Oxwhite Menjana Lebih RM15 Juta Pendapatan Di Kala Pandemik Covid-19

Platform e-dagang popular Malaysia, Oxwhite berjaya mengakhiri tahun 2020 dengan pencapaian rekod melebihi RM15 juta di saat keadaan ekonomi yang mencabar berikutan pandemik Covid-19 pada Mac lepas.

Jumlah itu menyaksikan pertumbuhan sebanyak 120% berbanding tahun sebelumnya serta melepasi tetapan target RM12 juta syarikat Oxwhite kepada pelabur Equity Crowdfunding (ECF) sebanyak 30%.

Dengan pencapaian itu, Oxwhite mensasarkan untuk mengakhiri tahun 2021 dengan jumlah pendapatan RM20 juta tanpa mengumpulkan dana tambahan dari pelabur-pelabur swasta.

“Kami mengumpulkan RM5.019 juta pada tahun 2019 dan menggunakan dana tersebut untuk meningkatkan rangkaian produk di platform e-dagang kami tahun lalu. Melalui pendapatan yang dijana, kami telah memperoleh keuntungan yang cukup untuk melabur semula ke dalam perniagaan untuk mengembangkan rangkaian produk kami,” kata pengasas Oxwhite, CK Chang.

Chang mengaitkan kejayaan tahun lalu kepada pelbagai faktor seperti inisiatif mengalihkan fokus perniagaan daripada baju kemeja putih lelaki ke pakaian yang sesuai dikenakan di rumah seperti baju Tee, pakaian dalam dan pakaian santai; mewujudkan lebih banyak rangkaian produk; dan pelancaran ke pasaran atas talian seperti Shopee.

“Pendapatan RM20 juta adalah cita-cita tinggi bagi Oxwhite dalam tahun ketiganya. Oleh itu, kami akan berhati-hati dalam perbelanjaan kami dan berhati-hati dalam strategi pertumbuhan kami,” kata Chang.

Jenama itu, tambah Chang, akan menambahkan lebih banyak variasi ke dalam produk sedia ada untuk pakaian lelaki dan wanita dan ini termasuk warna dan saiz tambahan untuk produk terlaris seperti pakaian wanita asas, pakaian lelaki asas, pakaian santai wanita dan seluar pendek lelaki.

“Apabila kami memperkenalkan lebih banyak produk, kami menjana lebih banyak pendapatan. Namun, ekonomi negara berada dalam fasa pemulihan pasca pandemik Covid-19. Oleh yang demikian, kami sebagai perniagaan akan tetap peka dengan kenyataan ini dan berusaha memenuhi keperluan asas pelanggan dalam pengembangan produk kami daripada membuat produk baru untuk mendorong pembelian gerak hati,” kata Chang sambil menambah bahawa jenama itu akan mengutamakan pengilang dan vendor tempatan untuk membendung kos operasinya dan menyumbang kepada pergerakan ekonomi tempatan pasca pandemik Covid-19.

Dalam memperoleh pelanggan baru, Oxwhite telah melancarkan kedai rasminya di Lazada pada bulan ini susulan kejayaannya dengan Shopee tahun lalu.

Jenama tersebut melaporkan urus niaga pasarannya telah melebihi RM1 juta di antara Ogos hingga Disember tahun lalu hasil daripada promosi jualan e-dagang popular seperti 9.9, 10.10, 11.11 dan 12.12.

Untuk menandakan pelancarannya ke Lazada, Oxwhite akan melancarkan koleksi T-shirt eksklusif yang dinamakan sebagai Koleksi MakanLah pada 18 Mac ini yang mencerminkan budaya makanan di Malaysia. Rangkaian baju dari koleksi initelah direalisasikan menerusi kolaborasi bersama artis T-shirt tempatan, Salang Design dimana baju-baju tersebut akan menampilkan sarapan pagi Malaysia yang popular seperti Nasi Lemak, Roti Canai dan Siu Mai.

Oxwhite, kata Chang akan terus berinovasi untuk mencipta lebih banyak nilai bagi pelanggannya dengan memperkayakan penawaran produk asasnya dan membuat produk eksklusif dengan rakan-rakan saluran untuk mewujudkan hubungan perniagaan yang saling memanfaatkan untuk semua pihak yang terlibat.

Mengenai Oxwhite

Oxwhite adalah jenama gaya hidup e-dagang yang beroperasi menggunakan model direct-to-consumer, memberikan alternatif yang mudah diakses untuk jenama mewah yang mengekalkan kualiti premium dengan hanya sebahagian kecil dari kos.

Oxwhite dilancarkan di Malaysia pada tahun 2018 dengan satu produk iaitu baju putih klasik. Sejak itu, jenama ini telah memperluas pilihannya dengan menawarkan pelbagai jenis produk yang disesuaikan dengan keperluan harian orang Asia moden: dari pakaian formal hingga pakaian kasual; dan dari barangan keperluan melancong ke barangan kediaman dan keperluan hidup.

Oxwhite akan terus meningkatkan penawarannya untuk menjadi e-peruncit pilihan bagi orang Asia yang ingin kelihatan cantik dan mewah dengan harga yang berpatutan. Untuk maklumat lanjut, lawati www.oxwhite.com, kedai rasmi Shopee https://shopee.com.my/oxwhite.os atau kedai rasmi Lazada https://www.lazada.com.my/shop/oxwhite/.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pfizer Dan DoctorOnCall Bekerjasama Untuk Memperkasakan Literasi Kesihatan Dan Penjagaan Pesakit Di Malaysia

Pfizer pada hari ini telah mengumumkan kerjasama dengan DoctorOnCall untuk melancarkan platform terapeutiks digital yang memberi tumpuan kepada tiga sasaran terapeutik utama; berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung. Bagi mendepani dunia dan masyarakat yang semakin cakna teknologi dan mudah alih, platform terapi digital ini memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk mengurus kesihatan mereka, membantu dalam pengurusan penyakit dan meningkatkan kualiti hidup sambil memberikan panduan dan maklumat lain untuk memudahkan komunikasi antara pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan mereka.

Platform terapeutiks digital ini merangkumi tiga “pusat kesihatan” di laman web DoctorOnCall yang mengandungi maklumat untuk tiga sasaran terapeutik berikut dalam Bahasa Malaysia dan Inggeris:

  • Health Centre – Smoking Cessation / Pusat Kesihatan – Berhenti Merokok
  • Health Centre – Vaccination / Pusat Kesihatan – Vaksinasi
  • Health Centre – Heart Health / Pusat Kesihatan – Kesihatan Jantung

Merapatkan jurang antara pesakit, doktor, dan sistem penjagaan kesihatan melalui dunia kesihatan digital

Sepanjang tahun yang lalu, laporan media dan juga laporan pengamal perubatan mengetengahkan kisah-kisah pesakit yang menghadapi gangguan rawatan akibat daripada COVID-19 dan penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan di seluruh negara. Tahun lalu, Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) mengesahkan bahawa terdapat pesakit yang mengalami serangan jantung dan strok yang menjauhkan diri dari hospital disebabkan COVID-19. Oleh itu, platform kesihatan digital seperti DoctorOnCall memberikan kemudahan kepada pesakit yang memerlukan nasihat kesihatan segera tetapi tidak dapat berjumpa doktor pada masa kritikal ini kerana ia membolehkan pesakit untuk segera menghubungi doktor untuk mendapatkan bantuan.

“Walaupun COVID-19 memberikan kesan dan impak yang sangat besar terhadap pelbagai aspek penyediaan penjagaan kesihatan, ia juga memberikan ruang bagi kita untuk mengatur norma yang baharu. Penerapan kesihatan digital dan penjagaan maya akan memainkan peranan yang lebih besar dalam dunia penjagaan kesihatan pada masa depan,” kata Cik Luksanawan Thangpaibool, Pengurus Negara Pfizer Malaysia & Brunei. 

“Sebagai syarikat yang mementingkan pesakit, Pfizer memberikan komitmen untuk membantu masyarakat menjalani kehidupan dengan sihat melalui pemberian rawatan tepat ketika ia diperlukan. Melalui perkongsian dengan DoctorOnCall, kami berharap untuk memberikan pesakit dan penyedia perkhidmatan kesihatan di Malaysia peluang untuk terus berhubung dan membuat keputusan yang tepat, baik semasa wabak ini mahupun di masa depan,” tambah Cik Luksanawan Thangpaibool.

Sumber digital untuk berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung

Tiga pusat kesihatan ini menawarkan kandungan menarik di mana pengguna mendapat akses terhadap pelbagai petua dan artikel kesihatan, video pendidikan dan alat-alat seperti kuiz dan permainan. Ini termasuk kalkulator penjimatan merokok, kuiz faktor risiko hipertensi dan permainan vaksinasi.

  • Berhenti merokok: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendakwa bahawa wabak tembakau adalah salah satu ancaman kesihatan awam terbesar di dunia. Ia membunuh lebih daripada lapan juta orang setahun di seluruh dunia dan merupakan beban ekonomi yang besar seperti melalui kos penjagaan kesihatan besar untuk penyakit yang berkaitan dengan merokok[1]. Di Malaysia, 1017 dalam setiap 100,000 kematian yang dilaporkan adalah disebabkan penyakit yang berkaitan dengan merokok, menjadikannya penyebab utama kematian di Malaysia sejak tahun 1980-an[2]. Disebabkan itu, pusat kesihatan berhenti merokok di laman web DoctorOnCall memberikan petua untuk berhenti merokok. Melalui platform ini, pesakit juga dapat mengira jumlah penjimatan yang mereka boleh peroleh jika mereka berhenti merokok sekarang dan seberapa cepat paru-paru mereka dapat menghitam berdasarkan tingkah laku merokok mereka.
Alat bagi membantu dan menggalakkan pesakit untuk berhenti merokok
  • Vaksinasi: Pandemik COVID-19 telah menunjukkan kepentingan vaksin untuk melindungi diri kita dari penyakit yang dicegah oleh vaksin. Menurut WHO, vaksin berjaya mencegah 2 hingga 3 juta kematian daripada penyakit seperti tetanus, difteria, campak, pneumokokus dan influenza[3]. Di Malaysia, penyakit pneumokokus merupakan salah satu penyakit yang dicegah oleh vaksin yang paling lazim. Penyakit pneumokokus boleh membawa kesan serius dan berpotensi membawa maut, oleh itu langkah pencegahan seperti vaksinasi adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit pneumokokus[4]. Untuk membantu orang ramai lebih memahami vaksin dan imunisasi serta menghilangkan salah faham mengenai topik ini, pusat kesihatan vaksinasi di laman web DoctorOnCall mengandungi artikel dan video yang berguna serta inisiatif perundingan doktor percuma. Pesakit juga dapat lihat jumlah penjimatan yang boleh diperolehi jika tidak perlu membayar kos pembiayaan kemasukan ke hospital dan rawatan dengan mendapatkan vaksin untuk penyakit pneumokokus.
  • Kesihatan jantung: Penyakit kardiovaskular merupakan penyebab utama kematian di Malaysia sejak awal 1980-an[5]. Daftar NCVD-ACS (Pangkalan Data Penyakit Kardiovaskular Kebangsaan – Sindrom Koronari Akut) tahun 2014-2015 menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mengalami serangan jantung pada usia yang lebih muda berbanding dengan di negara maju6. Fibrilasi atrium (AF) adalah aritmia berterusan yang paling lazim dihadapi dalam amalan klinikal7. Kadar prevalens AF di peringkat global adalah pada angka kira-kira 33.5 juta pada tahun 2010, dan akan terus meningkat seiring dengan peningkatan usia, meningkatkan kesedaran penjagaan kesihatan dan menambah baik alat diagnostik7. Oleh kerana AF berkait rapat dengan penyakit kardiovaskular seperti penyakit arteri koronari, penyakit jantung valvular, kegagalan jantung dan hipertensi, ia pasti akan menambahkan beban besar terhadap kos penjagaan kesihatan masa depan7. Dalam usaha untuk membantu rakyat Malaysia belajar mengenai anatomi jantung, gangguan dan petua untuk  menguruskan kesihatan jantung, pusat kesihatan di laman web DoctorOnCall membolehkan pesakit memeriksa risiko hipertensi mereka dengan Kalkulator Risiko Hipertensi. Pesakit juga dapat mengetahui risiko strok mereka dengan mengambil kuiz penilaian kendiri di platform ini.
Alat bagi membantu pesakit memahami hipertensi dan risiko strok

“Dalam era digital di mana pendidikan kesihatan cuba untuk memupuk perubahan tingkah laku yang berpanjangan yang akan menghasilkan persekitaran kesihatan yang lebih baik, kita mempunyai tanggungjawab untuk mendorong inovasi yang menjamin kesihatan dalam masyarakat kita. Dengan mengorak langkah dalam alam maya yang sentiasa berubah, kami berharap kerjasama kami dengan Pfizer akan menimbulkan minat terhadap maklumat yang dikongsi dan boleh membentuk masyarakat yang diperkasakan,” kata En Chiak Tang, Ketua Pegawai Operasi DoctorOnCall.

Untuk maklumat lanjut mengenai tiga pusat kesihatan yang dilancarkan oleh Pfizer dan DoctorOnCall, sila layari https://www.doctoroncall.com.my/


[1] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/tobacco#tab=tab_1

[2] International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health. Smoking and Burden of Ill Health: A Review of the Malaysian Context. Accessed from: https://internalmedicine.imedpub.com/smoking-and-burden-of-ill-health-a-review-of-themalaysian-context.php?aid=6423

[3] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1

[4] MyHealth. Ministry of Health Malaysia. Pneumococcal Vaccine. Accessed from: http://www.myhealth.gov.my/en/pneumococcal-vaccine/

[5] Primary & Secondary Prevention of Cardiovascular Disease 2017. Accessed from: https://www.moh.gov.my/moh/resources/Penerbitan/CPG/CARDIOVASCULAR/3.pdf

6 Dr. Nandakumar A/L Ramakrishnan, Consultant Cardiologist. Columbia Asia. More Malaysians Are Suffering Heart Attacks at a Younger Age Accessed from: https://www.columbiaasia.com/malaysia/health-articles/more-malaysians-are-suffering-heart-attacks-younger-age

7 US National Library of Medicine National Institutes of Health. Heart Asia 2016. Prevalence of atrial fibrillation in the Malaysian communities. Accessed from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133392/

Iklan

Majalah Labur