5 Nasihat Jim Rohn: Pakar Motivasi Terunggul Sepanjang Zaman

Jika anda inginkan kemajuan dan kejayaan dalam diri, kita perlu mempelajarinya melalui pengalaman hidup dan motivasi kepada diri sendiri. Jika ada yang sedang mencari seorang ikon untuk dijadikan panduan bagi meningkatkan motivasi diri, Jim Rohn adalah di antara ikon yang sesuai untuk kita ambil sebagai contoh.

Tahukah anda setiap kata-kata yang keluar daripada mulut beliau telah mengubah mentaliti ramai orang di luar sana? Tanpa membuang masa, mari kita hadamkan kata-kata hikmah beliau:

1. “You are the average of the five people you spend the most time with

Kita cenderung untuk menjadi seperti 5 individu yang kita selalu luangkan masa bersama. Kenapa? Kerana mereka inilah yang akan banyak mempengaruhi kehidupan kita. Jika kita meluangkan masa bersama dengan 5 orang yang banyak membuang masa, pemalas dan sebagainya; kita juga berpotensi untuk jadi seperti mereka.

Bayangkan jika kita lebih banyak meluangkan masa dengan individu yang lebih bermotivasi, lebih menghargai masa, lebih bijak dan sebagainya; kita secara tidak langsung juga berpotensi menjadi seperti mereka.

Oleh itu, luangkan lebih masa dengan mereka yang dah berjaya. Ambil dan belajar sesuatu sebanyak yang mungkin.

2. “Life plan, chances are you’ll fall into someone else’s plan. And guess what they have planned for you? Not much

Mula untuk merangka setiap pelan kehidupan. Buatlah pelan untuk 3 bulan, setahun, dan 5 tahun akan datang; apa yang ingin dicapai dalam kehidupan. Ianya akan menjadikan kita fokus dan sesuatu yang ingin dikejar dalam kehidupan.

Pastikan kita kekal kepada pelan asal agar kita berada di landasan yang betul. Akan terdapat pelbagai halangan dalam menujunya, namun kita harus tabah menghadapinya.

3. “We must all suffer one of two things: the pain of discipline or the pain of regret.

Bermula hari ini kita kena tanamkan sifat, tingkah laku dan perangai yang baik-baik sahaja. Setiap kejayaan yang besar bermula daripada tabiat kecil yang baik. Contohnya jika kita ingin menurunkan berat badan, kita perlu bermula dengan menukar cara pemakanan. Sebagai contoh mengelak pengambilan makanan segera, kemudian pergi bersenam dan seterusnya.

Jika kita berasa malas untuk mulakan tingkah laku yang lebih baik, mulakan hari anda lebih awal daripada sebelumnya. Mula dengan mengubah perangai lewat bangun tidur, dan cuba untuk bangun setengah jam lebih awal daripada biasa. Perubahan yang kecil bakal membawa kepada perubahan yang lebih besar dalam kehidupan.

4. “Profits are better than wages. Wages make you a living; profits make you a fortune.

Berapa ramai daripada kita yang bekerja, tetapi rasa sangat berat untuk datang ke pejabat setiap hari? Ini kerana kita tak suka dengan pekerjaan , rakan sepejabat atau pun persekitaran tempat kita kerja tersebut.

Masih belum lambat untuk berubah sebenarnya. Fikirkan cara atau jalan bagaimana kita boleh mengubah minat menjadi satu pekerjaan yang boleh memberikan hasil daripada segi wang ringgit dan juga kepuasan.

Sentiasa tanya kepada diri sendiri, apakah cara lain yang boleh kita beri lebih manfaat kepada orang lain; berbanding dengan yang kita sedang lakukan sekarang. Juga sentiasa cabar diri untuk meningkatkan potensi yang ada dalam diri kita.

5. “Don’t wish it was easier, wish you were better. Don’t wish for less problems, wish for more skills. Don’t wish for less challenge, wish for more wisdom.

Belajar, terus belajar dan belajar lagi sampai bila-bila. Jangan pernah berhenti untuk belajar. Jika kita berhenti belajar, ianya ibarat kita berhenti bernafas.

Adalah terbaik jika kita sentiasa belajar benda baru. Hanya melalui ilmu pengetahuan dan pengalaman baru, kita boleh menyelesaikan masalah yang akan dihadapi pada masa akan datang.

Jim Rhon Merupakan Mentor Kepada Tony Robbins

Tahukah anda Jim Rhon juga merupakan mentor kepada Tony Robbins, salah seorang pakar motivasi terbaik sepanjang zaman? Mungkin sudah tiba masanya untuk kita mencari seorang mentor yang dapat mengubah kehidupan kita untuk menjadi seorang yang lebih baik, di dunia dan di akhirat kelak.

Jim Rohn – Use All You've Got

Jim Rohn, Tony Robbins's mentor, tells a story about what happens to the talents you don't use

Posted by Goalcast on Selasa, 5 September 2017
Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ikuti Kisah Pengasas IKEA Yang Mula Jual Mancis Pada Usia 5 Tahun

Pasti ramai di kalangan kita pernah membeli barangan IKEA kan? Kalau tak beli barangan mereka pun, makan meatball pun terbaik juga.

IKEA sangat terkenal dengan rekaan yang ringkas tetapi menarik, menjimatkan ruang serta murah. Tetapi tahukah anda? Pengasas syarikat dari Sweden ini dulunya bermula dengan hanya menjual mancis sahaja!

Pengasas IKEA iaitu Ingvar Feodor Kamprad dilahirkan pada 30 Mac 1926 di sebuah ladang kecil bernama Elmtaryd. Kawasan tersebut agak mundur dan kebanyakan penduduk bekerja dalam bidang pertanian. Di sinilah Kamprad membesar dalam suasana yang mementingkan disiplin dan usaha keras, yang menjadi asas kepada kejayaannya di masa mendatang.

Mula Dengan Jual Mancis Pada Usia 5 Tahun

Seawal usia 5 tahun, beliau telah mula menjual mancis kepada jiran-jirannya. Pada usia 10 tahun pula, beliau telah mengayuh basikal dari kampungnya ke Stockholm untuk membeli mancis, untuk dijual kembali kepada penduduk kampungnya! Setelah itu, Kamprad mula mengembangkan perniagaannya kecilnya itu dengan menjual dekorasi pokok krismas, pen, pensil, ikan, dan juga benih bunga. Pada umur 10 tahun, beliau dah pandai buat bisnes. Hebat!

Kalau nak tahu, Kamprad juga mempunyai masalah dyslexia, iaitu masalah berkaitan membaca. Jadi, pada umur 17, apabila beliau telah berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam pelajaran; ayahya telah memberikan sejumlah wang kecil sebagai hadiah. Bagi remaja lain yang seusia dengannya, mereka mungkin akan menggunakan duit tersebut untuk berhibur atau membeli barangan idaman. Tetapi berbeza dengan Kamprad, beliau telah menggunakan wang tersebut untuk menubuhkan IKEA!

Dua tahun kemudian, Kamprad mula menggunakan khidmat trak susu untuk menghantar produk jualannya. Pada tahun 1947, barulah beliau mula menjual perabot. Perabut ini dihasilkan oleh pengeluar tempatan. Tetapi pada tahun 1955, usahasama ini dihentikan. Ini kerana para pengeluar mendakwa Kamprad membeli produk mereka dengan harga yang sangat murah. Ini kemudianya telah memaksa Kamprad untuk mengeluarkan perabot yang direka sendiri.

Mula Design Produk Sendiri

Beliau menggunakan konsep flat pack ke atas produk keluarannya. Produk IKEA ini perlulah simple, mudah dipasang dan juga berpatutan.  Apa yang menarik mengenai produk IKEA ialah, mereka mengeluarkan perabot yang moden, stylish dan dapat disesuaikan di ruangan yang terhad. Ia sangat memenuhi kehendak pengguna masa kini.

Syarikat yang terkenal dengan design perabot futuristik ini terus berkembang bukan sahaja di seluruh Sweden, tetapi juga hampir ke seluruh dunia. Hari ini, IKEA mempunyai lebih daripada 300 kedai di 38 buah negara. Satu kejayaan yang besar untuk syarikat yang tidak pernah membuat pinjaman sepanjang tempoh perniagaan mereka!

Siapa sangka? Dengan bermula menjual mancis, Kamprad akhirnya menjadi di antara lelaki yang terkaya di dunia. Sekiranya anda mempunyai anak yang menunjukkan minat dalam perniagaan walaupun hanya menjual gula-gula, usah dihalang minat mereka. Biarlah mereka mengasah bakat dan potensi yang ada dalam diri mereka. Mana tahu mereka juga bakal bergelar jutawan dan mengharumkan nama Malaysia di arena perniagaan?

Sumber Rujukan:

  1. https://sweden.se/business/ingvar-kamprad-founder-of-ikea/
  2. http://www.ikea.com/ms/en_AU/about_ikea/the_ikea_way/history/1940_1950.html
  3. http://kisahjutawan.blogspot.my/2009/10/jutawan-antarabangsa-ingvar-kamprad.html

Kalau nak tahu, nama IKEA adalah bersempena nama Ingvar Kamprad, Elmtaryd tempat beliau dilahirkan, dan Agunnaryd kampung bersebelahan tempat beliau dilahirkan.

Iklan

4 Ciri Utama Bilionaire Mengikut Kajian Ray Dalio, Pengurus Hedge Fund Terbesar Dunia

Ray Dalio merupakan nama yang tidak asing bagi pelabur saham di Wall Street mahupun dunia. Syarikat beliau iaitu Bridgewater Association merupakan syarikat hedge fund terbesar di dunia dengan nilai pelaburan sebanyak $150 billion. Beliau juga terkenal dengan buku bertajuk The Principle yang merupakan di antara buku yang laris di pasaran pada tahun 2017.

Dalam kajian yang dilakukannya, Ray Dalio telah menyediakan borang kaji selidik untuk mengkaji bagaimana seorang bilionaire berfikir untuk mencapai matlamat yang ditetapkan dalam hidup mereka. Beliau telah memberi borang kaji selidik itu kepada bilionaire yang berpengaruh seperti Bill Gates (Pengerusi Microsoft), Elon Musk (CEO Tesla & Space X), Jeff Bezos (CEO Amazon), Jack Dorsey (CEO Twitter), Reed Hastings (Ceo Neftlix) untuk mengetahui ciri-ciri yang ada di dalam diri mereka, dan tindakan yang diambil oleh mereka untuk mencapai matlamat dalam bidang yang mereka ceburi.

Para bilionaire yang terlibat dalam ujian tersebut mengambil masa satu jam untuk menjawab soalan yang diberikan. Setelah ujian itu selesai, Ray Dalio mendapati kebanyakan bilionaire yang mengambil ujian tersebut mempunyai 4 ciri-ciri yang sama yang terdapat di dalam diri mereka. Ciri-ciri inilah yang membuatkan mereka berjaya dan menjadi seorang yang luar biasa.

4 ciri-ciri tersebut ialah:

1. Mempunyai Idea Yang Sangat Jelas Dan Boleh Dipraktikkan Di Dunia Nyata

Mereka mempunyai idea yang sangat jelas dengan apa yang mereka lakukan. Idea itu boleh dipraktikan dan boleh dikomersilkan pada skala yang sangat besar. Dengan adanya pengkomersilan, produk dan servis akan mendatangkan keuntungan kepada syarikat mereka.

Amazon Prime member merupakan salah satu cara yang digunakan oleh Syarikat Amazon untuk memberi kepuasan kepada pelanggan mereka

Sebagai contoh, Jeff Bezos yang sangat jelas dengan idea mementingkan kepuasan pelanggan di dalam perniagaan Syarikat Amazon. Beilau yang mempunyai idea yang jelas untuk menjaga hati pelanggan mereka supaya mereka suka akan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Amazon berbanding dengan syarikat yang lain.

Kesanya, perniagaan Amazon sangat berjaya dan berkembang dengan pesat berbanding dengan syarikat pesaing mereka kerana motto yang dipegang oleh mereka iaitu “Delight  your Customer”.

2. Mempunyai Visi Yang Jelas Tentang Apa Yang Mereka Lakukan Untuk Masa Hadapan

Dengan adanya visi yang jelas dan boleh menjangka apa yang akan berlaku pada masa hadapan dengan perkembangan sekarang. Mereka sanggup mengambil risiko terhadap apa yang mereka fikir benda yang boleh merubah langskap manusia. Mereka tidak takut akan cabaran dan kesusahan yang mereka akan hadapi akibat daripada perbuatan mereka untuk menguji idea yang dirasakan betul pada sisi pandangan mata mereka.

“One Computer One Home” merupakan kalimat yang digunapakai oleh Microsoft pada awal penubuhannya

Bill Gates yang mempunyai visi yang jelas pada permulaan penubuhan Syarikat Microsoft, di mana beliau ingin membawa syarikat itu ke kedudukan 500 syarikat terbesar di dunia dan inginkan setiap rumah mempunyai sebuah komputer pada masa hadapan. Beliau yang meletakkan visi dalam dirinya itu pada permulaan penubuhan Microsoft bersama dengan mendiang Paul Allen.

Walaupun pada masa itu seperti nampak mustahil untuk dilakukan kerana zaman permulaan perkembangan komputer, tetapi kini Bill Gates berjaya mencapai apa yang ditetapkan pada permulaan visinya.

3. Mereka Mampu Bangkit Dengan Cepat Dengan Masalah Yang Mereka Hadapi

Perniagaan mempunyai pasang surutnya sendiri yang mana jika tidak ditangani dengan cara yang betul, kemungkinan untuk berlakunya kegagalan adalah sangat tinggi. Ciri ketiga ini merupakan ciri yang ada pada setiap billionaire yang mengambil ujian Ray Dalio. Mereka cepat bertindak dengan masalah yang dihadapi oleh syarikat mereka dan dapat mengatasi masalah tersebut dengan berkesan.

Dengan kata lain, mereka mampu menewaskan cabaran dan kesukaran yang terhidang di hadapan mereka dengan jayanya.

Syarikat Tesla yang disenaraikan di pasaran saham Nasdaq pada tahun 2010

Sebagai contoh pada krisis ekonomi yang berlaku pada tahun 2008, kebanyakan syarikat yang mengeluarkan kereta menghadapi masalah kewangan yang sangat teruk termasuklah syarikat kereta elektrik Elon Musk iaitu Tesla. Elon Musk yang hampir diisytiharkan muflis telah mengambl langkah dengan meminjam wang daripada Kerajaan Amerika yang memberi perlindungan kepada industri kereta sebanyak $465 juta yang berada dalam keadaan tenat pada masa itu.

Kini Tesla merupakan syarikat yang menerajui dalam pengeluaran kereta elektrik dunia.

4. Tidak Menghiraukan Apa Yang Dikatakan Oleh Orang Ramai Dengan Tindakan Yang Dibuat

Ciri yang paling penting yang ada pada semua bilionaire. Kesemuanya tidak menghiraukan kata-kata orang lain demi mencapai matlamat jangka masa yang panjang atau pendek. Mereka lebih rela mencapai matlamat yang mereka buat berbanding dengan menjaga hati orang ramai yang mana boleh menghalang mereka dari mencapai matlamat yang telah ditetapkan didalam hidup mereka.

Walaupun nampak seakan kejam, ia tidak menggambarkan sikap sebenar mereka dalam kehidupan peribadi seperti Bill Gates yang menderma seluruh kekayaan yang dimilikinya kepada pusat kebajikan dan Ray Dalio yang berikrar akan memberi separuh kekayaan dimilikinya kepada badan kebajikan yang diasaskan oleh Bill dan Melinda Gates.

Jonathan Rubinstein merupakan orang yang bertanggungjawab membawa iPod ke pasaran dunia

Sebagai ketua, mereka perlu bijak mencari orang yang layak untuk jawatan yang diberi untuk kepentingan syarikat, berbanding untuk menjaga hati sesorang yang tidak layak untuk jawatan tersebut tetapi takut untuk menyingkirkan mereka kerana ingin menjaga perasaan mereka.

Sebagai contoh, Ray Dalio sendiri pernah memecat ketua pegawai eksekutifnya yang bernama Jonathan Rubinstein. Beliau yang diambil bekerja denganBridgewater kerana kepakaran beliau dalam bidang perkomputeran dan pernah menjadi orang kanan kepada mendiang Steve Jobs selama 16 tahun. Dia kemudian dipecat kerana tidak sesuai dengan budaya kerja Bridgewater dan hanya sempat berkerja selama 10 bulan sahaja.

Jika anda mempunyai 4 ciri-ciri di atas, anda berkemungkinan akan menjadi seorang jutawan atau bilionaire suatu hari nanti.

Sumber Rujukan:

Iklan

Eric Tse, Pemuda Yang Mendapat Status Bilionaire Dalam Sekelip Mata

Pemuda yang bernama Eric Tse telah mencapai status billionaire hanya dengan semalam, apabila menerima penyerahan satu perlima dari nilai syarikat Sino Biopharmaceutical Ltd sebagai hadiah dari keluarganya.

Eric Tse yang saja baru menamatkan pengajian telah mendapat durian runtuh apabila kedua ibu bapanya menghadiahkan pegangan syarikat dan menawarkan jawatan eksekutif tertinggi syarikat tersebut.

Bukan itu sahaja, keseluruhan gaya hidup Eric Tse menjadi tumpuan dan perhatian orang ramai apabila pengumuman tersebut di buat. Sehinggakan pengikut laman Instagram peribadi beliau meningkat sebanyak 10,000 pengikut, kurang dari tempoh 24 jam apabila kenyataan penyerahan tersebut diumumkan.

Pada asalnya Eric Tse dilahirkan di Seattle, Washington dan merupakan graduan daripada The Wharton School of Finance. Beliau telah dibesarkan di Hong Kong.

Menurut kenyataan peribadinya, beliau bukan menginginkan untuk berada dalam senarai manusia terkaya di dunia, tetapi beliau menerimanya dengan hati terbuka kerana ingin meneruskan legasi kejayaan keluarganya dalam bidang perniagaan.

Instafamous:

Sejak daripada itu, kehidupan beliau seringkali menjadi tumpuan media dan orang ramai. Beliau sering memuat naik gambarnya berpesta dengan selebriti-selebriti terkenal seperti Rihanna dan ramai lagi.

Beliau lebih gemar melancong keliling dunia melawat pusat-pusat pelancongan mewah, seperti Paris, Dubai dan banyak lagi.

Tahukah anda, menurut Forbes, aset kekayaan beliau lebih besar daripada pengasas Starbucks, Howard Schultz, iaitu $3.5 bilion lebih banyak. Manakala beliau juga lebih kaya daripada CEO Snapchat, Even Spiegel sebanyak $2.1 bilion.

Menjadi lebih unik dan istimewa apabila nilai kekayaan beliau tanpa bersusah-payah dan bebas cukai, disebabkan hadiah kekayaan dari keluarganya. Disebabkan aset kekayaan tersebut beliau secara tiba-tiba tersenarai sebagai orang ke-550 terkaya di dunia, dan merupakan salah seorang yang terkaya di Asia.

Ibu bapa Eric Tse adalah pengarah eksekutif di Sino Biopharmaceutical Ltd. Beliau akan memangku jawatan pengarah jawatan-kuasa eksekutif syarikat tersebut. Berdasarkan jawatan tersebut, beliau akan menerima gaji sebanyak $498,000 setiap tahun, tidak termasuk bonus.

Syarikat tersebut telah diasaskan oleh bapanya dan dibangunkan bersama-sama dengan keluarga mereka. Setelah penyerahan pegangan syarikat tersebut, kakaknya telah menandatangani perjanjian penyerahan pemilikan syarikat kepadanya buat sementara waktu.

Iklan

9 Tips Kejayaan Dato’ Seri Vida

Sebut saja nama Dato’ Seri Vida (DSV), pasti kita akan teringatkan tagline produk Qu Puteh beliau, iaitu “Qu Puteh, Qu Puteh.. Barulah Puteh”. DSV juga dikenali sebagai penaja program realiti Gegar Vaganza di Astro.

DSV yang tidak asing lagi namanya ini, merupakan salah seorang usahawan yang berjaya di negara kita. Walaupun beliau adakalanya sedikit kontroversi, namun aura positifnya perlu kita kagumi.

Jom kita lihat 9 tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida, yang merupakan pengasas Vida Beauty.

1. Jangan Pernah Kenal Erti Putus Asa

Sebagai seorang tauke besar dalam bidang kosmetik, ramai yang ketahui betapa berjayanya beliau dalam perniagaan yang diceburi. Walaupun pernah disenaraikan sebagai di antara beberapa produk yang mengandungi merkuri yang tinggi, namun pernahkah kita melihat DSV melatah?

Itu tidak termasuk dugaan lain seperti kerugian beratus ribu ketika memulakan perniagaannya. Selain itu, DSV juga pernah dikaitkan dengan pertuduhan mengelak daripada membayar GST.

2. Ada Impian Tinggi

Beliau pernah berkata “nak berjaya, impian mesti tinggi”. Jangan pernah berhenti berfikir dan sentiasa menampilkan konsep yang baru.

Beliau juga menyimpan impian untuk berduet dengan Psy, iaitu penyanyi antarabangsa dari Korea Selatan yang popular dengan lagu Gangnam Style.

3. Bersikap Peramah Dan Mudah Didekati

Jika kita lihat DSV ketika ditemubual di televisyen mahupun radio, ternyata beliau sentiasa senyum dan ketawa. Beliau juga suka berbicara dan bergurau senda.

Pernahkah anda lihat usahawan seramah DSV?

4. Jangan Takut Menjadi Diri Sendiri

Tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida adalah sering menjadi diri sendiri. Dalam apa jua keadaan pun dia tetap dengan pendirian dia dan tidak mudah terikat dengan pendapat orang lain.

Keupayaan beliau dalam berkongsi pandangan dan mengekspresikan diri adalah sangat penting untuk berjaya. Dengan menjadi diri sendiri, semua usaha tersebut tidak mustahil.

5. Gunakan Kisah Lalu Sebagai Pemangkin Kejayaan

Sekiranya kita merasa terlalu sukar untuk berjaya disebabkan datang dari keluarga yang susah atau masa lampau yang gelap, ambil ikhtibar dari kisah DSV ini.

DSV pada asalnya datang dari keluarga yang susah dan dibesarkan tanpa kasih sayang seorang ayah pada usia 9 tahun. Beliau juga pernah membantu keluarganya berniaga. 

Ingatlah, bukan senang untuk berjaya, apatah lagi dengan keadaan kisah lalu kita. Jadikanlah ia sebagai pembakar semangan untuk menjadi orang yang lebih baik.

6. Sering Membuat Amal Kebajikan

Mungkin ada segelintir daripada kita yang mengecam tindakannya yang suka menayangkan harta yang dimilikinya. Tetapi tahukah anda, DSV sering menderma kepada pusat kebajikan, sekolah tahfiz dan rumah anak-anak yatim.

Beliau juga turut mempunyai pusat tahfiznya sendiri di Perak.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

7. Jangan Mudah Lemah Semangat

Secara umumnya, DSV bukanlah seorang wanita yang lemah semangat sekiranya kita benar-benar melihat segala usaha keras beliau.

Segala dugaan dan cabaran yang dilalui, beliau tetap meneruskan hidup dan kerjayanya. Jangan sesekali merasa sukar dan kecewa jika kita mengalami hidup cabaran dan dugaan sepanjang berniaga.

8. Sentiasa Jaga Solat

Walaupun DSV kelihatan seperti ala-ala “permaisuri” dan sering mengenakan fesyen yang mungkin agak pelik, namun beliau sentiasa menjaga solatnya.

Seperti yang terkandung di dalam Al-Quran, sesiapa yang menjaga solatnya akan dimurahkan rezeki. Jangan sesekali tinggal solat dan kembalilah kepada agama, merupakan tips kejayaan dari Dato’ Seri Vida yang boleh kita pelajari.

9. Bijak Merancang Strategi

Seperti yang kita ketahui, DSV pada awalnya tidak merancang dengan betul strategi perniagaannya. Namun, selepas beliau mengiklankan produk beliau di Radio Kelantan FM, permintaan produknya semakin laris sehingga ke hari ini.

Untuk berjaya, kita perlu mengatur dan menyusun strategi dengan bijak.

Kesimpulannya,

Perkara penting yang harus ada pada diri seseorang adalah keazaman dan tidak berputus asa. Selain itu, sering mendekatkan diri dengan Sang Pencipta adalah salah satu kunci untuk berjaya.

Semoga dengan tips ini, kita juga boleh berjaya seperti Dato’ Seri Vida.

Sumber RujukanSafuanBorhan

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!