6 Rahsia Kejayaan Iwan Sunito, Pengusaha Hartanah Berjaya

Nama Iwan Sunito bukan sahaja terkenal di mata Indonesia, tetapi ia tidak asing juga bagi mereka yang berada dalam dunia pelaburan hartanah. Bahkan, bekas Presiden Indonesia iaitu Susilo Bambang Yudhoyono juga pernah menggelar Iwan Sunito sebagai ‘Raja Pengusaha Hartanah’.

Ramai pelabur hartanah tertanya-tanya apa rahsia kejayaan beliau sehingga menyebabkan beliau berjaya dalam bidang hartanah? Tanpa membuang masa, jom kami kongsikan rahsia kejayaan Iwan Sunito yang membawanya hingga ke tahap sekarang.

1. Perlu Mempunyai Impian

Photo by Alex Fu from Pexels

Iwan Sunito pernah berkata bahawa jika ingin berjaya, kita harus mempunyai impian. Sekiranya impian tersebut kecil, maka perbuatan kita juga akan kecil. Sekiranya impian kita besar, perbuatan kita juga pasti akan besar.

Kita boleh fahami rahsia kejayaan pelabur hartanah secara mendalam dengan mengenalpasti apakah impian yang ingin dicapai.

Beliau juga menekankan aspek impian dan cita-cita yang besar untuk mencapai kejayaan yang cukup besar. Cita-cita yang ditanamkan haruslah merupakan ‘Big Why’ kenapa kita perlu berusaha sehingga berjaya mengecapinya.

2. Sentiasa Bersyukur

Photo by Ali Arapoğlu from Pexels

Di samping mempunyai impian besar, tentunya kita juga harus bersyukur dengan apa yang kita ada dalam hidup ini.  Jangan lupa bersyukur dan dalam masa yang sama, kejarlah impian kita dengan bersungguh-sungguh.

Namun begitu, kita juga harus mempunyai rasa tidak berpuas hati dengan pencapaian yang diperoleh. Ia penting supaya kita tidak berada di zone selesa kerana di situlah kita akan berhenti mengejar cita-cita.

3. Kegagalan Bukanlah Penamatnya

Image by Daniel Reche from Pixabay

Iwan Sunito juga berpendapat bahawa kejayaan berpunca daripada semangat yang tinggi dan sikap yang tidak pernah berputus asa. Dalam kehidupan, kegagalan adalah satu proses pembelajaran untuk mencapai perkara yang lebih baik.

Beruntunglah sekiranya kita telah gagal dalam melakukan sesuatu perkara, sekurang-kurangnya daripada situ kita akan belajar untuk memperbetulkannya sehingga berjaya.

4. Sering Memperbaiki Diri

Photo by Miles Hardacre from Pexels

Rahsia kejayaan pelaburan hartanah Iwan Sunito ini juga adalah beliau sering memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya.  Jangan biarkan diri kita hanya berada di satu tahap, tetapi berubahlah ke arah yang lebih baik dari semasa ke semasa.

Perubahan terbesar bagi Iwan Sunito adalah semasa beliau berubah daripada seorang murid biasa kepada seorang murid yang luar biasa semasa belajar.

5. Mempunyai Visi Dalam Kehidupan

Photo by Stephen Niemeier from Pexels

Iwan Sunito juga mementingkan visi dalam hidup. Tanpa visi, kita tidak akan tahu apa yang perlu kita lakukan untuk berjaya. 

Visi adalah panduan atau peta untuk kita melangkah ke hadapan demi mencapai kejayaan.

6. Mempunyai Mentor

Photo by 祝 鹤槐 from Pexels

Salah satu kejayaan yang dicapai oleh nama-nama besar adalah melalui mentor yang hebat. Iwan Sunito juga mempunyai mentornya yang tersendiri yang membantunya untuk berjaya. 

Itulah rahsia kejayaan pelabur hartanah ini, mentor adalah sesuatu yang kita wajib ada untuk berjaya dalam kehidupan.

Kesimpulannya, Iwan Sunito sangat disanjungi ramai atas kejayaannya.  Sememangnya rahsia kejayaan beliau yang sukar ditiru adalah semangatnya yang tinggi serta tidak kenal erti putus asa.

Di samping itu, beliau juga sentiasa mendekatkan diri dengan tuhan serta sentiasa bersyukur atas apa yang dimilikinya. Untuk berjaya seperti beliau, kenalah ikut tips-tips yang telah beliau kongsikan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!