Bagaimana Lelaki Ini Bina Syarikat Gergasi Dengan Modal USD630

Steve Chou merupakan seorang usahawan dan penceramah ternama yang banyak berkongsikan tips kewangan dan cara membina kekayaan menerusi bisnes online.

Semenjak remaja lagi beliau sangat cenderung terhadap ilmu pelaburan & kewangan dan sentiasa mencari cara untuk menggandakan aset yang beliau miliki.

Sebelum memulakan kerjaya sebagai usahawan sepenuh masa, beliau merupakan seorang manusia golongan kelas pekerja biasa dengan rutin harian yang membosankan seperti :-

  • Bangun tidur
  • Pergi kerja
  • Balik rumah selepas selesai 9-5
  • Makan malam
  • Menonton televisyen
  • Tidur

Situasi mula berubah apabila Steve Chou mendapat berita yang beliau akan bergelar bapa buat pertama kalinya dalam masa beberapa bulan lagi.

Baca : Kisah Anak Malaysia Jadi Jutawan Hasil Jual Gelang Getah, Loom Bands

Ini menyebabkan beliau dan isteri menyoal tujuan hidup mereka.

Hal ini kerana, mereka tidak mampu membayangkan nasib mereka apabila bergelar ibu bapa dengan rutin kehidupan yang membosankan dan meletihkan itu.

Beliau dan isteri akhirnya membuat keputusan yang berani untuk membuat banyak duit, meneruskan gaya hidup sedia ada. Tetapi, isterinya harus berhenti bekerja!

1. Buat Banyak Duit

Steve Chou membuat keputusan untuk mengubah gaya hidup supaya isterinya mampu tinggal di rumah.

Di samping itu, beliau harus mencari sumber pendapatan baru untuk isterinya kerana pendapatan isterinya adalah 6 angka sebulan!

2. Kos Sara Hidup Tinggi

Tinggal dan menetap di Silicon Valley, California, USA memerlukan pasangan muda ini untuk berbelanja lebih daripada kebanyakan rakyat Amerika Syarikat.

Akan tetapi, mereka tidak sanggup untuk mengurangkan gaya hidup mereka dan membuat keputusan untuk meneruskan sahaja gaya hidup sedia ada.

Baca : Kisah Kejayaan Ralph Wanger

Mula E-Commerce

Sumber Imej : Twitter

Langkah kanan pertama yang diambil Steve Chou adalah dengan menjadi usahawan dengan menjual sapu tangan pengantin secara online di laman www.bumblebeelinens.com.

Buat pengetahuan anda, adat di Amerika Syarikat adalah setiap pengantin lelaki wajib menyarung sapu tangan yang disulam pada tuksedo mereka.

Antara kelebihan memasarkan produk secara e-commerce adalah :-

  1. Tidak perlu ada pengalaman membina website
  2. Kedai online mampu dibuka 24 jam 7 hari seminggu
  3. Modal yang rendah tidak seperti membuka kedai fizikal
  4. Tidak perlu pegang stok inventori dengan konsep dropship

Dengan modal $630 atau RM2,600, Steve Chou berjaya membina perniagaan online menjadi sebuah perniagaan yang menjana pendapatan 7 angka.

Teknik E-Commerce

Teknik dan strategi yang diguna pakai Steve Chou adalah dengan mencari pengeluar yang mampu memberikan beliau kuantiti sapu tangan majlis perkahwinan pada harga yang rendah.

Selepas beberapa minggu mencari, akhirnya beliau berjaya menjumpai sebuah pengeluar dari China menerusi platform Ali Express.

Sumber Imej : Bumblebee Linen

Steve Chou kemudiannya mengikat kontrak untuk menjual produk tersebut dari pengeluar itu secara serius menerusi website e-commerce beliau.

Kemudian, beliau mengurangkan ‘geseran – geseran’ dalam bisnes online yang merugikannya. Beliau turut melabur untuk menjadikan produknya lebih premium berbanding yang ada di pasaran.

Baca : CEO Syarikat Bertambah Kaya Dengan Kenaikan Harga Saham Syarikat

Kesannya, bisnes online tersebut berjaya memberikannya keuntungan (bukan jualan) melebihi $100,000 sebulan untuk tahun pertama.

Dan apa yang menggembirakan adalah, isteri beliau mampu berhenti bekerja dan masih mampu meneruskan gaya hidup mereka dan tetap menerima pendapatan 6 angka sebulan.

Kisah inspirasi realiti daripada Steve Chou ini jelas menunjukkan kepada kita bahawa rezeki sememangnya tidak terbatas di pejabat sahaja.

Ada 1001 cara untuk kita jana pendapatan apatah lagi pendapatan sampingan.

Apa yang penting, anda perlu labur masa dengan ilmu kewangan dan ilmu perniagaan terlebih dahulu.

Baca : 4 Cara Warren Buffett Uruskan Masa

Tanpa ilmu perniagaan, mustahil untuk Steve Chou berjaya dalam masa singkat. Dan kepentingan ilmu kewangan dalam perniagaan sebenarnya jauh lebih besar lagi.

Ramai orang yang pandai buat duit, tapi tidak ramai yang pandai menguruskan duit mereka.

Sumber Rujukan :

Previous ArticleNext Article

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee