5 Nasihat Berharga Warren Buffett Untuk Berjaya Dalam Pelaburan Dan Kehidupan

Bagi anda yang sering mengikuti tips-tips kejayaan serta pelaburan daripada kami, anda pasti sudah terbiasa dengan nama Warren Buffett bukan? Bilionaire dunia ini telah pun menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-90 pada 30 Ogos yang lalu.

Menginjak usia hampir satu abad pasti telah memberikan lelaki ini pelbagai pengalaman berharga buat dirinya. Kali ini kami ingin kongsikan kepada anda 5 nasihat hidup yang penting daripada pakar pelaburan itu.

1. Berfikir Ke Hadapan

Kredit Gambar: Observer

Jika anda berfikir untuk membuat pelaburan saham, jangan terhadkan minda anda untuk sekadar memilih berdasarkan prestasi semasa syarikat tersebut. Tetapi pilihlah berdasarkan potensinya untuk kekal bersaing di pasaran.

Bagi Buffett sendiri, beliau memilih untuk melabur di dalam perniagaan yang diyakini mampu bertahan lama. Beliau membeli See’s Candies bersama rakan perniagaannya Charlie Munger pada tahun 1972, serta membelanjakan lebih daripada $1 bilion dalam saham Coca-Cola pada tahun 1988.

Kedua-dua perniagaan ini akhirnya menjadi satu pelaburan yang sangat menguntungkan beliau sehingga ke hari ini. Tambahnya lagi, “sekiranya kamu tidak bersedia untuk memiliki saham selama 10 tahun, jangan pernah berfikir untuk memilikinya selama 10 minit.”

2. Tetap Teguh

Image by StockSnap from Pixabay

Pelaburan saham merupakan satu bidang yang sangat mencabar. Sebab itulah kebanyakan pelabur senang berasa tertekan jika tiba-tiba sahaja pasaran saham mula merudum. Mulalah berfikir untuk menjual saham milik mereka untuk mengelakkan kerugian yang lebih besar.

Tetapi bagi tokoh pelaburan ini, beliau menasihati para pelabur supaya jangan cepat melatah dengan berita serta khabar angin. Sebaliknya, berpegang teguh serta percaya bahawa kita telah melabur di dalam syarikat yang mampu bertahan dalam apa jua situasi.

Baginya, seorang pelabur yang baik perlu berani serta mampu berpandangan jauh ke hadapan. Beliau menasihati para pelabur supaya jangan terlalu obses dengan turun naik pasaran saham.

3. Berkahwin Dengan Orang Yang Tepat

Image by Tú Anh from Pixabay

Nampak macam nasihat biasa, tetapi itulah yang disarankan oleh Buffett. Bagi beliau, penting untuk memilih pasangan hidup yang sesuai kerana kita bakal menghabiskan seumur hidup kita dengan insan tersebut.

Pasangan hidup mampu memberikan pengaruh yang sangat besar terhadap hidup seseorang, sama ada secara positif mahupun negatif.

Soal jodoh itu tentunya ketentuan Tuhan. Tetapi kita sebagai seorang hamba-NYA masih boleh berusaha serta berdoa untuk mendapat jodoh yang baik bukan?

4. Melabur Ke Atas Diri Sendiri

Apa yang lebih baik dalam hidup berbanding dengan pelaburan untuk diri sendiri bukan? Menurut Buffett, belajarlah untuk berkomunikasi dengan lebih baik dalam bentuk penulisan dan juga secara bersemuka. Skil ini akan meningkatkan nilai sesorang itu sekurang-kurangnya 50%.

Beliau turut menekankan penjagaan fizikal dan juga mental ketika usia masih lagi muda. Ialah, siapa lagi yang mampu menjaga diri kita dengan lebih baik kalau bukan kita sendiri. Kalau dah sakit nanti, nak buat apa pun susah.

5. Duit Bukan Segala-galanya

Image by Ylanite www.pexels.com/@nietjuh from Pixabay

Walaupun beliau merupakan antara orang yang terkaya di dunia, tetapi beliau tidak pernah menilai sesebuah kejayaan itu berdasarkan harta semata-mata. Bagi beliau apa yang lebih penting adalah kasih sayang daripada orang yang paling rapat dengan kita.

Ini kerana kasih sayang itu tidak dapat membeli sebuah kasih sayang. Tidak ada apa yang lebih membahagiakan selain daripada mendapat kasih sayang daripada orang yang kita kasihi.

Walaupun nasihat yang diberikan oleh bilionaire dunia ini kedengaran simple sahaja, tetapi ianya tetap merupakan nasihat yang baik yang wajar untuk kita semua ikuti.

Tak salahkan untuk mengikut nasihat yang baik?

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Klik http://thekapital.my/wallstreet untuk rebut harga early bird serta butiran lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Menelusuri Kisah Kejayaan Jutawan Beras Malaysia, Faiza Bawumi

Semua orang pasti kenal dengan jenama beras Herba Ponni Taj Mahal keluaran syarikat Faiza bukan? Kita juga mesti telah familiar dengan susuk wanita yang sering muncul dikaca televisyen bagi memberi sumbangan melalui program Bersamamu TV3.

Wanita ini merupakan salah satu contoh wanita yang berjaya dalam bidang perniagaan walaupun berstatus seorang isteri dan ibu.

Dilahirkan di Mesir dengan nama Faiza Bawumi Sayed Ahmad, wanita ini mula menjejakkan kaki ke Malaysia mengikut suaminya pada tahun 1964. Pada mulanya Hajah Faiza mengaku yang dia tidak fasih untuk bertutur dalam bahasa Melayu. Tetapi setelah 3 bulan, beliau akhirnya dapat menguasai bahasa ini.

Mula Bekerja Sejak Muda

Disebabkan beliau merupakan jenis orang yang tidak tahu duduk diam, pemilik Diploma dalam bidang jahitan ini kemudiannya mengambil upah sulaman. Upah yang diambil juga tidak mahal, hanya sekitar RM4 sahaja. Beliau kemudian mencuba nasib untuk menjual rempah yang diadun sendiri di bawah jenama Bunga Raya.

Tetapi, sambutan yang diterima kurang memberangsangkan. Hasil keuntungan meniaga rempah ini telah digunakan oleh Hajah Faiza untuk membuka kedai runcitnya sendiri. Dan bermula dari sinilah idea untuk menceburkan diri dalam perniagaan beras mula timbul.

Beliau mula melakukan kajian pasaran dengan bertanya dari kedai ke kedai sama ada mereka ingin membeli beras daripadanya sekiranya beliau ingin menjualnya kelak. Feedback yang diterima pula sangat positif.

Yakin dengan keupayaan diri, wanita kental ini kemudian memohon lesen pemborong beras dan mula menjual pelbagai jenis beras seperti beras wangi, beras basmathi dan beras siam dibawah jenama Bunga Raya.

Dalam tempoh sembilan tahun, beliau telah berjaya meluaskan jaringan perniagaannya sehingga ke Johor, Melaka dan Kuala Lumpur.

Mula Bekerjasama Dan Melabur Ke Dalam Syarikat

Cuba untuk mempromosikan pemakanan sihat di negara ini, Hajah Faiza kemudian bekerjasama dengan Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk membuat kajian tentang khasiat beras ponni yang dikatakan baik untuk kesihatan terutama bagi penghidap diabetes. Hasil kajian yang diterima juga amat positif.

Beliau kemudian melabur jutaan ringgit untuk produk Taj Mahal di samping meminta hak eksklusif daripada BERNAS. Usaha yang ditabur selama ini membuahkan hasil apabila produknya mula mendapat perhatian daripada rakyat negara ini yang ingin menjaga pemakanan mereka.

Wanita yang pernah menerima anugerah Tokoh Ibu Mithali Perkim ini juga menanam impian untuk menjadi pembayar zakat terbesar di negara ini. Mungkin kerana itulah, beliau mampu untuk mencipta kejayaan sehebat ini.

Kini syarikatnya bukan sahaja menumpukan kepada pengedaran beras tetapi juga kepada produk makanan lain seperti rempah, tepung, bihun dan sebagainya. Sifatnya yang suka bekerja sehingga ke usia senja wajar dijadikan contoh oleh para belia di luar sana.

Semoga selepas ini lebih banyak ramai usahawan Bumiputera hebat yang bakal muncul di Malaysia.

Sumber Rujukan:

Jemput baca juga 5 Usahawan Wanita Malaysia Yang Berjaya untuk dapatkan lebih banyak inspirasi untuk berjaya dunia dan akhirat.

Iklan

4 Filem Wajib Tonton Bagi Para Pelabur

Anda seorang pelabur, pastinya dahagakan ilmu kan? Ada yang suka baca buku, ada yang suka hadir ke kelas, dan tidak kurang juga yang suka menonton TV. Daripada menonton perkara yang sia-sia, jom kita tengok 4 filem yang wajib ditonton oleh para pelabur seperti berikut.

1. ROGUE TRADER

Sumber: Netflix Movies

Rogue Trader merupakan filem adaptasi daripada kisah benar Nick Leeson yang bekerja dengan sebuah ‘Investment Bank’ terkemuka di London iaitu Barings Bank.

Beliau bermula sebagai seorang kerani tetapi mempunyai cita-cita yang besar. Nick membuktikan kredibilitinya apabila berjaya menguruskan kes tertunggak di Barings Bank cawangan Jakarta.

Pada 1992, Barrings Bank memulakan operasi ‘future options trading’ bagi rantau Asia dengan menubuhkan Barings Futures Singapore. Nick Leeson dipertanggungjawabkan untuk mengemudi syarikat baru ini

Setelah setahun, beliau berjaya mencatatkan keuntungan yang tinggi dan ia merupakan satu rekod kerana hasil trading beliau berjaya menyumbang keuntungan tertinggi keseluruhan syarikat.

Keuntungan yang beliau hasilkan sebenarnya adalah tidak beretika. Terdapat unsur penipuan dan pemalsuan dokumen. Tetapi akibat tamak beliau masih menjalankan aktiviti trade seperti biasa. Langit tak selalunya cerah, masalah semakin besar apabila kerugian demi kerugian dicatatkan dan beliau tidak lagi mampu menutup kerja-kerja kotor yang dilakukannya.

Akibat dari tindakan itu, Barrington Bank diisytiharkan bankrap dan Leeson dipenjarakan selama 6 tahun setengah di Penjara Changi, Singapura.

2. THE CROOKED E: THE UNSHREDDED TRUTH ABOUT ENRON

Sumber: Amazon

Filem The Crooked E ini mengisahkan tentang syarikat konglomerat terbesar dalam sektor tenaga di Amerika Syarikat. Walaupun syarikat ini secara keseluruhan pernah mencapai nilai USD 60 bilion, akhirnya syarikat ini gulung tikar akibat salah pengurusan oleh pengurusan tertinggi syarikat. Mereka menyalah gunakan wang kepunyaan syarikat dan berbelanja mewah.

Bagi menaikkan saham syarikat, akaun kewangan telah diubahsuai supaya angka-angka nampak cantik di atas kertas. Pada Ogos 2000, Enron mencatatkan harga saham tertinggi $90.56. Ketika ini, staff eksekutif yang mengetahui kisah sebenar telah menjual pegangan saham mereka secara senyap-senyap.

Pada masa yang sama orang awam, para pelabur dan staff mereka sendiri disarankan untuk membeli saham syarikat kerana ia boleh mencecah sehingga $130 ke $140 seunit.

Setahun kemudian pada Ogos 2001, saham syarikat telah menurun ke $42 tetapi CEO Kenneth Lay meyakinkan para pelabur bahawa ini hanya sementara dan menyarankan mereka agar mengambil peluang untuk membeli saham syarikat memandangkan ia semakin murah sekarang.

Setelah skandal penyelewangan ini diketahui umum, ia sudah terlambat dan harga saham menjunam kepada kurang satu dollar dan kemudian diisytiharkan bankrap.

3. MARGIN CALL

Sumber: Teaser Trailer

Ketika Amerika Syarikat mengalami krisis kewangan pada 2008 akibat ‘subprime mortgage’, pasaran saham mereka turut menerima tempias.

Filem Margin Call ini mengetengahkan mengenai bagaimana syarikat ‘hedge fund’ cuba mengurangkan risiko kerugian mereka setelah mereka melabur melebihi wang sedia ada dengan menggunakan fasiliti ‘margin trading’

4. BECOMING WARREN BUFFETT

Sumber: YouTube

Ia merupakan dokumentari mengenai pelabur tersohor di Amerika Syarikat, Warren Buffet. Dengan menonton filem Becoming Warren Buffett ini, anda dapat mengetahui dengan lebih lanjut bagaimana Buffet mula mencari wang pada usia muda dengan bisnes kecil-kecilan.

Di pejabat bapanya terdapat banyak bahan bacaan ilmiah. Dari sini beliau mengasah minat membaca. Setelah melanjutkan pelajaran di universiti, beliau mula mengenali pensyarah bernama Benjamin Graham dan menjadikannya mentor dalam ‘value investing’.

Dalam pelaburan memerlukan kesabaran dan banyak membaca untuk menilai potensi sesebuah syarikat. Buffet adalah contoh pelabur yang anda boleh ikuti. Tahukah anda harga seunit saham milik syarikatnya, Berkshire Hathaway kini ialah USD 274,417?

Iklan

Rahsia Kecerdasan Emosi Warren Buffett Kini Terbongkar (Prinsip 25/5)

Kata-kata hikmah warren buffet

Selain menjadi salah satu pelabur paling kaya dan berjaya di dunia, Warren Buffett juga telah menunjukkan kecerdasan emosi (Emotional Intelligence) yang luar biasa. Terlalu banyak kecemerlangan prestasi yang beliau telah pamerkan.

Namun tahukah anda ada satu prinsip yang beliau rahsiakan daripada pengetahuan umum? Prinsip yang dimaksudkan aalah Prinsip 25/5 dan bagaimana ia mampu memberi manfaat kepada anda?

Dalam catatan, Mike Flint adalah individu yang bertanggungjawab memecahkan rahsia ini kepada pengetahuan umum, bukannya pemilik kepada idea sebenar iaitu Warren Buffett. Mike Flint yang bekerja sebagai juruterbang pesawat peribadi Buffett selama sedekad, beliau pernah mengutarakan persoalan kepada majikannya iaitu, Warren Buffett bagaimana untuk mencapai matlamat (goal) dalam hidup.

Warren Buffett dengan bersahaja, menyuruh Mike Flint untuk menyenaraikan:

  • 25 matlamat atau impian atau keutamaan dan sebagainya yang menjadi cita-cita dalam hidup Mike Flint
  • Kemudiannya daripada 25 senarai tersebut lakukan saringan sebanyak 5 yang paling penting dan menjadikannya sebagai keutamaan

Sebelum kita pergi lebih jauh, cuba kita fikir sejenak kenapa Warren Buffett menyuruh Mike Flint melakukan senarai seperti itu? Adakah Warren Buffett inginkan beliau lebih memahami matlamat hidupnya? Adakah Warren Buffett ingin Mike Flint mencapai matlamat hidupnya?

Walau apa jua jawapan anda semuanya adalah betul, namun alasan utama Warren Buffett menyuruh Mike Flint melakukan seperti itu adalah sedikit unik. Apa yang sebenarnya Warren Buffett ingin Mike Flint lakukan adalah ialah:

  • Supaya dapat memberikan fokus yang tinggi terhadap 5 matlamat utama.
  • Mengabaikan sementara waktu atau sekaligus matlamat 6 hingga 25 yang kurang menjadi keutamaan

Menurut kajian yang lebih mendalam dilakukan oleh Towson (salah satu Journalist dan Blogger ternama), prinsip yang Warren Buffett berikan adalah sangat menitik beratkan kepada ‘fokus’. Kita tidak akan mampu mencapai kesemua 25 matlamat dalam hidup kita, jika kita berfikir bagi jangka masa yang panjang.

Walaupun kita hanya mampu mencapai 5 matlamat dalam hidup kita, tetapi sekurang-kurangnya kita mempunyai fokus yang tinggi untuk menumpukan sepenuh tenaga atau usaha terhadap matlamat tersebut. Matlamat 6 hingga 25 tersebut hanya berpotensi menjadi gangguan emosi atau halangan psikologi kepada anda.

Tahukah anda, Mike Flint yang merupakan individu pertama yang menerima nasihat daripada Warren Buffett, kini telah mempunyai syarikat penerbangan peribadi beliau sendiri?

Menarik bukan?

Iklan

Nasihat Jack Ma Kepada Usahawan Yang Ingin Berjaya Dalam Perniagaan

Industri e-commerce merupakan industri yang berkembang sangat pesat pada ketika ini. Kebanyakan pemilik industri e-commerce kini berstatus billionaire.

Jika Jeff Bezos dikenali sebagai raja e-commerce dunia dengan syarikat Amazon, maka Jack Ma pula boleh dikatakan raja e-commerce untuk benua Asia. Jika anda selalu membeli belah menggunakan platform Lazada, anda sebenarnya telah menggunakan servis yang ditawarkan oleh Jack Ma iaitu Alibaba.

Jack Ma semasa kecil yang dilahirkan di dalam keluarga yang miskin, tetapi kini merupakan salah seorang lelaki terkaya di China

Jack Ma dilahirkan di daerah Hangzhou, China yang merupakan daerah yang miskin di kawasan pedalaman Negara China. Nama sebenarnya adalah Ma Yun. Semasa remaja, Jack Ma hidup dalam keadaan serba kekurangan kerana dilahirkan dalam keluarga yang miskin.

Disebabkan itu, beliau berusaha untuk merubah nasib dirinya. Semasa kecil lagi dia mempunyai cita-cita yang tinggi lagi. Ini terbukti dengan kesanggupanya mengayuh basikal ke bandar untuk bekerja di hotel di dalam daerahnya, semata-mata untuk belajar bahasa inggeris. Beliau yang mengambil masa selama 40 minit untuk sampai ke hotel tersebut dan keadaan ini berterusan sehingga 8 tahun.

Jack Ma akhirnya berjaya bekerja sebagai pensyarah Bahasa Inggeris di Universiti Hangzhou Dianzi sebelum mengasakan Syarikat Alibaba.

Jack Ma bersama dengan pengasas Yahoo Jerry Yang. Pada masa ini Internet merupakan sesuatu yang baru kepada masyarakat dunia

Benarlah kata pepatah, jauh perjalanan luas pemandangan.

Perjalanan hidup Jack Ma ini berubah ketika melawat Amerika Syarikat pada tahun 1995. Pada tahun tersebut, perkembangan Internet baru sahaja bermula dan syarikat yang popular adalah Yahoo yang baru sahaja berusia setahun jagung.

Beliau mengasaskan Syarikat Alibaba pada tahun 1999, dan kini ianya bernilai sebanyak $396 billion daripada segi market capitalization. Pada pandangan Jack Ma, setiap manusia tidak perlu memberi alasan untuk berjaya kerana dia telah membuktikan dengan dirinya boleh berjaya dari bawah.

Berikut merupakan nasihat Jack Ma kepada usahawan di luar sana yang ingin berjaya dalam perniagaan:

1. Berfikir Di Luar Kotak Merupakan Satu Peluang

Beliau yang berpendapat sekiranya semua orang bersetuju dengan semua benda, maka peluang untuk berbuat sesuatu tidak akan muncul. Beliau juga memikirkan perlunya seseorang itu merebut apa saja peluang yang akan muncul pada masa hadapan kerana pada pendapatnya, jika kita boleh berfikir dengan betul, peluang akan terhidang di depan mata.

Jack Ma juga mengambil berat akan kritikan yang dilemparkan ke atas syarikatnya, bagi menambah baik servis yang terbaik untuk pelanggan mereka. Dalam temubual bersama Charlie Rose (personaliti terkenal dalam menemual bual orang berpengaruh) pada tahun 2015, beliau telah menceritakan pada tahun 1995 ketika melawat Amerika Syarikat, beliau yang cuba mencari perkataan “China ” di dalam internet pada ketika itu tetapi malangnya tiada maklumat yang muncul dalam carian tersebut.

Di situlah Jack Ma mendapat satu peluang untuk memulakan sesuatu yang baru, dan meletakkan nama China untuk menjadi terkenal di dalam Internet dan beliau telah berjaya menjadikan Alibaba terkenal di seluruh dunia.

2. Jangan Berputus Asa Dalam Kehidupan

Kegagalan merupakan pelajaran yang paling bermakna bagi Jack Ma. Tidak berputus asa merupakan kunci setiap kejayaan

Jack Ma cukup sinonim dengan penolakan. Beliau pernah ditolak untuk memasuki Universiti Harvard sebanyak 10 kali. Ketika di usia remaja, beliau pernah ditolak oleh Syarikat KFC setelah menghantar permohonan kepada mereka. Apa yang paling menyedihkan daripada 24 pemohonan, hanya satu pemohonan sahaja yang ditolak dan pemohonan tersebut adalah pemohonan Jack Ma.

Beliau juga pernah ditolak menganggotai pasukan polis. Beliau yang menerima nasib yang sama seperti permohonan pekerjaan di KFC, dari 5 orang yang hadir temuduga, hanya 4 daripada mereka diserap masuk ke dalam unit beruniform tersebut dan seorang lagi permohonan ditolak. Orang tersebut adalah dirinya.

Bagi Jack Ma, kita tidak boleh putus asa dalam tempoh yang lama. Hanya mengambil tempoh sekejap sahaja untuk berhadapan dengan penolakan dan terus memikirkan langkah yang terbaik bagi membangkitkan semangat supaya jangan putus asa.

Dalam temu bual bersama Charlie Rose, beliau merujuk kepada filem inspirasi untuk untuk jangan berputus asa adalah filem Forrest Gump yang dilakonkan oleh Tom Hanks.

3. Guna Kemahiran Yang Sedia Ada Pada Diri Sendiri

Jack Ma yang mengakui yang dia tidak mempunyai kemahiran dalam bidang teknologi, tidak mempunyai ilmu pengetahuan dalam pemasaran dan tidak pandai dalam urusan undang-undang dalam perniagaan pada permulaan perniagaannya. Walaupun beliau tidak mempunyai semua kemahiran di atas, Jack Ma mempunyai satu kemahiran iaitu dalam memberi inspirasi kepada pekerjanya.

Beliau yang sebelum ini bekerja sebagai pensyarah memberi motivasi merupakan salah satu kerjayanya sebelum ini. Bagi Jack Ma, para pelabur di dalam syarikatnya tidaklah terlalu penting berbanding dengan pekerja syarikatnya. Para pelabur akan meninggalkan atau menjual saham mereka dalam tempoh satu malam sahaja jika syarikat berhadapan dengan musibah, berbanding dengan pekerja yang akan terus berusaha bagi berhadapan dengan musibah tersebut.

Bagi Jack Ma, jangan terlalu memikirkan tentang pelabur dan pesaing, kerana benda tersebut berada  di luar kawalan kita. Buat pekerja gembira akan menaikkan prestasi syarikat secara tidak langsung.

Sumber Rujukan:
Alibaba billionaire Jack Ma: Almost ‘everybody can be successful if you really try hard’

Nakkan lagi inspirasi daripada Jack Ma? Jemput baca:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!