Raya Prihatin Bersama AKPK

Lebaran tahun ini bakal disambut saat negara masih lagi dalam Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Selain tiada bazar Ramadan, tahun ini juga tiada kunjung mengunjung dan rumah terbuka, yang menjadi tradisi masyarakat Malaysia setiap kali menyambut Aidilfirtri.

Perubahan ini sedikit sebanyak tentunya memberi kesan kepada emosi serta persiapan menyambut Aidilfitri tahun ini. Justeru, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) telah membangunkan satu modul pendidikan kewangan dalam talian khas sempena Aidilfitri PKPB, iaitu ‘Raya Prihatin, Maaf Zahir Batin’.

Modul ini memberi panduan kepada masyarakat bagaimana untuk menyambut Aidilfitri cara PKPB dengan penuh rasa syukur dan berhemat.

Antara topik yang terdapat dalam modul khas ini adalah konsep bersederhana dalam menyambut perayaan, teknik merangka bajet hari raya, tip bijak belanja di hari raya, panduan membuat keputusan kewangan yang lebih bijak serta mencari hikmah di sebalik musibah yang melanda. 

Modul dalam talian ini boleh diakses secara percuma melalui pautan https://bit.ly/3cYNsT atau laman sesawang power.akpk.org.my.

Selain daripada modul pembelajaran dalam talian, AKPK juga menawarkan modul pengurusaan kewangan melalui sesi WEBINAR, iaitu pembelajaran dalam talian dengan bantuan fasilitator AKPK.

Antara modul terkini yang ditawarkan adalah ‘Mengharungi Cabaran’, khusus bagi menangani isu-isu pengurusan kewangan semasa. Organisasi yang berminat untuk mendapatkan perkhidmatan ini boleh membuat pendaftaran di laman sesawang obs.akpk.org.my atau e-mel [email protected].   

Previous ArticleNext Article

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jom Sertai Larian Saham “Raging Bull Run 2024”

Jom ramai-ramai kita sertai larian saham “Raging Bull Run 2024” bersama keluarga dan kawan-kawan. Larian ini turut berkolaborasi dengan “KL Borneo Half Marathon” di mana flag-off akan dibuat di Dataran Merdeka.

Cabar diri untuk melakar sejarah peribadi bagi tahun 2024 dengan menyertai larian ini. Uji ketahanan fizikal dan mental. Biar badan sihat, jiwa kuat, hati senang.

Hadir awal, sama-sama kita sertai #gengsubuhmacamjumaat sebelum flag-off.

Tidak kira dari mana anda datang, mungkin anda datang dengan misi baharu, mungkin anda datang bersama rakan dan keluarga, atau mungkin anda akan jumpa jodoh di sini!

Kepada pelari yang berkeluarga, kategori Family Run juga ada.

Dapatkan diskaun early-bird yang menarik. T-shirt dan medal pun cantik wehhh! Tak percaya? Cuba tengok gambar di bawah:

Banyak hadiah cabutan bertuah untuk dimenangi.

Boleh mula berlatih dari sekarang dan kita jumpa nanti.

The Raging Bull Run 2024 x KL Borneo Half Marathon

👉🏼 Daftar di sini:

Tarikh: 14 Julai 2024 (Ahad)
Masa : 6:00 pagi
Lokasi : Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

Anjuran KoPPZ (Koperasi PPZ-MAIWP) & penaja utama oleh Asri Ahmad Academy.

Flag Off dan Cut Off Time adalah seperti berikut:

Dapatkan tawaran diskaun untuk yuran bagi yang daftar awal!