Sejarah Penubuhan Syarikat Porsche

Sebut saja Porsche, ramai dari kita mengenali jenama kenderaan mewah yang berasal dari Jerman ini. Mungkin ada juga yang berimpian menjadikan kenderaan keluaran Porsche sebagai kenderaan yang bakal dimiliki bila tahap kewangan sudah stabil.

Syarikat Porsche merupakan salah satu syarikat automotif yang paling berjaya di dunia dalam menghasilkan kenderaan supercar yang mampu dimiliki oleh golongan jutawan. Kenderaan yang dihasilkan oleh Syarikat Porsche ini sangat unik, di mana mereka tidak sama sekali merubah identiti kenderaan mereka secara agresif dalam reka bentuk dan mempunyai identiti yang kukuh dalam pasaran kereta sport.

Terdapat cerita yang menarik disebalik kejayaan syarikat Porsche ini, di mana syarikat ini diasaskan oleh tiga rakyat Jerman iaitu Ferdinand Porsche, Anton Piëch dan paling kontroversi adalah Adolf Rosenberger. Beliau merupakan salah seorang pengasas yang paling penting dan bertanggungjawab dalam mencari sumber kewangan ketika permulaan penubuhan syarikat tersebut.

Sumber: The Truth About Car

Adolf Rosenberger merupakan seorang rakyat Jerman berketurunan Yahudi yang dilahirkan pada tahun 1900 di Pforzheim. Sejak zaman mudanya lagi, beliau amat meminati dunia automotif dan pernah menjadi pemandu kereta lumba pada era 1920-an. Dunia perlumbaan yang diceburinya tidak bertahan lama apabila beliau telah terlibat dalam kemalangan pada tahun 1926 yang memaksa dirinya bersara dalam aktiviti tersebut. Beliau kemudianya berjinak dalam dunia perniagaan hartanah dan automotif selepas bersara dalam dunia perlumbaan.

Beliau bersama dua lagi pengasas bersama berpakat untuk menubuhkan syarikat kenderaan yang diketuai oleh Ferdinand Porsche pada tahun 1931. Adolf Rosenberger yang mengenali Ferdinand Porsche ketika mereka berlumba untuk pasukan Mercedes. Ferdinand Porsche adalah orang yang bertanggungjawab dalam meyediakan kereta lumba kepada Adolf Rosenberger ketika beliau menjadi seorang pelumba pasukan Mercedes. Ketika permulaaan, syarikat ini mengalami banyak persaingan dalam industri automotif di mana syarikat ini terpaksa bergantung kepada kerajaan untuk terus bertahan dalam industri yang mencabar itu.

Ketika awal penubuhan Porsche, syarikat tersebut hanya mempunyai perancangan membuat kenderaan sahaja tanpa modal yang besar. Selepas Adolf Hitler menjadi Chancellor Jerman, beliau mengamalkan dasar politik anti Yahudi. Bagi Adolf Hitler, bangsa Yahudi merupakan bangsa yang paling jahat di muka bumi ini dan mereka selalu memanipulasi perniagaan di mana mereka berada.

Disebabkan perkara tersebut, Adolf Hitler telah mengeluarkan arahan yang menindas bangsa Yahudi di Jerman. Dengah akta yang dikenali sebagai Aryanization. Akta ini adalah sebuah akta yang mana membenarkan mana-mana rakyat Jerman yang bukan Yahudi membeli mana-mana perniagaan yang dimiliki oleh orang Yahudi dengan harga di bawah pasaran yang sebanar.

Tindakan yang dilakukan oleh Adolf Hitler ini adalah bertujuan merampas segala jenis perniagaan yang dimiliki oleh orang Yahudi secara halus. Disebabkan Adolf Rosenberger ini adalah berketurunan Yahudi, beliau terpaksa menjual  segala pemilikan saham yang dimilikinya itu dengan harga yang sangat murah kepada rakan niaganya iaitu Ferdinand Porsche.

Selain dijual dengan harga yang sangat murah, beliau juga dipenjara selama sebulan atas kesalahan bercinta dengan gadis yang bukan berketurunan Yahudi. Selepas itu, syarikat Porsche telah mendapat kontrak yang luar biasa dari kerjaaan Jerman pimpinan Adolf Hitler. Pada masa tersebut, Adolf Hitler telah memberi kontrak yang sangat lumayan kepada Porsche dalam menghasilkan reka bentuk kenderaan yang sangat popular pada era tersebut iaitu kereta Beetle.

Sumber: The Truth About Cars

Dalam tempoh setahun, Porsche telah mendapat keuntungan lebih dari $ 1.5 juta hasil dari kerjasama dalam menghasilkan kenderaan Beetle dengan Syarikat Volkswagen. Adolf Rosenberger akhirnya terpaksa melarikan diri ke Perancis apabila Adolf Hitler mula memburu mana-mana bangsa Yahudi yang terdapat di Jerman untuk dibunuh. Pada tahun 1936 ketika berada di Paris, Adolf Rosenberger cuba untuk menjadi pengedar kepada kenderaan keluaran Porsche tetapi permintaan telah ditolak oleh syarikat Porsche. Syarikat tersebut tidak ingin bekerjasama dengan mana-mana keturunan Yahudi kerana ia adalah arahan yang jelas dikeluarkan oleh Adolf Hitler.

Adolf Rosenberger yang kemudian berpindah ke Amerika Syarikat untuk meneruskan kehidupan baharunya setelah tamatnya perang dunia kedua. Walaupun beliau pergi sebagai pelarian, beliau yang mempunyai pengalaman dalam dunia perniagaan telah berjaya di negara tersebut. Beliau menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya dengan menjadi pengedar barangan dekorasi yang mewah.

Sebelum itu, Adolf Rosenberger cuba untuk menjadi pengedar kepada jenama Porsche ketika dia berada di Amerika Syarikat tetapi syarikat Porsche tidak berminat untuk bekerjasama dengan beliau walaupun pada ketika itu, syarikat tersebut telah bebas dari pengaruh Nazi.

Sehingga kini, pihak Porsche tidak menjadikan Adolf Rosenberger salah seorang pengasas kepada syarikat tersebut walaupun sejarah ada membuktikan bahawa beliau merupakan pelabur terawal yang melabur dalam syarikat tersebut. Kini Porsche merupakan salah sebuah syarikat kederaan sport yang paling berjaya dunia walaupun terpalit dengan kontroversi yang jarang didedahkan kepada umum.

Baca juga:

Kami ada menawarkan solusi kepada dilema ini.

Topik-topik yang bakal kami kongsikan

1. Mindset Power
2. Teknik Compounding
3. Jenis Chart
4. 11 Jenis Reversal Candlestick
5. Market Phase
6. Breakout Downtrend Line
7. Kajian Saham
8. Kenali Top 4 Sell Signal
9. Pemilihan Winning Stock
10. Setup Trading Platform Yang Mudahkan Jual Beli

…Dan banyak lagi …

Haa. Ramai yang puas hati dengan Webinar Swing Trading sebelum ini. Dapat banyak ilmu dan mudah faham.

Nak tahu apa kata alumni Webinar Swing Trading sebelum ini? Jom tengok video yang disediakan!

Memang berbaloi……

Pra-Daftar sekarang di Webinar Swing Trading >> thekapital.my/pradaftarswingtrading 

Previous ArticleNext Article

8 Tips Untuk Sentiasa Bermotivasi

Motivasi adalah apa yang membuat kita terus berusaha apabila segala-galanya kelihatan rumit. Ia adalah dorongan yang membawa kita ke hadapan untuk mencapai matlamat kita. Motivasi adalah penting kerana ia membolehkan kita menangani halangan dan ujian. Apabila kita bermotivasi, kita lebih cenderung mempunyai etika kerja yang positif, menjadi produktif, dan mempunyai sikap positif yang membawa kepada kejayaan.

Untuk kekal bermotivasi sepanjang masa adalah sedikit sukar. Kita tidak dapat mengawal mood atau perasaan kita dan kadang-kadang ia berubah dengan cepat tanpa disedari. Artikel ini akan membimbing anda melalui 8 tindakan yang akan membantu anda kekal bermotivasi sepanjang masa.

1. Tetapkan Sasaran

Apabila anda menetapkan sasaran, anda memutuskan untuk bertindak melakukan perkara-perkara yang akan membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan. Sasaran membimbing perhatian anda ke arah tertentu yang boleh diukur dan mempunyai matlamat akhir. Ini akan membantu anda kekal bermotivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila jurujual menetapkan sasaran, mereka mampu membuat lebih banyak jualan dan apabila seseorang membuat komitmen untuk kuruskan badan (sebanyak 30 kilogram sebagai contoh), mereka akan lebih cenderung untuk meningkatkan tahap kecergasan mereka setiap hari.

2. Pilih Sasaran/Matlamat Yang Menarik Minat Anda

Anda lebih cenderung untuk kekal bermotivasi jika anda melakukan sesuatu yang anda minat daripada melakukan sesuatu yang orang lain inginkan untuk anda. Orang lain boleh memberikan kita matlamat atau objektif yang kita dapati tidak menarik untuk dilaksanakan. Oleh itu, dalam mencapai matlamat, cuba cari sesuatu yang menarik minat anda untuk capai.

3. Jadikan Matlamat Anda Diketahui Umum

Anda harus nyatakn matlamat anda secara terbuka. Jika anda memberitahu semua orang tentang matlamat dan sasaran anda, mereka akan terus mengingatkan anda tentang matlamat anda. Anda akan berasa malu jika anda tidak mencapai matlamat tersebut dan ini akan meningkatkan motivasi anda untuk bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Kebanyakan orang disekeliling anda mempunytai sikap ingin membantu orang lain. Apabila anda nyatakan matlamat anda, mereka akan membantu anda apabila anda menghadapi kesukaran.

4. Merangka Strategi Untuk Mencapai Matlamat Anda

Merangka strategi adalah langkah seterusnya ke arah mencapai matlamat anda. Anda perlu menetapkan visi dan misi yang jelas tentang apa yang anda mahukan dan memikirkan bagaimana ia akan dilaksanakan. Pecahkan matlamat anda kepada aktiviti-aktiviti kecil yang boleh diurus dan tetapkan tempoh masa yang sesuai untuk setiap aktiviti tersebut. Gariskan pelan tindakan terperinci  untuk mencapai objektif anda.

5. Semak Matlamat Dan Kemajuan Anda Secara Berkala

Memantau kemajuan sendiri adalah penting untuk mencapai matlamat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kita berada di landasan yang betul atau tidak. Sekiranya tidak, bagaimana kita boleh memperbaiki keadaan? Kita perlu sedar apa yang sedang berlaku terhadap rancangan kita, apa yang salah, di mana kita terpesong dan bagaimana kita boleh membetulkannya. Jadikan amalan menyemak pencapaian matlamat kita sebagai sebahagian daripada rutin harian dengan menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi dalam telefon pintar.

6. Mengekalkan Momentum

Mulakan pelaksanaan matlamat anda dengan langkah-langkah mudah dan kecil. Anda mesti sentiasa bermula dengan langkah-langkah kecil dan mudah supaya anda senang mendapatkan momentum. Raikan diri sendiri atas pencapaian anda. Senaraikan perkara-perkara yang “telah siap”. Ini akan mendorong anda untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

7. Dapatkan Mentor

Perbincangan dengan mentor boleh membantu anda mengenal pasti peluang baru, membuka minda anda kepada idea-idea baru, menasihati anda tentang cara menavigasi objektif, dan menjadi komponen penting dalam proses mencapai matlamat anda. Seorang mentor boleh membantu anda memahami apa yang diperlukan berdasarkan kedudukan dan persekitaran anda, mengenal pasti kemahiran yang anda perlukan dan menetapkan objektif bersama-sama. Apabila anda mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu pergi, anda akan lebih didorong untuk mencapai objektif tersebut.

8. Kelilingi Diri Anda dengan Individu Positif

Mengekalkan fokus pada matlamat akhir anda adalah lebih mudah apabila anda mengelilingi diri anda dengan pengaruh yang baik. Anda akan berasa lebih yakin dengan diri sendir apabila dikelilingi individu-individu yang positif. Apabila anda menghabiskan masa dengan individu yang positif, anda akan berasa bertenaga dan bersemangat. Orang yang gembira, sihat, dan optimis dalam pandangan mereka terhadap kehidupan adalah seorang yang berjaya.

Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri. Penulis boleh dihubungi di [email protected]

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing