Peningkatan 148% Dalam Jualan Affiliates untuk Penjual Prabayar Tempatan Di Shopee

KUALA LUMPUR, 5 SEPTEMBER 2022 – Internet, media sosial, dan pasaran affiliates telah berubah secara dramatik sepanjang tahun lalu. Diaktifkan secara menyeluruh dan melibatkan banyak kategori produk, tiga produk paling popular dalam kalangan Shopee Affiliates merangkumi kad prabayar telco, diikuti dengan telefon bimbit dan jam tangan wanita.

Shopee menyaksikan peningkatan 148% tahun ke tahun dalam kad prabayar telco tempatan[1] yang dijual melalui Program Shopee Affiliate di seluruh Malaysia antara Januari hingga Ogos 2022 berbanding tahun lepas. Tempoh antara 1 Julai dan masa ini menunjukkan bahawa penjual tempatan yang menjual kad prabayar telah mencatatkan peningkatan trafik sebanyak sekurang-kurangnya 6.1 juta klik daripada Shopee Affiliates.

Menurut Shopee, trend ini sejajar dengan data pasaran ke arah peningkatan dalam perbelanjaan oleh golongan milenial dan kadar penembusan telekomunikasi[2]. Para pengguna telah menjadi lebih celik teknologi dan sedang giat mencari perkhidmatan yang sesuai dengan gaya hidup digital mereka, daripada cara menambah nilai prabayar mudah alih kepada cara membayar bil mereka. Ini mencerminkan keperluan pengguna untuk mendapatkan alternatif yang lebih berpatutan dan mudah di pasaran.

Huiyan Pan, Ketua Pemasaran Jenama di Shopee Malaysia, berkongsi bahawa kad prabayar telco adalah popular di kalangan Shopee Affiliates untuk dipromosikan dan agar pemain industri mampu terus maju dengan lebih banyak aktiviti promosi. Dengan perkembangan banyak saluran baharu dan peningkatan Affiliates dalam pengetahuan dan pengaruh mereka terhadap khalayak khusus, mereka telah menjadi saluran penting untuk mencapai jualan dan kesedaran bagi penjual di Shopee.

“Kami ingin memberi lebih banyak peluang kepada Affiliates untuk memperoleh pendapatan sampingan dengan mengoptimumkan pengikut media sosial mereka sambil meningkatkan jualan dalam talian penjual. Memandangkan pasaran terus berkembang, manfaat program ini lebih ketara kepada penjual dari semua saiz, dan kami menjangkakan untuk melihat lebih banyak penglibatan Shopee Affiliates pada tahun-tahun akan datang,” tambah Pan.

Shopee berusaha memperkasakan Affiliates untuk menunjukkan kreativiti mereka dan membina hubungan yang tulen sambil membantu penjual tempatan meningkatkan kehadiran sosial mereka dan memacu hasil yang nyata.

Program Shopee Affiliate ialah inisiatif percuma untuk Affiliates memperoleh insentif tunai bagi setiap pesanan yang disempurnakan melalui pautan peribadi mereka. Program tersebut pada masa ini tersedia untuk mereka yang tidak mempunyai kedai di Shopee untuk memperoleh pendapatan tambahan daripada pengikut media sosial mereka.

[1] Data Platform Shopee: Januari 2021 – Ogos 2022

[2] Malaysia Prepaid Card and Digital Wallet Business and Investment Opportunities Report

Previous ArticleNext Article

Maybank Perkenal Ciri Nyahaktif Akses Segera, Tangani Penipuan Dalam Talian

KUALA LUMPUR, 30 Jan (Bernama) — Malayan Banking Bhd (Maybank) memperkenalkan ciri keselamatan ‘Kill Switch’ yang membolehkan pelanggan menyahaktif akses Maybank2u dan aplikasi MAE secara segera dengan satu klik mudah jika berasakan mereka menjadi mangsa penipuan dalam talian.

Kemudahan menerusi kedua-dua platform itu yang diperkenalkan pada 28 Jan 2023, merupakan sebahagian daripada usaha berterusan bank tersebut bagi meningkatkan keselamatan serta menangani penipuan dalam talian.

Dalam kenyataannya hari ini, Maybank berkata ciri ‘Kill Switch’ itu boleh diaktifkan melalui Maybank2u atau aplikasi MAE dan setelah diaktifkan, pelanggan akan didaftar keluar secara automatik daripada semua sesi dalam talian yang aktif di platform perbankan berkenaan.

“Atas faktor keselamatan, ketika tempoh penyahaktifan itu pelanggan tidak dapat daftar masuk ke dalam Maybank2u dan pengaktifan semula hanya boleh dilakukan selepas pengesahan yang berjaya melalui cawangan atau Khidmat Pelanggan Kumpulan Maybank.

“Ini juga akan menghalang penipu atau ‘scammer’ atau mana-mana pihak yang tidak dibenarkan daripada mengakses Maybank2u atau aplikasi MAE melakukan aliran keluar dana selanjutnya,” katanya.

Maybank berkata, pelanggan masih boleh mengeluarkan wang tunai daripada mesin juruwang automatik (ATM) dan membuat pembelian menggunakan kad debit atau kredit Maybank mereka.

Bagaimanapun, pengeluaran tunai tanpa kad dan tanpa sentuh tidak dibenarkan pada masa terbabit kerana memerlukan pelanggan untuk daftar masuk ke dalam Maybank2u.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Perkhidmatan Kewangan Komuniti Datuk John Chong berkata Maybank sentiasa komited untuk memastikan keselamatan dan sekuriti pelanggannya bagi perbankan dalam talian dan ini terbukti dengan peningkatan serta panambahbaikan yang kerap pada sistemnya.

“Menerusi pengenalan ciri ‘Kill Switch’ itu, pelanggan boleh mengambil alih dan melindungi dana mereka secara proaktif daripada sebarang kejadian tidak diingini serta mengurangkan jumlah kerugian sebelum siasatan bank dan pihak berkuasa berkaitan selesai,” katanya.

Beliau berkata memandangkan bilangan penipuan dalam talian dilihat kian meningkat, orang ramai perlu mengakui bahawa pencegahan penipuan adalah tanggungjawab semua dan bersama untuk membasminya.  

Bank katanya, hanya boleh berusaha untuk memperkenalkan pelbagai langkah keselamatan lanjutan untuk mencegah dan mengurangkan penipuan dalam talian, namun terpulang kepada orang ramai dan pelanggan untuk memainkan peranan dalam melindungi diri mereka secara berterusan dengan memastikan butiran perbankan peribadi mereka disimpan selamat dan tidak dikongsi dengan pihak ketiga.

“Amalan mudah terbaik adalah dengan mengingatkan serta mendidik ahli keluarga dan rakan mengenai kepentingan berwaspada dan tidak mengakses mana-mana pautan tidak diketahui.

“Jika sesuatu kelihatan terlalu baik (menarik) serta tidak munasabah, maka kemungkinan besar ianya satu penipuan,” katanya.

Dalam pada itu, Maybank berkata, langkah terbaharu itu dilakukan melalui penambahbaikan ciri keselamatan sedia ada dalam Maybank2u dan lebih banyak langkah lain akan dilancarkan bagi membantu pelanggan meminimumkan kerugian mereka.

“Ini dapat dilihat melalui pelbagai inisiatif, termasuk melancarkan talian hotline khusus untuk pelanggan melaporkan aktiviti penipuan, pemindahan daripada SMS TAC ke Secure2u (S2U) dalam MAE dan mengehadkan penggunaan S2U kepada hanya satu peranti.

“Turut diperkenalkan adalah tempoh pengaktifan 12 jam untuk pendaftaran S2U baharu di MAE yang membantu menghalang kelulusan transaksi tanpa kebenaran,” katanya.

Maybank pertama kali memperkenalkan S2U pada April 2017 sebagai kaedah pengesahan lebih selamat.

Malah, ia akan menguatkuasakan sepenuhnya kemudahan itu untuk diluluskan pada aplikasi MAE bagi semua aktiviti atau transaksi dalam talian berkaitan dengan pembukaan akaun, pemindahan dana dan pembayaran serta perubahan pada maklumat peribadi dan tetapan akaun menjelang Jun 2023.

— BERNAMA