5 Sebab Kenapa Anda Kena Join Ekspo dan Persidangan Hartanah Hi HOME

Sejak dua menjak ni, semakin banyak acara berkaitan hartanah dijalankan. Maklumlah, rakyat Malaysia semakin cerdik berkenaan dengan ilmu hartanah ini.

Tetapi pada hari ini, kita akan tengok acara terhangat tahun ini iaitu Hi HOME; dan kenapa anda perlu sertainya.

Apa Itu Hi HOME?

Kalau nak tahu, Hi HOME ini sebenarnya merangkumi 2 acara besar sekaligus. Ianya terdiri daripada:

1. Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)) – http://event.hihomes.my/

2. Ekspo Hartanah Online Hi HOME (25 Julai – 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my)

Wow, baru tahu Hi HOME ini terdiri daripada dua acara yang dijalankan serentak. Jadi kenapa kita kena join ekspo dan persidangan hartanah Hi HOME ni?

Sebab Pertama: Disokong Oleh Badan Berautoriti

Bukan satu, tapi dua badan berautoriti di Malaysia. Yang pertama, kita ada Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) yang akan diwakili oleh Menterinya sendiri iaitu YB Puan Hajjah Zuraida Kamaruddin. Nama pun ekspo dan persidangan hartanah, bila dapat perkenan daripada pihak kementerian yang bertanggungjawab; kira power jugalah.

Dan yang kedua, kita ada Kementerian Belia Dan Sukan (KBS) yang akan diwakili oleh YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman selaku Menteri Belia Dan Sukan. Bila Menteri Belia sendiri turun padang, memang sah-sah ianya sangat sesuai untuk para belia di negara kita.

Sebab Kedua: Persidangan Disruptif Yang Julung Kali Diadakan Di Malaysia

Biasa tak dengar pasal TED Talk yang popular di luar negara? Bagi mereka yang tak tahu, TED Talk ini menekankan ketepatan dan kejituan dalam seseorang speaker membuat persembahan.

Biasanya seseorang speaker akan mengambil masa sejam atau lebih untuk mempersembahkan idea-idea dan hujah-hujah mereka. Tapi bukan TED Talk, setiap speaker hanya mempunyai masa beberapa minit saja. Maka yang keluar daripada mulut speaker, adalah yang paling berharga.

Dan persidangan Hartanah Hi HOME bakal menjadi persidangan seumpama TED Talk yang mengumpulkan ramai cendekiawan dan pakar dalam bidang masing-masing.

Di antara speaker yang bakal menyinari pentas pada 25 Julai nanti adalah:

  • YB Zuraida dan YB Syed Saddiq (mewakili kementerian dan orang muda)
  • Tan Sri Tony Fernandes dan Dato’ Sri Ir. Dr. Judin Abdul Karim (pemimpin korporat)
  • Dr Suraya daripada Khazanah Research Institute (KRI), Dr Daniele Gambero daripada Propenomy Academy, Ishmael Ho daripada Ho Chin Soon Research (pakar industri hartanah)
  • Kamarul Muhamed daripada Aerodyne, Nadhir Ashafiq daripada The Lorry & Hann Liew daripada Ringgit Plus (pakar teknologi)

Nampak kan betapa ramainya speaker dan meluasnya ilmu pengetahuan yang mereka miliki. Kita ada wakil daripada pihak kementerian, pemimpin korporat pun ada, pakar industri hartanah pun ada, pakar teknologi pun ada.

Memang rugi siapa yang tak datang ke Persidangan Hartanah Hi HOME yang bakal diadakan pada tarikh 25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC).

Dapatkan tiket ke persidangan ini dengan segera di http://event.hihomes.my/. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Sebab Ketiga: Speaker Power, Ada Pula 4 Topik Yang Power

Dibarisi dengan barisan speaker yang hebat-hebat, topik yang akan dibincangkan pun sangatlah hebat.

Topik pertama berkisar kepada hartanah Mampu Milik di Malaysia. Apakah yang dimaksudkan dengan perumahan mampu milik dan apakah puncanya? Apakah yang mempengaruhi kuasa membeli orang kita?

Topik kedua pula mengenai Pasaran dan Polisi, dan sepertimana kita tahu tampuk pemerintahan baru telah mengambil alih kerajaan dan menggubal polisi sedia ada. Dengarkan daripada pembuat dasar membincangkan mengenai hartanah Bumiputra, kuota dan usaha daripada pihak pemaju di dalam pelaburan hartanah pada masa depan.

Topik ketiga pula berkenaan Data dan Teknologi. Jom kita ambil tahu apakah teknologi terkini yang bakal mempengaruhi landskap hartanah di Malaysia, terutamanya daripada segi pengeluaran, pembinaan dan peralatan yang terlibat dalam projek pembangunan hartanah di tanah air kita.

Yang terakhir sekali, kita ada topik Masa Depan. Aplikasi berasaskan komuniti, data pengguna dan algoritma perisian akan mengambil alih cara lama kita biasa melakukan sesuatu perkara. Penting juga untuk kita ambil tahu mengenainya.

Sebab Keempat: Ekspo Hartanah Hi HOME Online

Dah hadir dan dengar sendiri daripada pakar-pakar semasa Persidangan Hartanah Hi HOME, kini masanya untuk kita ke Ekspo Hartanah Online Hi HOME yang bakal berlangsung pada 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 di www.hihomes.my.

Di antara keunikan ekspo atas talian ini yang membuatkannya lain daripada yang lain adalah:

  • Kira dulu kelayakan berdasarkan tahap kewangan kita
  • Dah tahu kelayakan, barulah kita akan ditunjukkan dengan hartanah yang bersesuaian dengan kelayakan. Tujuannya adalah untuk kita tahu rumah yang mengikut kadar kemampuan, dan bukannya berdasarkan kehendak
  • Banyak pilihan yang ada, disasarkan ada 100 projek perumahan yang akan menyertai ekspo ini
  • Rebat dan tawaran menarik oleh pihak pemaju
  • Sangat untuk pembeli rumah pertama, dan juga pelabur hartanah yang dah berpengalaman
  • Tempoh yang lebih panjang iaitu 3 bulan, jika dibandingkan dengan ekspo hartanah fizikal yang mungkin berlangsung selama 3 hari
  • Bila tempoh panjang, maka kita tidak perlu buat keputusan tergesa-gesa

Jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019.

Sebab Kelima: Masa Terbaik Untuk Beli Rumah Adalah 10 Tahun Yang Lalu, Masa Kedua Terbaik Adalah Hari Ini

Lagi lama kita melengahkan keputusan untuk membeli rumah, maka akhirnya harga rumah akan jadi mampu tengok sahaja buat kita.

Kan best kalau kita beli rumah 10 tahun yang lalu? Bukan saja kita tidak perlu menyewa, malahan harga rumah tersebut pasti telah meningkat. Berbanding dengan 10 tahun yang lalu, pastinya gaji kita turut meningkat naik. Dah boleh beli rumah kedua dan seterusnya, dengan gaji kita yang terkini.

Tapi itu kalaulah…..

Kalau 10 tahun lepas tak beli rumah, maka belilah tahun ini juga. Usah berlengah lagi, buat sampai jadi. Kalau terpaksa kurangkan perbelanjaan, maka kurangkanlah. Kalau terpaksa bekerja part-time atau freelance untuk menambah pendapatan, maka buatlah. Untuk kesenangan kita dan keluarga kita juga pada masa hadapan.

Ayuh, kita jumpa di Persidangan Hartanah Hi HOME (25 Julai 2019 bertempat di Malaysia International Trade and Exhibition Centre (MITEC)). Daftar sekarang di http://event.hihomes.my/. Siapa cepat, dia dapat. Golongan belia berumur 18-30 tahun boleh dapatkan tiket pada harga promosi RM250.

Dan jangan lupa layari www.hihomes.my dari 25 Julai sehingga 31 Oktober 2019 untuk Ekspo Hartanah Online Hi HOME pula.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 Projek Perumahan Dalam Pembinaan (Under Construction) Bawah RM500,000 Di Kuala Lumpur

Sekiranya anda tergolong dalam isi rumah berpendapatan melebihi RM7,000 ke atas bergembiralah.

Hal ini kerana, artikel ini akan mengongsikan senarai hartanah kediaman undercon yang anda boleh miliki samada untuk didiami bersama tersayang atau pelaburan dengan tanda harga di bawah RM500,000.

Buat pengetahuan anda, kebanyakan besar projek yang akan di kongsikan ini adalah projek high rise dan terletak di kawasan primer dan bukan kawasan pinggir bandar atau kawasan jin bertandang.

Baca : 5 Trend Yang Mencorakkan Sesebuah Township di Malaysia

Sungguhpun kita semua sedia maklum, bank tanah di Kuala Lumpur adalah terhad gara – gara harga untuk mendapatkannya adalah tidak murah, tindakan pemaju yang belajar dari kesilapan mereka pada tahun 2015 wajar dipuji dengan menawarkan unit kediaman pada harga di bawah RM500,000.

Buktinya, pada tahun 2020 terdapat banyak projek hartanah jenis kediaman yang dilancarkan atau sedang dibina pada harga di bawah RM500,000.

Sebagai contoh, antara pemaju hartanah yang terlibat adalah LBS Bina yang melancarkan 11 projek pada awal tahun 2020 dengan kurungan harga RM300,000 sehingga RM500,000.

Adalah penting untuk anda sebagai bakal pembeli hartanah untuk menyemak kelayakan pembiayaan pinjaman dari bank supaya anda mampu merancang kewangan anda.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Sekiranya anda bercadang untuk membeli hartanah kediaman untuk didiami, ada baiknya anda semak terlebih dahulu infrastruktur, fasiliti dan kelebihan dan kekurangan projek tersebut.

Lakukan kajian selidik secara online di portal online dan forum. Selain itu, luangkan masa untuk memandu ke lokasi projek pada hari minggu dan waktu puncak supaya anda mendapat gambaran keadaan trafik di kawasan tersebut.

Kesemua projek yang bakal di kongsikan ini juga bukanlah projek hartanah subsidi kerajaan seperti Selangorku, PR1MA dan RUMAWIP. Sebaliknya, adalah projek dari pemaju hartanah swasta. Jadi, soal beli untuk pelaburan tidak ada masalah sama sekali.

Dan sekiranya pelaburan hartanah adalah objektif utama anda, ada baiknya anda mula mengira kadar rental yield yang boleh anda capai, booster hartanah dan jangkaan pasaran untuk tempoh 5 tahun hingga 10 tahun yang akan datang.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Dah sedia untuk tengok 9 projek perumahan dalam pembinaan (under construction) di bawah RM500,000 di Kuala Lumpur?

1. The Suites @ Jalan Ampang

Lokasi : Jalan Ampang, Kuala Lumpur

Harga : RM387,340

Jenis : Small Office Flexible Office (SOFO)

Pegangan : Freehold

Tahun Siap : 2021

Pemaju : DK Properties

2. Aster Green @ Sri Petaling

Lokasi : Sri Petaling

Harga : RM423,800

Jenis : Servis Residen

Pegangan : Freehold

Tahun Siap : 2022

Pemaju : UOA Group

3. Resilion Residence

Lokasi : Bandar Mahkota Cheras

Harga : RM477,657

Jenis : Townhouse

Pegangan : Freehold

Tahun Siap : 2021

Pemaju : Lion Group Property

4. Vista Sentul Residences

Lokasi : Sentul

Harga : RM329,800

Jenis : Apartment

Pegangan : Freehold

Tahun Siap : 2023

Pemaju : Platinum Victory

5. Chambers Kuala Lumpur

Lokasi : Kuala Lumpur

Harga : RM429,000

Jenis : Servis Residen

Pegangan : Freehold

Tahun Siap : 2022

Pemaju : Matrix Concept Holdings

6. SkyMeridien

Lokasi : Sentul

Harga : RM370,000

Jenis : Servis Residen

Pegangan : Freehold

Tahun Siap : 2021

Pemaju : SkyMeridien Development Sdn Bhd

7. M Vertica

Lokasi : Cheras

Harga : RM480,000

Jenis : Servis Apartment

Pegangan : Freehold

Tahun Siap : 2021

Pemaju : Mah Sing

8. M Centura

Lokasi : Sentul

Harga : RM350,000

Jenis : Kondominium

Pegangan : Leasehold

Tahun Siap : 2022

Pemaju : Mah Sing

9. Sinaran Wangsa Maju

Lokasi : Setapak

Harga : RM486,800

Jenis : Servis Apartment

Pegangan : Leasehold

Tahun Siap : 2023

Pemaju : Binastra Land Sdn Bhd

Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, projek undercon mampu merealisasikan impian anda untuk memiliki hartanah kediaman samada untuk didiami atau untuk melabur dengan entry cost yang rendah berbanding hartanah dari pasaran subsales dan lelong.

Baca : Rekod CCRIS Saya ‘Clear’, Kenapa Bank Tetap Tak Nak Bagi Pembiayaan?

Ejen hartanah yang membantu urusan pembelian hartanah anda pastinya akan membantu menyelesaikan urusan anda secepat mungkin.

Ini ditambah lagi dengan tawaran menarik dari pemaju hartanah seperti rebat, cashback dan percuma ansuran bulanan sehingga 24 bulan.

Baca : Ulasan Hartanah Tidak Terjual Di Malaysia Sepanjang Tahun 2019

Barangkali, inilah peluang anda memiliki rumah untuk pelaburan tanpa syarat.

Sumber Rujukan:

Iklan

6 Tips Usahawan Muda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Hartanah

Setiap usahawan muda harus mengetahui perkara yang patut dilakukan dan perkara yang tidak patut dilakukan. Ini kerana, semua perkara tersebut akan membantu usahawan muda dalam menyesuaikan diri dengan dunia perniagaan yang mencabar. Oleh itu, di dalam artikel ini kami akan menyenaraikan 3 perkara yang sepatutnya dilakukan oleh usahawan muda apabila ingin melakukan pelaburan tanah dan 3 perkara yang sepatutnya tidak dilakukan dan harus dielak apabila ingin melakukan pelaburan tanah.

1. Harus dilakukan : Merancang matlamat kewangan anda

Sebelum anda membeli harta pertama atau melakukan analisis pertama anda, tentukan apa yang anda harapkan dari pelaburan anda. Apakah matlamat kewangan anda? Konsep “masa dan wang” harus dititik beratkan iaitu keuntungan jangka masa panjang dan jangka masa pendek atau kerugian jangka panjang dan  jangka masa pendek. Ini bermakna anda harus menoptimakan masa anda untuk memahami matlamat yang ingin dicapai dan memastikan setiap pelaburan adalah satu langkah ke arah pencapaian yang anda inginkan. Jika anda tidak pasti bagaimana untuk mencipta matlamat kewangan, anda boleh bertemu dengan penasihat kewangan anda.

2. Harus dilakukan : Analisis kewangan yang menyeluruh

Jadi lebih realistik dengan lihat alternatif dari sudut yang berbeza untuk menentukan keuntunggan hasil pelaburan kewangan  dalam hartanah. Dan jangan sekali-kali membeli harta pada harga yang lebih tinggi atau dengan istilah yang kurang menarik daripada analisis anda. Malah, berhati-hati dengan penjual yang cuba menaksir lebihan nilai harta tersebut melalui data pro-forma (anggaran). Walaupun anda pastinya boleh menggunakan pro-forma untuk memulakan perbualan, pastikan anda mengetahui nilai sebenar.  Lihat pulangan cukai tahun sebelumnya, bil cukai hartanah, rekod penyelenggaraan, dan lain-lain untuk mendapatkan idea yang baik mengenai pendapatan dan perbelanjaan sebenar.

3. Harus dilakukan : Melihat kepelbagaian

Jangan memandang pada harta pertama yang anda lihat kerana terdapat pelbagai jenis hartanah yang boleh anda labur. Terlalu banyak pelabur membeli satu jenis hartanah kerana mereka mahu “kelihatan bagus,”, mahu menunjuk harta mereka atau mengambil ringan hal ini. Beri diri anda pelbagai pilihan, kemudian pilih hartanah yang ingin dilaburkan berdasarkan kriteria  dan matlamat yang anda sudah tetapkan untuk diri anda sendiri. Pelaburan dalam kepelbagaian hartanah akan memberikan ruang kepada anda untuk melihat keuntungan dari sudut berbeza.

4. Tidak harus dilakukan : Belanja untuk buku, pita dan seminar tetapi tidak guna

Anda membeli sejumlah rujukan untuk mebantu anda dalam pelaburan tanah. Ya itu adalah tindakan yang bagus tetapi anda tidak mengoptimakan penggunaan mereka dan “masukkan” semua maklumat tersebut di rak. Anda benar-benar perlu belajar beberapa asas sebelum menceburi bidang pelaburan. Oleh itu, pastikan anda melakukan beberapa kajian, tetapi jangan biarkan maklumat “membeli dan mengumpul” .

5. Tidak harus dilakukan : Menangguhkan pelan pelaburan anda

Ya, anda sibuk sebagai seorang usahawan muda. Banyak perkara yang ingin dilakukan tetapi anda jangan sesekali menangguhkan pelan pelaburan anda. Ingat pada konsep “masa dan wang” yang dibincangkan di atas. Ini lah konsep mengenai “masa dan wang” yang bererti semakin lama anda menagguhkan pelan pelaburan anda, semakin banyak masa yang diabaikan dan jumlah wang akan menjadi semakin sedikit. Pelaburan hartanah melibatkan konsep “masa dan wang” dimana semakin cepat anda memulakan pelan pelaburan masa anda, semakin banyak jumlah wang akan anda perolehi. 

6. Tidak harus dilakukan : Jangan beli harta yang tidak minat dijual oleh sang penjual

Konsep ini mudah sahaja. Cari penjual yang minat menjual hartanah kerana anda boleh mendapatkan potongan wang atau harga. Malah, urusan jual beli menjadi lebih mudah dan tidak menyusahkan anda. Apabila anda berminat pada harta yang tidak minat dijual oleh sang penjual, anda mungkin akan kehilangan peluang untuk mendapatkan potongan harga yang dikehendaki.

Iklan

Beli Rumah Secara Joint Venture (JV)? Ini Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Joint Venture atau perkongsian dalam pelaburan hartanah merupakan satu teknik yang popular di Malaysia, dengan objektif membeli sebuah hartanah dan menjana pendapatan daripadanya.

Caranya mungkin melalui sewaan harian hasil daripada Airbnb, sewaan bulanan dan tahunan kepada penyewa jangka masa panjang, atau pun sebagai satu pelaburan jangka panjang untuk dijual pada satu tempoh matang.

Teknik yang akan dikupas dalam artikel ini adalah berkenaan joint venture dalam pelaburan hartanah untuk pelaburan jangka masa panjang.

Biasa Kita Dengar Syarikat Saja Yang Joint Venture

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Trend membeli rumah secara joint venture ini sinonim dengan pelabur hartanah yang membeli pada harga murah, dan menjualnya semula apabila hartanah dan lokasi telah matang pada harga yang lebih tinggi.

Krisis ekonomi dan ketidakstabilan politik di Malaysia menyukarkan pelabur-pelabur hartanah memohon pembiayaan pinjaman hartanah daripada bank.

Oleh itu, kebanyakan pelabur hartanah mengambil langkah proaktif dan kreatif dengan memanfaatkan orang lain untuk tujuan pelaburan hartanah.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

“Ada yang membuat joint venture dengan pasangan hidup, ibu bapa, rakan-rakan atau pun sesama pelabur hartanah sendiri.”

Contoh paling mudah adalah Ali, Lim dan Kumar bersama-sama mengeluarkan modal untuk membeli sebuah rumah teres berkembar di Nilai pada tahun 2010.

Mereka bersama-sama bersetuju untuk menjual rumah teres tersebut selepas 10 tahun yakni pada tahun 2020 selepas lokasi dan hartanah tersebut benar-benar matang dan mampu dijual pada kadar 10% – 30% daripada harga pembelian pada tahun 2010.

Baca : Simpan 7 Tahun, Tuai 7 Tahun

Sementara menunggu tempoh matang 10 tahun yang mereka telah tetapkan, mereka menyewakan hartanah tersebut pada penyewa yang bekerja di sekitar Nilai, Sepang dan Putrajaya.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Lain orang lain cara perkongsiannya. Ada yang mengeluarkan modal dan mengharapkan rakan kongsi mengeluarkan masa dan tenaga dan sebaliknya.

Bila kita bercakap tentang pelaburan, risiko untuk berlaku kegagalan dan kerugian adalah sangat tinggi.

Cara untuk mengurangkan risiko untuk rugi dan juga mendapat untung hasil dari pelaburan melalui kaedah JV ini adalah dengan:

  • Kajian mendalam terhadap hartanah dan lokasi.
  • Tanggungjawab setiap rakan kongsi yang terlibat.
  • Strategi pelaburan.

Kelebihan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Pixabay from Pexels

Bajet Hartanah Lebih Besar

Andaikan gaji kita RM3,000 dengan kadar Debt Service Ratio (DSR) 25% dan layak untuk membeli sebuah rumah pada harga RM225,000.

Baca : Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun

Dengan melakukan joint venture dalam pelaburan hartanah, kita mampu membeli rumah pada harga yang lebih tinggi untuk tujuan pelaburan hartanah.

Perkongsian Kos Dan Cukai

Kos awal pembelian sebuah hartanah seperti duti setem, kos guaman dan juga kos lain seperti management fee, sinking fund, deposit TNB, cukai tanah, cukai pintu dan cukai pentaksiran hartanah mampu dikongsi bersama rakan kongsi yang lain.

Baca : 9 Bajet Sebelum Dan Selepas Beli Rumah

Lebih ramai rakan kongsi kita, lebih banyak kos dan cukai yang boleh dikongsikan untuk dibayar secara bersama.

Perjanjian Yang Sah

Disebabkan kita mempunyai objektif yang jelas, apa yang kita boleh lakukan adalah dengan mendaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebuah syarikat perkongsian.

Atau pun boleh sekurang-kurangnya membuat kontrak bertulis di antara setiap rakan kongsi akan pelaburan hartanah jenis joint venture yang kita akan lakukan bersama mereka.

Kalau membuat joint venture dengan ahli keluarga atau pasangan hidup, mereka mungkin agak keberatan untuk menandatangani surat perjanjian ini dan beranggapan surat perjanjian tersebut tidak perlu kerana bergantung kepada faktor percaya di antara satu sama lain.

Namun melalui cara ini, ianya mampu mengelakkan kita daripada ditipu rakan kongsi atau pun dikejar pegawai LHDN atas kesalahan tidak mengisytiharkan harta.

Konsultansi Undang-Undang Percuma

Kebanyakan yang menceburkan diri dalam pelaburan hartanah secara joint venture ini bukanlah broker kampung atau baru sehari dua berkecimpung dalam industri hartanah.

Mereka mempunyai kenalan dari ejen hartanah, pegawai LHDN, pegawai bank dan juga peguam hartanah.

Kekurangan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Hilang Kelayakan Pelepasan RPGT

Apabila membuat pelaburan hartanah dengan teknik joint venture, kita berisiko tinggi untuk kehilangan peluang untuk mendapatkan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau RPGT.

Oleh itu, kita terpaksa menanggung kos yang tinggi sekiranya berhasrat untuk menjual hartanah tersebut dalam tempoh kurang daripada lima tahun.

Masalah Kewangan

Apabila salah seorang rakan kongsi menghadapi masalah kewangan, ianya secara tidak langsung telah menganggu wang aliran tunai rakan kongsi yang lain.

Kita mungkin terpaksa menggunakan modal yang lebih untuk kos-kos bulanan dan tahunan dari hartanah yang telah dibeli.

Visi Yang Berbeza

Dalam sebuah kapal tidak boleh ada dua orang nakhoda. Setiap rakan kongsi mempunyai visi yang berbeza daripada pelaburan hartanah tersebut.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Ada yang ingin untung dalam masa singkat dan ada yang ingin untung dalam masa panjang. Pastikan kita mencari rakan kongsi yang satu ‘kepala’ dan mudah dibawa bincang agar tidak menyesal di kemudian hari.

Masalah Kepercayaan

Apabila melibatkan soal wang, masalah kepercayaan pasti muncul walaupun kita membuat perkongsian bersama pasangan hidup atau keluarga.

Baca : 7 Tips Berniaga ‘Style’ Orang Kelantan

Kerap kali pelaburan hartanah melalui joint venture ini lingkup kerana masalah kepercayaan di antara rakan kongsi.

Sentiasalah berterus terang, jujur dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab anda sebagai rakan kongsi.

Pelaburan hartanah dengan cara joint venture ini memang kedengaran menarik dan mudah untuk dilaksanakan.

Tetapi hanya apabila kita mempunyai rakan kongsi yang berkongsi visi dan kepercayaan yang sama.

Baca : Hibah Sebelum Hiba Ketahui Perbezaan Hibah Faraid dan Wasiat

Jangan terlalu seronok apabila bank meluluskan loan rumah, kerana saat itulah kita dan rakan kongsi yang lain akan diuji.

Sebagai penutup, sentiasa sediakan payung sebelum hujan. Pastikan kita mempunyai kontrak bertulis berdasarkan perkongsian ini dan lakukan hibah hartanah seawal mungkin bagi mengelakkan salah laku sekiranya berlaku kematian di antara rakan kongsi.

Iklan

MLTT vs MRTT, Yang Mana Lebih Baik?

Dalam proses nak beli rumah, pembeli akan ditawarkan beberapa pilihan insurans untuk rumah tersebut sebagai satu pelan perlindungan risiko masa depan dalam pinjaman perumahan oleh bank.

Fungsi insurans ini adalah melindungi anda dan waris atas sebarang perkara di luar jangkaan yang berlaku kepada anda sebagai peminjam dari bank seperti kes cacat kekal dan kematian.

Ada juga segelintir orang yang mengatakan insurans hartanah adalah tidak penting dan merupakan satu beban terhadap peminjam. Pendapat ini ada kiri dan kanannya.

Baca : Apa Perbezaan Takaful Rumah MRTT Dengan MLTT?

Ada insurans yang boleh dimasukkan dalam bayaran ansurans bulanan dan ada insurans yang perlu dibayar secara lumpsum.

Ada juga pihak yang mengatakan insurans hartanah adalah perlindungan kepada anak – anak dan isteri anda supaya mereka bukan sahaja dapat terus tinggal di rumah tersebut, bahkan mendapat pampasan!

Baca : Pertimbangkan 5 Benda Ini Sebelum Memilih Pelan Takaful

Nak percaya mana satu?

Sebelum kita mula masuk ke fasa yang lebih kritikal, adalah lebih baik sekiranya kita fahamkan terlebih dahulu apa sebenarnya MRTT dan MLTT ini.

Dilema MRTT vs MLTT Dalam Insurans Hartanah Anda

MRTT bermaksud Mortgage Reducing Term Takaful yang bermaksud perlindungan insurans takaful atas baki hutang hartanah anda dan jumlah baki hutang akan berkurangan sedikit demi sedikit tahun demi tahun.

Dari sudut lain pula, MLTT pula bermaksud Mortgage Level Term Takaful yang mempunyai nilai simpanan pada hujung tempoh perlindungan hartanah anda.

Baca : 10 Soalan Yang Sering Ditanya Tentang Takaful

Dalam MLTT, pinjaman hartanah kita dilindungi kerana jumlah simpanan MLTT boleh digunapakai untuk menyelesaikan baki hutang hartanah.

Dan yang lebih menarik adalah MLTT membenarkan kita untuk menggunakan perlindungan tambahan lain sebagai contoh sakit cacat kekal, kemalangan, kematian dan pelbagai lagi manfaat.

Akan tetapi, jangan pula anda anggap MLTT dan MLTA adalah dua produk insurans yang sama. MLTT adalah ‘Takaful’ dan MLTA adalah ‘Assurance’.

Sebagai orang Islam, kita diwajibkan untuk mengambil produk yang patuh syariah iaitu MLTT.

Baca : Perbezaan Takaful Dengan Insuran Konvensional

Ada mazhab yang mengatakan seorang peminjam hartanah ‘wajib’ mengambil insurans hartanah dan satu lagi mengatakan peminjam ‘tidak wajib’ mengambil insurans hartanah.

Sebenarnya, kita tidak diwajibkan pun untuk mengambil insurans hartanah. Akan tetapi, pihak bank boleh menjadikannya wajib bergantung kepada keadaan dan masa tertentu.

Memandangkan MLTT adalah patuh syariah, artikel ini akan terus mengupas kebaikan MLTT berbanding MLTA.

MLTT: Mortgage Level Term Takaful

1. Perlindungan

Perlindungan yang kita dapat adalah berdasarkan jumlah keseluruhan hutang hartanah.

2. Penama

Berbeza dengan MRTT yang penamanya adalah pihak bank, MLTT membenarkan kita meletakkan penama hartanah kepada ahli keluarga.

3. Bayaran

Bayaran untuk MLTT boleh dibuat secara ansuran di mana jumlah insurans dimasukkan sekali dengan jumlah keseluruhan pinjaman hartanah kita.

4. Objektif

Tujuan utama polisi ini adalah untuk membolehkan kita / waris mendapat hak milik penuh hartanah dan pampasan.

5.  Waris

Ini yang paling penting, di mana waris akan mendapat pampasan dalam bentuk wang dan hartanah tersebut.

6. Pembatalan Polisi

Sungguhpun kita melakukan refinancing terhadap hartanah, polisi MLTT tidak terbatal.

7. Pindah Milik

Hartanah boleh dipindah milik berbanding insurans MRTT.

Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT) Pula Sesuai Untuk:

1. Pelaburan

Sekiranya kita bercadang untuk berkecimpung dalam pelaburan hartanah, MRTT adalah sangat sesuai.

2. Refinance

Polisi tidak akan terbatal sungguhpun kita melakukan refinancing dari bank yang sama.

3. Umur Tidak Lebih 35 Tahun

Memandangkan perlindungan telah dimasukkan ke dalam jumlah pinjaman hartanah kita, MRTT lebih sesuai untuk peminjam yang berumur tidak lebih daripada 35 tahun.

4. Liputan

MRTT memberi faedah kepada kita dengan melindungi keseluruhan pinjaman hartanah di dalam satu pelan yang sama.

Contoh Kiraan Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT)

Umur: 28 tahun

Nilai Rumah: RM500,000

Nilai Pinjaman: 90%

Nilai Pinjaman & Perlindungan: RM450,000

Caruman: RM235/ bulan

Jumlah Caruman 30 Tahun: RM84,600

Pulangan Selepas 30 Tahun: RM86,900

Pampasan (Hilang Upaya Selepas Tahun Ke 3): RM411,300 hutang & RM50,000 waris.

Pampasan (Kematian Selepas Tahun Ke 3): RM411,300 hutang & RM50,000 waris.

Berbalik kepada soalan awal tadi iaitu kenapa MLTT jauh lebih baik berbanding MRTT, ianya adalah kerana liputan perlindungan yang bersifat holistik dan memberi faedah yang besar kepada waris anda kelak.

Baca : “Musibah Tak Mungkin Berlaku Dekat Aku…”. Lupakan Takaful Jika Anda Betul Yakin

Kita tidak perlu risau andai kata berlaku kematian mengejut dan ke mana keluarga kita hendak tinggal atau adakah kita tinggalkan wang ringgit untuk mereka.

Dan yang paling penting, pelan perlindungan ini adalah patuh syariah!

Sumber Rujukan:

  1. Rahsia Takaful
  2. Hartabumi
  3. Gila Hartanah
  4. Loanstreet
  5. Life Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!