7 Topik Kewangan Yang Perlu Kita Bincang Dengan Pasangan

Viral drama bersiri Korea yang bertajuk ‘The World Of The Married’.

Ada beberapa episod dalam drama tersebut yang menunjukkan kepincangan kewangan dalam sesebuah keluarga. Di antaranya menggunakan kredit kad membeli barang yang tiada kena mengena dengan kegunaan keluarga, membuat pengeluaran dari insurans anak dan membuat pinjaman dengan menggunakan nama pasangan sebagai penjamin tanpa berbincang terlebih dahulu.

Ambil pengajaran daripada drama tersebut.

Berikut merupakan 7 topik kewangan yang perlu kita bincang dengan pasangan masing-masing:

1. Kesalahan Pengurusan Kewangan Yang Lalu

Berterus-terang dengan pasangan tentang kesilapan kewangan kita yang lalu, di mana ianya akan memudahkan pasangan untuk tahu segala risiko apabila terjadinya perkara tidak diingini berlaku. Lebih-lebih lagi apabila sudah menjadi pasangan hidup.

Ada hutang PTPTN ke, ada orang menggunakan nama kita untuk buat hutang ke, kita sebagai penjamin kepada sesiapa ke, hutang kad kredit, hutang dengan bank, hutang dengan orang lain dan sebagainya.

Lagi haru kalau kita ada buat hutang dengan Ah Long, tak aman hidup sekeluarga nanti.

2. Status Kewangan Terkini

Selepas bertunang atau berkahwin, mulakan langkah dengan bercerita hal kewangan secara serius. Ini kerana ia bakal memberi kesan kepada keluarga.

Ketika ini boleh rancang beberapa perkara seperti pembelian rumah, kenderaan, aset lain, percutian, perbelanjaan harian, barangan dalam rumah, bil dan lain-lain. Daripada sini kita dapat bersama-sama bina kekayaan dan tingkatkan Net Worth diri masing-masing.

Mungkin ada yang pro hartanah, pasangan pula pro saham. Jadi kita perlu sokong minat dan kemahiran masing-masing.

3. Matlamat Kewangan Bersama Untuk Masa Depan

Bincang matlamat jangka masa pendek dan juga jangka masa panjang. Ini termasuklah simpanan, perbelanjaan, persaraan, pelaburan, takaful, hibah dan juga penjagaan kesihatan.

Ini adalah masa terbaik untuk berbincang mengenai cahaya mata dan pengurusan kewangan berkaitan penjagaan harian anak dan juga pendidikan.

Ibu bapa kini kedua-duanya perlu bekerja untuk masa depan diri dan keluarga, jadi ramai yang perlukan khidmat orang ketiga seperti orang gaji atau ‘daycare’ bagi menjaga makan minum dan keselamatan anak sementara ibu bapa bekerja.

Selain daripada itu juga, perlu berbincang dengan pasangan sekiranya ada ahli keluarga yang memerlukan bantuan kewangan mahu pun tempat tinggal.

Tidak semua akan bersetuju kerana ianya melibatkan privasi dan serba sedikit menggangu keharmonian ahli keluarga kita. Seeloknya kita bersedia dengan slogan “kita jaga kita”. Dapat juga pahala.

4. Akaun Bank, Bersama atau Asing

Buat keputusan bagaimana ingin hidup bersama dalam menempuh hal kewangan. Cara tradisional adalah menggabungkan kedua pendapatan agar ianya masuk dalam satu akaun.

Bagi saya cara ini tidak begitu relevan untuk yang masing-masing ada pendapatan sendiri. Boleh juga masing-masing mempunyai satu akaun bank berasingan di mana gaji bulanan masuk di situ dan satu akaun bank bersama untuk perbelanjaan harian, percutian dan pendidikan anak-anak.

Apa jua cara yang dilakukan, perlu diingat bahawa akaun yang berasingan bukan bertujuan untuk kita menyembunyikan sesuatu, sebaliknya untuk hal-hal yang tidak terjangka pada masa hadapan.

5. Buat Bajet Kewangan

Tentukan bajet dalam segala perkara yang ingin dibeli atau dibelanjakan. Boleh adakan meeting bersama pasangan secara bulanan. Simpan semua resit perbelanjaan bulanan terutama apa yang dibeli untuk keperluan rumah.

Pada asasnya makan, minum, bil, tempat tinggal, yuran persekolahan adalah amanah ketua keluarga. Mungkin isteri boleh ambil alih perbelanjaan barangan lain seperti perabot, renovasi dan dekorasi, takaful, pelaburan, pakaian, perbelanjaan tambahan untuk anak seperti buku dan lain-lain.

Ini perlu dibuat sejak hari pertama selepas berkahwin.

Bajet adalah merupakan satu ‘tool’ yang hebat sebab ia bakal menentukan halatuju kita dalam mencapai matlamat kewangan keluarga.

6. Tentukan Siapa Yang Mengurus Dan Membayar

Tentukan siapa yang akan jadi ketua dalam membayar segala bil, yang akan membuat bajet jangka masa pendek dan jangka masa panjang. Cara yang terbaik adalah bergilir-gilir agar keduanya ambil tahu.

Ada juga suami yang biasanya lebih dominan cuba conquer seorang diri. Masalah terjadi apabila tiba-tiba si suami meninggal dunia, terkontang-kanting isteri untuk menyelesaikan satu per satu sehingga dokumen yang diletak pun isteri tidak tahu di mana.

Apa kata bagi salah seorang pasangan yang susun segala bil berbayar seperti bil elektrik, bil air, cukai pintu, bil internet dan sebagainya ke dalam sebuah fail, seorang lagi bayarkan.

Apabila terjadi sebarang kemungkinan, mudah cerita.

7. Komunikasi

Komunikasi di antara pasangan adalah sangat penting. Kita takdelah perlu mengadakan mesyuarat tergempar macam ingin berjumpa dengan bos untuk membentangkan bajet.

Kita bersama orang yang kita sayang, jadi beritahu saja apa yang kita beli, inginkan apa yang tak cukup yang boleh diusahakan bersama. Isu kewangan adalah isu yang perlu sama-sama kita atasi dan kuasai.

Akhir kata, kepercayaan adalah asas paling penting dalam perhubungan.

Pengurusan kewangan amat diperlukan untuk menjayakan sesuatu hubungan dan istitusi kekeluargaan, oleh itu pastikan kita berbincang dengan pasangan untuk mencapai kata sepakat.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Sumber Rujukan:

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA