo Hartanah Online Hi HOME yang bakal berlangsung pada 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my.

Di antara keunikan ekspo atas talian ini yang membuatkannya lain daripada yang lain adalah:

  • Kira dulu kelayakan berdasarkan tahap kewangan kita
  • Dah tahu kelayakan, barulah kita akan ditunjukkan dengan hartanah yang bersesuaian dengan kelayakan. Tujuannya adalah untuk kita tahu rumah yang mengikut kadar kemampuan, dan bukannya berdasarkan kehendak
  • Banyak pilihan yang ada, disasarkan ada 100 projek perumahan yang akan menyertai ekspo ini
  • Rebat dan tawaran menarik oleh pihak pemaju
  • Sangat untuk pembeli rumah pertama, dan juga pelabur hartanah yang dah berpengalaman
  • Tempoh yang lebih panjang iaitu 3 bulan, jika dibandingkan dengan ekspo hartanah fizikal yang mungkin berlangsung selama 3 hari
  • Bila tempoh panjang, maka kita tidak perlu buat keputusan tergesa-gesa

Jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019.

Sebab Kelima: Masa Terbaik Untuk Beli Rumah Adalah 10 Tahun Yang Lalu, Masa Kedua Terbaik Adalah Hari Ini

Lagi lama kita melengahkan keputusan untuk membeli rumah, maka akhirnya harga rumah akan jadi mampu tengok sahaja buat kita.

Kan best kalau kita beli rumah 10 tahun yang lalu? Bukan saja kita tidak perlu menyewa, malahan harga rumah tersebut pasti telah meningkat. Berbanding dengan 10 tahun yang lalu, pastinya gaji kita turut meningkat naik. Dah boleh beli rumah kedua dan seterusnya, dengan gaji kita yang terkini.

Tapi itu kalaulah…..

Kalau 10 tahun lepas tak beli rumah, maka belilah tahun ini juga. Usah berlengah lagi, buat sampai jadi. Kalau terpaksa kurangkan perbelanjaan, maka kurangkanlah. Kalau terpaksa bekerja part-time atau freelance untuk menambah pendapatan, maka buatlah. Untuk kesenangan kita dan keluarga kita juga pada masa hadapan.

Ayuh, kita jumpa di Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)). Daftar sekarang di http://event.hihomes.my/. Siapa cepat, dia dapat. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Dan jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 untuk Ekspo Hartanah Online Hi HOME pula.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA