8 Tips Pengurusan Kewangan Peribadi

Pengurusan kewangan peribadi adalah sangat penting untuk diuruskan dengan baik. Ia merupakan kunci utama bagi memastikan anda tidak terjerumus ke dalam masalah kewangan.

Berikut adalah 8 tips pengurusan kewangan peribadi yang perlu anda praktikkan dalam kehidupan anda. Semoga bermanfaat.

1. Elakkan Kad Kredit

Jangan sesekali membiarkan diri anda menghampiri kad kredit. Sekiranya anda menggunakan kad kredit, pastikan anda membuat pembayaran penuh setiap bulan.

Sekiranya tidak, anda sebenarnya menempah jalan ke arah kebankrapan disebabkan terperangkap dengan kadar faedah yang tinggi yang semakin membesar.

2. Beli Ikut Kemampuan

Jangan sesekali membeli barang berdasarkan harga, sebaliknya beli barang berdasarkan nilainya. Contohnya seperti jika anda membeli sebuah kereta.

Belilah kereta yang bersesuaian dengan pendapatan anda. Bukan semata-mata untuk menunjuk.

3. Gunakan Barang Yang Masih Elok

Jangan dikejar barang baru jika barang yang ada masih sedia elok untuk diguna pakai. Paling ketara adalah telefon pintar.

Ramai yang taksub menukar telefon pintar setiap beberapa bulan. Pantang ada model baru, mesti nak beli. Sedangkan telefon yang sedia ada masih elok untuk dipakai.

4. Elak Beli Barang Secara Hutang

Elakkan membeli barang rumah seperti mesin basuh, peti sejuk dan sebagainya secara hutang. Sekarang ada banyak pilihan untuk beli barang mahal dengan membuat instalment.

Ini akan menggalakkan anda untuk membeli barang secara hutang yang mungkin di luar kemampuan kita sebenarnya.

5. Jangan Usik Simpanan KWSP

Elakkan daripada menggunakan wang yang ada dalam simpanan KWSP. Ini kerana tujuan utama KWSP diwujudkan adalah sebagai tabung persaraan.

Dan umum pun tahu bahawa ramai yang menghabiskan simpanan dalam KWSP ini dalam masa beberapa tahun saja selepas persaraan. Kalau belum pencen lagi dah usik, bila dah pencen nanti maka lagi cepat habis.

6. Urus Duit Secara Betul

Buatlah bajet bulanan dan berbelanja apabila hanya ada duit. Kawal nafsu berbelanja yang lebih kepada memenuhi kehendak berbanding keperluan.

Jika ada duit baru beli. Jika tiada duit di tangan, tunggu dulu.

7. Rancang Persaraan Dengan Bijak

Ketika anda masih muda dan larat bekerja inilah masanya untuk merancang persaraan anda. Fikirkan bagaimana untuk meningkatkan pendapatan, sekaligus meningkatkan dana persaraan anda.

Boleh juga gunakan pendapatan tambahan tersebut untuk selesaikan hutang lebih awal.

8. Wajibkan Simpanan

Asingkan sekurang-kurangnya 10% daripada pendapatan untuk simpanan setiap bulan. Jika pendapatan anda tidak cukup disimpan, cari inisiatif pendapatan lain agar anda mampu untuk membuat simpanan pada setiap bulan.

Semoga kita semua dapat menguruskan kewangan dengan baik dan mengelakkan diri daripada terjerumus dalam masalah kewangan.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.