5 Nasihat Jim Rohn: Pakar Motivasi Terunggul Sepanjang Zaman

Jika anda inginkan kemajuan dan kejayaan dalam diri, kita perlu mempelajarinya melalui pengalaman hidup dan motivasi kepada diri sendiri. Jika ada yang sedang mencari seorang ikon untuk dijadikan panduan bagi meningkatkan motivasi diri, Jim Rohn adalah di antara ikon yang sesuai untuk kita ambil sebagai contoh.

Tahukah anda setiap kata-kata yang keluar daripada mulut beliau telah mengubah mentaliti ramai orang di luar sana? Tanpa membuang masa, mari kita hadamkan kata-kata hikmah beliau:

1. “You are the average of the five people you spend the most time with

Kita cenderung untuk menjadi seperti 5 individu yang kita selalu luangkan masa bersama. Kenapa? Kerana mereka inilah yang akan banyak mempengaruhi kehidupan kita. Jika kita meluangkan masa bersama dengan 5 orang yang banyak membuang masa, pemalas dan sebagainya; kita juga berpotensi untuk jadi seperti mereka.

Bayangkan jika kita lebih banyak meluangkan masa dengan individu yang lebih bermotivasi, lebih menghargai masa, lebih bijak dan sebagainya; kita secara tidak langsung juga berpotensi menjadi seperti mereka.

Oleh itu, luangkan lebih masa dengan mereka yang dah berjaya. Ambil dan belajar sesuatu sebanyak yang mungkin.

2. “Life plan, chances are you’ll fall into someone else’s plan. And guess what they have planned for you? Not much

Mula untuk merangka setiap pelan kehidupan. Buatlah pelan untuk 3 bulan, setahun, dan 5 tahun akan datang; apa yang ingin dicapai dalam kehidupan. Ianya akan menjadikan kita fokus dan sesuatu yang ingin dikejar dalam kehidupan.

Pastikan kita kekal kepada pelan asal agar kita berada di landasan yang betul. Akan terdapat pelbagai halangan dalam menujunya, namun kita harus tabah menghadapinya.

3. “We must all suffer one of two things: the pain of discipline or the pain of regret.

Bermula hari ini kita kena tanamkan sifat, tingkah laku dan perangai yang baik-baik sahaja. Setiap kejayaan yang besar bermula daripada tabiat kecil yang baik. Contohnya jika kita ingin menurunkan berat badan, kita perlu bermula dengan menukar cara pemakanan. Sebagai contoh mengelak pengambilan makanan segera, kemudian pergi bersenam dan seterusnya.

Jika kita berasa malas untuk mulakan tingkah laku yang lebih baik, mulakan hari anda lebih awal daripada sebelumnya. Mula dengan mengubah perangai lewat bangun tidur, dan cuba untuk bangun setengah jam lebih awal daripada biasa. Perubahan yang kecil bakal membawa kepada perubahan yang lebih besar dalam kehidupan.

4. “Profits are better than wages. Wages make you a living; profits make you a fortune.

Berapa ramai daripada kita yang bekerja, tetapi rasa sangat berat untuk datang ke pejabat setiap hari? Ini kerana kita tak suka dengan pekerjaan , rakan sepejabat atau pun persekitaran tempat kita kerja tersebut.

Masih belum lambat untuk berubah sebenarnya. Fikirkan cara atau jalan bagaimana kita boleh mengubah minat menjadi satu pekerjaan yang boleh memberikan hasil daripada segi wang ringgit dan juga kepuasan.

Sentiasa tanya kepada diri sendiri, apakah cara lain yang boleh kita beri lebih manfaat kepada orang lain; berbanding dengan yang kita sedang lakukan sekarang. Juga sentiasa cabar diri untuk meningkatkan potensi yang ada dalam diri kita.

5. “Don’t wish it was easier, wish you were better. Don’t wish for less problems, wish for more skills. Don’t wish for less challenge, wish for more wisdom.

Belajar, terus belajar dan belajar lagi sampai bila-bila. Jangan pernah berhenti untuk belajar. Jika kita berhenti belajar, ianya ibarat kita berhenti bernafas.

Adalah terbaik jika kita sentiasa belajar benda baru. Hanya melalui ilmu pengetahuan dan pengalaman baru, kita boleh menyelesaikan masalah yang akan dihadapi pada masa akan datang.

Jim Rhon Merupakan Mentor Kepada Tony Robbins

Tahukah anda Jim Rhon juga merupakan mentor kepada Tony Robbins, salah seorang pakar motivasi terbaik sepanjang zaman? Mungkin sudah tiba masanya untuk kita mencari seorang mentor yang dapat mengubah kehidupan kita untuk menjadi seorang yang lebih baik, di dunia dan di akhirat kelak.

Jim Rohn – Use All You've Got

Jim Rohn, Tony Robbins's mentor, tells a story about what happens to the talents you don't use

Posted by Goalcast on Selasa, 5 September 2017
Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bermula Sebagai Seorang Suri Rumah, Kini Pemilik Empayar Telekung Terkemuka Siti Khadijah

Jenama telekung Siti Khadijah (SK) sudah tidak perlu diperkenalkan lagi. Dengan tagline ‘Lambang Cinta Abadi’, jenama ini sudah berjaya menembusi pasaran Indonesia yang memang terkenal dengan penghasilan telekung-telekung yang cantik dan juga berkualiti. Tentunya tidak mudah untuk mencipta kejayaan seperti sekarang. Pelbagai cabaran serta dugaan yang telah terpaksa dihadapi sepanjang menjalankan perniagaan ini.

Bagi pemilik dan pengasas Butik Siti Khadijah Apparel Sdn. Bhd, Puan Hajah Pazdilah Enda Sulaiman, beliau tidak pernah bermimpi untuk menjadi seorang usahawan apatah lagi untuk menghasilkan telekung eksklusif. Tetapi semuanya berubah apabila beliau merasakan sukar untuk mendapatkan telekung yang selesa dan memenuhi citarasanya.

Jadi dengan sedikit asas jahitan yang dimiliki, beliau telah menggaji seorang pekerja untuk sama-sama membantunya dalam menghasilkan jenama tudung SK. Sebelum memulakan perniagaan ini, beliau tekun melakukan kajian, pembangunan dan juga inovasi supaya rekaan yang dihasilkan nanti bersesuaian dengan trend fesyen ketika itu.

Benarlah kata orang, untuk berjaya kita perlu mengorbankan banyak masa. Bayangkan, beliau terpaksa bersengkang mata sehingga pukul 3 pagi bagi menyiapkan jahitannya! Dugaannya tidak terhenti di situ. Beliau juga mengalami masa-masa sukar apabila 200 pasang telekung yang dijahit tidak mendapat sambutan seperti yang diharapkan. Ini kerana harga telekung rekaannya dirasakan terlalu mahal.

Tetapi wanita hebat ini tidak berputus apa. Beliau melakukan aktiviti promosi dan pemasaran dipelbagai medium seperti akhbar, majalah, laman web dan sebagainya. Usaha ini membuahkan hasil apabila jenama SK semakin dikenali dan diminati oleh golongan Muslimah yang mementingkan keselesaan dan rekaannya bukan sahaja cantik, tetapi eksklusif.

Mungkin ada yang menyangka cabarannya terhenti apabila jenama ini semakin terkenal. Tetapi realitinya, apabila jenama ini mula mendapat tempat di hati pengguna, masalah lain pula timbul. Jenama ini mula mendapat masalah dari segi hak cipta pula apabila ada pihak lain yang cuba meniru rekaan SK sehingga mereka terpaksa mengambil tindakan mahkamah. Penat lelah yang dicurah selama ini tidak terbuang begitu sahaja apabila mereka memenangi kes ini.

Kesabaran serta ketekunan Puan Padzilah telah membuatkan jenama SK menjadi telekung yang bukan sahaja mendapat tempat dihati pengguna di Malaysia, tetapi juga pengguna lain di rantau ini. Kini beliau mampu tersenyum dengan empayar perniagaan yang dimilikinya. Kisah beliau boleh dijadikan inspirasi bagi suri rumah di luar sana yang berhasrat untuk menjalankan perniagaan sendiri.

Sumber Rujukan:

  1. http://sitikhadijah.com.my/2018/06/29/kenali-pengasas-telekung-siti-khadijah/
  2. https://www.thevocket.com/19-mutiara-yang-saya-kutip-dari-pertemuan-dengan-pengasas-telekung-siti-khadijah/
  3. http://www.agendadaily.com/CATATAN-ODAH/saya-layan-dengan-senyum-pengasas-telekung-siti-khadijah.html
  4. http://www.sinarharian.com.my/rencana/telekung-siti-khadijah-ke-persada-dunia-1.318907

Iklan

5 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Michael Dell, Pengasas Syarikat Komputer Dell

Semua orang mempunyai kisah perjalanan hidup masing-masing bermula dari tiada apa-apa sehinggalah mencapai kejayaan yang menggunung. Begitu juga dengan Michael Dell yang telah mencipta nama dalam perusahaan komputer antara yang terbesar di dunia. 

Siapa Dia Michael Dell?

Michael Dell yang merupakan pengasas Dell Technologies merupakan graduan University of Texas, Austin yang telah mengasaskan syarikat PC’s Limited. Sebelumnya, Michael pernah bercita-cita untuk menjadi seorang doktor, namun atas minat terhadap komputer yang mendalam, beliau sanggup meninggalkannya untuk membina syarikat komputer sendiri.

Walaupun kini sudah dikenali ramai, asalnya PC’s Limited bermula secara kecil-kecilan dan secara sambilan sahaja pada tahun 1984. Modal yang dikeluarkan ketika itu adalah $ 1,000 sahaja.

Dipendekkan cerita, pada penggal kedua tahun pertama, Michael Dell telah menjual komputer dengan pendapatan $ 80,000. Setelah membuat keputusan untuk berhenti kerja untuk fokus 100% kepada bisnes sahaja, saban tahun syarikatnya semakin dikenali ramai. Kemudiannya, PC’s Limited telah ditukarkan nama kepada Dell Computer Corporation dan akhirnya Dell, Inc.

5 Perkara Kita Boleh Belajar Daripada Michael Dell

#1 Fokus Dan Yakin Dalam Setiap Pilihan Anda

Sewaktu membuat keputusan untuk bekerja secara full time di PC’s Limited, beliau sanggup memilih untuk berhenti belajar dari Universiti Texas. Beliau menggunakan sepenuh masanya untuk fokus pada PC’s Limited dan perniagaannya. Ternyata itulah keputusan paling sukar beliau buat yang membawa beliau ke tahap setinggi hari ini.

#2 Banyakkan Memberi Dan Buat Kebajikan

Dell membantu dan memanfaatkan ramai orang dengan memberi sumbangan kepada mereka yang memerlukan serta menambah nilai masyarakat. Antaranya adalah, mereka membiayai kos rawatan kanak-kanak tidak bernasib baik, membantu mangsa Tsunami 2004 di Asia Selatan dan juga pernah menyumbang $ 60 juta kepada University Of Texas.

#3 Rajin Dan Bekerja Keras Dalam Bidang Kita Minati

Michael Dell adalah seorang yang rajin berusaha dan bekerja keras terutamanya dalam bidang yang beliau minati. Beliau menyelidik dan belajar berkaitan dunia komputer sejak sekolah lagi setelah menyedari bahawa beliau amat meminati bidang tersebut. Sebaik membeli komputer pertamanya berjenama Apple, beliau segera membuka segala alat dalam komputer tersebut untuk melihat bagaimana sebuah komputer berfungsi. Kemudiannya dia mencantumkan semula semua alat tersebut dan usahanya berhasil. Sampai tahap macam tu pada usia beliau baru 15 tahun.

#4 Abaikan Langsung Semua Kata Negatif

Pada tahun 2003 dimana Dell Corporation menjadi Dell Inc., terdapat banyak idea dan buah fikiran yang luar biasa yang ingin ditampilkan. Biarpun banyak suara-suara negatif yang mengatakan idea itu tidak berhasil, Michael Dell tetap abaikan semua kata negatif yang dilemparkan dan terus berusaha lakukannya.

#5 Kembangkan Servis Dan Manfaat Perniagaan

Selain fokus kepada komputer peribadi yang dikeluarkan oleh Dell, beliau juga mengusahakan produk teknologi maklumat seperti server, storage, PDA, MP3, laptop, televisyen, kamera dan lain-lain lagi. Kembangkan servis dan manfaat syarikat kepada orang lain adalah salah satu perkara yang boleh anda lakukan untuk perniagaan anda.

Oleh sebab itu, tidak hairanlah kenapa Dell Inc pernah tersenarai sebagai syarikat komputer yang terkemuka di dunia yang menduduki tangga ke 41 dalam 500 Fortune Companies 2011. Paling hebat lagi, Michael Dell juga merupakan orang terkaya di dunia menurut Majalah Forbes pada tahun 2011.

Apa lagi, jom kita praktikkan 5 perkara yang dikongsikan tadi!

Sumber Rujukansulapak4

Iklan

Senarai Terkini 9 Orang Terkaya Di Muka Bumi Dalam Industri Teknologi

Baru-baru ini, Jeff Bezos iaitu CEO Amazon telah menggantikan Bill Gates sebagai orang terkaya di dunia. Ini disebabkan harga saham Amazon yang naik mendadak; $945.26 sesaham, sekaligus mengatasi Bill Gates buat pertama kalinya selepas empat tahun di takhta.

Jom kita berkenalan dengan 9 lagi ikon bilionair dalam bidang teknologi.

#9. Steve Ballmer

Bernilai: $30.6 billion
Umur: 61
Negara: US
Sumber Kekayaan: Microsoft

Sumber: Business Insider

Siapa di dunia ni yang tak pernah pakai perisian Windows kan? Ada Microsoft Office untuk memudahkan kita buat kerja, dan terkini Microsoft Windows 10 yang merupakan sistem pengendalian paling laris. Beliau merupakan rakan kongsi kepada Bill Gates, dan bersama-sama ketika susah dan senang.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $72.82 Dolar US Bersamaan 310.69 Ringgit Malaysia

#8. Ma Huateng

Bernilai: $31.1 billion
Umur: 45
Negara: China
Sumber Kekayaan: Tencent Holdings

Sumber: The Quotes

Mungkin ramai di luar negara China tidak mengenali beliau, tetapi Ma Huateng telah membangunkan platform QQ, sebuah perkhidmatan pesanan segera dan merupakan di antara 10 laman web terbesar dunia. Selain daripada itu, adakah anda pengguna WeChat? Syarikat beliau jugalah yang bangunkan aplikasi WeChat ini; WeChat Wallet iaitu kemudahan dompet mudah alih @ mobile wallet; dan Tencent Games, komuniti permainan atas talian terbesar di China.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $328.40 Dolar Hong Kong Bersamaan 179.12 Ringgit Malaysia

#7. Jack Ma

Bernilai: $43.8 billion
Umur: 52
Negara: China
Sumber Kekayaan: Alibaba Group

Sumber: Your Story

Orang terkaya di China ini, telah memulakan Alibaba dengan hanya bermodalkan $60,000 USD. Dan hari ini, Alibaba merupakan platform e-dagang yang sangat terkenal di seluruh. Dan yang paling bestnya, Kedatangan Jack Ma Dan Kesannya Kepada Malaysia Sempena Digital Free Trade Zone (DFTZ) – AliBaba akan menjadikan Malaysia sebagai hub e-dagang di rantau Asia Tenggara.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $171.74 Dolar US Bersamaan 732.73 Ringgit Malaysia

#6. Sergey Brin

Bernilai: $46.8 billion
Umur: 43
Negara: US

Sumber Kekayaan: Google

Sumber: The Quotes

Tipulah kalau tak pernah guna enjin carian Google…? Apa-apa di dunia ini, kita boleh Google kan saja, dan mesti Google akan bantu kita senaraikan laman web yang berkaitan dengan apa yang kita cari. Sergey Brin inilah yang membangunkan Google, dan kini terlibat dalam projek yang lebih mencabar seperti Google X. Di antara kejayaan baru-baru ini, adalah dengan menghasilkan rumah yang diautomasikan dan kereta yang boleh pandu sendiri.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $930.50 Dolar US Bersamaan 3,969.98 Ringgit Malaysia

#5. Larry Page

Bernilai: $48.0 billion
Umur: 44
Negara: US

Sumber Kekayaan: Google

Sumber: The Legacy Project

Larry Page merupakan pengasas bersama Google bersama-sama dengan Sergey Brin, dan kini Google bernilai lebih daripada $660 billion. Walaupun beliau tersangatlah kaya, tetapi beliau bukanlah seorang yang suka berbelanja besar.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $930.50 Dolar US Bersamaan 3,969.98 Ringgit Malaysia

#4. Larry Ellison

Bernilai: $52.9 billion
Umur: 72
Negara: US

Sumber Kekayaan: Oracle

Sumber: Billionaire Book Club

Larry Ellison bermula sejak tahun 1977 dengan mendapat kontrak daripada CIA untuk bangunkan sistem pangkalan data di bawah projek yang dikenali sebagai Oracle. Sehinggalah hari ini ia dikenali sebagai Oracle Corporation, dan syarikat beliau memperoleh pendapatan sebanyak $37 billion tahun lepas.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $49.24 Dolar US Bersamaan 210.08 Ringgit Malaysia

#3. Mark Zuckerberg

Bernilai: $70.5 billion
Umur: 33
Negara: US

Sumber Kekayaan: Facebook

Sumber: Scoop Whoop

Mark Zuckerberg merupakan orang termuda di dalam senarai ini dan merupakan CEO Facebook yang dikenali ramai. Dengan lebih dua billion pengguna Facebook setiap hari, kini syarikat beliau bernilai $480 billion. Pernah menghadiri university Harvard, tetapi berhenti belajar untuk mengejar cita-cita beliau sejak berumur 19 tahun lagi.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $166.32 Dolar US Bersamaan 709.60 Ringgit Malaysia

#2. Bill Gates

Bernilai: $90.7 billion
Umur: 61
Negara: US

Sumber Kekayaan: Microsoft

Sumber: Gecko And Fly

Bill Gates merupakan pengasas bersama Microsoft sejak beliau berumur 20 tahun lagi, dan menjadi billionair pada umur 31 tahun setelah Microsoft disenaraikan di Bursa Saham. Bill Gates juga telah berazam untuk menyumbang lebih daripada 50% kekayaan beliau untuk kebajikan bagi membantu dunia menjadi tempat yang lebih baik untuk semua orang.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $72.82 Dolar US Bersamaan 310.69 Ringgit Malaysia

#1. Jeff Bezos

Bernilai: $90.9 billion
Umur: 53
Negara: US

Sumber Kekayaan: Amazon

Sumber: The Business Tutor

Jeff Bezos baru sahaja menewaskan Bill Gates dan kini duduk di tempat pertama sebagai orang terkaya di dunia. Amazon bermula di rumah beliau di Seattle pada tahun 1994 sebagai penjual buku atas talian. Dan kini Amazon telah menjadi platform e-dagang yang termasyhur di dunia dan telah pun masuk ke pasaran Asia menerusi India.

Harga Saham Pada 25 Ogos 2017: $945.26 Dolar US Bersamaan $4,032.95 Ringgit Malaysia

Syarikat Maju, CEO Makin Kaya…Pelabur Untung

Kesemua yang tersenarai di atas merupakan ketua syarikat masing-masing dan bermula daripada kosong, tanpa apa-apa. Ini menunjukkan sesiapa sahaja boleh berjaya.

Semua syarikat mereka tersenarai di Bursa Saham dan apabila syarikat bertambah maju, semakin ramai pelabur berminat, harga saham pula naik, dan mereka ini akan bertambah kaya.

Sama juga dengan orang-orang terkaya di Malaysia, mereka setiap tahun makin kaya, tapi kita boleh turut menumpang kekayaan mereka dengan menjadi sebahagian daripada syarikat mereka. Macam mana? Jadilah pelabur, beli la saham syarikat mereka di pasarn saham Bursa Malaysia. (Tak semahal harga saham di NASDAQ)

Baca juga Bertambah Lagi Melayu Dalam Senarai 40 Orang Terkaya di Malaysia 2016

Minat dengan syarikat Telco? Beli lah saham Digi atau Telekom Malaysia.
Minat dengan Tony Fernandez? Beli lah saham Air Asia (masih belum syariah).
Minat dengan industri minyak? Beli lah saham Petronas atau Petron.
Minat dengan kereta proton? Beli lah saham DRB-HICOM.

Baca juga Ini 15 Perkara Beginner Perlu Belajar Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Sudah Tiba Masa Usahawan Dari Malaysia Pula Tersenarai

Semua yang tersenarai adalah merupakan orang yang sangat bersungguh-sungguh dan meminati bidang teknologi. Oleh itu, janganlah merendah-rendahkan mereka yang kreatif dan inovatif (kaki games, kaki develop apps); kerana mana tahu satu hari nanti anda bakal bekerja dengan mereka. Kita masih menunggu usahawan daripada Malaysia untuk muncul sebagai ikon teknologi dan tersenarai sebagai orang terkaya di dunia.

Iklan

Anda Kenal Mickey Mouse, Tapi Kenalkah Anda Siapa Penciptanya?

Siapa yang tidak kenal dengan kartun Mickey Mouse? Satu dunia pasti familiar dengan tikus yang boleh berjalan dan bercakap kan? Ia merupakan perintis kepada satu jenama besar dalam dunia animasi seluruh dunia. Tapi tahukah anda tentang kisah suka-duka sebelum jenama animasi ini tercipta?

Watak Mickey Mouse telah dicipta oleh seorang lelaki yang bernama Walt Disney. Lelaki yang dilahirkan pada 5 Disember 1901 ini memang minat melukis sejak daripada kecil lagi. Disebabkan beliau lahir dalam keluarga yang agak susah, beliau dan abangnya terpaksa bekerja sebagai budak penghantar suratkhabar sambil belajar.

Beliau mengasah skill melukisnya dengan menjual lukisan kepada jirannya. Selain daripada itu, dia turut melukis kartun berkisarkan tentang Perang Dunia Pertama dalam suratkhabar sekolah.

Pada tahun 1917 pula, hidup Walt Disney terus berubah apabila Amerika terlibat dalam perang. Sebagai seorang yang berjiwa patriotik, beliau telah mengambil keputusan untuk menyertai pasukan tentera. Tetapi disebabkan ketika itu beliau masih lagi di bawah umur, permohonannya telah ditolak. Beliau kemudian telah menyertai Palang Merah sebagai pemandu ambulans dan berkhidmat di Perancis selama setahun.

Setelah perang tamat, beliau kembali ke Amerika untuk mengejar cita-citanya bagi menjadi kartunis terkenal. Tetapi permohonannya ditolak kerana pihak penerbit mendakwa beliau kurang kreatif untuk bekerja bersama mereka. Beliau kemudiannya bekerja di Kansas City Film Ad Company. Di sini beliau membuat pengiklanan menggunakan teknik cut-out animations. Bermula daripada detik itu, minat dalam bidang animasi mula timbul.

Beliau mula membaca pelbagai buku tentang dunia animasi dan juga bereksperimen menggunakan kamera. Beliau kemudian telah membuka syarikat animasinya sendiri dan menerbitkan kartun ‘Laugh-O-Grams’ yang ditayangkan di panggung-panggung tempatan. Kejayaan kartun ini telah membolehkan beliau memiliki studionya sendiri.

Tapi sekali lagi, malang menimpa apabila studio ini terpaksa ditutup. Tidak berputus asa, beliau mengambil keputusan untuk ke Hollywood dan membuka studio di sana bersama dengan abangnya Roy. Mereka kemudian menerbitkan animasi ‘Alice Comedies’ yang mencatatkan kejayaan.

Pada tahun 1927, mereka mendapat peluang bekerjasama dengan Universal Studio untuk menerbitkan ‘Oswald The Lucky Rabbit’. Animasi ini telah mendapat sambutan yang menggalakkan, tetapi beliau terpaksa berhenti menerbitkannya kerana ramai pekerjanya yang berhenti kerja.

Pada waktu inilah, beliau telah mencipta watak Mickey Mouse bersama sahabatnya Ubbe Iwerks. Tetapi tiada siapa yang berminat untuk mengedarkan animasi tikus itu kecuali Pat Powers. Anda pasti dapat mengagak apa yang berlaku seterusnya bukan? Animasi tersebut menjadi hits mengalahkah saingannya iaitu Felix the Cat.

Walt Daisney juga mencipta sejarah dalam dunia animasi apabila menerbitkan filem animasi Snow White. Kalau anda hendak tahu, pada waktu itu belum ada mana-mana syarikat animasi yang pernah menerbitkan filem animasi yang berdurasi panjang. Kemudian kejayaan demi kejayaan telah berjaya dicapai.

Kini syarikat beliau menjadi antara syarikat penerbitan yang paling berjaya di dunia. Syarikat itu tidak terhad kepada penghasilan animasi sahaja, tetapi merangkumi segala cabang dalam industi hiburan seperti kabel televisyen, muzik, filem dan sebagainya. Pendapatan syarikat ini pada tahun 2017 dianggarkan sebanyak $55.14 bilion US Dollar! Bayangkan jika lelaki yang bernama Walt Disney ini berputus asa separuh jalan, pasti kita tak akan dapat menikmati rancangan hebat dan berkualiti daripada mereka bukan?

Sumber Rujukan

  1. https://successstory.com/people/walter-elias-disney
  2. https://the-artifice.com/walt-disney-story/

 

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!