4 Risiko Melabur Melalui Platform Peer-to-Peer (P2P) Lending

Bila sebut melabur, benda yang mesti bermain dalam minda kita adalah risiko. Mana ada pelaburan yang tiada risiko.

Kalau ada yang datang depan kita dan menawarkan pelaburan tanpa sebarang risiko, baik kita angkat kaki lari. Besar kemungkinan beliau seorang scammer.

Begitu juga dengan pelaburan Peer-to-Peer atau lebih dikenali sebagai P2P. Pastinya ada risiko.

Jemput baca Peer-to-Peer (P2P) Lending: Pelaburan Dengan Memberi Pinjaman. P2P boleh dikategorikan sebagai ‘High Risk, High Return’, di Malaysia terdapat 11 platform dan 2 daripadanya adalah patuh Syariah.

Dah kenal apa itu P2P, maka kita perlu kenal risiko yang terlibat pula. Dan di antara risiko yang kita perlu kita hadapi apabila melabur dalam ke bisnes yang menggunakan konsep P2P untuk mendapatkan dana adalah:

1. Lambat Dapat Pulangan

Dalam laporan beberapa platform P2P, perkara ini ada dimasukkan untuk menunjukkan prestasi proses saringan yang mereka laksanakan. Lebih sedikit peminjam yang bayar lewat hutang mereka kepada yang dipinjam, lebih baiklah proses saringan yang mereka formulasikan.

Jadi, pastikan kita sudah ambil kira risiko ini apabila membuat pilihan untuk melabur melalui platform P2P. Jangan nanti, tengah-tengah bulan, nak tampal tayar motor yang pancit pun tak cukup duit.

Pelabur boleh membaca tempoh yang diklasifikasikan sebagai lambat di dalam FAQ yang disediakan oleh platform P2P.

2. Tak Dapat Pulangan

Yang ini lebih kurang seperti di atas. Tapi memang ada peminjam yang gagal melangsaikan pinjamannya. Macam pinjaman atau pembiayaan bank, akan ada segolongan kecil yang tak mampu bayar balik kemudahan pinjaman yang telah diberikan.

Lagi sekali, pastikan kita sudah mengira risiko sebelum melabur. Setakat bacaan saya, ada beberapa langkah yang akan diambil oleh platform P2P. Tapi pastinya langkah-langkah seperti kejar semula peminjam (syarikat) & tindakan mahkamah mengambil masa yang panjang.

3. Tak Dapat Mempelbagaikan Pelaburan

Salah satu prinsip yang popular bila kita bicara soal pelaburan adalah, “Don’t put all your eggs in one basket”. Kalau kita terjemahkan secara literal, ianya membawa maksud “Jangan letak semua telur kita dalam satu bakul”.

Dalam konteks pelaburan, jangan labur dalam satu kelas aset atau lebih spesifik dalam kes P2P ini, jangan labur dalam satu projek sahaja. Cuba untuk mempelbagaikan pelaburan dalam beberapa investment note. Jadi, kalau 1 gagal, InsyaAllah 2 lagi akan perform.

Risiko ini lebih tepat bagi mereka yang berminat dengan platform yang patuh shariah. Ini kerana, peluang pelaburan dalam platform yang patuh shariah adalah sangat terhad.

4. Pelaburan Yang Tak Cair

Ertinya, kita tidak boleh sesuka hati mengeluarkan wang pelaburan pada bila-bila masa. Kalau kita berdagang saham, kita boleh beli saham syarikat A pada waktu pagi dan menjualnya pada waktu petang dan keluarkan wang tersebut dalam bentuk tunai. Biasanya ia akan mengambil masa 1–3 hari untuk mendapatkan wang kita semula.

Hal ini berbeza dengan P2P. Sekali kita klik butang melabur dalam platform P2P, anggap sahajalah duit anda dah sangkut dan tak boleh dikeluarkan sehingga tamat tempoh investment note.

Memang pelaburan menggunakan platform P2P ini pelaburan yang tinggi risikonya. Jadi, sebelum melabur, kira risikonya. Pastikan duit kita mencukupi untuk meneruskan hidup selama tempoh pelaburan.

Mampu hadapi risiko ini? Maka, kita dah cukup kental untuk memulakan pelaburan dengan konsep P2P.

Jika berminat untuk melabur dalam projek perumahan P2P patuh shariah di Indonesia, boleh klik sini.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD, trader, part-time investor & Marketing Representative untuk iSaham & Malacca Securities.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go