Oxwhite Menjana Lebih RM15 Juta Pendapatan Di Kala Pandemik Covid-19

Platform e-dagang popular Malaysia, Oxwhite berjaya mengakhiri tahun 2020 dengan pencapaian rekod melebihi RM15 juta di saat keadaan ekonomi yang mencabar berikutan pandemik Covid-19 pada Mac lepas.

Jumlah itu menyaksikan pertumbuhan sebanyak 120% berbanding tahun sebelumnya serta melepasi tetapan target RM12 juta syarikat Oxwhite kepada pelabur Equity Crowdfunding (ECF) sebanyak 30%.

Dengan pencapaian itu, Oxwhite mensasarkan untuk mengakhiri tahun 2021 dengan jumlah pendapatan RM20 juta tanpa mengumpulkan dana tambahan dari pelabur-pelabur swasta.

“Kami mengumpulkan RM5.019 juta pada tahun 2019 dan menggunakan dana tersebut untuk meningkatkan rangkaian produk di platform e-dagang kami tahun lalu. Melalui pendapatan yang dijana, kami telah memperoleh keuntungan yang cukup untuk melabur semula ke dalam perniagaan untuk mengembangkan rangkaian produk kami,” kata pengasas Oxwhite, CK Chang.

Chang mengaitkan kejayaan tahun lalu kepada pelbagai faktor seperti inisiatif mengalihkan fokus perniagaan daripada baju kemeja putih lelaki ke pakaian yang sesuai dikenakan di rumah seperti baju Tee, pakaian dalam dan pakaian santai; mewujudkan lebih banyak rangkaian produk; dan pelancaran ke pasaran atas talian seperti Shopee.

“Pendapatan RM20 juta adalah cita-cita tinggi bagi Oxwhite dalam tahun ketiganya. Oleh itu, kami akan berhati-hati dalam perbelanjaan kami dan berhati-hati dalam strategi pertumbuhan kami,” kata Chang.

Jenama itu, tambah Chang, akan menambahkan lebih banyak variasi ke dalam produk sedia ada untuk pakaian lelaki dan wanita dan ini termasuk warna dan saiz tambahan untuk produk terlaris seperti pakaian wanita asas, pakaian lelaki asas, pakaian santai wanita dan seluar pendek lelaki.

“Apabila kami memperkenalkan lebih banyak produk, kami menjana lebih banyak pendapatan. Namun, ekonomi negara berada dalam fasa pemulihan pasca pandemik Covid-19. Oleh yang demikian, kami sebagai perniagaan akan tetap peka dengan kenyataan ini dan berusaha memenuhi keperluan asas pelanggan dalam pengembangan produk kami daripada membuat produk baru untuk mendorong pembelian gerak hati,” kata Chang sambil menambah bahawa jenama itu akan mengutamakan pengilang dan vendor tempatan untuk membendung kos operasinya dan menyumbang kepada pergerakan ekonomi tempatan pasca pandemik Covid-19.

Dalam memperoleh pelanggan baru, Oxwhite telah melancarkan kedai rasminya di Lazada pada bulan ini susulan kejayaannya dengan Shopee tahun lalu.

Jenama tersebut melaporkan urus niaga pasarannya telah melebihi RM1 juta di antara Ogos hingga Disember tahun lalu hasil daripada promosi jualan e-dagang popular seperti 9.9, 10.10, 11.11 dan 12.12.

Untuk menandakan pelancarannya ke Lazada, Oxwhite akan melancarkan koleksi T-shirt eksklusif yang dinamakan sebagai Koleksi MakanLah pada 18 Mac ini yang mencerminkan budaya makanan di Malaysia. Rangkaian baju dari koleksi initelah direalisasikan menerusi kolaborasi bersama artis T-shirt tempatan, Salang Design dimana baju-baju tersebut akan menampilkan sarapan pagi Malaysia yang popular seperti Nasi Lemak, Roti Canai dan Siu Mai.

Oxwhite, kata Chang akan terus berinovasi untuk mencipta lebih banyak nilai bagi pelanggannya dengan memperkayakan penawaran produk asasnya dan membuat produk eksklusif dengan rakan-rakan saluran untuk mewujudkan hubungan perniagaan yang saling memanfaatkan untuk semua pihak yang terlibat.

Mengenai Oxwhite

Oxwhite adalah jenama gaya hidup e-dagang yang beroperasi menggunakan model direct-to-consumer, memberikan alternatif yang mudah diakses untuk jenama mewah yang mengekalkan kualiti premium dengan hanya sebahagian kecil dari kos.

Oxwhite dilancarkan di Malaysia pada tahun 2018 dengan satu produk iaitu baju putih klasik. Sejak itu, jenama ini telah memperluas pilihannya dengan menawarkan pelbagai jenis produk yang disesuaikan dengan keperluan harian orang Asia moden: dari pakaian formal hingga pakaian kasual; dan dari barangan keperluan melancong ke barangan kediaman dan keperluan hidup.

Oxwhite akan terus meningkatkan penawarannya untuk menjadi e-peruncit pilihan bagi orang Asia yang ingin kelihatan cantik dan mewah dengan harga yang berpatutan. Untuk maklumat lanjut, lawati www.oxwhite.com, kedai rasmi Shopee https://shopee.com.my/oxwhite.os atau kedai rasmi Lazada https://www.lazada.com.my/shop/oxwhite/.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Alliance Bank Tawar Pilihan Pembiayaan PKS Digital Patuh Shariah Untuk PKS Mikro Dan Kecil

Kuala Lumpur, 2 Ogos 2022 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah memperkenalkan pilihan pembiayaan patuh Shariah yang baharu untuk membantu perniagaan mikro dan kecil, terutamanya yang beroperasi dalam industri halal atau yang memilih sumber dana yang dibenarkan oleh Islam.

Pilihan pembiayaan digital yang cepat dan mudah dimohon yang berasaskan konsep murabahah komoditi (tawarruq) ini membolehkan perniagaan mikro dan kecil mendapat pembiayaan sehingga RM500,000 secara mudah dengan kaedah digital sepenuhnya. Pembiayaan ini disediakan kepada perniagaan yang telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun dengan perolehan tahunan minimum sebanyak RM500,000.

“Kami kini berkembang untuk menawarkan produk-produk patuh Shariah sepenuhnya sebagai pilihan tambahan untuk para pemilik perniagaan bagi memenuhi keperluan kewangan mereka selain daripada pinjaman PKS digital konvensional. Menerusi proses permohonan digital yang mudah dan pantas, pemilik perniagaan boleh memohon dan menjejak status permohonan pada bila-bila masa di mana-mana sahaja. Sasaran kami pada tahun ini adalah untuk menyediakan pembiayaan PKS digital sebanyak RM200 juta bagi membantu para pemilik perniagaan berkembang melalui penyelesaian PKS Digital kami,” kata Encik Kevin Shum, Naib Presiden Kanan dan Ketua PKS Digital Alliance Bank.

Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, Alliance Bank menyokong pemilik perniagaan menerusi pelbagai pilihan penyelesaian digital bagi membantu mereka menguruskan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih cekap selain memasuki pasaran baharu. Portal Penyelesaian BizSmart® yang disediakan oleh Bank menyediakan lebih 200 produk dan perkhidmatan oleh rakan niaga untuk membantu perniagaan mencapai kepada lebih ramai pelanggan, mendigitalkan dan melaksanakan amalan mampan pada kadar yang lebih rendah dengan memanfaatkan rangkaian PKS Bank yang kukuh. Bank juga akan melancarkan produk-produk baharu khusus untuk memenuhi keperluan perniagaan mikro dan kecil dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

“Sebagai Bank yang sudah sekian lama menyokong perniagaan di Malaysia, kami faham bahawa perniagaan mikro dan kecil, terutamanya perniagaan yang baharu, mungkin berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan saluran kredit perniagaan disebabkan mereka masih belum dapat membina sejarah kredit yang baik. Oleh yang demikian, kami turut menawarkan saluran kemudahan mikro bagi membantu mereka memenuhi keperluan aliran tunai jangka pendek dan pada masa yang sama membantu mereka membina sejarah kredit. Dengan profil kredit perniagaan yang sihat, kami seterusnya akan dapat menyediakan saluran kredit yang lebih besar untuk keperluan mengembangkan perniagaan mereka pada masa hadapan,” tambah En. Shum.

Pilihan pembiayaan patuh Shariah PKS Digital Alliance Bank membolehkan pemilik perniagaan meningkatkan modal kerja mereka dengan kadar keuntungan siling yang telah ditetapkan untuk semua struktur pembiayaan. Ia menawarkan tempoh sehingga tujuh tahun dengan kadar berubah daripada serendah kadar pembiayaan asas + 3.50% setahun (kadar pembiayaan asas semasa kini pada 5.92% setahun).

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian PKS Digital Alliance Bank, sila layari https://www.alliancebank.com.my/digitalsme.