22 Fakta Menarik Mengenai Warren Buffett Yang Jarang Diceritakan

Siapa yang tak kenal dengan kehebatan Warren Buffett dalam pelaburan saham. Walaupun kita sering membaca kisah tentang diri beliau dalam pelaburan, mari kita lihat fakta-fakta menarik mengenai Warren Buffett yang jarang diketahui umum.

1. Membeli Saham Pertama Ketika Berusia 11 Tahun

Dia yang terdedah dengan pasaran saham sejak berusia 7 tahun ketika berada di pejabat bapanya yang merupakan ahli kongress Amerika Syarikat. Pada usia 11 tahun, beliau telah membeli saham pertama sebanyak 5 unit yang berharga USD38 seunit menggunakan akaun kakaknya dan menjual ketika saham itu naik ke paras USD40.

Selepas dia menjual saham tersebut harga saham itu terus meningkat sehingga USD200. Dia sangat menyesal kerana menjual terlalu awal dan ia adalah pelajaran pertama Warren Buffett dalam pelaburan saham.

2. Mempunyai Simpanan Sebanyak USD53,000 Ketika Berusia 16 Tahun

Beliau yang melakukan pelbagai pekerjaan sejak berusia 6 tahun dari menjual minuman Coca-Cola sehingga mempunyai pinball machine di kedai gunting.

Jadi tidak hairanlah ketika berusia 16 tahun, beliau mempunyai wang simpanan sebanyak USD53,000.

3. Permohonan Memasuki  Harvard Business School Ditolak

Selepas berjaya menamatkan pengajian di Universiti Nebraska,dia telah memohon untuk menyambung Master di Universiti Harvard. Malangnya universiti tersebut telah menolaknya dan dia mendapat maklumat bahawa mentornya Benjamin Graham dan David Dodd telah mengajar di Universiti Columbia.

Beliau kemudiannya menulis surat untuk memasuki universiti tersebut dan berjaya menjadi pelajar Benjamin Graham. Selebihnya, semuanya kini menjadi sejarah.

4. Makan Seperti Kanak-Kanak Berusia 6 Tahun

Warren Buffett gemar makan makanan segera dan minuman ringan setiap hari terutamanya McDonald’s dan Coca- Cola. Pemanis mulut pula adalah aiskrim.

Beliau berkata bahawa makanan seperti kanak-kanak berusia 6 tahun merupakan yang terbaik bagi dirinya kerana kanak-kanak di usia tersebut jarang meninggal dunia akibat makanan.

5. Tinggal Di Rumah Yang Sama Sejak Tahun 1958

Warren Buffett tinggal di rumah yang dibeli bersama dengan isterinya yang pertama. Baginya, rumah tersebut dapat memberi kegembiraan yang tidak terdapat dalam rumah agam.

Banyak kenangan yang dia perolehi yang terdapat dalam rumah tersebut yang tiada di tempat lain.

6. Bapa Mertuanya Yakin Bahawa Beliau Akan Gagal Dalam Kehidupan

Selepas berkahwin dengan Susan Thompson, bapa mertuanya memanggilnya untuk bertanyakan tentang masa depan kehidupan mereka. Warren Buffett membentangkan rancangannya untuk masa depan mereka berdua.

Selepas mendengar perancangan yang dibentangkan oleh Warren Buffett, bapa mertuanya yakin bahawa Warren Buffett akan gagal di masa hadapan.

7. Ahli Perniagaan Sanggup Membayar Berjuta Dolar Untuk Makan Tengahari Bersamanya

Setiap tahun, sebuah Yayasan Glide akan membida untuk orang ramai makan bersama dengan Warren Buffett. Bidaan tersebut akan dimasukkan ke dalam yayasan tersebut untuk membantu golongan gelandangan.

8. Walaupun kekayaan yang dimiliki oleh Warren Buffett berjumlah USD101 bilion, 94% daripada kekayan tersebut diperolehinya ketika berusia 60 tahun dan ke atas

9. Tidak Pernah Menggunakan Twitter

Waaupun mempunyai akaun Twitter, Warren Buffett tidak pernah menggunakan platform tersebut dan hanya mempunyai 9 tweet yang tidak dilakukannya yang terdapat pada akaun rasminya yang mempunyai seramai 1.25 juta pengikut.

10. Tidak Mengikuti Mana-Mana Individu Di Twitter

Tidak gemar akan teknologi, jadi tidak hairan dia tidak megikuti mana-mana tokoh dalam akaun Twitter miliknya.

11. Mempunyai 20 Pasang Suit, Tetapi Tidak Pernah Membelinya

Kesemua suit yang dipakai oleh Warren Buffett dihasilkan oleh Madam Lee. Warren Buffett pernah bercerita tentang kehabatan Madam Lee dalam perniagaan yang mana beliau bermula dengan sebuah mesin jahit dan kini menjadi seorang usahawan yang berjaya di China

12. Rajin Membaca

Tidak hairanlah mengapa Warren Buffett begitu hebat di dalam pasaran saham. Ini disebabkan hobinya yang gemar membaca sebelum membuat pembelian mana-mana syarikat melalui maklumat laporan tahunan kewangan.

Beliau membaca hampir 500 muka surat setiap hari.

13. Beri USD1 Juta Kepada Pekerja Yang Meneka Pasukan Yang Menang Dalam NCCA

Bermula dari tahun 2014, Warren Buffett berjanji kepada pekerjanya sekiranya mereka dapat meneka dengan tepat 16 pasukan yang berjaya memasuki pusungan akhir dalam kejohanan bola keranjang NCCA, beliau akan diberi ganjaran sebanyak 1 juta setiap tahun sehingga pekerja itu  meninggal dunia.

14. Menggantikan Telefon Lipatnya Dengan iPhone Pada Tahun 2020

Oleh kerana Warren Buffett tidak gemar menggunakan teknologi dalam hidupnya, segala jenis gajet ini tidak penting dalam urusan hariannya. Sebelum ini beliau pernah menunjukkan bahawa beliau hanya menggunakan telefon flip jenama Samsung.

Beliau mula menggunakan Apple semenjak menjadi salah seorang pemegang terbesar saham dalam syarikat tersebut. Setiap tahun, Tim Cook menghantar model baru iPhone untuk kegunaan Warren Buffett.

15. Membawa Kanak-Kanak Ke Dairy Queen Setiap Ahad

Setaip hari Ahad, beliau akan membawa cucunya dan kawan-kawan mereka untuk menikmati hidangan di Dairy Queen yang merupakan tempat paling digemarinya selain McDonald’s.

Berkshire Hathaway mempunyai pegangan sebanyak 7% dalam syarikat tersebut.

16. Jarang Guna Emel

Disebabkan tidak gemar dengan perkembangan teknologi, Warren Buffett sangat jarang menggunakan emel sebagai salah satu alat komunikasi alam kehidupan harian. Beliau pernah mendakwa hanya sekali sahaja menggunakan emel di dalam hidupnya.

Beliau membalas emel Bill Gates pada ketika itu di mana Microsoft sedang menghadapi antitrust law dan disiasat sekiranya terbabit dalam insider trading bagi saham Microsoft.

17. Mempunyai Bakat Bermain Ukulele

Ketika usia 18 tahun, Warren Buffett mempelajari ukulele hanya untuk mengorat wanita. Sejak dari itu, ukulele adalah alamat muzik yang paling digemari beliau.

18. Berikrar Untuk Menyumbang 85% Kekayaan Miliknya Kepada Badan Kebajikan

Warren Buffett berikrar akan menyerahkan hampir kesemua kekayaan yang dimilikinya kepada yayasan Bill and Melinda Gates selepas beliau meninggal dunia nanti. Beliau mula aktif melakukan aktiviti kebajikan secara besar-besaran sejak tahun 2006 sehinggalah ke hari ini.

Jumlah kekayaan yang didermakan oleh Warren Buffett kepada badan kebajikan ini adalah sebanyak USD36 bilion sejak tahun 2006.

19. Berjaya Menewaskan Pasaran Saham Selama 60 Tahun

Sepanjang lebih daripada 60 tahun berada di dalam pasaran saham, secara puratanya pelaburan yang dibuat Warren Buffett dapat menewaskan pulangan indeks Wall Street.

20. Muka Di Tin Coca-Cola Di China Sebagai Pemasaran

This image has an empty alt attribute; its file name is pexels-oleg-magni-860977-700x466.jpg

Rakyat China begitu kagum dengan ketokohan Warren Buffett. Disebabkan beliau mempunyai pegangan yang besar dalam saham Coca-Cola, syarikat tersebut menggunakan muka Warren Buffett sebagai model untuk Coca-Cola Cherry yang menjadi minuman kegemarannya.

21. Peminat Siri Breaking Bad

Beliau merupakan peminat tegar drama dari saluran Netflix bertajuk Breaking Bad yang mengisahkan seorang cikgu kimia yang terlibat dalam kencah perniagaan dadah disebabkan kesempitan hidup untuk merawat penyakit kanser yang dihadapinya.

22 . Menghayati Sajak Apabila Pasaran Tengah Merudum

Warren Buffett suka membaca sajak karangan Rudyard Kipling. Dengan menghayati sajak tersebut, sedikit sebanyak mengubat kedukaan yang dialami dirinya.


Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM