Program Perkongsian Kos Bil Perubatan Pertama Di Malaysia Patuh Syariah

Kami dari Life Engineering dengan berbesar hati ingin memaklumkan pada orang ramai dan juga komuniti Islam bahawa program Perkongsian Kos Perubatan Pertama di Malaysia “Life Engineering” adalah program Patuh Syariah.

Sijil Patuh Syariah telah dikeluarkan oleh Afsha Shariah Advisory Sdn.Bhd (818106-X) “Afsha Shariah” yang merupakan badan yang memastikan aspek Syariah adalah dipatuhi sepenuhnya termasuklah dari segi matlamat program, tatacara pengendalian, perniagaan, simpanan dan pelaburan.  Untuk makluman, Afsha Shariah juga merupakan syarikat penasihat syariah yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Afsha Shariah telah bertindak dengan meneliti, menyemak dan memeriksa keseluruhan struktur, garis panduan, syarat, terma dan segala urus niaga dokumen yang berkaitan dengan Program Life Engineering.

Oleh itu, setelah mengambil kira dan meneliti keseluruhan aspek program Life Engineering ini, ‘Afsha Shariah’ telah bersetuju untuk mengeluarkan sijil Patuh Syariah bagi program Life Engineering ini.

Kami dari Life Engineering sangat berpuas hati dengan tatakerja, komitmen dan professionalisme yang di tunjukkan oleh pihak Afsha Shariah dalam menyelia dan meneliti program ini.  Jutaan terima kasih di tujukan pada mereka.

Selain dari itu, di bawah ini kami juga menyenaraikan mengapa perlunya Sijil Syariah dalam menjayakan program Life Engineering ini: –

Apakah kepentingan Syariah pada umum dan juga Life Engineering: –

  1. Memastikan transaksi di antara dana kesihatan dan Pekongsi adalah sah dari sudut urusniaga dan muamalat
  2. Memastikan perjanjian antara Life Engineering dan Pekongsi tidak terlibat dalam elemen-elemen yang di larang dalam syariah seperti riba’, gharar (ketidak-tentuan dan penipuan), dan maisir (perjudian).
  3. Meningkatkan keyakinan umat Islam terhadap program ini tanpa perlu rasa bimbang dan ragu-ragu.

Program Perkongsian kos perubatan yang Pertama di Malaysia ini dibangunkan khusus untuk golongan yang memerlukan bantuan terutama dalam meringankan beban kos perubatan. Program ini menjalankan kos perkongsian perubatan yang mana maksima perkongsian sebulan hanya serendah RM50 dan RM0 jika tiada komuniti ini yang membuat tuntutan ke hospital.

Nak tahu lebih lanjut berkenaan Life Engineering ni, jemput baca Had Limit Perubatan Sehingga Satu Juta, Hanya Dengan Maksimum Bayaran RM1.66 Sehari.

Untuk pengetahuan anda, Life Engineering kini dikenali sebagai Gather Care. Untuk maklumat lanjut, layari Pilihan Selain Takaful

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.