10 Personaliti Yang Diperlukan Untuk Menjadi Seorang Genius

Jika terbayangkan perkataan genius, sekaligus minda kita membayangkan individu-individu tersohor seperti Stephen Hawking, Albert Einstein, Thomas Edison dan ramai lagi. Ada yang berpendapat bahawa genius ini diwarisi melalui genetik ataupun seseorang dilahirkan dengan personaliti yang betul agar membesar menjadi seorang yang genius.

Namun jika dilihat daripada perspektif genius yang lebih besar, minda genius adalah berasal daripada sebuah proses. Seorang genius banyak menghabiskan masa untuk memupuk keupayaan berfikir dan memproses sebuah pengetahuan jauh lebih banyak berbanding orang lain.

Disebabkan proses seperti inilah, hasil yang diperolehi lebih banyak berbanding orang lain.

“Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration”

Thomas Edison

Semua orang berupaya menjadi genius, kerana genius adalah berasal daripada usaha yang luar biasa.

Berikut merupakan 10 personaliti yang diperlukan untuk menjadi seorang genius.

1. Personaliti Artistik Yang Tinggi

Aktiviti seperti melukis, mewarna, mengubah muzik dan sebagainya, mampu melatih otak untuk menggabungkan keupayaan pancaindera dan memfokuskan dengan lebih mendalam.  Kemudiannya kemahiran ini akan akan menjadi sebahagian dari diri kita, yang dapat menyumbang kepada pembangunan keupayaan akal seorang genius.

Pilih hobi artistik yang boleh memberikan keseronokan, dibuat secara santai, yang mampu mengasah kemahiran seorang pemikir.

2. Pengetahuan Yang Tinggi

Pengetahuan adalah komoditi, manakala komoditi adalah tempat menyimpan sebuah nilai. Tanpa pengetahuan yang tinggi, agak mustahil untuk menjadi seorang genius.

Skor individu seorang genius adalah tinggi apabila mengambil ujian Intelligence Quotient, kerana mereka mempunyai ilmu pengetahuan yang luas.

Bacalah sebanyak mungkin buku atau tontonlah dokumentari dan sebagainya. Semua ini akan mampu menyumbang kepada peningkatan kemahiran dan pengetahuan yang anda boleh gunakan dalam kehidupan.

3. Selalu Bertanya

Jangan ambil fakta secara terus, sebaliknya tanya sebanyak mungkin soalan. Sebagai contoh teori graviti, teori relativiti dan bermacam-macam teori lain yang ada.

Dengan memahami konsep di sebaliknya, ianya dapat merangsang daya pemikiran ke tahap yang lebih tinggi.

4. Percaya Kepada Konsep Penyelesaian

Untuk setiap tindakan, akan terdapat tindak balas (For every action, there is a reaction). Salah satu undang-undang fizik menyatakan dengan jelas bahawa konsep setiap masalah, pasti akan ada penyelesaian. 

Memahami dan menerima prinsip ini, akan membenarkan otak kita untuk berfikir dan mencari penyelesaian kepada masalah yang ada.

5. Teroka Teori Yang Kurang Masuk Akal

Barnard Baruch merupakan seorang legenda kewangan yang berkata, “Millions saw the apple fall, but Newton was the only one who asked why?

Jika diteliti daripada kata-kata beliau, semua orang mengalami proses kehidupan yang sama. Namun jika kita mempunyai pemikiran di luar kotak, ianya akan membuka ruang untuk menjadi golongan peneroka kepada pengetahuan-pengetahuan yang baru.

6. Mampu Menyelesaikan Masalah Daripada Pelbagai Sudut

Kemampuan seperti ini sangat berharga pada seorang genius. Mereka sangat menekankan untuk banyak berfikir dalam pelbagai sudut.

Ketahuilah inovasi Nikola Tesla pada masa lalu, telah mengubah dunia dalam bentuk yang tidak pernah dibayangkan.

7. Suka Perubahan

Alam semesta dan segala yang berkaitan dengannya sentiasa dalam keadaan perubahan. Menentang perubahan akan membuatkan anda terperangkap.

Inovasi datang melalui pemikiran ke hadapan dan harapan bahawa perkara akan jauh berbeza dalam 10 tahun berbanding hari ini. Seorang genius sentiasa dahagakan perubahan dan peningkatan dalam suasana yang lebih positif.

8. Merangsang Pemikiran Kreatif

Mendengar muzik klasik seperti Mozart atau berbual dengan individu yang hebat, adalah merupakan contoh perkara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan daya kreatif seseorang.

Otak adalah seperti otot di dalam badan anda yang memerlukan latihan dan rangsangan untuk lebih berkembang.

9. Menyerap Persekitaran

Berjalan-jalan adalah salah satu cara untuk bersenam dan merehatkan minda. Ia juga masa yang tepat untuk menyerap semua bunyi melalui telinga, melihat pemandangan yang indah melalui mata, menghidu bau-bauan bunga melalui hidung dan menyerap sekeliling kita.

Semakin banyak yang anda lalui, semakin banyak pengalaman dan pengetahuan yang akan anda capai. Kebiasaannya minda seorang genius memerlukan ketenangan untuk bekerja.

10. Menggunakan Ilmu Pengetahuan

Kredit Gambar: University of Florida

Anda mungkin tahu sejuta perkara, tetapi bagaimana anda menggunakan pengetahuan ini dalam kehidupan? Benjamin Bloom pada tahun 1956, telah mencadangkan penggunaan teori Taxonomy Bloom sebagai salah satu kaedah untuk menerokai cara berfikir seorang genius.

Previous ArticleNext Article

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur