Bagaimana Lelaki Ini Bina Syarikat Gergasi Dengan Modal USD630

Steve Chou merupakan seorang usahawan dan penceramah ternama yang banyak berkongsikan tips kewangan dan cara membina kekayaan menerusi bisnes online.

Semenjak remaja lagi beliau sangat cenderung terhadap ilmu pelaburan & kewangan dan sentiasa mencari cara untuk menggandakan aset yang beliau miliki.

Sebelum memulakan kerjaya sebagai usahawan sepenuh masa, beliau merupakan seorang manusia golongan kelas pekerja biasa dengan rutin harian yang membosankan seperti :-

  • Bangun tidur
  • Pergi kerja
  • Balik rumah selepas selesai 9-5
  • Makan malam
  • Menonton televisyen
  • Tidur

Situasi mula berubah apabila Steve Chou mendapat berita yang beliau akan bergelar bapa buat pertama kalinya dalam masa beberapa bulan lagi.

Baca : Kisah Anak Malaysia Jadi Jutawan Hasil Jual Gelang Getah, Loom Bands

Ini menyebabkan beliau dan isteri menyoal tujuan hidup mereka.

Hal ini kerana, mereka tidak mampu membayangkan nasib mereka apabila bergelar ibu bapa dengan rutin kehidupan yang membosankan dan meletihkan itu.

Beliau dan isteri akhirnya membuat keputusan yang berani untuk membuat banyak duit, meneruskan gaya hidup sedia ada. Tetapi, isterinya harus berhenti bekerja!

1. Buat Banyak Duit

Steve Chou membuat keputusan untuk mengubah gaya hidup supaya isterinya mampu tinggal di rumah.

Di samping itu, beliau harus mencari sumber pendapatan baru untuk isterinya kerana pendapatan isterinya adalah 6 angka sebulan!

2. Kos Sara Hidup Tinggi

Tinggal dan menetap di Silicon Valley, California, USA memerlukan pasangan muda ini untuk berbelanja lebih daripada kebanyakan rakyat Amerika Syarikat.

Akan tetapi, mereka tidak sanggup untuk mengurangkan gaya hidup mereka dan membuat keputusan untuk meneruskan sahaja gaya hidup sedia ada.

Baca : Kisah Kejayaan Ralph Wanger

Mula E-Commerce

Sumber Imej : Twitter

Langkah kanan pertama yang diambil Steve Chou adalah dengan menjadi usahawan dengan menjual sapu tangan pengantin secara online di laman www.bumblebeelinens.com.

Buat pengetahuan anda, adat di Amerika Syarikat adalah setiap pengantin lelaki wajib menyarung sapu tangan yang disulam pada tuksedo mereka.

Antara kelebihan memasarkan produk secara e-commerce adalah :-

  1. Tidak perlu ada pengalaman membina website
  2. Kedai online mampu dibuka 24 jam 7 hari seminggu
  3. Modal yang rendah tidak seperti membuka kedai fizikal
  4. Tidak perlu pegang stok inventori dengan konsep dropship

Dengan modal $630 atau RM2,600, Steve Chou berjaya membina perniagaan online menjadi sebuah perniagaan yang menjana pendapatan 7 angka.

Teknik E-Commerce

Teknik dan strategi yang diguna pakai Steve Chou adalah dengan mencari pengeluar yang mampu memberikan beliau kuantiti sapu tangan majlis perkahwinan pada harga yang rendah.

Selepas beberapa minggu mencari, akhirnya beliau berjaya menjumpai sebuah pengeluar dari China menerusi platform Ali Express.

Sumber Imej : Bumblebee Linen

Steve Chou kemudiannya mengikat kontrak untuk menjual produk tersebut dari pengeluar itu secara serius menerusi website e-commerce beliau.

Kemudian, beliau mengurangkan ‘geseran – geseran’ dalam bisnes online yang merugikannya. Beliau turut melabur untuk menjadikan produknya lebih premium berbanding yang ada di pasaran.

Baca : CEO Syarikat Bertambah Kaya Dengan Kenaikan Harga Saham Syarikat

Kesannya, bisnes online tersebut berjaya memberikannya keuntungan (bukan jualan) melebihi $100,000 sebulan untuk tahun pertama.

Dan apa yang menggembirakan adalah, isteri beliau mampu berhenti bekerja dan masih mampu meneruskan gaya hidup mereka dan tetap menerima pendapatan 6 angka sebulan.

Kisah inspirasi realiti daripada Steve Chou ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa rezeki sememangnya tidak terbatas di pejabat sahaja.

Ada 1001 cara untuk kita jana pendapatan apatah lagi pendapatan sampingan.

Apa yang penting, anda perlu labur masa dengan ilmu kewangan dan ilmu perniagaan terlebih dahulu.

Baca : 4 Cara Warren Buffett Uruskan Masa

Tanpa ilmu perniagaan, mustahil untuk Steve Chou berjaya dalam masa singkat. Dan kepentingan ilmu kewangan dalam perniagaan sebenarnya jauh lebih besar lagi.

Ramai orang yang pandai buat duit, tapi tidak ramai yang pandai menguruskan duit mereka.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur