Pelabuhan Klang Sedia Kendalikan Kontena, Kapal Dilencongkan Dari Singapura

KUALA LUMPUR, 11 Julai (Bernama) — Pelabuhan Klang mempunyai kemampuan sepenuhnya dan bersedia menangani kemasukan kontena dan kapal yang dilencongkan ke Malaysia untuk mengelakkan masa menunggu yang lebih lama di Singapura disebabkan kesesakan maritim di republik tersebut, termasuk kesesakan di dermaga dan kelewatan.

Pelabuhan di Malaysia berupaya memudahkan urusan kapal dan kontena dengan lebih cepat, mengehadkan kelewatan dan mengelakkan kesesakan di dermaga dengan strategi seperti pelaksanaan langkah-langkah menyelaraskan kemasukan dan keutamaan untuk kapal.

Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) Kapten K Subramaniam berkata walaupun kadar penggunaan dermaga adalah sangat tinggi, masa ketibaan dan pelepasan kapal adalah lebih baik tanpa sebarang kelewatan.

“Pelabuhan Klang tidak sesak memandangkan kami mempunyai 12 kapal kontena yang berlabuh di luar, yang mengambil masa tidak lebih dari 12 hingga 24 jam untuk menyelesaikan urusan kontena,” katanya kepada Bernama.

Penganalisis menjangkakan kesesakan pelabuhan di laluan laut utama yang tersibuk di Asia akan berterusan sehingga Ogos memandangkan banyak syarikat perkapalan terpaksa mengubah laluan, seperti menggunakan Tanjung Harapan berbanding Terusan Suez, disebabkan oleh isu di Laut Merah.

Singapura dilaporkan berdepan dengan masa menunggu yang lebih lama selama beberapa minggu, tetapi masa menunggu telah beransur-ansur berkurangan apabila kapal-kapal kontena mengelak daripada singgah di pelabuhan tersebut dan beralih ke Pelabuhan Klang dan Tanjung Pelepas.

Menurut Kemas Kini Situasi Pelabuhan Pengangkutan Laut DHL Global Forwarding, kelewatan di Singapura boleh memakan masa lebih dari lima hari disebabkan kesesakan dan kepadatan yang tinggi di kawasan dermaga, manakala di Pelabuhan Klang, kelewatan adalah sekitar dua hingga lima hari jika berlakunya kepadatan yang tinggi di kawasan dermaga.

Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan Westports Holdings Bhd Datuk Ruben Emir Gnanalingam Abdullah ketika dihubungi mengakui situasi tersebut dan berkata kesesakan terbaru di Singapura telah memberi kesan kepada Pelabuhan Klang apabila kapal-kapal kontena beralih dari Singapura kepada Pelabuhan Klang untuk memunggah kontena bagi mengurangkan masa menunggu untuk berlabuh di republik itu.

“Westports telah melaksanakan beberapa strategi untuk menangani peningkatan jumlah kontena dengan berkesan. Pada mulanya Westports berjaya mengelakkan kesesakan besar walaupun terdapat gangguan dalam industri perkapalan serantau.

“Bagaimanapun, dengan kelewatan berterusan untuk kapal berlabuh di Singapura menjelang Jun, kemasukan kontena akhirnya membawa kepada kepadatan yang lebih tinggi di dermaga Pelabuhan Klang.

Ruben menambah Westports telah melancarkan kemasukan bagi mengelakkan kesesakan di kawasan dermaga, mengutamakan kapal yang membawa jumlah muatan yang lebih tinggi dan bekerjasama rapat dengan pengimport dan syarikat pengangkutan untuk mempercepatkan pelepasan kontena sebagai strategi menangani isu tersebut.

Beliau menekankan bahawa situasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini memerlukan pentingnya mempunyai pelabuhan yang pelbagai bagi mengendalikan perdagangan serantau, dan hab-hab itu perlu bekerjasama secara seiring dalam memastikan daya tahan dan kebolehpercayaan rantaian bekalan global dan serantau.

“Apabila satu pelabuhan menghadapi cabaran, yang lain boleh menyerap sebahagian daripada kesan riak tersebut, yang menunjukkan mengapa kapal-kapal kontena memerlukan hab berkembar di rantau ini untuk mengekalkan operasi yang lancar,” katanya.

Ruben berkata dalam menghadapi masa depan, Westports sedang melabur untuk sistem perancangan yang lebih baik dan meluaskan kawasan dermaganya melalui pengembangan Westports 2 bagi mengatasi peningkatan jumlah kontena dengan lebih baik.

“Dalam jangka masa sederhana, sebelum selesainya Westports 2, kami juga akan menambah ruang kontena dan menempatkan lebih banyak peralatan untuk meningkatkan kapasiti dan kecekapan. Langkah-langkah ini menunjukkan komitmen Westports untuk mengekalkan tahap perkhidmatan yang tinggi dan memastikan kelancaran pergerakan barang,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Penghantar Fret Malaysia (FMFF) Datuk Tony Chia Han Teun berkata pelabuhan-pelabuhan di Malaysia boleh menyifatkan persinggahan kapal yang tidak dijangka ini sebagai rezeki sementara, terutamanya apabila mereka mempunyai kapasiti yang tersedia atau berlebihan berbanding jadual persinggahan laluan perkapalan mereka.

“Kontena daripada kapal yang dilencongkan itu bukan untuk import tempatan tetapi kontena pemindahan kapal semata-mata.

“Kebimbangan kita ialah bahawa pelabuhan di Malaysia tidak seharusnya melampaui batas untuk mengambil kargo yang disifatkan sebagai “durian runtuh” ini kerana kapasiti yang disediakan untuk kapal ini boleh memberi kesan kepada kapasiti dan kecekapan mengendalikan import dan eksport tempatan kita,” katanya.

Chia memberi amaran bahawa walaupun pelabuhan di Malaysia mungkin menguruskan kontena tambahan daripada situasi berkenaan, adalah menjadi tanggungjawab pelabuhan tempatan untuk memastikan penghantaran import dan eksport tidak terjejas.

“Kita masih memantau situasi ini dan akan mendapatkan maklum balas daripada pihak industri,” tambahnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.