Kisah Bagaimana Mazda Bermula

Kereta buatan Mazda sering sahaja terlihat di dalam cerita dan drama bersiri negara barat seperti 2 Fast 2 Furious, Malcolm In The Middle, Doctor Who dan sebagainya.

Namun tahukah anda, siapakah founder kereta Mazda ini dan bagaimanakah ianya tercipta?

Semoga kisah ini memberi inspirasi untuk kita semua yang berada dalam bidang automotif dan peminat kereta tanahair.

Latar Belakang Jujiro Matsuda

Kredit Gambar: Mazda Stories

Jujiro Matsuda, pengasas Mazda Motor Corporation dilahirkan di Hiroshima, Jepun pada 8 Ogos 1875. Beliau adalah anak kepada seorang nelayan.

Pada usia 14 tahun, beliau telah mempelajari ilmu pertukangan besi dan beberapa tahun kemudiannya telah mencipta sebuah pam.

Selepas beberapa ketika bekerja dengan orang lain, beliau telah dipecat dan terus membuat keputusan untuk memulakan syarikatnya sendiri.  Syarikat ini diberi nama Matsuda Works yang merupakan pengeluar alatan persenjataan.

Kisah Perjalanan Syarikat Matsuda Works

Kekayaannya telah meningkat ketika beliau membekalkan senapang kepada Tentera Jepun. Beliau juga telah diberi ‘lampu hijau’ untuk mengeksport alatan persenjataannya ke Rusia.

Pada tahun 1921, Matsuda telah mengambil alih pengurusan kilang gabus dan pada tahun 1927, syarikatnya telah diganti namanya menjadi Toyo Kogyo.

Syarikat ini telah menghasilkan kenderaan beroda tiga dengan gerabak terbuka pada tahun 1931. Kenderaan unik ini disebut sebagai Mazdago dan dijual melalui rangkaian Mitsubishi.

Pada tahun berikutnya, beliau telah mengeluarkan trak pertama yang dieksport ke China dan syarikatnya sekali lagi mengubah nama kepada Mazda Motor Corporation.

Kisah Mazda Motor Corporation Semasa Perang Dunia Kedua

Image by Tân Nguyễn from Pixabay

Semasa Perang Dunia Kedua, syarikat Mazda telah digunakan untuk menghasil dan membekalkan senjata untuk Tentera Jepun. Malangnya, syarikat ini pernah dibom. Namun beliau bernasib baik kerana kilang tersebut tidak mengalami kerosakan yang besar.

Pada tahun 1951, beliau telah melepaskan pengurusan syarikat Mazda kepada menantunya Tsuneji. Namun, beliau tetap menjadi ketua di syarikat tersebut. Pada tahun berikutnya, beliau telah meninggal dunia.

Akhir kata, semangat pengasas Mazda yang tidak pernah mengalah merupakan kekuatan kejayaan jenama kereta Mazda yang dapat dilihat sehingga ke hari ini.

Mereka sangat komited berusaha untuk mendapatkan apa yang mereka perjuangkan. Walaupun telah dipecat, beliau gigih membina empayarnya sendiri dan tidak menoleh ke belakang.

Sumber Rujukan: Mazda

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.