Pemenang Investhack Hackathon Berjaya Mencari Kaedah Inovatif Untuk Membina Penyelesaian Bagi Pelabur Runcit

Pertandingan InvestHack hackathon yang dianjurkan oleh Bursa Malaysia Berhad (“Bursa Malaysia”) bersama dengan CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (“CGS-CIMB”) menyaksikan penyertaaan sejumlah 75 pasukan yang terdiri daripada 250 peserta untuk membina dan mengetengahkan penyelesaian inovatif yang berpotensi untuk mempertingkatkan penyertaaan runcit di pasaran.

Pelabur-pelabur runcit telah memainkan peranan yang penting dalam menyumbang kepada ketahanan pasaran pada tahun ini. “InvestHack: Memikir Semula Pelaburan”, hackathon runcit pelaburan pertama adalah sebuah inisiatif ke arah mengekalkan pertumbuhan kukuh penyertan pelabur-pelabur runcit di Bursa Malaysia.

Pertandingan tersebut berakhir pada 5 Disember 2020, menyaksikan 10 pasukan di senarai pendek untuk mempersembahkan cadangan-cadangan mereka secara maya di peringkat akhir. Panel hakim terdiri daripada wakil-wakil penganjur dan pakar–pakar bidang teknologi termasuk daripada Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd (“Microsoft Malaysia”) dan Malaysian Global Innovation & Creative Centre (MaGIC).

Dalam ucapan pembukaannya, Datuk Muhamad Umar Swift, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia berkata, “InvestHack telah dirangka untuk membawa bakat dan minda-minda terbaik daripada komuniti dalam meyumbang kepakaran mereka secara kreatif untuk membantu usaha-usaha kami dalam menyumbang nilai yang bermanfaat di pasaran runcit. Acara yang diadakan julung kali ini telah melangkaui sasaran kami daripada segi jumlah pasukan yang turut serta. Pada akhir hackathon tersebut, sejumlah 50 cadangan inovatif telah dikumpul dan ini adalah sesuatu yang sangat memberangsangkan.”

Sepanjang pertandingan tersebut, setiap pasukan disyaratkan untuk membina penyelesaian-penyelesaian inovatif kepada pelbagai cabaran dalam arena pelaburan runcit. Setiap pasukan menerima tunjuk ajar dan bimbingan daripada para profesional industri.

Pada akhir pertandingan, pasukan ‘Ted Optimus’ telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan dan telah memenangi hadiah tunai sebanyak RM20,000 di atas cadangan penyelesaian mereka yang memfokuskan pada penyatuan pelbagai sumber data dan merombak data serta maklumat ke format mudah, diyakini dan mudah dicapai untuk membantu pelabur-pelabur peruncit dalam membuat keputusan berhemah. Naib juara dan tempat ketiga telah dikecapi oleh pasukan ‘Everyone Can Invest’ dan ‘Green Phoenix’, yang telah membawa pulang RM10,000 and RM5,000 masing-masing.

Ruzi Ajith, Ketua Pegawai Eksekutif CGS-CIMB Securities berkata, “Setiap pencapaian bermula daripada keputusan untuk mencuba. Memandangkan ini merupakan kali pertama kami menjadi sebahagian dari hackathon ini, kami tidak mempunyai sebarang andaian sebelum ini. Kami teruja dengan dengan tahap penyertaan dan semangat yang ditunjukkan semasa persembahan cadangan. Tahniah kepada semua pemenang Invest Hack 2020 dan kami berharap terdapat lebih banyak koloborasi dengan Bursa Malaysia pada masa akan datang untuk menggalakkan penyertaan runcit dalam pasaran modal.”

Microsoft Malaysia yang merupakan rakan teknologi InvestHack, telah menyediakan perkhidmatan Microsoft Azure Cloud bagi kegunaan peserta-peserta. Pengarah Urusannya, K. Raman berkata, “Teknologi awan adalah pemudah kritikal untuk membuka potensi ‘disruptive’ pasaran modal dan menambah penyertaan pelabur-pelabur. Kami amat terdorong oleh cadangan-cadangan inovatif yang dipersembahkan oleh peserta-peserta Trading View Inc yang juga bertindak sebagai rakan teknikal bagi acara tersebut.

Pendekatan pelbagai Bursa Malaysia termasuklah menggunakan teknologi untuk menambah akses kepada pasaran. Spanjang tahun, Bursa Malaysia telah secara berterusan memperkenalkan penambahbaikan dan ciri- ciri baharu kepada ‘digital touchpoint’ seperti Bursa Anywhere, Bursa Marketplace dan Mirror, Learn & Trade platform yang menyediakan kemudahan dan akses kepada para pelabur. Keputusannya adalah positif dengan Nilai Purata Harian (NPH) yang diniagakan oleh pelabur-pelabur runcit bertambah sebanyak 250% pada bulan November 2020 berbanding tahun sebelumnya.

“Hackathon sekarang diiktiraf sebagai keadah inovasi terbuka. Ia bukan sahaja digunakan untuk membina teknologi baharu tetapi juga diperkenalkan untuk menangani isu sosial yang menyokong kepada perkembangan ekonomi,” tambah Datuk Umar.

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.bursamarketplace.com/investhack-2020/.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aktiviti Membeli-Belah Atas Talian Meningkat Tetapi Tiada Pembelian Panik Pada PKP 2.0

KUALA LUMPUR, 18 Januari 2021 – Dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan kedua (PKP 2.0) dari 13 Januari hingga 26 Januari 2021, trend membeli-belah atas talian sekali lagi menjadi tumpuan.

Shopee mendapati trafik ke platform dan aktiviti membeli-belah meningkat. Namun tiada tanda-tanda pembelian panik berbanding dengan PKP yang pertama pada Mac 2020 di mana kenaikan pesanan didorong terutamanya oleh pembelian barangan keperluan harian seperti makanan, pelitup muka serta pembersih tangan. Sebaliknya, rakyat Malaysia didapati membeli peralatan teknologi pengguna dan produk pembaikan rumah di samping peningkatan permintaan bagi pelitup muka, makanan kering, diproses, segar dan beku, serta produk kesihatan dan pembersih kali ini.

Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee menjelaskan bahawa ini kemungkinan rakyat Malaysia lebih bersedia dan jelas dengan situasi semasa PKP. “Berbanding dengan PKP yang pertama di mana barangan keperluan harian menyumbang sebahagian besar kepada pesanan di platform kami, kali ini, data menunjukkan rakyat Malaysia juga membeli barangan untuk menyesuaikan diri untuk bekerja dan/atau belajar dari rumah serta produk-produk untuk menyerikan rumah kediaman. Walaupun platform kami mencatat pertumbuhan keseluruhan yang kuat, jumlah pertumbuhan yang dicatatkan bagi kategori bukan barangan runcit nampaknya lebih tinggi.”

Shopee membuat perbandingan dan menganalisis data trend pengguna dari PKP pertama (16 Mac – 20 Mac 2020) dengan lima hari pertama (11 Januari – 15 Januari 2021) sejak PKP 2.0 diumumkan.

Barangan Keperluan

  • Dengan lebih daripada 50 juta barangan keperluan untuk dipilih dari kedai seperti Agrobazaar oleh FAMA, Mydin, Tesco, Village Grocer, dan Nestle, lima kali ganda makanan ringan seperti biskut, coklat, kacang dan buah-buahan kering serta keropok dibeli dan membawakan jumlah jualan kepada setengah juta unit.
  • Shopee juga mendapati permintaan untuk daging, ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan meningkat hampir dua kali ganda kepada 85,000 unit dijual.
  • Begitu juga dengan permintaan untuk makanan haiwan peliharaan yang melonjak tiga kali ganda kepada lebih 330,000 unit dijual.

Untuk rumah kediaman:

  • Dengan para pengguna menghabiskan lebih banyak masa di rumah, projek mencantikkan rumah kediaman secara DIY semakin popular.
  • Ini terbukti dengan barangan pembaikan dan hiasan rumah meningkat 8 kali ganda dengan lebih 900,000 produk dijual.

Bekerja & Belajar di rumah:

  • Dengan golongan pekerja dan pelajar menyesuaikan diri untuk bekerja dan belajar di rumah, tidak menghairankan apabila rakyat Malaysia didapati mencari peralatan teknologi pengguna.
  • Produk seperti komputer riba, telefon pintar, tablet, komponen rangkaian, papan kekunci, pencetak dan sistem audio menyaksikan peningkatan 4.5 kali ganda dengan lebih daripada 550,000 unit dijual.
  • Rakyat Malaysia juga beralih kepada Shopee untuk mencari penyelesaian sambungan internet yang berpatutan kali ini untuk meningkatkan lebar jalur di rumah. Hasilnya, pembelian kad SIM YES Kasi Up mencecah hampir 20,000 unit dalam masa lima hari.

CNY di Rumah: Dengan perayaan Tahun Baru Cina yang kian menjelang, semangat membeli-belah kelihatan tidak terganggu. Produk seperti ‘100 Plus’, ‘hiasan Tahun Baru Cina’, ‘Sarang Burung’, ‘Abalone’, ‘kemeja-T Keluarga Pencocokan Lembu’ dan ‘cheongsam’ muncul sebagai 30 carian kata kunci teratas di antara mereka yang meraikan Tahun Baru Cina. Pencarian ini akan terus meningkat, terutamanya dengan pelancaran Shopee 2.2 Jualan Tahun Baru Cina yang berlangsung hari ini sehingga 13 Februari.

Shopee akan menawarkan pelbagai produk menarik kepada rakyat Malaysia supaya para pengguna boleh mendapatkan barangan keperluan dan lebih lagi secara selamat dari rumah dengan baucar diskaun 88% setiap hari, penghantaran percuma dengan perbelanjaan minimum RM10 serta tawaran harga menakjubkan pada hanya 8 sen.

Shopee 2.2 Jualan Tahun Baru Cina juga membawakan pengguna RM8,888 Kotak Bertuah Shopee setiap hari dengan hadiah wang tunai dari RM0.88, RM8.88, RM88.88, RM888.88 dan hadiah utama sebanyak RM8,888 untuk dimenangi. Tontoni Shopee Live setiap hari pada pukul 10 malam. Gandakan peluang untuk memenangi Kotak Bertuah Shopee dengan menonton sesi penstriman langsung tambahan pada 18 Januari, 25 Januari dan 2 Februari pada jam 1 petang.

Seperti biasa, rakyat Malaysia akan menikmati lebih tawaran dan promosi pada tiga tarikh istimewa ini untuk menandakan permulaan kempen tersebut, Pay Day Sale dan 2.2 Jualan Tahun Baru Cina. Pada tarikh-tarikh istimewa ini, para pengguna akan menerima 88,000 baucar penghantaran percuma tambahan yang boleh digunakan untuk pembelian dari harga serendah RM8, baucar 50% pulangan tunai Syiling Shopee dan lebih banyak diskaun!

Selain itu, dapatkan diskaun sehingga 80% untuk Limited Time Huat Deals pada 12 tengah malam, 12 tengahari dan 8 malam pada 18 Januari dan 2 Februari. Untuk menepati agendanya bagi menawarkan hiburan kepada penggunanya di samping aktiviti membeli-belah, rakyat Malaysia boleh bermain Permainan Shopee seperti Shopee Farm, Shopee Bubble, Shopee Candy, Spin & Win dan banyak lagi untuk memenangi dari jumlah sebanyak 18,888,888 Syiling Shopee.  

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!