4 Risiko Melabur Melalui Platform Peer-to-Peer (P2P) Lending

Bila sebut melabur, benda yang mesti bermain dalam minda kita adalah risiko. Mana ada pelaburan yang tiada risiko.

Kalau ada yang datang depan kita dan menawarkan pelaburan tanpa sebarang risiko, baik kita angkat kaki lari. Besar kemungkinan beliau seorang scammer.

Begitu juga dengan pelaburan Peer-to-Peer atau lebih dikenali sebagai P2P. Pastinya ada risiko.

Jemput baca Peer-to-Peer (P2P) Lending: Pelaburan Dengan Memberi Pinjaman. P2P boleh dikategorikan sebagai ‘High Risk, High Return’, di Malaysia terdapat 11 platform dan 2 daripadanya adalah patuh Syariah.

Dah kenal apa itu P2P, maka kita perlu kenal risiko yang terlibat pula. Dan di antara risiko yang kita perlu kita hadapi apabila melabur dalam ke bisnes yang menggunakan konsep P2P untuk mendapatkan dana adalah:

1. Lambat Dapat Pulangan

Dalam laporan beberapa platform P2P, perkara ini ada dimasukkan untuk menunjukkan prestasi proses saringan yang mereka laksanakan. Lebih sedikit peminjam yang bayar lewat hutang mereka kepada yang dipinjam, lebih baiklah proses saringan yang mereka formulasikan.

Jadi, pastikan kita sudah ambil kira risiko ini apabila membuat pilihan untuk melabur melalui platform P2P. Jangan nanti, tengah-tengah bulan, nak tampal tayar motor yang pancit pun tak cukup duit.

Pelabur boleh membaca tempoh yang diklasifikasikan sebagai lambat di dalam FAQ yang disediakan oleh platform P2P.

2. Tak Dapat Pulangan

Yang ini lebih kurang seperti di atas. Tapi memang ada peminjam yang gagal melangsaikan pinjamannya. Macam pinjaman atau pembiayaan bank, akan ada segolongan kecil yang tak mampu bayar balik kemudahan pinjaman yang telah diberikan.

Lagi sekali, pastikan kita sudah mengira risiko sebelum melabur. Setakat bacaan saya, ada beberapa langkah yang akan diambil oleh platform P2P. Tapi pastinya langkah-langkah seperti kejar semula peminjam (syarikat) & tindakan mahkamah mengambil masa yang panjang.

Iklan

3. Tak Dapat Mempelbagaikan Pelaburan

Salah satu prinsip yang popular bila kita bicara soal pelaburan adalah, “Don’t put all your eggs in one basket”. Kalau kita terjemahkan secara literal, ianya membawa maksud “Jangan letak semua telur kita dalam satu bakul”.

Dalam konteks pelaburan, jangan labur dalam satu kelas aset atau lebih spesifik dalam kes P2P ini, jangan labur dalam satu projek sahaja. Cuba untuk mempelbagaikan pelaburan dalam beberapa investment note. Jadi, kalau 1 gagal, InsyaAllah 2 lagi akan perform.

Risiko ini lebih tepat bagi mereka yang berminat dengan platform yang patuh shariah. Ini kerana, peluang pelaburan dalam platform yang patuh shariah adalah sangat terhad.

4. Pelaburan Yang Tak Cair

Ertinya, kita tidak boleh sesuka hati mengeluarkan wang pelaburan pada bila-bila masa. Kalau kita berdagang saham, kita boleh beli saham syarikat A pada waktu pagi dan menjualnya pada waktu petang dan keluarkan wang tersebut dalam bentuk tunai. Biasanya ia akan mengambil masa 1–3 hari untuk mendapatkan wang kita semula.

Hal ini berbeza dengan P2P. Sekali kita klik butang melabur dalam platform P2P, anggap sahajalah duit anda dah sangkut dan tak boleh dikeluarkan sehingga tamat tempoh investment note.

Memang pelaburan menggunakan platform P2P ini pelaburan yang tinggi risikonya. Jadi, sebelum melabur, kira risikonya. Pastikan duit kita mencukupi untuk meneruskan hidup selama tempoh pelaburan.

Mampu hadapi risiko ini? Maka, kita dah cukup kental untuk memulakan pelaburan dengan konsep P2P.

Jika berminat untuk melabur dalam projek perumahan P2P patuh shariah di Indonesia, boleh klik sini.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD, trader, part-time investor & Marketing Representative untuk iSaham & Malacca Securities.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

InvestSmart®@SC – Pelabur Yang Dilindungi Adalah Pelabur Yang Bermaklumat

Jom beramai-ramai kita gegarkan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia minggu depan dengan program percuma InvestSmart®@SC.

Tempat: Dewan Persidangan @ Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Damansara
Tarikh: 15 Disember 2018 (SABTU)
Masa: 9 pagi – 12 tengahari.

Kita ada sifu saham #1 Malaysia Tuan Haji Mohd Asri, dan Pengarah CFA Tuan Muhammad Faridq yang akan bersama-sama membincangkan topik “Pelabur Yang Dilindungi Adalah Pelabur Yang Bermaklumat”..

Iklan

Sedikit maklumat mengenai program ini:

  • InvestSmart®@SC adalah program separuh hari yang menampilkan siri ceramah oleh pakar-pakar industri berkaitan pasaran modal.
  • Program ini juga bertujuan untuk memupuk serta mempertingkatkan kesedaran dan tahap pemahaman masyarakat terhadap skim-skim pelaburan yang tidak sah di sisi undang-undang.
  • Bersempena dengan program ini, beberapa gerai pameran dari pelbagai agensi berkaitan pasaran modal turut disediakan bagi memberi peluang masyarakat berinteraksi dan mendapatkan maklumat lanjut tentang pasaran modal.
  • Dengan adanya program sebegini, masyarakat juga berpeluang untuk melawat dan mengenali SC dengan lebih dekat lagi.
  • Program ini terbuka secara percuma kepada orang awam.

Daftar sekarang di: Invest Smart @SC

Jumpa anda di sana!

Iklan

Tulip Mania – Krisis Ekonomi Pertama di Dunia Disebabkan Oleh Bunga Tulip

Tulipmania, tulipmania, atau tulipomania.

Percaya atau tidak, suatu ketika dulu bunga tulip merupakan komoditi perdagangan utama sekitar tahun 1600. Semuanya bermula pada 1593 apabila bunga ini dibawa dari Turki dan diperkenalkan kepada masyarakat Belanda. Bunga tulip mula mendapat sambutan dan mereka mula menanam di laman sendiri.

Memandangkan Belanda merupakan negara 4 musim, bunga tulip hanya akan ditanam pada bulan September dan dituai pada bulan Jun. Setelah beberapa ketika, berlaku serangan virus tanaman yang dikenali sebgai ‘mosaic’. Serangan virus ini menyebabkan corak unik berbentuk ‘flames’ pada kelopak bunga tulip. Pada mereka corak tersebut telah menambah nilai kecantikan kelopak. Justeru itu, permintaan terhadap bunga ini semakin tinggi dan menyebabkan harganya melonjak naik.

Permintaan Tinggi, Harga Pun Naik

Permintaan terhadap bunga tulip ini semakin meningkat apabila pedagang dari Perancis turut menunjukkan minat kerana mereka ingin menghadiahkan bunga ini kepada isteri mereka. Pada mulanya harga pasaran bunga tulip ini boleh dikatakan stabil, tetapi apabila permintaan semakin bertambah; para penjual mengambil kesempatan untuk menyorokkan stok bunga supaya ia dapat dijual dengan harga yang lebih tinggi.

Pada tahun 1634, berlaku perubahan perdagangan apabila bunga tulip tidak lagi dijual secara nyata sebaliknya melalui pasaran hadapan atau ‘commodity futures contract’. Bagi sesetengah pihak, mereka melihat ini sebagai peluang untuk membeli (buying opportunity). Semakin ramai mula membeli pasaran hadapan tulip bukan untuk memiliki bunga tersebut, tetapi kerana mereka ingin membuat keuntungan segera berdasarkan spekulasi harga.

Sebulan Naik Sehingga 20 Kali Ganda

Kemuncak tulip mania ini berlaku pada tahun 1636, apabila permintaan tinggi yang tidak diimbangi dengan penawaran stok bunga tulip menyebabkan harganya menyamai dengan harga sebuah rumah. Ia menjadi kegilaan di kalangan rakyat Belanda, sehingga ada yang sanggup membelanjakan seluruh wang simpanan hatta menggadaikan rumah dan tanah bagi mendapatkan bunga tulip ini. Disebabkan kenaikan harga yang menggila, harga bunga tulip itu tidak lagi menggambarkan nilai yang sebenar (overprice).

Iklan

Bayangkan dalam tempoh satu bulan, harganya melonjak naik sehingga 20 kali ganda!

Fenomena itu berlaku dalam jangka masa yang singkat dan tidak bertahan lama. Bagi segelintir pihak, mereka dapat merasakan krisis akan berlaku. Jadi mereka telah menjual pegangan dan membuat keuntungan melaluinya kerana harga masih lagi tinggi pada ketika itu. Perubahan berlaku apabila para pengusaha bunga tulip membuat lambakan penawaran pada masa yang sama permintaan berkurang.

Apa Yang Naik, Pasti Akan Turun

Apabila semakin ramai mula menjual, ia mewujudkan keadaan ‘panic selling’. Pada Februari 1637, keadaan menjadi buruk dan harga jatuh menjunam. Orang ramai sanggup menjual pada harga yang rendah demi mengurangkan jumlah kerugian mereka.

Kerajaan Belanda cuba campur tangan untuk menstabilkan semula harga tetapi tidak berhasil. Ramai yang terkesan dengan krisis kewangan ‘tulip mania’ ini dan mereka menjadi lebih berhati-hati terhadap pelaburan berasaskan spekulasi.

Bagi para pelabur, anda boleh menjadikan ini sebagai pengajaran di masa hadapan. Anda tidak seharusnya membuat pelaburan melebihi kemampuan dan elakkan menyertai pelaburan yang hanya berasaskan spekulasi semata-mata. Adakah fenomena wang krypto seperti Bitcoin merupakan “tulip mania” abad ke 21?

Blow a bubble and it will grow
Blow too much and it will burst

Iklan

Strategi Pelaburan Dengan Wahed Tatkala Ketidaktentuan Pasaran

Mesti ramai yang tengah kira kerugian disebabkan kejatuhan pasaran saham baru-baru ini? Ianya mengambil berbulan-bulan lamanya untuk naik, namun ianya boleh jatuh dengan mendadak hanya dalam masa beberapa hari sahaja.

Jadi apakah pilihan kita sebagai seorang pelabur?
Menangis di bucu katil?
Berlari dan takkan kembali?

Turun naik pasaran adalah perkara biasa, tetapi orang kata pasaran saham kini berada di dalam fasa ‘bear’ iaitu mengalami kejatuhan lebih daripada 20% daripada kemuncaknya. Bukan di Malaysia saja, tetapi di seluruh dunia sedang mengalami kejatuhan yang ketara ini.

Apabila ketidaktentuan pasaran berlaku, kita sebenarnya disarankan agar terus-menerus melabur agar tidak terlepas peluang meraih keuntungan apabila pasaran kembali pulih.

Merentasi Pergolakan Pasaran Dengan Disiplin Melabur

Seram sejuk melihat pergolakan pasaran dan bagaimana ia mempengaruhi pegangan portfolio bagi sesiapa yang melabur. Kita tidak sepatutnya panik dan bertindak secara beremosi, sebaliknya bertindaklah dengan ilmu dan strategi.

Strategi yang mudah terlepas pandang pada waktu ketidaktentutan ini adalah strategi disiplin untuk terus melabur melalui kaedah dollar cost averaging. Dollar cost averaging ialah satu strategi pelaburan dibuat secara berterusan dengan jumlah yang tetap pada masa yang tetap.

Tujuan utama cost averaging sebenarnya ialah untuk menyebarkan risiko yang pada asalnya tinggi menjadi rendah. Ini kerana Pelabur yang tidak dapat meramal pasaran terjunam biasanya juga tidak dapat meramal permulaan kepada pemulihan dan lonjakkan naik kepada pasaran.

Dari sudut pandangan lain, dengan kaedah dollar cost averaging juga pelabur dapat membeli saham/pelaburan dengan harga yang murah (atau semakin murah) dan berpotensi untuk menjadi lebih berharga apabila pasaran melonjak semula.

“Beli apabila semua orang menjual dan pegang sehingga semua orang membeli. Ini bukan satu slogan yang popular, tetapi asas kepada kejayaan melabur.”

J. Paul Getty

Kita perlu tahu bahawa keadaan tak menentu ini takkan kekal buat selama-lamanya. Jika kita lihat balik kepada sejarah, tahun 1997 dan 1998 krisis ekonomi berlaku disebabkan Krisis Kewangan Asia. Kemudian pada tahun 2008 krisis ekonomi berlaku disebabkan oleh Krisis Subprime di Amerika Syarikat.

Kenapa? Pastinya Yang Jatuh Akan Naik Semula

Setiap kali krisis ekonomi berlaku, apa jadi setahun selepasnya? Adakah pasaran semakin teruk dan krisis berlanjutan?

Jawapannya adalah pasaran kembali pulih. Kita telah lihat 13 krisis dan 8 pasaran saham sedunia jatuh (bear markets) sepanjang 40 tahun yang lalu. Dipukul rata, itu adalah lebih kurang sekali setiap tahun. Dalam masa yang sama, pasaran saham sedunia telah meningkat 17 kali ganda!

Dan kalau tahun 2020 merupakan krisis ekonomi disebabkan wabak Covid-19, perang minyak dan perang perdagangan; maka kita boleh jangkakan bahawa keadaan akan kembali pulih tahun depan.

Iklan

Daripada kita simpan di bawah bantal dan tidak menjana sebarang pulangan, beralihlah ke aset safe haven seperti pelaburan ke dalam emas atau sukuk. Sekurang-kurangnya dapat juga duit kita menjana pendapatan untuk kita. Mungkin tidak setinggi pasaran saham, sekurang-kurangnya ada juga sedikit sampai keadaan baik semula.

Orang yang bijak adalah mereka yang pandai mengambil peluang. Jika sebelum ini kita sanggup berdepan dengan risiko yang tinggi, apa kata kita tukar dan mengambil risiko yang sedikit pula. Jika kita tak mampu untuk berdepan dengan risiko tinggi apabila berlakunya kejatuhan ekonomi, seeloknya kita tukar strategi pelaburan kita dan menyesuaikan risiko kita dengan pulangan.

Sudah pastinya kita boleh melabur sendiri, tetapi elok juga sekiranya kita menggunakan perkhidmatan Robo-Advisor untuk melabur bagi pihak kita. Di Malaysia, kita ada 3 Robo-Advisor yang diluluskan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), namun hanya Wahed Invest satu-satunya yang patuh syariah.

Jadi sementara kita nak tunggu pasaran kembali pulih, apa kata kita pelbagaikan portfolio kita buat sementara waktu.

Siapa Wahed Invest?

Wahed Invest adalah platform pelaburan digital Islam pertama di Malaysia. Perkhidmatan pengurusan pelaburan digital Wahed membolehkan pelabur akses kepada portfolio patuh Syariah yang telus, saksama dan bertujuan untuk memperkasakan rakyat Malaysia pada umumnya untuk menjaga kesejahteraan kewangan mereka.

Pilihan peruntukan portfolio semasa Wahed terdiri daripada pelaburan saham di Amerika Syarikat, saham Malaysia, sukuk dan emas. Sekiranya kita mempunyai toleransi risiko yang agresif, sudah pastinya portfolio kita lebih banyak yang dilaburkan di dalam pasaran saham.

Namun apabila pasaran saham merudum, kita boleh tukar toleransi risiko kita kepada yang lebih konservatif yang lebih banyak melabur ke dalam sukuk dan emas.

Kini Kita Boleh Tukar Sendiri Portfolio

Bagi para pelabur Wahed Invest, sudah semestinya kita mempunyai kelebihan apabila terdapatnya portfolio yang pelbagai.

Dan terbaru, kini kita boleh tukar sendiri portfolio kepada yang bersesuaian dan menepati tahap toleransi risiko yang terkini.

Cuma ikuti langkah-langkah di : How do I change my portfolio?

Memang sungguh mudah, semuanya di hujung jari saja. Boleh pula tukar setiap 3 bulan sekali.

Maknanya bila pasaran kembali pulih semula, kita boleh tukar kepada portfolio yang lebih agresif pula.

Bagi mereka yang belum mengenali Wahed Invest ni, jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja.

Iklan

Pelaburan Greenfield vs Brownfield Dalam Foreign Direct Invesment (FDI)

Syarikat yang ingin mengembangkan sayap mereka ke peringkat antarabangsa biasanya akan membuat pelaburan di luar negara. Pelaburan in dikenali sebagai pelaburan langsung asing atau Foreign Direct Invesment (FDI).

Mereka membeli, menyewa atau mendapatkan aset di negara luar seperti kilang pembinaan atau bangunan pejabat.

Namun, tahukah anda pelaburan ini mempunyai dua jenis, iaitu pelaburan Greenfield dan juga pelaburan Brownfield? Apakah perbezaan di antara kedua-dua jenis pelaburan ini?

Pelaburan Greenfield

Photo by Kawser Hamid from Pexels

Pelaburan Greenfield atau juga dikenali sebagai pelaburan lapangan hijau adalah sejenis pelaburan di mana syarikat berkenaan akan membina kemudahan baru. Sebagai contoh, syarikat membuka cawangan di luar negara dan membina bangunan pejabat baharu untuk tujuan tersebut.

Di antara kelebihan dan kekurangan pelaburan Greenfield adalah:

Kelebihan Kekurangan
Boleh mengawal sepenuhnya operasi perniagaan. Risiko terlalu tinggi.
Boleh mengawal sepenuhnya proses penjenamaan dan pengambilan pekerja. Kemungkinan terdapat kawalan daripada pihak kerajaan.
Membuka peluang pekerjaan kepada orang ramai. Kos tetap yang tinggi kerana perlu memilih lapangan dan membina kemudahan baru di tempat tersebut.

Contoh sebenar pelaburan Greenfield ialah apabila Hyundai Motor Company membuat pelaburan di Czech Republic sebanyak $1 bilion Euro pada tahun 2006. Syarikat pengeluar kereta tersebut membina kilang pembuatan kereta baharu dan mengambil pekerja seramai 3,000 orang pada tahun pertama pembukaan.

Iklan

Pelaburan Brownfield

Image by Vaughn Smith from Pixabay

Pelaburan Brownfield ini adalah sejenis pelaburan asing di mana syarikat akan membuat pelaburan dalam kemudahan yang sedia ada untuk memulakan operasi. Sebagai contoh, sebuah syarikat membeli atau menyewa premis yang sedia ada untuk memulakan operasi perniagaan.

Di antara kelebihan dan kekurangan pelaburan Brownfield adalah:

Kelebihan Kekurangan
Lebih mudah untuk masuk ke pasaran baru. Kemudahan sedia ada mungkin memerlukan kos yang besar untuk dinaik taraf.
Kos tetap yang lebih rendah kerana kewujudan infrastruktur dan kemudahan yang sedia ada. Kemudahan yang lama memerlukan kos yang tinggi untuk penyelenggaraan dan pemuliharaan.
Kos untuk mengambil pekerja dan melatih pekerja lebih rendah kerana menggunakan khidmat pekerja sedia ada. Pemilihan lokasi operasi lebih terhad.

Kita boleh melihat contoh pelaburan Brownfield ini apabila syarikat telekomunikasi Vodafone yang beribu pejabat di London dan Newbury memperoleh syarikat telekomunikasi India, Hutchison Essar bernilai $10.9 bilion.

Dengan ini, Vodafone dapat menembusi industri telekomunikasi India yang berkembang pesat, dengan pertambahan hampir 6 juta pelanggan setiap bulan.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan:

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!