Permintaan Pengguna Terhadap Pembayaran Masa Nyata Meningkat Di Malaysia Berikutan Pandemik Merancakkan Pendigitalan Pembayaran

Permintaan pengguna terhadap pembayaran masa nyata sedang meningkat di Malaysia berikutan pandemik merancakkan pendigitalan pembayaran, menurut kajian baharu oleh ACI Worldwide (NASDAQ: ACIW) dan YouGov. Lebih separuh daripada pengguna (52%) di Malaysia memilih kaedah pembayaran masa nyata seperti DuitNow sebagai kaedah pembayaran pilihan pada tahun 2021, hanya ketinggalan di belakang wang tunai (62%) dan dompet digital yang memerlukan penambahan wang tunai atau kad (62%).

Peralihan kepada pembayaran masa nyata ini telah dipacu dengan pesat oleh keperluan dan pilihan pembayaran yang sentiasa berubah disebabkan oleh pandemik COVID-19. Satu pertiga (32%) daripada pengguna di Malaysia telah mengurangkan penggunaan kaedah pembayaran tradisional seperti wang tunai, kad kredit dan kad debit sejak bermulanya penularan COVID-19.  Hasilnya, hampir separuh (45%) daripada pengguna kini lebih banyak menggunakan pembayaran masa nyata berbanding dengan tempoh sebelum berlakunya pandemik.  

Berikutan perubahan teknologi yang pesat, para pengguna kini menjangkakan pengalaman mendahulukan peranti mudah-alih (mobile-first) dan masa nyata.  Namun, pembayaran sering mengalami kelewatan. Pembangunan sistem pembayaran masa nyata akan membolehkan pengguna, peniaga dan institusi kewangan untuk membayar rakan dan pengguna, menyelesaikan bil dan memindahkan wang secara serta-merta.  Walaupun wang tunai sering mewakili mod pembayaran “serta-merta”, kemunculan landasan pembayaran masa nyata membawakan konsep ini ke dalam era digital dengan tempoh penyelesaian lebih pantas, pemakluman dan penyatuan pelaporan.

“Peralihan asas dalam permintaan pengguna dan jangkaan pembayaran menampilkan cabaran kepada bank-bank, institusi kewangan dan peniaga Asia Tenggara,” kata Leslie Choo, Pengarah Urusan Asia, ACI Worldwide. “Organisasi-organisasi ini tidak mampu menangguhkan projek pemodenan mereka, meskipun COVID-19 mencetuskan cabaran. Sebaliknya, mereka boleh memacu pertumbuhan dengan menyertai ekosistem pembayaran masa nyata serantau yang sedang pesat membangun, yang akan mempertingkatkan keupayaan mereka untuk melaksanakan inovasi dan transformasi dan pada masa yang sama mengurangkan kos infrastruktur dan operasi.”

Kajian ACI Worldwide dan YouGov juga menunjukkan bagaimana para pengguna di Malaysia menjangkakan manfaat daripada penggunaan pembayaran masa nyata pada peringkat domestik diperluas merentas sempadan apabila mereka kembali melakukan perjalanan pada peringkat antarabangsa, dan juga apabila mereka membeli-belah merentas sempadan. Bagi perjalanan antarabangsa pada masa depan, pengguna telah meningkatkan jangkaan mereka terhadap ketelusan, keselamatan dan keselesaan pembayaran mereka berbanding dengan pengalaman perjalanan mereka dalam tempoh sebelum COVID-19: 

 • Hampir separuh (49%) daripada pengguna Malaysia yang melakukan perjalanan antarabangsa pada masa lalu mengharapkan penggunaan kaedah pembayaran masa nyata mereka meningkat apabila melakukan perjalanan pada masa depan. 
 • Sejumlah 70 peratus menyatakan bahawa keupayaan mereka untuk menggunakan pilihan pembayaran pilihan mereka semasa melakukan perjalanan ke luar negeri adalah lebih penting sekarang. Oleh yang demikian, satu perempat (25%) menjangkakan penggunaan kaedah pembayaran tradisional seperti wang tunai akan berkurang apabila mereka melakukan perjalanan lagi pada masa hadapan. 
 • Tiga perempat  (76%) menyatakan bahawa keselamatan pembayaran dan pencegahan penipuan kini akan menjadi lebih penting, manakala dua pertiga (67%) menyatakan bahawa ketelusan kadar pertukaran kini adalah lebih penting.    

Meskipun jumlah pengguna Malaysia yang membuat pembelian eDagang antarabangsa telah meningkat sepanjang tahun lepas, para pengguna kini mengharapkan jaminan lanjut tentang pembayaran bagi menggalakkan mereka membuat lebih pembelian pada masa hadapan:

 • Satu perempat (25%) daripada pengguna membeli-belah dengan peniaga yang berpangkalan di negara-negara Asia Tenggara lain sejak bermulanya pandemik, manakala sejumlah yang sama (23%) membeli-belah di kedai-kedai di luar Asia Tenggara.
 • Faktor paling lazim yang menggalakkan para pembeli ini untuk membeli produk dan perkhidmatan dengan lebih kerap daripada penjual antarabangsa ialah: 
  • Jaminan bahawa bayaran dan data peribadi dipindahkan dengan selamat, terjamin dan disimpan oleh penjual antarabangsa (36%)
  • Keupayaan untuk membayar menggunakan kaedah pembayaran domestik pilihan (24%)
  • Mempunyai pelbagai pilihan pembayaran berbanding dengan yang tersedia pada masa ini (24%)

“Tumpuan terhadap pemodenan pembayaran adalah penting bagi institusi kewangan yang ingin meraih kelebihan daripada trend pembayaran serantau terbesar dan paling transformatif, merangkumi kemunculan ekosistem pembayaran rentas sempadan, masa nyata,” jelas Choo. “Tanpa dihalang oleh sistem pembayaran legasi yang boleh menjejaskan inovasi dalam pasaran matang, negara-negara di Asia Tenggara boleh memanfaatkan infrastruktur pembayaran pusat yang mantap sebagai asas kepada pembayaran rentas sempadan masa nyata, yang akan menjadi pemangkin kepada pertumbuhan dan perdagangan pada tahun-tahun yang akan datang.”

Ketahui lebih lanjut tentang pilihan pembayaran masa nyata pengguna, dan bagaimana institusi kewangan dan peniaga di Asia Tenggara boleh menjadi sedia masa nyata dalam laporan kajian penuh ACI Worldwide: Real-Time Goes Mainstream.

Metodologi:

Kajian YouGov dilaksanakan pada bulan April 2021 menurut asas perwakilan negara merentas pengguna Indonesia (2,000 pengguna), Thailand (2,000 pengguna), Singapura (1,000 pengguna), dan Malaysia (1,000).

Mengenai ACI Worldwide

ACI Worldwide ialah syarikat perisian global yang menawarkan penyelesaian pembayaran masa nyata. Pelanggan kami menggunakan penyelesaian berkesan, berskala dan terjamin kami untuk memproses dan mengurus pembayaran digital, membolehkan pembayaran omni-dagang, memapar dan memproses pembayaran bil, serta menangani penipuan dan risiko. Kami menggabungkan jejak global yang luas bersama pasukan tempatan untuk memacu transformasi pembayaran dan dagangan digital masa nyata.

Previous ArticleNext Article

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.