Permintaan Pengguna Terhadap Pembayaran Masa Nyata Meningkat Di Malaysia Berikutan Pandemik Merancakkan Pendigitalan Pembayaran

Permintaan pengguna terhadap pembayaran masa nyata sedang meningkat di Malaysia berikutan pandemik merancakkan pendigitalan pembayaran, menurut kajian baharu oleh ACI Worldwide (NASDAQ: ACIW) dan YouGov. Lebih separuh daripada pengguna (52%) di Malaysia memilih kaedah pembayaran masa nyata seperti DuitNow sebagai kaedah pembayaran pilihan pada tahun 2021, hanya ketinggalan di belakang wang tunai (62%) dan dompet digital yang memerlukan penambahan wang tunai atau kad (62%).

Peralihan kepada pembayaran masa nyata ini telah dipacu dengan pesat oleh keperluan dan pilihan pembayaran yang sentiasa berubah disebabkan oleh pandemik COVID-19. Satu pertiga (32%) daripada pengguna di Malaysia telah mengurangkan penggunaan kaedah pembayaran tradisional seperti wang tunai, kad kredit dan kad debit sejak bermulanya penularan COVID-19.  Hasilnya, hampir separuh (45%) daripada pengguna kini lebih banyak menggunakan pembayaran masa nyata berbanding dengan tempoh sebelum berlakunya pandemik.  

Berikutan perubahan teknologi yang pesat, para pengguna kini menjangkakan pengalaman mendahulukan peranti mudah-alih (mobile-first) dan masa nyata.  Namun, pembayaran sering mengalami kelewatan. Pembangunan sistem pembayaran masa nyata akan membolehkan pengguna, peniaga dan institusi kewangan untuk membayar rakan dan pengguna, menyelesaikan bil dan memindahkan wang secara serta-merta.  Walaupun wang tunai sering mewakili mod pembayaran “serta-merta”, kemunculan landasan pembayaran masa nyata membawakan konsep ini ke dalam era digital dengan tempoh penyelesaian lebih pantas, pemakluman dan penyatuan pelaporan.

“Peralihan asas dalam permintaan pengguna dan jangkaan pembayaran menampilkan cabaran kepada bank-bank, institusi kewangan dan peniaga Asia Tenggara,” kata Leslie Choo, Pengarah Urusan Asia, ACI Worldwide. “Organisasi-organisasi ini tidak mampu menangguhkan projek pemodenan mereka, meskipun COVID-19 mencetuskan cabaran. Sebaliknya, mereka boleh memacu pertumbuhan dengan menyertai ekosistem pembayaran masa nyata serantau yang sedang pesat membangun, yang akan mempertingkatkan keupayaan mereka untuk melaksanakan inovasi dan transformasi dan pada masa yang sama mengurangkan kos infrastruktur dan operasi.”

Kajian ACI Worldwide dan YouGov juga menunjukkan bagaimana para pengguna di Malaysia menjangkakan manfaat daripada penggunaan pembayaran masa nyata pada peringkat domestik diperluas merentas sempadan apabila mereka kembali melakukan perjalanan pada peringkat antarabangsa, dan juga apabila mereka membeli-belah merentas sempadan. Bagi perjalanan antarabangsa pada masa depan, pengguna telah meningkatkan jangkaan mereka terhadap ketelusan, keselamatan dan keselesaan pembayaran mereka berbanding dengan pengalaman perjalanan mereka dalam tempoh sebelum COVID-19: 

 • Hampir separuh (49%) daripada pengguna Malaysia yang melakukan perjalanan antarabangsa pada masa lalu mengharapkan penggunaan kaedah pembayaran masa nyata mereka meningkat apabila melakukan perjalanan pada masa depan. 
 • Sejumlah 70 peratus menyatakan bahawa keupayaan mereka untuk menggunakan pilihan pembayaran pilihan mereka semasa melakukan perjalanan ke luar negeri adalah lebih penting sekarang. Oleh yang demikian, satu perempat (25%) menjangkakan penggunaan kaedah pembayaran tradisional seperti wang tunai akan berkurang apabila mereka melakukan perjalanan lagi pada masa hadapan. 
 • Tiga perempat  (76%) menyatakan bahawa keselamatan pembayaran dan pencegahan penipuan kini akan menjadi lebih penting, manakala dua pertiga (67%) menyatakan bahawa ketelusan kadar pertukaran kini adalah lebih penting.    

Meskipun jumlah pengguna Malaysia yang membuat pembelian eDagang antarabangsa telah meningkat sepanjang tahun lepas, para pengguna kini mengharapkan jaminan lanjut tentang pembayaran bagi menggalakkan mereka membuat lebih pembelian pada masa hadapan:

 • Satu perempat (25%) daripada pengguna membeli-belah dengan peniaga yang berpangkalan di negara-negara Asia Tenggara lain sejak bermulanya pandemik, manakala sejumlah yang sama (23%) membeli-belah di kedai-kedai di luar Asia Tenggara.
 • Faktor paling lazim yang menggalakkan para pembeli ini untuk membeli produk dan perkhidmatan dengan lebih kerap daripada penjual antarabangsa ialah: 
  • Jaminan bahawa bayaran dan data peribadi dipindahkan dengan selamat, terjamin dan disimpan oleh penjual antarabangsa (36%)
  • Keupayaan untuk membayar menggunakan kaedah pembayaran domestik pilihan (24%)
  • Mempunyai pelbagai pilihan pembayaran berbanding dengan yang tersedia pada masa ini (24%)

“Tumpuan terhadap pemodenan pembayaran adalah penting bagi institusi kewangan yang ingin meraih kelebihan daripada trend pembayaran serantau terbesar dan paling transformatif, merangkumi kemunculan ekosistem pembayaran rentas sempadan, masa nyata,” jelas Choo. “Tanpa dihalang oleh sistem pembayaran legasi yang boleh menjejaskan inovasi dalam pasaran matang, negara-negara di Asia Tenggara boleh memanfaatkan infrastruktur pembayaran pusat yang mantap sebagai asas kepada pembayaran rentas sempadan masa nyata, yang akan menjadi pemangkin kepada pertumbuhan dan perdagangan pada tahun-tahun yang akan datang.”

Ketahui lebih lanjut tentang pilihan pembayaran masa nyata pengguna, dan bagaimana institusi kewangan dan peniaga di Asia Tenggara boleh menjadi sedia masa nyata dalam laporan kajian penuh ACI Worldwide: Real-Time Goes Mainstream.

Metodologi:

Kajian YouGov dilaksanakan pada bulan April 2021 menurut asas perwakilan negara merentas pengguna Indonesia (2,000 pengguna), Thailand (2,000 pengguna), Singapura (1,000 pengguna), dan Malaysia (1,000).

Mengenai ACI Worldwide

ACI Worldwide ialah syarikat perisian global yang menawarkan penyelesaian pembayaran masa nyata. Pelanggan kami menggunakan penyelesaian berkesan, berskala dan terjamin kami untuk memproses dan mengurus pembayaran digital, membolehkan pembayaran omni-dagang, memapar dan memproses pembayaran bil, serta menangani penipuan dan risiko. Kami menggabungkan jejak global yang luas bersama pasukan tempatan untuk memacu transformasi pembayaran dan dagangan digital masa nyata.

Previous ArticleNext Article

Pakej PEMERKASA Perkenal Pembiayaan Pengukuhan PKS Untuk Membantu PKS Mengharungi Tempoh Sukar

SME Corporation Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) bekerjasama dengan  Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) telah meningkatkan usaha berterusan mereka dengan menawarkan bantuan kewangan kepada PKS yang  menghadapi masalah kewangan serta sektor yang terpinggir melalui kemudahan  pembiayaan baharu iaitu Pembiayaan Pengukuhan PKS (SMERF). 

Berikutan peningkatan jumlah kes COVID-19 dan pelaksanaan perintah kawalan  pergerakan dan yang terkini penutupan seluruh negara, ekonomi negara dan kehidupan  rakyat Malaysia telah teruk terjejas.

Kerjasama ini adalah konsisten dalam menyokong  PKS sejak dari awal pandemik dan skim pembiayaan baharu ini bertujuan membantu  PKS menguruskan aliran tunai dengan lebih baik sekali gus memastikan kelangsungan perniagaan mereka. 

SMERF, skim pembiayaan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan  Ekonomi (PEMERKASA) oleh Kerajaan yang disalurkan melalui SME Corp. Malaysia dan dilaksanakan oleh MIDF, telah dibangunkan untuk memudah cara PKS yang berdaya  maju yang mempunyai kekangan kewangan dan sektor yang terpinggir untuk kekal  berdaya tahan dan terus berusaha melalui peningkatan kebolehpasaran produk mereka,  kemampanan perniagaan serta penerapan teknologi dan modenisasi.

Dengan kaedah  pembiayaan yang cepat dan fleksibel, produk ini dijangka dapat membantu  memperkukuhkan perniagaan teras mereka, meningkatkan produktiviti dan membantu mengekalkan pekerjaan.

Skim ini menawarkan pembiayaan sehingga RM250,000 atau sehingga 90% daripada jumlah kos yang layak dengan kadar faedah serendah 3%. 

“Dengan wujudnya SMERF diharap dapat memberi ruang bernafas kepada PKS  termasuk perusahaan mikro dalam menghadapi kesukaran ekonomi yang dihadapi.  Pembiayaan ini akan mengurangkan kekangan aliran tunai yang dihadapi oleh PKS yang  berdaya maju dalam mengukuhkan & mencapai matlamat perniagaan, di samping  memperteguhkan teras perniagaan serta membina keupayaan dan kemampuan.”

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, Rizal Nainy. 

Sementara itu, Azizi Hj. Mustafa, Ketua Divisyen Kewangan Pembangunan MIDF berkata:

“Kami memuji langkah yang diambil Kerajaan untuk membantu PKS dan kami  menyokong penuh inisiatif ini dengan memberikan sebanyak mungkin bantuan kepada  mereka yang terkesan ketika mengharungi tempoh sukar ini. Terima kasih juga kepada  Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan SME Corp. Malaysia yang  menyediakan dana untuk SMERF. MIDF dengan besar hati memainkan peranan kami  dalam menyokong pemulihan ekonomi negara dan membantu PKS sebagai enjin  pertumbuhan. “

Permohonan untuk SMERF akan dibuka kepada PKS mulai 26 Julai 2021. Untuk  maklumat lebih lanjut mengenai skim pembiayaan baharu ini atau mengenai  pengurangan kadar pembiayaan, orang ramai boleh menghubungi MIDF melalui Unit  Penasihat Perniagaan di 1-300-88-6433 atau e-mel [email protected].

Majalah Labur