6 Rahsia Kejayaan Iwan Sunito, Pengusaha Hartanah Berjaya

Nama Iwan Sunito bukan sahaja terkenal di mata Indonesia, tetapi ia tidak asing juga bagi mereka yang berada dalam dunia pelaburan hartanah. Bahkan, bekas Presiden Indonesia iaitu Susilo Bambang Yudhoyono juga pernah menggelar Iwan Sunito sebagai ‘Raja Pengusaha Hartanah’.

Ramai pelabur hartanah tertanya-tanya apa rahsia kejayaan beliau sehingga menyebabkan beliau berjaya dalam bidang hartanah? Tanpa membuang masa, jom kami kongsikan rahsia kejayaan Iwan Sunito yang membawanya hingga ke tahap sekarang.

1. Perlu Mempunyai Impian

Photo by Alex Fu from Pexels

Iwan Sunito pernah berkata bahawa jika ingin berjaya, kita harus mempunyai impian. Sekiranya impian tersebut kecil, maka perbuatan kita juga akan kecil. Sekiranya impian kita besar, perbuatan kita juga pasti akan besar.

Kita boleh fahami rahsia kejayaan pelabur hartanah secara mendalam dengan mengenalpasti apakah impian yang ingin dicapai.

Beliau juga menekankan aspek impian dan cita-cita yang besar untuk mencapai kejayaan yang cukup besar. Cita-cita yang ditanamkan haruslah merupakan ‘Big Why’ kenapa kita perlu berusaha sehingga berjaya mengecapinya.

2. Sentiasa Bersyukur

Photo by Ali Arapoğlu from Pexels

Di samping mempunyai impian besar, tentunya kita juga harus bersyukur dengan apa yang kita ada dalam hidup ini.  Jangan lupa bersyukur dan dalam masa yang sama, kejarlah impian kita dengan bersungguh-sungguh.

Namun begitu, kita juga harus mempunyai rasa tidak berpuas hati dengan pencapaian yang diperoleh. Ia penting supaya kita tidak berada di zone selesa kerana di situlah kita akan berhenti mengejar cita-cita.

3. Kegagalan Bukanlah Penamatnya

Image by Daniel Reche from Pixabay

Iwan Sunito juga berpendapat bahawa kejayaan berpunca daripada semangat yang tinggi dan sikap yang tidak pernah berputus asa. Dalam kehidupan, kegagalan adalah satu proses pembelajaran untuk mencapai perkara yang lebih baik.

Beruntunglah sekiranya kita telah gagal dalam melakukan sesuatu perkara, sekurang-kurangnya daripada situ kita akan belajar untuk memperbetulkannya sehingga berjaya.

4. Sering Memperbaiki Diri

Photo by Miles Hardacre from Pexels

Rahsia kejayaan pelaburan hartanah Iwan Sunito ini juga adalah beliau sering memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya.  Jangan biarkan diri kita hanya berada di satu tahap, tetapi berubahlah ke arah yang lebih baik dari semasa ke semasa.

Perubahan terbesar bagi Iwan Sunito adalah semasa beliau berubah daripada seorang murid biasa kepada seorang murid yang luar biasa semasa belajar.

5. Mempunyai Visi Dalam Kehidupan

Photo by Stephen Niemeier from Pexels

Iwan Sunito juga mementingkan visi dalam hidup. Tanpa visi, kita tidak akan tahu apa yang perlu kita lakukan untuk berjaya. 

Visi adalah panduan atau peta untuk kita melangkah ke hadapan demi mencapai kejayaan.

6. Mempunyai Mentor

Photo by 祝 鹤槐 from Pexels

Salah satu kejayaan yang dicapai oleh nama-nama besar adalah melalui mentor yang hebat. Iwan Sunito juga mempunyai mentornya yang tersendiri yang membantunya untuk berjaya. 

Itulah rahsia kejayaan pelabur hartanah ini, mentor adalah sesuatu yang kita wajib ada untuk berjaya dalam kehidupan.

Kesimpulannya, Iwan Sunito sangat disanjungi ramai atas kejayaannya.  Sememangnya rahsia kejayaan beliau yang sukar ditiru adalah semangatnya yang tinggi serta tidak kenal erti putus asa.

Di samping itu, beliau juga sentiasa mendekatkan diri dengan tuhan serta sentiasa bersyukur atas apa yang dimilikinya. Untuk berjaya seperti beliau, kenalah ikut tips-tips yang telah beliau kongsikan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!