SC Kenakan Pertuduhan ke atas Bekas Perunding Unit Amanah kerana Menipu Pelabur

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengenakan pertuduhan ke atas seorang bekas perunding unit amanah Afkariah binti Md Norani kelmarin kerana menggunakan wang yang diterima daripada orang awam untuk berdagang dalam akaun peribadi dagangan sahamnya.

Afkariah, juga dikenali sebagai Dr Afkar Norani, dikenakan pertuduhan menipu dalam pelaburan empat individu berjumlah RM50,000 antara Ogos 2015 dan November 2016.

Dia dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pagi ini untuk menghadapi empat pertuduhan di bawah subseksyen 179(b) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Jika didapati bersalah, dia menghadapi hukuman penjara tidak melebih 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM1 juta.

Afkariah didakwa mengemukakan kepada pelabur tersebut satu skim pelaburan di bawah RHB Investment Bank Bhd (RHBIBB), walhal skim itu tidak wujud di RHBIBB. Wang yang didepositkan kemudiannya telah digunakan untuk urus niaga saham dalam akaunnya sendiri di RHBIBB.

Mahkamah Sesyen membenarkan ikat jamin sebanyak RM60,000 dengan seorang penjamin. Afkariah juga dikehendaki menyerahkan pasportnya dan melapor kepada Pegawai Penyiasat SC sebulan sekali sehingga selesai perbicaraan.

SC ingin mengingatkan semua pelabur agar berhati-hati sebelum melabur wang mereka. Orang ramai boleh merujuk senarai waspada SC bagi senarai laman sesawang, produk, syarikat dan individu yang tidak diberi kebenaran. Orang ramai juga boleh menghubungi Hal Pengguna dan Pelabur SC di talian 03-6204 8999 / [email protected] untuk maklumat lanjut.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sinopec Capital Ramal Berakhir “Era Pembakaran” dan Masa Depan Lebih Hijau Didominasi Kenderaan Elektrik

BEIJING, 21 Januari 2019 /PRNewswire/ – China Petrochemical Corp (Sinopec Group) hari ini mengumumkan bahawa Huang Wenshang, Pengerusi bahagian Pelaburan Sinopec, menyampaikan ucaptama pada 13 Januari di Forum China EV100 2019.

Sokong teknologi baru muncul untuk ‘melangkaui era pembakaran’

Semasa ucaptama, bertajuk “Masa Depan Di Sini,” Huang menangani beberapa isu mendesak yang dihadapi industri tenaga dan menggesa “revolusi dalam penghasilan dan penggunaan tenaga” untuk menghentikan kesan pemanasan global dan ancamannya terhadap kehidupan. Huang mendesak umat manusia untuk “melangkah melepasi ‘era pembakaran’, tidak menggunakan bahan bakar fosil, menerima pakai elektrifikasi dan berusaha ke arah masa depan yang lebih hijau di mana kenderaan elektrik menguasai jalan raya di bandar-bandar.”

Untuk menangani perubahan iklim, Perjanjian Paris menyasarkan untuk mempertingkatkan suhu purata global di bawah 2 darjah celcius di atas paras pra-industri dan untuk menghadkan peningkatan kepada 1.5 darjah celcius. Untuk mencapai sasaran sedemikian, Huang berhujah, manusia perlu beralih kepada bentuk baharu penggunaan tenaga yang bersih, hijau, selamat, cekap dan mampan.

Berakhirnya enjin pembakaran dan masa depan tenaga baharu semakin hampir

“Usul saya, ‘Crossing the Burning Era’, didasarkan pada kesan yang mendalam setiap revolusi dalam pengeluaran dan penggunaan tenaga pada aktiviti ekonomi dan kehidupan sosial. Elektrifikasi, hasil kemajuan dalam penyimpanan tenaga yang telah meningkatkan kecekapan penggunaan elektrik , mempunyai potensi untuk menjadi revolusi tenaga yang seterusnya. Oleh itu, kami meramalkan bahawa penerimaan dan penggunaan elektrifikasi akan meningkat,”kata Huang.

Menekankan sifat-sifat teknologi baharu yang disruptif, Huang meramalkan bahawa kenderaan elektrik – kini merangkumi kurang daripada 1 peratus kenderaan yang sedia ada – akan menggantikan kereta yang dikuasakan gas antara 2035 dan 2045. Ramalan ini berdasarkan analisa dalaman Sinopec Capital, kata Huang, memetik bahawa enjin bahan bakar hanya mengambil masa 30 tahun untuk melenyapkan kereta kuda dalam revolusi tenaga yang terdahulu.

Teknologi + Modal iringi ke arah masa depan yang lebih hijau

Berusaha mengekalkan kepimpinan dalam persekitaran perniagaan yang pesat berubah, Sinopec, penapis terbesar dunia, membuat taruhan strategik dalam industri baru muncul melalui Sinopec Capital, sebuah syarikat pelaburan yang baru ditubuhkannya. Jentera pelaburan yang baru diwujudkan komited untuk membina pelaburan jangka panjang dalam bidang seperti tenaga baharu, produk hijau, bahan canggih dan pembuatan pintar dan mencari peluang baharu melangkaui sektor tenaga untuk menggalakkan pembangunan silang industri bagi perniagaan bukan teras untuk meningkatkan kualiti dan kecekapan melalui reformasi pemilikan campuran.

Sinopec Capital Co Ltd., ialah platform pelaburan yang ditubuhkan pada Julai 2018 dan berpangkalan di zon ekonomi Xiongan di Hebei. Dengan modal berdaftar sebanyak 10 bilion yuan, misi Sinopec Capital adalah untuk membina jentera pertumbuhan baharu untuk syarikat induk Sinopec, dengan membuat pelaburan jangka panjang dalam industri baru muncul seperti tenaga baharu dan produk hijau. Dengan memanfaatkan kekuatan Sinopec merentasi keseluruhan rantaian nilai perniagaan, Sinopec Capital akan berusaha mengenal pasti dan memupuk teknologi baharu dalam sistem tenaga China untuk mengubah industri menjadi sektor hijau, bersih, dan lebih mampan. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk http://www.sinopecgroup.com/group/en

Sumber: Sinopec Group

Iklan

AXA eMedic, Pelan Insurans Perubatan Dalam Talian Pertama Malaysia Kini Dilanjutkan Kepada Kanak-kanak

  • AXA AFFIN melancarkan fasa kedua eMedic dengan lanjutan untuk kanak-kanak.
  • Kad Perubatan dalam talian pertama di pasaran kini disediakan untuk mereka yang berusia antara 15 hari hingga 39 tahun.

AXA AFFIN Life Insurance secara rasminya telah melancarkan fasa kedua AXA eMedic dengan lanjutan untuk kanak-kanak. Kad Perubatan dalam talian pertama di pasaran kini disediakan kepada mereka yang berusia seawal 15 hari sehingga 39 tahun. Dengan lanjutan ini, generasi milenial Malaysia, terutamanya keluarga muda, boleh membuat persiapan dengan lebih baik untuk diri sendiri dan anak-anak mereka bagi menampung kos yuran perubatan yang semakin meningkat dengan mendapatkan pelan perubatan yang mampu milik dan mudah dilanggan.

Acara pelancaran tersebut dirasmikan dengan persembahan flashmob dan upacara flag-off dua puluh kereta yang dibaluti dengan jenama AXA eMedic oleh En. Benoit Claveranne (Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AXA International & New Markets), En. Jean Drouffe (Pegawai Pembangunan Strategik – India, Malaysia & Vietnam), En. Emmanuel Nivet (Pengurus Negara AXA AFFIN Malaysia) dan En. Rohit Nambiar (CEO AXA AFFIN Life Insurance). Upacara pelancaran tersebut menandakan bermulanya kempen pengaktifan, di mana kereta-kereta AXA eMedic akan mengelilingi bandar raya untuk menggalakkan interaksi jenama dan mendekatkan AXA eMedic kepada rakyat Malaysia.

Ahli-ahli ExCo AXA AFFIN Life Insurance di pelancaran AXA eMedic untuk kanak-kanak

“Kami telah melancarkan AXA eMedic 2 bulan lepas, yang bukan sahaja menawarkan perlindungan kesihatan dalam talian, tetapi juga program kesejahteraan menerusi pelbagai rakan kerjasama. Untuk menjamin kemampanan eMedic, kami kini mahu memberi tumpuan kepada segmen lebih baharu. Memandangkan tumpuan sebelum ini diberikan terhadap generasi milenial yang terdiri daripada keluarga muda, memang amat wajar bagi kami mengumumkan lanjutan eMedic untuk kanak-kanak sebagai sasaran kami.  Kami juga akan menawarkan produk kepada golongan ekspatriat tidak lama lagi,” kata En. Rohit Nambiar, CEO AXA AFFIN Life Insurance.

1- Insurans perubatan dengan manfaat kad perubatan dirujuk sebagai kad perubatan untuk tujuan pemasaran

“AXA Malaysia kini menggegar pasaran dengan menawarkan pengalaman digital serba lengkap dengan sentuhan insan. Pelanggan eMedic yang mahu mendapatkan tahap perlindungan lebih tinggi atau produk terkhusus dan memerlukan nasihat akan dilayan oleh ejen Profesional.  Kami menawarkan perkhidmatan digital dan interaksi insan terbaik, semuanya bersama AXA, sambil kami berusaha menjadi rakan setia pelanggan dalam perjalanan mereka bersama kami. Saya kagum dengan komitmen yang ditunjukkan oleh pasukan kami untuk terus mempelopori perkhidmatan dan tawaran produk baharu bagi pelanggan kami di Malaysia,” kata En. Benoit Claveranne, CEO AXA International & New Markets.

Geng cilik di acara pelancaran AXA eMedic untuk kanak-kanak

Pelanggan boleh membeli pelan eMedic dalam 5 minit tanpa pemeriksaan perubatan menerusi www.AXAeMedic.com. Tawaran produk untuk kanak-kanak juga disediakan di laman Ringgit Plus, iMoney dan untuk pelanggan Digi menerusi MyDigi App. Produk juga akan ditawarkan tidak lama lagi di laman PolicyStreet dan iBanding.

Semua pelanggan akan diberi akses kepada BookDoc – iaitu platform ganjaran kesihatan yang menggalakkan kehidupan sihat dan Naluri – sokongan bimbingan profesional dan psikologi pemulihan untuk membantu pelanggan mencapai gaya hidup sihat yang layak dinikmati mereka.

Iklan

Dekati Berjuta-Juta Pelanggan, Uoolu.Com Lancar Produk Baharu Uoolu Global Selling Store Untuk Pemaju Hartanah

>BEIJING, 12 April 2019 /PRNewswire/ — Pada 3 April 2019, Uoolu.com, platform transaksi hartanah rentas sempadan yang terbesar di China, melancarkan produk baharu Uoolu Global Selling Store berserta laman sesawang globalnya melibatkan 135 negara dan wilayah, bagi membantu pemaju-pemaju hartanah global menjual hartanah di seluruh dunia.

Terokai pasaran dunia dengan Uoolu Global Selling

1. Memanfaatkan jenama dipercayai Uoolu untuk mendekati 70 juta pembeli hartanah

Menerusi tiga tahun pembangunan dalam industri hartanah rentas sempadan, Uoolu telahpun membina jenama yang mantap dan dipercayai yang memperkasa pemaju-pemaju untuk mempercepatkan jualan antarabangsa. Kumpulan pengguna besar Uoolu turut membolehkan pemaju-pemaju mendekati 70 juta pelabur global dalam 15 negara dan wilayah termasuk di AS, UK, Singapura, China dan juga Jepun.

2. Kembangkan pendapatan antarabangsa

Uoolu Global Selling Store ialah hentian pertama untuk pembangun jenama dan ejen memasuki pasaran dunia. Menurut trend pelaburan semasa, Uoolu Global Selling Store mampu meningkatkan pendapatan antarabangsa dan mengembangkan perniagaan global untuk pemaju.

3. Tingkatkan aliran tunai

Untuk menerobos halangan jualan rentas sempadan dengan berkesan, Uoolu Global Selling Store berupaya memendekkan kitar jualan, menutup tawaran dengan pantas dan membantu pemaju untuk meningkatkan aliran tunai dengan memanfaatkan teknologi dalam talian.

Kejayaan Terkini dengan Global Selling Store

Pada tahun 2018, Uoolu secara rasminya melancarkan strategi globalisasi dan membantu 5 pemaju terbaik di Thailand mencapai sasaran jualan mereka. Menerusi pelancaran Global Selling Store, Uoolu berupaya membantu lebih banyak pemaju untuk membuat peningkatan besar pendapatan rentas sempadannya. Pada tahun 2019, Uoolu menyasarkan untuk merealisasikan sejumlah GMV sebanyak 1.5 bilion USD untuk pemaju global.

Pada masa kini, pemaju-pemaju terbaik seperti Emaar dari DubaiAl Bararidari Dubai, MAG dari DubaiEco World dari Malaysia, Pruksa dari Thailand, Sansiri dari Thailand, Lennar dari AS dan SMDC dari Filipina telahpun membuka kedai jualan global mereka pada platform Uoolu.

Struktur Mudah untuk Kemasukan

Selepas melakukan pendaftaran, pengesahan dan pembayaran, pemaju-pemaju dapat mengendalikan kedai jualan global mereka.

En. Huang Xiaodan, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Uoolu.com berkata, dengan transaksi dalam talian yang berterusan dan pertumbuhan pendapatan antarabangsa dengan cara yang lebih ringkas dan lebih mudah, Uoolu Global Selling Store akan membuka lembaran baharu untuk jualan hartanah rentas sempadan dalam talian.

Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi: seller.uoolu.com, atau hubungi: [email protected]

Sumber: Uoolu.com

Iklan

Kantar, Worldpanel Division Dedah Jenama FMCG Paling Jadi Pilihan Malaysia 2019

KUALA LUMPUR, Malaysia, 20 Jun 2019 /PRNewswire/ – Asia Brand Footprint melaporkan kedudukan jenama FMCG utama dari segi titik capaian pengguna (CRP) * khusus di 7 pasar Asia – tanah besar China, Indonesia, Korea, Malaysia, Filipina, Taiwan dan Vietnam.

(*) Brand Footprint berbeza daripada penarafan jenama lain menerusi penyediaan maklumat mengenai tingkah laku pengguna yang sebenar dan bukan sikap. Consumer Reach Points (CRPs, Titik Capaian Pengguna) membentuk asas penarafan. Satu metrik inovatif yang mengukur berapa banyak isi rumah di seluruh dunia membeli (penembusan) dan berapa kerap memilih (kekerapan) sesuatu jenama, ia memberikan gambaran sebenar pilihan pembeli.

Resipi untuk Pertumbuhan Jenama di Asia

Di Asia, sepanjang lebih kurang sedekad yang lalu, trend pengguna dan tumpuan telah beralih untuk mencerminkan tiga keperluan berikut berkisarkan kesihatan dan keselamatan, kemudahan dan kebahagiaan.

Pengguna Asia menjadi lebih berhati-hati terhadap pilihan pembelian dari segi manfaat kesihatan mereka dan konsep kesihatan dan keselamatan berkembang pada tahap yang ditentukan oleh pengguna mengikut keperluan gaya hidup dan peringkat kehidupan mereka.

Contohnya, di bahagian atas atau bandar-bandar di Asia, para pengguna biasanya mencari bahan bukan aditif, berkualiti tinggi, organik atau berasaskan tumbuhan dan lain-lain dalam makanan atau minuman yang mereka ambil atau penjagaan diri dan juga produk rumah tangga. Sejumlah pengguna milenial dan kurun ini yang semakin meningkat juga meneliti asal-usul atau sumber ramuan dan produk sama ada dari sudut kelestarian alam sekitar atau perspektif anti-penuaan peribadi manakala populasi perak atau warga tua melihat sama ada produk ini akan membantu pemeliharaan hidup atau untuk meningkatkan imuniti terhadap penyakit yang biasanya dikaitkan dengan usia tua.

Pengguna juga menghargai keselesaan. Golongan lebih muda menuntut produk dan pembungkusan bermakna yang mudah digunakan yang dapat memenuhi keperluan mereka, dan saluran yang memberi mereka akses yang paling cepat dan paling mudah kepada produk ini. Di seluruh rantau ini, makanan segera seperti makanan ringan, bijirin, sup beras atau bantuan memasak yang mudah seperti sos dan pembuat makanan, dan lain-lain merupakan produk yang mencapai pertumbuhan apabila masa menjadi lebih berharga daripada wang. Dari segi saluran, hasil daripada perkembangan teknologi dan peningkatan penggunaan internet di rantau ini, garis antara dalam talian dan luar talian semakin kabur. Melalui dalam talian, pembeli mendapat akses yang lebih mudah kepada pelbagai produk dengan maklumat yang berkembang dan mereka juga boleh membelinya dengan hanya satu klik bila-bila masa, di mana-mana sahaja, yang memberikan kemudahan yang lebih baik. Oleh itu, banyak jenama kini bergerak ke dalam talian dan meluaskan kehadiran digital mereka untuk dapat memenuhi keperluan pengguna di mana sahaja mereka berada dan pada bila-bila masa mereka inginkan.

Akhir sekali, sering kali membeli-belah adalah tentang kepuasan dan kepuasan semerta. Oleh itu, pengguna mencari mentaliti “rasa gembira” apabila mereka secara sengaja memilih satu jenama berbanding jenama yang lain. Jenama-jenama ini perlu memenuhi keperluan yang berbeza-beza yang timbul dari pelbagai kesempatan dan tujuan yang berbeza-beza dan memberi mereka sebab yang menambat perhatian untuk memilih produk mereka berbanding pesaing mereka.

Marcy Kou, Ketua Pegawai Eksekutif Worldpanel Division Asia, Kantar, berkata: “Pengguna kini semakin bijak memilih, bermaklumat dan banyak mengembara.  Hasilnya, mereka terdedah kepada lebih banyak pilihan, idea, produk, dan perspektif. Semua ini mempengaruhi, membentuk dan mengubah persepsi dan tuntutan mereka ke mana membuat pembelian bukan hanya mengenai produk, tetapi apa lagi yang ditawarkan oleh jenama itu, termasuk pengalaman membeli-belah lengkap untuk mereka sebagai pengguna.”

5 jenama FMCG utama yang paling terpilih dalam setiap pasaran tempatan

5 Yang Utama Tanah Besar China

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Yili127590.97.5
2Mengniu105388.16.5
3Master Kong85080.85.6
4Haday52073.34.0
5Want Want45364.93.7

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Yili, jenama tenusu nombor 1 di tanah besar China, menduduki tempat pertama dalam jumlah pasaran FMCG. 9 daripada 10 isi rumah bandar tanah besar China membeli Yili tahun lepas. Yili memperoleh kedudukannya dengan memenuhi permintaan kemudahan dan kesihatan pengguna. Mengniu, jenama tenusu lain di tanah besar China mengambil tempat ke-2. Master Kong, jenama produk makanan segera dan minuman di kedudukan ke-3, kira-kira 850 juta kali dipilih oleh hampir 80% isi rumah bandar di seluruh pasaran pada tahun 2018. Haday, jenama terkemuka dalam pasaran perasa dan Want Want, pembuat keropok beras terbesar dan susu berperisa di tanah besar China menduduki tempat ke-4 dan ke-5 masing-masing.

5 Utama Bandar Indonesia

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Indomie1,24197.542.9
2So Klin77194.727.4
3Kapal Api67383.327.2
4Royco61885.024.5
5Mie Sedaap58187.122.5

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Indomie, jenama mi segera ikon Indonesia, menawarkan pelbagai variasi perisa dan pada masa yang sama kekal relevan kepada pengguna Indonesia menduduki tempat pertama di Indonesia untuk tahun ketujuh berturut-turut, memperolehi penembusan 97.5% pada tahun 2018. CRP dan kekerapannya jauh lebih tinggi berbanding dengan 5 jenama utama yang lain. Satu lagi jenama mi segera, Mie Sedaap, memperoleh kedudukan kelima. Jenama penjagaan rumah paling popular di Indonesia – So Klin berjaya mencapai tempat kedua dalam penarafan ini. Mengambil kedudukan ketiga ialah Kapal Api, jenama minuman paling dipilih kerana ia terdapat dalam 8 daripada 10 (83.3%) isi rumah. Akhirnya, jenama aditif makanan Unilever Indonesia, Royco berjaya memperoleh kedudukan keempat.

5 Utama Korea

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Ottogi95.299.25.5
2Masinnen Milk81.790.78.2
3Seoul Milk81.652.17.4
4DONGWON71.557.44.4
5Beksol65.285.44.0

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Di Korea, jenama makanan paling menjadi pilihan Ottogi memperoleh tempat pertama dalam pasaran keseluruhan FMCG Korea dengan penembusan yang tinggi (99.2%), hampir semua isi rumah mengambilnya dari rak sekurang-kurangnya sekali tahun lepas. Termasuk jenama Ottogi, jenama makanan terulung meningkat menerusi pengukuhan aktif barisan produk dan pelaburan dalam talian — Dongwon, jenama F&B menduduki tempat keempat dan jenama bahan memasak CJ, Beksol menduduki tempat kelima. Seoul Milk yang menduduki tempat ketiga, mengukuhkan inisiatif komunikasi jenamanya 52.1% penembusan meningkat dari rak 81.6 juta kali tahun lepas. Masinnen Milk Namyang Dairy Products memperoleh kedudukannya sebagai jenama nombor satu dalam pasaran tenusu dan mengambil tempat kedua dalam pasaran FMCG keseluruhan.

5 Utama Malaysia

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Maggi4386.28.5
2Milo3484.87.0
3Marigold2165.15.5
4Dutch Lady2158.26.1
5Ayam1858.25.3

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Maggi mengambil tempat pertama terutamanya dengan mewujudkan lebih banyak kesempatan daripada tahun sebelumnya. Hampir 9 dalam 10 rakyat Semenanjung Malaysia telah memilih jenama Maggi dan memilihnya sebanyak 43 juta kali. Kedudukan di No. 2 ialah Milo, jenama buatan Nestlé, minuman kegemaran rakyat Malaysia Semenanjung sepanjang masa – meskipun mempunyai rangkaian produk yang lebih kecil daripada Maggi, 85% daripada isi rumah Semenanjung Malaysia telah mengambil jenama itu, yang berlaku 34 juta kali. Syarikat tenusu dan minuman yang terkemuka di Malaysia, Marigold dan Dutch Lady masing-masing pada kedudukan rapat ketiga dan keempat. Marigold mempunyai penembusan yang lebih besar tetapi dari segi kekerapan, Dutch Lady membentuk pangkalan yang lebih kecil dengan kadar capaian yang lebih tinggi. Ayam, jenama makanan dalam tin kegemaran Malaysia, mengalami tempoh yang sukar tahun sebelumnya, tetapi memperoleh semula kepercayaan pengguna sedia ada pada tahun 2018, memenangi lebih banyak kesempatan dan menduduki tempat dalam kedudukan 5 teratas.

5 Utama Filipina 

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Lucky Me81297.735.8
2Nescafe66084.233.7
3Surf54588.526.5
4Silver Swan48680.226.1
5Kopiko47672.028.4

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Lucky Me, jenama mi tempatan, telah muncul di tempat teratas untuk tahun keempat berturut-turut. Ia mencapai 812 juta kali dalam CRP dan hampir semua isi rumah (97.7%) telah memilih jenama ini dari rak pada tahun 2018. Filipina kekal sebagai negara penggemar kopi dengan dua jenama kopi berada di kedudukan 5 teratas. Nescafe menduduki tempat kedua melalui pengedaran dan usaha promosi berterusan yang tidak kenal lelah. Sementara itu, Kopiko telah naik ke tempat kelima, meningkat naik dari tempat kesembilan tahun lepas. Surf, jenama detergen berjaya menyandang tempat ketiganya melalui percaturannya dalam sub-kategori yang berbeza di bawah penjagaan rumah. 88.5% pengguna pernah sekurang-kurangnya sekali membeli produk ini pada tahun lepas.

Silver Swan telah menjadi bumbu ruji di dapur Filipina dan menduduki tempat keempat dalam pasaran FMCG keseluruhan.

5 Utama Taiwan 

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1I Mei839110.8
2Kuang Chuan59779.0
3Fresh Delight45697.7
4Wei Chuan Lin Feng Yin32428.9
5Uni-President30715.0

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Di Taiwan, produk tenusu menunjukkan peningkatan yang tinggi, didorong oleh produk susu segar dan teh susu. Pemenangnya ialah I Mei. Susu segar I Mei membuat percaturan yang baik dan ia turut aktif melancarkan minuman-minuman baharu di pasaran. Kira-kira 9 daripada 10 (91.0%) isi rumah telah memilih jenama ini tahun lepas. Kuang Chuan, yang terkenal dengan jenama Tea Time, telah diambil dari rak 9 kali secara purata bagi setiap isi rumah pada tahun lepas. Ia menduduki tempat kedua. Fresh Delight dan Wei Chuan Lin Feng Yin menunjukkan pertumbuhan yang sihat dan menduduki tempat ketiga dan keempat. Uni-President, syarikat minuman teh RTD terkenal yang juga menyediakan mi segera memegang kedudukan kelima dalam jumlah pasaran, mencapai 30 juta kali dalam CRP.

5 Utama 4 Bandar Penting Bandar Vietnam 

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Vinamilk4991.919.4
2Hao Hao1875.68.5
3Nam Ngu1468.37.6
4Ngoi Sao Phuong Nam1146.68.5
5Milo1149.78.0

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Latar Belakang Kantar

Kantar ialah syarikat data, pandangan dan perundingan terkemuka di dunia. Kami lebih memahami bagaimana orang berfikir, merasa, berbelanja, berkongsi, mengundi dan melihat dberbanding yang lain. Menggabungkan kepakaran kami dalam pemahaman manusia dengan teknologi canggih, 30,000 orang Kantar membantu organisasi terkemuka dunia berjaya dan berkembang.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati kami di www.kantar.com/worldpanel

Twitter : LinkedIn

Sumber: Kantar

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!