PMB Investment Lancar Dana Global Pertama

PMB Investment Berhad (PMB Investment) melancarkan dana global pertamanya, PMB Shariah Global Equity Fund (PMBSGEF) hari ini yang memfokus kepada ekuiti global untuk memberi akses mudah kepada pelabur untuk melabur di portfolio pelaburan patuh syariah di pasaran global.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif PMB Investment, Puan Mahani Ibrahim, “Dana PMBSGEF menawarkan pertumbuhan modal dalam jangka masa sederhana hingga panjang dengan melabur dalam portfolio pelbagai sekuriti patuh Syariah yang tersenarai di pasaran global. Ianya juga sesuai untuk pelabur yang mempunyai tahap toleransi risiko sederhana dan tinggi dalam pelaburan unit amanah”.

Majlis Pelancaran atas talian ini dirasmikan oleh YB Dato’ Seri Mahdzir Khalid, Menteri Pembangunan Luar Bandar.
YB Dato’ Seri Mahdzir Khalid berkata, “Pelancaran dana ini adalah satu lagi kejayaan PMB Investment dalam menunaikan amanatnya kepada semua rakyat Malaysia dengan memberikan akses mudah ke pasaran unit amanah di peringkat global dengan pelaburan permulaan yang berpatutan walaupun keadaan ekonomi suram”.

Pelaburan permulaan adalah RM1,000 bagi pelabur individu dan RM10,000 bagi pelabur korporat manakala pelaburan tambahan masing-masing sebanyak RM100 dan RM1,000. Dana ini dijual dengan harga RM0.50 seunit dan pelabur boleh menghubungi Konsultan Unit Amanah PMB Investment ataupun pejabat jualan negeri di seluruh Malaysia.

Tambah Mahani Ibrahim, fokus pelaburan adalah pada ekuiti global dengan peruntukan aset hingga 99.5 peratus yang mana dana ini menggunakan strategi pelaburan dalam syarikat berprospek tinggi dan patuh syariah di 15 negara termasuk Amerika Syarikat, Arab Saudi, China, Jepun dan beberapa negara lagi.

“PMB Investment bekerjasama dengan Nasdaq Dorsey Wright (NDW), sebuah syarikat penasihat kepada Wall Street dan pelaburan dunia untuk menguruskan PMBSGEF dengan menggunakan metadologi dan strategi pelaburan mereka,” tambah Mahani Ibrahim lagi.

“PMBSGEF ini akan menjadi peluang menarik bagi pelabur Malaysia yang ingin mempelbagaikan pendapatan mereka melalui platform pelaburan berlandaskan syariah di peringkat global sejajar dengan kesan pemulihan ekonomi dunia selepas memberian vaksin Covid 19”, tambah Mahani.

PMB Investment Berhad (PMB Investment) merupakan anak syarikat milik penuh Pelaburan MARA Berhad, syarikat pelopor dalam pengurusan unit amanah dan pengurusan portfolio. PMB Investment menguruskan 18 dana termasuk PMB Shariah Global Equity Fund, dan beberapa mandat portfolio dengan pelaburan dalam kelas aset utama iaitu ekuiti, sukuk dan pasaran modal.

Previous ArticleNext Article

Alliance Bank Tawar Pilihan Pembiayaan PKS Digital Patuh Shariah Untuk PKS Mikro Dan Kecil

Kuala Lumpur, 2 Ogos 2022 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah memperkenalkan pilihan pembiayaan patuh Shariah yang baharu untuk membantu perniagaan mikro dan kecil, terutamanya yang beroperasi dalam industri halal atau yang memilih sumber dana yang dibenarkan oleh Islam.

Pilihan pembiayaan digital yang cepat dan mudah dimohon yang berasaskan konsep murabahah komoditi (tawarruq) ini membolehkan perniagaan mikro dan kecil mendapat pembiayaan sehingga RM500,000 secara mudah dengan kaedah digital sepenuhnya. Pembiayaan ini disediakan kepada perniagaan yang telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun dengan perolehan tahunan minimum sebanyak RM500,000.

“Kami kini berkembang untuk menawarkan produk-produk patuh Shariah sepenuhnya sebagai pilihan tambahan untuk para pemilik perniagaan bagi memenuhi keperluan kewangan mereka selain daripada pinjaman PKS digital konvensional. Menerusi proses permohonan digital yang mudah dan pantas, pemilik perniagaan boleh memohon dan menjejak status permohonan pada bila-bila masa di mana-mana sahaja. Sasaran kami pada tahun ini adalah untuk menyediakan pembiayaan PKS digital sebanyak RM200 juta bagi membantu para pemilik perniagaan berkembang melalui penyelesaian PKS Digital kami,” kata Encik Kevin Shum, Naib Presiden Kanan dan Ketua PKS Digital Alliance Bank.

Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, Alliance Bank menyokong pemilik perniagaan menerusi pelbagai pilihan penyelesaian digital bagi membantu mereka menguruskan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih cekap selain memasuki pasaran baharu. Portal Penyelesaian BizSmart® yang disediakan oleh Bank menyediakan lebih 200 produk dan perkhidmatan oleh rakan niaga untuk membantu perniagaan mencapai kepada lebih ramai pelanggan, mendigitalkan dan melaksanakan amalan mampan pada kadar yang lebih rendah dengan memanfaatkan rangkaian PKS Bank yang kukuh. Bank juga akan melancarkan produk-produk baharu khusus untuk memenuhi keperluan perniagaan mikro dan kecil dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

“Sebagai Bank yang sudah sekian lama menyokong perniagaan di Malaysia, kami faham bahawa perniagaan mikro dan kecil, terutamanya perniagaan yang baharu, mungkin berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan saluran kredit perniagaan disebabkan mereka masih belum dapat membina sejarah kredit yang baik. Oleh yang demikian, kami turut menawarkan saluran kemudahan mikro bagi membantu mereka memenuhi keperluan aliran tunai jangka pendek dan pada masa yang sama membantu mereka membina sejarah kredit. Dengan profil kredit perniagaan yang sihat, kami seterusnya akan dapat menyediakan saluran kredit yang lebih besar untuk keperluan mengembangkan perniagaan mereka pada masa hadapan,” tambah En. Shum.

Pilihan pembiayaan patuh Shariah PKS Digital Alliance Bank membolehkan pemilik perniagaan meningkatkan modal kerja mereka dengan kadar keuntungan siling yang telah ditetapkan untuk semua struktur pembiayaan. Ia menawarkan tempoh sehingga tujuh tahun dengan kadar berubah daripada serendah kadar pembiayaan asas + 3.50% setahun (kadar pembiayaan asas semasa kini pada 5.92% setahun).

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian PKS Digital Alliance Bank, sila layari https://www.alliancebank.com.my/digitalsme.