5 Nasihat Berharga Warren Buffett Untuk Berjaya Dalam Pelaburan Dan Kehidupan

Bagi anda yang sering mengikuti tips-tips kejayaan serta pelaburan daripada kami, anda pasti sudah terbiasa dengan nama Warren Buffett bukan? Bilionaire dunia ini telah pun menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-90 pada 30 Ogos yang lalu.

Menginjak usia hampir satu abad pasti telah memberikan lelaki ini pelbagai pengalaman berharga buat dirinya. Kali ini kami ingin kongsikan kepada anda 5 nasihat hidup yang penting daripada pakar pelaburan itu.

1. Berfikir Ke Hadapan

Kredit Gambar: Observer

Jika anda berfikir untuk membuat pelaburan saham, jangan terhadkan minda anda untuk sekadar memilih berdasarkan prestasi semasa syarikat tersebut. Tetapi pilihlah berdasarkan potensinya untuk kekal bersaing di pasaran.

Bagi Buffett sendiri, beliau memilih untuk melabur di dalam perniagaan yang diyakini mampu bertahan lama. Beliau membeli See’s Candies bersama rakan perniagaannya Charlie Munger pada tahun 1972, serta membelanjakan lebih daripada $1 bilion dalam saham Coca-Cola pada tahun 1988.

Kedua-dua perniagaan ini akhirnya menjadi satu pelaburan yang sangat menguntungkan beliau sehingga ke hari ini. Tambahnya lagi, “sekiranya kamu tidak bersedia untuk memiliki saham selama 10 tahun, jangan pernah berfikir untuk memilikinya selama 10 minit.”

2. Tetap Teguh

Image by StockSnap from Pixabay

Pelaburan saham merupakan satu bidang yang sangat mencabar. Sebab itulah kebanyakan pelabur senang berasa tertekan jika tiba-tiba sahaja pasaran saham mula merudum. Mulalah berfikir untuk menjual saham milik mereka untuk mengelakkan kerugian yang lebih besar.

Tetapi bagi tokoh pelaburan ini, beliau menasihati para pelabur supaya jangan cepat melatah dengan berita serta khabar angin. Sebaliknya, berpegang teguh serta percaya bahawa kita telah melabur di dalam syarikat yang mampu bertahan dalam apa jua situasi.

Baginya, seorang pelabur yang baik perlu berani serta mampu berpandangan jauh ke hadapan. Beliau menasihati para pelabur supaya jangan terlalu obses dengan turun naik pasaran saham.

3. Berkahwin Dengan Orang Yang Tepat

Image by Tú Anh from Pixabay

Nampak macam nasihat biasa, tetapi itulah yang disarankan oleh Buffett. Bagi beliau, penting untuk memilih pasangan hidup yang sesuai kerana kita bakal menghabiskan seumur hidup kita dengan insan tersebut.

Pasangan hidup mampu memberikan pengaruh yang sangat besar terhadap hidup seseorang, sama ada secara positif mahupun negatif.

Soal jodoh itu tentunya ketentuan Tuhan. Tetapi kita sebagai seorang hamba-NYA masih boleh berusaha serta berdoa untuk mendapat jodoh yang baik bukan?

4. Melabur Ke Atas Diri Sendiri

Apa yang lebih baik dalam hidup berbanding dengan pelaburan untuk diri sendiri bukan? Menurut Buffett, belajarlah untuk berkomunikasi dengan lebih baik dalam bentuk penulisan dan juga secara bersemuka. Skil ini akan meningkatkan nilai sesorang itu sekurang-kurangnya 50%.

Beliau turut menekankan penjagaan fizikal dan juga mental ketika usia masih lagi muda. Ialah, siapa lagi yang mampu menjaga diri kita dengan lebih baik kalau bukan kita sendiri. Kalau dah sakit nanti, nak buat apa pun susah.

5. Duit Bukan Segala-galanya

Image by Ylanite www.pexels.com/@nietjuh from Pixabay

Walaupun beliau merupakan antara orang yang terkaya di dunia, tetapi beliau tidak pernah menilai sesebuah kejayaan itu berdasarkan harta semata-mata. Bagi beliau apa yang lebih penting adalah kasih sayang daripada orang yang paling rapat dengan kita.

Ini kerana kasih sayang itu tidak dapat membeli sebuah kasih sayang. Tidak ada apa yang lebih membahagiakan selain daripada mendapat kasih sayang daripada orang yang kita kasihi.

Walaupun nasihat yang diberikan oleh bilionaire dunia ini kedengaran simple sahaja, tetapi ianya tetap merupakan nasihat yang baik yang wajar untuk kita semua ikuti.

Tak salahkan untuk mengikut nasihat yang baik?

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Klik http://thekapital.my/wallstreet untuk rebut harga early bird serta butiran lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!