StoreHub Meraih RM60.7 Juta Dalam Pusingan Prasiri B Untuk Mengautomasikan Pertumbuhan Peruncitan Dan Restoran Di Asia Tenggara

Kuala Lumpur, 21 September 2022 – Syarikat pemula teknologi tempatan, StoreHub, yang merupakan sebuah platform yang membolehkan restoran dan peruncit mengautomasikan dan mengembangkan perniagaan mereka, telah meraih sebanyak AS$13.5 juta (~RM60.7 juta) dalam sebuah pusingan pendanaan prasiri B yang diketuai oleh 500 Global, dengan penyertaan daripada para pelabur sedia ada seperti Vertex Ventures Southeast Asia & India, OSK, dan lain-lain.

Beribu pejabat di Malaysia dan diasaskan bersama oleh Wai Hong Fong dan Congyu Li pada tahun 2013, StoreHub bermula sebagai perintis awal sistem Point-of-Sales (POS) berasaskan awan di rantau ini. Pada hari ini, platform tersebut membantu lebih 15,000 cawangan runcit dan restoran di Malaysia dan seluruh Asia Tenggara.  Ia turut meluaskan perkhidmatannya  dengan memperkenalkan  sistem pesanan dari meja berasaskan QR, program kesetiaan pelanggan, program penglibatan pelanggan secara automatik, dan banyak lagi.

Tingkah laku para pengguna di Malaysia ketika bercuti dan makan-makan pada masa kini adalah seolah-olah ‘membalas-dendam’ setelah sekian lama menjalani perintah kawalan pergerakan. Di seluruh rantau, para peruncit dan pemilik perniagaan makanan dan minuman mencari cara untuk menambah baik kecekapan operasi serta memaksimumkan keuntungan yang boleh didapati daripada setiap pelanggan. Platform kami mengautomasikan proses mengambil pesanan, pembayaran, serta penglibatan pelanggan. Ianya seperti menambah 10 orang staf untuk bekerja tanpa henti dan tanpa melakukan sebarang kesilapan. Para pemilik perniagaan dapat menjana lebih keuntungan dan menggunakan masa lapang mereka untuk bersama keluarga atau meluaskan lagi perniagaan mereka,” kata Wai Hong Fong, CEO dan Pengasas Bersama StoreHub.

“Di Malaysia, kita telah melihat bagaimana perniagaan melalui transformasi yang membolehkan mereka beradaptasi dengan norma baharu. Isu kekurangan tenaga pekerja dan juga  pelanggan yang semakin teliti dan celik digital turut semakin memberi kesan kepada industri. Kedai-kedai makan dan restoran Mamak terutamanya terkesan akibat isu-isu tersebut. Hal ini menjadikan pengintegrasian teknologi dalam operasi mereka lebih penting.”

Sepanjang 12 bulan terakhir ini, StoreHub telah memproses lebih 128 juta transaksi bernilai lebih RM7.2 bilion dalam nilai transaksi kasar (GTV). Berbanding tahun sebelumnya,  peningkatan sebanyak 40% ini turut menandakan fasa pemulihan ekonomi. Kedai-kedai berbayar baharu di platform tersebut juga menyaksikan pertumbuhan sebanyak lima kali ganda daripada tahun sebelumnya. Selain itu,  kos perolehan untuk pelanggan baharu telah bertambah sehingga hampir pulang modal hanya dalam bulan pertama. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat, StoreHub juga telah mengembangkan pasukannya dengan pengambilan lebih 100 pekerja baharu dalam tempoh 6 bulan yang lalu.

Pada tahun 2021, StoreHub hampir mencapai keuntungan bersih melalui peningkatan purata hasil pelanggan sepanjang tempoh pandemik. Hasil pusingan pendanaan terbaharu ini akan digunakan untuk terus memenuhi permintaan pelanggan mereka, sambil mengekalkan ekonomi unit yang positif dan melabur dalam inovasi teknologi bagi menambah nilai untuk setiap pelanggan.

Untuk 500 Global, mengetuai pusingan pendanaan StoreHub merupakan antara pertaruhan besar pertama yang pernah dilakukan oleh firma tersebut untuk syarikat-syarikat berprestasi tinggi mereka. “Kami menyertai pusingan pertama mereka pada tahun 2016, dengan hanya $AS150 ribu. Pada hari ini, secara keseluruhannya, kami telah melaburkan lebih daripada AS$10 juta,” kongsi Khailee Ng, Rakan Kongsi Pengurusan 500 Global. “Untuk perbandingan, syarikat Toast (NYSE:TOST), kini bernilai AS$10.5 bilion (setakat 9 September 2022), manakala StoreHub kini mempunyai seramai lebih kurang satu perempat jumlah pelanggan Toast, dengan anggaran sebanyak 2 juta lagi perniagaan di Thailand, Malaysia dan Filipina untuk dibawa masuk ke platform mereka. Perkara ini boleh menjadi panduan untuk syarikat-syarikat lain di serata dunia. Kami percaya bahawa StoreHub sendiri merupakan sebuah syarikat yang sangat bernilai kerana ia mencipta nilai yang begitu besar untuk lebih banyak lagi PKS.”

Sejak pelancarannya, StoreHub telah menyediakan khidmatnya kepada pelbagai peruncit PKS di Malaysia, daripada rangkaian kafe-kafe tempatan berbilang cawangan seperti VCR dan Nasken Coffee (sebuah rangkaian kafe tempatan dengan 18 cawangan di serata Pantai Timur), kepada restoran-restoran seperti House of Kambing, Rumah Makan Cibiuk, dan Kota Warisan.

Previous ArticleNext Article

JCorp Dan Sojitz Meterai Kerjasama Dalam Inisiatif Penyahkarbonan Di Johor, Membina Masa Depan Tenaga Lebih Bersih Dan Hijau Bagi Industri

Johor Bahru, 27 September 2022 – Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, dan Sojitz Corporation telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU) untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan bersama selama tiga tahun mengenai penyahkarbonan dengan menggunakan bahan api hidrogen di Johor.

JCorp diwakili oleh JLand Group Sdn Bhd (JLG), bahagian hartanah dan infrastruktur Kumpulan, dan Sojitz Corporation (Sojitz) pula diwakili oleh ibu pejabat serantau bagi Asia dan Oceania, Sojitz Asia Pte. Ltd. Majlis tandatangan tersebut disaksikan oleh YAB Datuk Onn Hafiz bin Ghazi, Menteri Besar Johor dan YB Lee Ting Han, Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Johor.

Di bawah kerjasama strategik ini, JLG dan Sojitz akan berganding bahu untuk menjayakan beberapa inisiatif penyahkarbonan, yang antara lain, mewujudkan rantaian bekalan lestari dalam bahan api hidrogen daripada pengimportan amonia.  Hasil kajian diharapkan akan membantu meningkatkan keupayaan membekalkan tenaga hijau kepada pelbagai industri di Johor, yang boleh memanfaatkan bekalan tenaga lestari dan boleh diperbaharui.

Kajian ini juga merupakan sebahagian daripada perancangan ke arah pembangunan terminal penerimaan amonia, pangkalan bekalan tangki simpanan, loji kuasa turbin gas amonia sebagai bahan api untuk membekalkan tenaga hijau kepada pelanggan industri, dan pelan penyahkarbonan menyeluruh bagi operasi pelabuhan JCorp untuk mewujudkan pelabuhan neutral karbon di Terminal Pelabuhan Tanjung Langsat (TLPT). YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp dan Pengerusi JLG berkata, “MOU ini menandakan satu mercu jaya penting dalam usaha kami memulakan perjalanan mencapai Emisi Karbon Sifar Bersih menjelang 2050. Inisiatif strategik bersama Sojitz ini adalah sejajar dengan komitmen JCorp untuk mengukuhkan agenda kelestarian di seluruh rantaian nilai perniagaan kami. Kami berharap usaha sama ini akan menyumbang kepada pembangunan rantaian bekalan hidrogen di Johor dan untuk rantau ini.”

“Sektor logistik menghadapi tekanan besar untuk mengurangkan jejak karbon dalam operasi masing-masing. Kerjasama ini dijalin tepat pada masanya untuk mengalihkan ekonomi-ekonomi kita daripada bahan api berasaskan fosil kepada tenaga alternatif. Ia bukan sahaja pelaburan untuk melindungi masa depan dan mewujudkan kelestarian dalam perniagaan JCorp, tetapi juga memacu perkembangan ekonomi baharu di negeri ini sambil memenuhi komitmen ESG untuk mencipta tenaga lebih hijau bagi industri masa depan dan juga generasi akan datang,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah, Bahagian Hartanah dan Infrastruktur, JCorp berkata, “Kerjasama JLG dengan Sojitz menekankan usaha tertumpu dan komitmen untuk merintis jalan bagi menjana pertumbuhan perindustrian yang lestari menerusi tenaga hijau. Seiring hasrat Johor untuk mengurangkan emisi rumah hijau (GHG), meningkatkan kecekapan guna tenaga dan memindahkan portfolio penjanaan kuasa ke arah emisi karbon sifar bersih, kajian kebolehlaksanaan ini merupakan langkah jelas yang diambil oleh pihak kami dalam usaha mengguna pakai bahan api hidrogen untuk mencapai cita-cita tersebut.”

Sojitz menggalakkan pembangunan rantaian nilai menggunakan bahan api generasi akan datang seperti hidrogen, berasaskan pengalaman perniagaan dalam pelbagai industri di Asia dan seluruh dunia. Dalam kerjasama ini, Sojitz akan mengetuai rundingan dengan bahagian pengeluaran hidrogen dan amonia, menentukan kaedah pengangkutan optimum dan mengunjurkan kebolehlaksanaan dari segi ekonomi.

Terminal Pelabuhan Tanjung Langsat (TLPT) yang akan menempatkan tapak kajian, ialah laluan penting dan strategik bagi pengangkutan laut, sekali gus bersedia memainkan peranan sebagai titik penyimpanan dan pembekalan amonia kepada kompleks perindustrian berhampiran. Langkah ini juga menggalakkan peluang pelaburan industri menerusi pemerolehan dan pengimportan amonia bersih dari pasaran antarabangsa dan tempatan ke Johor.

Sebagai sebatian hidrogen dan nitrogen, amonia tidak menghasilkan karbon dioksida apabila terbakar, dan sudah lama dianggap sebagai bahan api generasi akan datang bagi penjanaan tenaga haba dan kapal besar yang merentasi lautan. Amonia juga dijangka memainkan peranan sebagai pengangkut tenaga bagi hidrogen memandangkan kelebihannya yang lebih mudah dicairkan dan diangkut berbanding hidrogen.