StoreHub Meraih RM60.7 Juta Dalam Pusingan Prasiri B Untuk Mengautomasikan Pertumbuhan Peruncitan Dan Restoran Di Asia Tenggara

Kuala Lumpur, 21 September 2022 – Syarikat pemula teknologi tempatan, StoreHub, yang merupakan sebuah platform yang membolehkan restoran dan peruncit mengautomasikan dan mengembangkan perniagaan mereka, telah meraih sebanyak AS$13.5 juta (~RM60.7 juta) dalam sebuah pusingan pendanaan prasiri B yang diketuai oleh 500 Global, dengan penyertaan daripada para pelabur sedia ada seperti Vertex Ventures Southeast Asia & India, OSK, dan lain-lain.

Beribu pejabat di Malaysia dan diasaskan bersama oleh Wai Hong Fong dan Congyu Li pada tahun 2013, StoreHub bermula sebagai perintis awal sistem Point-of-Sales (POS) berasaskan awan di rantau ini. Pada hari ini, platform tersebut membantu lebih 15,000 cawangan runcit dan restoran di Malaysia dan seluruh Asia Tenggara.  Ia turut meluaskan perkhidmatannya  dengan memperkenalkan  sistem pesanan dari meja berasaskan QR, program kesetiaan pelanggan, program penglibatan pelanggan secara automatik, dan banyak lagi.

Tingkah laku para pengguna di Malaysia ketika bercuti dan makan-makan pada masa kini adalah seolah-olah ‘membalas-dendam’ setelah sekian lama menjalani perintah kawalan pergerakan. Di seluruh rantau, para peruncit dan pemilik perniagaan makanan dan minuman mencari cara untuk menambah baik kecekapan operasi serta memaksimumkan keuntungan yang boleh didapati daripada setiap pelanggan. Platform kami mengautomasikan proses mengambil pesanan, pembayaran, serta penglibatan pelanggan. Ianya seperti menambah 10 orang staf untuk bekerja tanpa henti dan tanpa melakukan sebarang kesilapan. Para pemilik perniagaan dapat menjana lebih keuntungan dan menggunakan masa lapang mereka untuk bersama keluarga atau meluaskan lagi perniagaan mereka,” kata Wai Hong Fong, CEO dan Pengasas Bersama StoreHub.

“Di Malaysia, kita telah melihat bagaimana perniagaan melalui transformasi yang membolehkan mereka beradaptasi dengan norma baharu. Isu kekurangan tenaga pekerja dan juga  pelanggan yang semakin teliti dan celik digital turut semakin memberi kesan kepada industri. Kedai-kedai makan dan restoran Mamak terutamanya terkesan akibat isu-isu tersebut. Hal ini menjadikan pengintegrasian teknologi dalam operasi mereka lebih penting.”

Sepanjang 12 bulan terakhir ini, StoreHub telah memproses lebih 128 juta transaksi bernilai lebih RM7.2 bilion dalam nilai transaksi kasar (GTV). Berbanding tahun sebelumnya,  peningkatan sebanyak 40% ini turut menandakan fasa pemulihan ekonomi. Kedai-kedai berbayar baharu di platform tersebut juga menyaksikan pertumbuhan sebanyak lima kali ganda daripada tahun sebelumnya. Selain itu,  kos perolehan untuk pelanggan baharu telah bertambah sehingga hampir pulang modal hanya dalam bulan pertama. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat, StoreHub juga telah mengembangkan pasukannya dengan pengambilan lebih 100 pekerja baharu dalam tempoh 6 bulan yang lalu.

Pada tahun 2021, StoreHub hampir mencapai keuntungan bersih melalui peningkatan purata hasil pelanggan sepanjang tempoh pandemik. Hasil pusingan pendanaan terbaharu ini akan digunakan untuk terus memenuhi permintaan pelanggan mereka, sambil mengekalkan ekonomi unit yang positif dan melabur dalam inovasi teknologi bagi menambah nilai untuk setiap pelanggan.

Untuk 500 Global, mengetuai pusingan pendanaan StoreHub merupakan antara pertaruhan besar pertama yang pernah dilakukan oleh firma tersebut untuk syarikat-syarikat berprestasi tinggi mereka. “Kami menyertai pusingan pertama mereka pada tahun 2016, dengan hanya $AS150 ribu. Pada hari ini, secara keseluruhannya, kami telah melaburkan lebih daripada AS$10 juta,” kongsi Khailee Ng, Rakan Kongsi Pengurusan 500 Global. “Untuk perbandingan, syarikat Toast (NYSE:TOST), kini bernilai AS$10.5 bilion (setakat 9 September 2022), manakala StoreHub kini mempunyai seramai lebih kurang satu perempat jumlah pelanggan Toast, dengan anggaran sebanyak 2 juta lagi perniagaan di Thailand, Malaysia dan Filipina untuk dibawa masuk ke platform mereka. Perkara ini boleh menjadi panduan untuk syarikat-syarikat lain di serata dunia. Kami percaya bahawa StoreHub sendiri merupakan sebuah syarikat yang sangat bernilai kerana ia mencipta nilai yang begitu besar untuk lebih banyak lagi PKS.”

Sejak pelancarannya, StoreHub telah menyediakan khidmatnya kepada pelbagai peruncit PKS di Malaysia, daripada rangkaian kafe-kafe tempatan berbilang cawangan seperti VCR dan Nasken Coffee (sebuah rangkaian kafe tempatan dengan 18 cawangan di serata Pantai Timur), kepada restoran-restoran seperti House of Kambing, Rumah Makan Cibiuk, dan Kota Warisan.

Previous ArticleNext Article

Carsome Peroleh Kemudahan Pembiayaan RM100 Juta Daripada AmBank

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) — Carsome Group memperoleh kemudahan pembiayaan sebanyak RM100 juta daripada AmBank Group bagi mengembangkan kecairannya dan meningkatkan kapasitinya untuk pertumbuhan masa depan.

Kemudahan pembiayaan itu akan memperkasakan Carsome serta meningkatkan kapasitinya untuk berkembang dan berinovasi, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Eric Cheng berkata kemudahan pembiayaan yang penting itu menyokong model perniagaan Carsome, mengukuhkan keupayaan kewangan kumpulan dan menekankan komitmennya dalam menawarkan penyelesaian yang boleh diakses dan meningkatkan pengalaman pemilikan kereta.

“Melalui Carsome Capital, kami akan memanfaatkan kerjasama ini untuk mengembangkan lagi tawaran perkhidmatan kami, meluaskan impak dan terus berinovasi dalam ekosistem automotif di seluruh Asia Tenggara,” katanya.

Syarikat itu berkata dengan sokongan AmBank, ia mampu mempercepatkan lagi proses urus niaga kereta terpakai Carsome, menawarkan pengalaman yang komprehensif dan tanpa kerumitan kepada pelanggannya.

Ditubuhkan pada 2015, Carsome berkembang pesat menjadi platform e-dagang kereta bersepadu terbesar di Asia Tenggara, menawarkan perkhidmatan komprehensif seperti pemeriksaan kereta, jualan, pembiayaan dan sokongan selepas jualan.

— BERNAMA