Elevating Front Camera Vivo jadi Pengubah Industri

SHENZHEN, China, 25 Januari 2019 /PRNewswire/ — Vivo telah mengalami tahun hebat dalam melancarkan inovasi-inovasi sebenar pada tahun 2018. Baru-baru ini, syarikat menerbitkan sebuah video untuk menonjolkan penyelesaian inovatif yang utama dalam industri — Elevating Front Camera.

Logo Vivo
Pada masa lalu, jenama-jenama mencuba untuk mengecilkan bezel sisi dan mengurangkan saiz takuk bagi memperoleh paparan skrin penuh, namun demikian takuk masih kekal. Untuk Vivo, ia mula meneroka cara-cara untuk merintis status quo ini, bertujuan untuk mencipta pengalaman paparan telefon kurang-bezel untuk pengguna.

Setelah bertahun-tahun menyelidik dan menguji pelbagai reka bentuk, Vivo membawakan telefon pintar konsep APEX™ FullView™ dengan Elevating Front Camera ikonik di MWC 2018. Cabaran untuk Vivo kemudiannya adalah untuk mengubah telefon konsep ini menjadi kenyataan.

Hanya 4 bulan selepas penampilan sulungnya di MWC, Vivo menunaikan janjinya untuk menjadikan impian telefon kurang-bezel suatu kenyataan dengan NEX – telefon pintar keluaran besar-besaran yang pertama dengan Elevating Front Camera. Ini merupakan kamera periskop kecil yang timbul apabila mengambil swafoto dan masuk ke dalam secara automatik apabila pengguna tidak lagi menggunakan mod swafoto. Telefon kurang-bezel yang sebenar akhirnya tercapai.

Vivo memperbaharui semula peraturan dalam industri telefon pintar dengan mengikis sepenuhnya takuk menerusi hasil ciptaan rintis ini. Menerusi teknologi hebat sedemikian yang kini tersedia kepada pengguna, Vivo semestinya akan membawa Elevating Front Camera selangkah ke hadapan pada tahun 2019.

Sumber: Vivo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA