Pemenang Investhack Hackathon Berjaya Mencari Kaedah Inovatif Untuk Membina Penyelesaian Bagi Pelabur Runcit

Pertandingan InvestHack hackathon yang dianjurkan oleh Bursa Malaysia Berhad (“Bursa Malaysia”) bersama dengan CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (“CGS-CIMB”) menyaksikan penyertaaan sejumlah 75 pasukan yang terdiri daripada 250 peserta untuk membina dan mengetengahkan penyelesaian inovatif yang berpotensi untuk mempertingkatkan penyertaaan runcit di pasaran.

Pelabur-pelabur runcit telah memainkan peranan yang penting dalam menyumbang kepada ketahanan pasaran pada tahun ini. “InvestHack: Memikir Semula Pelaburan”, hackathon runcit pelaburan pertama adalah sebuah inisiatif ke arah mengekalkan pertumbuhan kukuh penyertan pelabur-pelabur runcit di Bursa Malaysia.

Pertandingan tersebut berakhir pada 5 Disember 2020, menyaksikan 10 pasukan di senarai pendek untuk mempersembahkan cadangan-cadangan mereka secara maya di peringkat akhir. Panel hakim terdiri daripada wakil-wakil penganjur dan pakar–pakar bidang teknologi termasuk daripada Microsoft (Malaysia) Sdn Bhd (“Microsoft Malaysia”) dan Malaysian Global Innovation & Creative Centre (MaGIC).

Dalam ucapan pembukaannya, Datuk Muhamad Umar Swift, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia berkata, “InvestHack telah dirangka untuk membawa bakat dan minda-minda terbaik daripada komuniti dalam meyumbang kepakaran mereka secara kreatif untuk membantu usaha-usaha kami dalam menyumbang nilai yang bermanfaat di pasaran runcit. Acara yang diadakan julung kali ini telah melangkaui sasaran kami daripada segi jumlah pasukan yang turut serta. Pada akhir hackathon tersebut, sejumlah 50 cadangan inovatif telah dikumpul dan ini adalah sesuatu yang sangat memberangsangkan.”

Sepanjang pertandingan tersebut, setiap pasukan disyaratkan untuk membina penyelesaian-penyelesaian inovatif kepada pelbagai cabaran dalam arena pelaburan runcit. Setiap pasukan menerima tunjuk ajar dan bimbingan daripada para profesional industri.

Pada akhir pertandingan, pasukan ‘Ted Optimus’ telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan dan telah memenangi hadiah tunai sebanyak RM20,000 di atas cadangan penyelesaian mereka yang memfokuskan pada penyatuan pelbagai sumber data dan merombak data serta maklumat ke format mudah, diyakini dan mudah dicapai untuk membantu pelabur-pelabur peruncit dalam membuat keputusan berhemah. Naib juara dan tempat ketiga telah dikecapi oleh pasukan ‘Everyone Can Invest’ dan ‘Green Phoenix’, yang telah membawa pulang RM10,000 and RM5,000 masing-masing.

Ruzi Ajith, Ketua Pegawai Eksekutif CGS-CIMB Securities berkata, “Setiap pencapaian bermula daripada keputusan untuk mencuba. Memandangkan ini merupakan kali pertama kami menjadi sebahagian dari hackathon ini, kami tidak mempunyai sebarang andaian sebelum ini. Kami teruja dengan dengan tahap penyertaan dan semangat yang ditunjukkan semasa persembahan cadangan. Tahniah kepada semua pemenang Invest Hack 2020 dan kami berharap terdapat lebih banyak koloborasi dengan Bursa Malaysia pada masa akan datang untuk menggalakkan penyertaan runcit dalam pasaran modal.”

Microsoft Malaysia yang merupakan rakan teknologi InvestHack, telah menyediakan perkhidmatan Microsoft Azure Cloud bagi kegunaan peserta-peserta. Pengarah Urusannya, K. Raman berkata, “Teknologi awan adalah pemudah kritikal untuk membuka potensi ‘disruptive’ pasaran modal dan menambah penyertaan pelabur-pelabur. Kami amat terdorong oleh cadangan-cadangan inovatif yang dipersembahkan oleh peserta-peserta Trading View Inc yang juga bertindak sebagai rakan teknikal bagi acara tersebut.

Pendekatan pelbagai Bursa Malaysia termasuklah menggunakan teknologi untuk menambah akses kepada pasaran. Spanjang tahun, Bursa Malaysia telah secara berterusan memperkenalkan penambahbaikan dan ciri- ciri baharu kepada ‘digital touchpoint’ seperti Bursa Anywhere, Bursa Marketplace dan Mirror, Learn & Trade platform yang menyediakan kemudahan dan akses kepada para pelabur. Keputusannya adalah positif dengan Nilai Purata Harian (NPH) yang diniagakan oleh pelabur-pelabur runcit bertambah sebanyak 250% pada bulan November 2020 berbanding tahun sebelumnya.

“Hackathon sekarang diiktiraf sebagai keadah inovasi terbuka. Ia bukan sahaja digunakan untuk membina teknologi baharu tetapi juga diperkenalkan untuk menangani isu sosial yang menyokong kepada perkembangan ekonomi,” tambah Datuk Umar.

Untuk maklumat lanjut, sila layari https://www.bursamarketplace.com/investhack-2020/.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.