6 Rahsia Kejayaan Iwan Sunito, Pengusaha Hartanah Berjaya

Nama Iwan Sunito bukan sahaja terkenal di mata Indonesia, tetapi ia tidak asing juga bagi mereka yang berada dalam dunia pelaburan hartanah. Bahkan, bekas Presiden Indonesia iaitu Susilo Bambang Yudhoyono juga pernah menggelar Iwan Sunito sebagai ‘Raja Pengusaha Hartanah’.

Ramai pelabur hartanah tertanya-tanya apa rahsia kejayaan beliau sehingga menyebabkan beliau berjaya dalam bidang hartanah? Tanpa membuang masa, jom kami kongsikan rahsia kejayaan Iwan Sunito yang membawanya hingga ke tahap sekarang.

1. Perlu Mempunyai Impian

Photo by Alex Fu from Pexels

Iwan Sunito pernah berkata bahawa jika ingin berjaya, kita harus mempunyai impian. Sekiranya impian tersebut kecil, maka perbuatan kita juga akan kecil. Sekiranya impian kita besar, perbuatan kita juga pasti akan besar.

Kita boleh fahami rahsia kejayaan pelabur hartanah secara mendalam dengan mengenalpasti apakah impian yang ingin dicapai.

Beliau juga menekankan aspek impian dan cita-cita yang besar untuk mencapai kejayaan yang cukup besar. Cita-cita yang ditanamkan haruslah merupakan ‘Big Why’ kenapa kita perlu berusaha sehingga berjaya mengecapinya.

2. Sentiasa Bersyukur

Photo by Ali Arapoğlu from Pexels

Di samping mempunyai impian besar, tentunya kita juga harus bersyukur dengan apa yang kita ada dalam hidup ini.  Jangan lupa bersyukur dan dalam masa yang sama, kejarlah impian kita dengan bersungguh-sungguh.

Namun begitu, kita juga harus mempunyai rasa tidak berpuas hati dengan pencapaian yang diperoleh. Ia penting supaya kita tidak berada di zone selesa kerana di situlah kita akan berhenti mengejar cita-cita.

3. Kegagalan Bukanlah Penamatnya

Image by Daniel Reche from Pixabay

Iwan Sunito juga berpendapat bahawa kejayaan berpunca daripada semangat yang tinggi dan sikap yang tidak pernah berputus asa. Dalam kehidupan, kegagalan adalah satu proses pembelajaran untuk mencapai perkara yang lebih baik.

Beruntunglah sekiranya kita telah gagal dalam melakukan sesuatu perkara, sekurang-kurangnya daripada situ kita akan belajar untuk memperbetulkannya sehingga berjaya.

4. Sering Memperbaiki Diri

Photo by Miles Hardacre from Pexels

Rahsia kejayaan pelaburan hartanah Iwan Sunito ini juga adalah beliau sering memperbaiki diri untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya.  Jangan biarkan diri kita hanya berada di satu tahap, tetapi berubahlah ke arah yang lebih baik dari semasa ke semasa.

Perubahan terbesar bagi Iwan Sunito adalah semasa beliau berubah daripada seorang murid biasa kepada seorang murid yang luar biasa semasa belajar.

5. Mempunyai Visi Dalam Kehidupan

Photo by Stephen Niemeier from Pexels

Iwan Sunito juga mementingkan visi dalam hidup. Tanpa visi, kita tidak akan tahu apa yang perlu kita lakukan untuk berjaya. 

Visi adalah panduan atau peta untuk kita melangkah ke hadapan demi mencapai kejayaan.

6. Mempunyai Mentor

Photo by 祝 鹤槐 from Pexels

Salah satu kejayaan yang dicapai oleh nama-nama besar adalah melalui mentor yang hebat. Iwan Sunito juga mempunyai mentornya yang tersendiri yang membantunya untuk berjaya. 

Itulah rahsia kejayaan pelabur hartanah ini, mentor adalah sesuatu yang kita wajib ada untuk berjaya dalam kehidupan.

Kesimpulannya, Iwan Sunito sangat disanjungi ramai atas kejayaannya.  Sememangnya rahsia kejayaan beliau yang sukar ditiru adalah semangatnya yang tinggi serta tidak kenal erti putus asa.

Di samping itu, beliau juga sentiasa mendekatkan diri dengan tuhan serta sentiasa bersyukur atas apa yang dimilikinya. Untuk berjaya seperti beliau, kenalah ikut tips-tips yang telah beliau kongsikan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rahsia Pelaburan Jutawan Islam

Sebagai seorang Islam yang mukmin, menuntut ilmu menjadi satu kewajipan dan adalah wajib bagi kita untuk menuntut ilmu yang diperlukan. Dan orang yang berusaha itu memerlukan kepada ilmu perusahaan.

Haruslah kita mempunyai sekadar yang diperlukan daripada ilmu berniaga, supaya dapat membezakan, yang diperbolehkan dan yang dilarang, tempat yang mengandungi kesulitan dan yang jelas terang.

Kalau tidak, nescaya kita akan terjerumus kepada yang haram tanpa kita sedari.

Berkata Saidina ‘Umar r.a.,

Tidaklah berjual-beli, selain orang yang berpengetahuan ilmu fiqah. Kalau tidak, dia akan memakan riba. Dengan kemahuannya atau tidak dengan kemahuannya”.

Kenyataannya memang benar, disebabkan terlalu rakus mengejar kemewahan dunia, tanpa disedari banyak dikalangan masyrakat kita terutama masyarakat islam yang terlibat dalam perkara-perkara yang haram terutama riba.

Misalnya kita beli kereta hutang bank, beli rumah hutang bank, pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan dan banyak lagi, semuanya dikenakan faedah yang melibatkan riba. Kita ingat apa yang kita buat itu betul tetapi salah disisi agama islam.

Sedangkan agama Islam yang Allah turunkan itu sempurna untuk dijadikan panduan hidup, baik kehidupan dunia mahu pun akhirat. Hanya kita yang tidak mahu belajar.

Allah Ta’ala berfirman: “Allah memberikan Hikmat kebijaksanaan (ilmu yang berguna) kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan yang ditentukanNya). Dan sesiapa yang diberikan hikmat itu maka sesungguhnya ia telah diberikan kebaikan yang banyak. Dan tiadalah yang dapat mengambil pengajaran (dan peringatan) melainkan orang-orang yang menggunakan akal fikirannya”. – Surah Al-Bakarah, ayat 269

Oleh itu kita wajib melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan sebelum kita memulakan sesuatu usaha samada usaha untuk kehidupan di dunia mahupun usaha untuk akhirat. Jangan libatkan diri kita dalam perkara-perkara yang dilarang oleh agama semata-mata untuk mengejar keuntungan dan kekayaan. 

Di dalam Al-Quran ada diterangkan larangan akan perbuatan riba.

Allah Ta’ala berfirman:

“Orang-orang yang memakan (mengambil) riba itu tidak dapat berdiri betul melainkan seperti berdirinya orang yang dirasuk Syaitan dengan terhuyung-hayang kerana sentuhan (Syaitan) itu. Yang demikian ialah disebabkan mereka mengatakan: “Bahawa sesungguhnya berniaga itu sama sahaja seperti riba”. Padahal Allah telah menghalalkan berjual-beli (berniaga) dan mengharamkan riba. Oleh itu sesiapa yang telah sampai kepadanya peringatan (larangan) dari Tuhannya lalu ia berhenti (dari mengambil riba), maka apa yang telah diambilnya dahulu (sebelum pengharaman itu) adalah menjadi haknya, dan perkaranya terserahlah kepada Allah. Dan sesiapa yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka itulah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya”. – Surah Al-Bakarah, ayat 275

Allah Ta’ala berfirman:

“Allah susutkan (kebaikan harta yang dijalankan dengan mengambil) riba dan Ia pula mengembangkan (berkat harta yang dikeluarkan) sedekah-sedekah dan zakatnya. Dan Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang kekal terus dalam kekufuran, dan selalu melakukan dosa”. – Surah Al-Bakarah, ayat 276

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Allah Ta’ala berfirman:

“Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah (jangan menuntut lagi) saki baki riba (yang masih ada pada orang yang berhutang) itu, jika benar kamu orang- orang yang beriman”. – Surah Al-Bakarah, ayat 278

Allah Ta’ala berfirman:

“Oleh itu, kalau kamu tidak juga melakukan (perintah mengenai larangan riba itu), maka ketahuilah kamu: akan adanya peperangan dari Allah dan RasulNya, (akibatnya kamu tidak menemui selamat). Dan jika kamu bertaubat, maka hak kamu (yang sebenarnya) ialah pokok asal harta kamu. (Dengan yang demikian) kamu tidak berlaku zalim kepada sesiapa, dan kamu juga tidak dizalimi oleh sesiapa”. – Surah Al-Bakarah, ayat 279

Pelaburan adalah sebahagian daripada perniagaan yang dibenarkan di dalam Islam.  Pelaburan (Al-qiradl) atau penyerahan modal untuk diperniagakan di dalam Islam mempunyai beberapa syarat dan rukun seperti di bawah:-

Penyerahan Modal untuk diperniagakan (al-qiradl)

Hendaklah dijaga pada qiradl ini, 3 sendi (rukun)

Rukun 1: Modal

 • Syaratnya modal itu mestilah berupa wang yang dimaklumi jumlahnya dan diserahkan kepada yang akan mengerjakannya dalam perniagaan.
 • Maka tidak diperbolehkan qiradl pada barang-barang kerana perniagaan itu akan menjadi sempit padanya.
 • Dan kalau disyarat oleh pemilik modal supaya modal ditangannya, maka tidak dibolehkan kerana dengan demikian, menyempitkan jalan perniagaan.
 • Tiada Jaminan keatas Modal, jika pelaburan itu tidak berhasil atau rugi maka modal itu dikira lenyap dan hangus.  

Rukun 2: Keuntungan

 • Hendaklah keuntungan itu diketahui pembahagiannya dengan disyaratkan bagi pemilik modal sepertiga atau seperdua atau berapa yang dikehendakinya. Misalnya pembahagian keuntungan 50:50 atau 60% untuk pelabur dan 40% untuk peniaga atau mana-mana nisbah yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.
  • Kalau pemilik modal itu mengatakan: “Untuk kamu, keuntungan seratus dan sisanya bagiku”, niscaya tidak boleh. Maka tidak boleh menentukannya dengan jumlah tertentu, tetapi hendaklah dengan jumlah yang umum.

Rukun 3: ‘Amil iaitu orang yang melaksanakan perniagaan

 • syaratnya perniagaan itu tidak menyempitkan kepada ‘amil dengan penentuan barang dan waktu atau sesuatu syarat yang menyempitkan pintu perniagaan, niscaya ‘apad qiradl itu batal.

Agama Islam tidak membenarkan satu pihak menindas satu pihak yang lain. Begitu juga dalam urusan pelaburan, kedua-dua pihak Pelabur dan Peniaga sama-sama kena tanggung risikonya.  Misalnya kita melabur dengan kawan kita di Acheh dan ditetapkan tiap-tiap bulan kita dapat 25%.

Tiba-tiba berlaku tsunami di Acheh dan habis semuanya musnah. Kita tidak akan menyangka perkara sebegitu boleh berlaku dan apa-apa pun boleh berlaku dan kita mesti sama-sama kena berani menanggung risikonya.

Pelabur yang nyenyak tidur, tau-tau tiap-tiap bulan 25% duit masuk ke dalam account bank. Sedangkan pihak peniaga kalau rugi tak dapat tidur, siang malam asyik memikirkan cara bagaimana hendak bayar 25% itu kepada pelabur.

Ini yang tidak dibenarkkan dan diharamkan dalam Islam.

Kita mesti ingat walaubagaimana hebatnya sesuatu perniagaan itu, kita tidak akan dapat meramal atau mengetahui apa akan terjadi dimasa akan datang, untung atau rugi, kaya atau miskin, hidup atau mati dan sebagai manusia yang beragama kita hanya boleh berusaha dengan ilmu yang ada untuk berjaya tetapi hanyalah ALLAH Ta’ala yang menentukannya.

Pelaburan (Al-Qiradh) ialah tindakan meletakkan dana bagi satu tempoh yang ditetapkan dengan mengharapkan pulangan pada masa akan datang iaitu memperoleh hasil daripadanya dan ia adalah salah satu kaedah mengembangkan harta. Namun, perlulah kita ingat, hasil pelaburan itu tidak semestinya positif kerana risiko pelaburan adalah tinggi.

Oleh itu, kita perlulah mendalami ilmu pelaburan sebelum melabur dalam sesuatu perkara. Antara dua kontrak syariah yang popular dan berkaitan dengan pelaburan ialah Musyarakah dan Mudharabah.

Ciri-ciri pelaburan dalam Islam

 • Aktiviti pelaburan yang dilakukan mestilah halal dan dibenarkan oleh syariah
 • Modal pelaburan haruslah disediakan oleh salah seorang atau kedua-dua orang dalam sesebuah perkongsian berdasarkan bentuk kontrak yang telah disediakan.
 • Modal haruslah dalam bentuk wang dan sekiranya aset diterima sebagai modal perniagaan, maka ia adalah satu kemestian untuk kita beri nilaian kepada aset itu berdasarkan nilai semasa dan tertakluk kepada penurun nilai.
 • Keuntungan perlulah dalam bentuk peratus atau bahagian. Sebagai contoh, pembahagian keuntungan 50:50 atau 60% untuk pelabur dan 40% untuk peniaga atau mana- mana nisbah yang dipersetujui oleh kedua dua pihak. Adalah menjadi satu kesalahan jika pemilik modal menetapkan keuntungan dalam jumlah tertentu. Contohnya, “Keuntungan untuk kamu adalah RM 800 dan selebihnya adalah untuk aku. “
 • Jika berlaku kerugian, maka ia mestilah ditanggung oleh kedua-dua pihak yang berkongsi kerana Islam tidak membenarkan satu pihak menindas satu pihak yang lain.
 • Setiap pihak mempunyai hak dan tanggjungjawab yang perlu diperjelaskan dalam perjanjian untuk mengelak berlakunya perselisihan faham.
 • Setiap pihak boleh membatalkan kontrak perkongsian, tetapi boleh disyaratkan cara pembatalan itu dan sekiranya ini telah dimasukkan dalam perjanjian, ia telah mengikat kedua-dua pihak.

Jika kita hendak melabur dalam sesuatu perkara, kita perlu mematuhi rukun-rukun pelaburan yang dibenarkan dalam agama Islam. Kita juga haruslah mengelakkan diri daripada melabur dalam aktiviti pelaburan yang haram kerana hasil pelaburan itu juga akan menjadi haram.

“Allah Ta’ala tidak mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan mereka sendiri  berusaha untuk mengubahnya”.

Allah itu maha adil dan Islam itu adil.  Jadi kalau tak berani tanggung risiko JANGAN lah cuba untuk melabur. Dan jika kita tak buat sesuatu untuk menambah pendapatan, pun tak kemana juga..”Gunung kalau di gali tiap-tiap hari pun akan rata jadinya”.

Boleh dapatkan BUKU ILMIAH tentang RAHSIA PELABURAN JUTAWAN ISLAM YANG WAJIB ANDA TAHU  ini segera di office kami beralamat di:

No 310B, Lorong Kedah,
Taman Melawati,
53100, Kuala Lumpur.

Layari www.pejuangusahawan.com untuk maklumat lanjut.

Iklan

Benarkah Harga Rumah Naik Setiap Dekad?

Ada orang kata harga rumah akan sentiasa naik dan tidak turun. Ada juga yang kata dalam tempoh 1 dekad atau 10 tahun, harga rumah akan sentiasa naik.

Persoalannya, kenapa ada pelabur hartanah yang gagal membuat keuntungan dari jualan hartanah jika harga rumah sentiasa naik?

Baca : Ramai Kata Tak Mampu Beli Rumah. Bukan Tak Mampu Tapi ‘Tak Tahu’.

Untuk menjawab persoalan ini, kita wajar menyingkap semula harga rumah berdasarkan 30 tahun yang lalu dengan melihat data dan statistik indeks harga rumah di Malaysia mengikut jenis rumah.

Data Indeks Harga Rumah 1988-1999

Jika kita merujuk kepada data Indeks Harga Rumah Mengikut Jenis Rumah yang dikeluarkan JPPH pada tahun 1988 hingga tahun 1999, kita akan dapati bahawa wujud turun naik harga rumah sepanjang satu dekad tersebut.

Pada tahun 1991, harga rumah di Malaysia meningkat sebanyak 25.5% berbanding hanya 4.1% pada tahun 1990.

Rumah jenis teres dan Semi D masing-masing menerima kenaikan harga sebanyak 13.5% dan 10%.

Akan tetapi, lain pula yang berlaku pada tahun 1998 dan 1999 apabila harga rumah menjunam sehingga -9.5% dan -2.4%.

Rumah berkembar paling menerima kesannya apabila harga turun sehingga -13.7%, diikuti Semi D dengan kadar -8.2%.

Data Indeks Harga Rumah 2009 – 2018

Data terbaru Indeks Harga Rumah sepanjang tahun 2009 hingga tahun 2018 juga menunjukkan perkara yang sama.

Pelabur hartanah bergembira dan mendabik dada dengan kenaikan indeks harga rumah dengan kadar 13.4% pada tahun 2012.

Baca : Kenapa Harga Rumah Semakin Mahal?

Kediaman jenis high-rise menikmati kenaikan yang sangat memberansangkan pada tahun 2012 iaitu dengan kadar 16% diikuti dengan rumah teres pada kadar 13.1%.

Dan pada tahun 2018, harga rumah di Malaysia hanya mengalami 3% kenaikan di mana hartanah jenis berkembar mengalami penurunan indeks harga pada kadar -1.4% diikuti hartanah jenis high-rise pada kadar -0.9%.

Pasaran Bullish

Pasaran Bullish bermaksud trend ekonomi semasa yang menaik. Sebelum penularan wabak Covid-19 yang melanda satu dunia, ekonomi berada di dalam keadaan yang sangat baik dengan kadar pengangguran yang rendah, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menaik, dan kebanyakan harga saham meningkat.

Namun, kita semua tahu satu dunia sedang berdepan dengan kegawatan ekonomi disebabkan wabak yang belum ada penawar atau vaksinnya.

Baca : Apa Kaitan Kerbau dan Beruang Dalam Pasaran Saham?

Dalam hartanah, kitaran ini secara teorinya akan berlaku setiap 5 tahun dengan banyak jenis hartanah meningkat berlipat kali ganda.

Tetapi, pasaran bullish ini boleh berlaku sehingga 7 tahun seperti apa yang berlaku sepanjang tahun 1991 hingga tahun 1997.

Akan tetapi, untuk menjangkakan pasaran akan menjadi bullish atau bearish adalah sesuatu yang sukar kerana hartanah merupakan industri yang kompleks dan bergantung kepada pelbagai faktor dalam peningkatan dan penurunan harga hartanah.

Bergantung Kepada Hartanah

Bukan semua jenis hartanah menerima peningkatan harga sepanjang 10 tahun. Sebagai contoh, hartanah jenis high-rise dan Semi D masing-masing mengalami penurunan harga sebanyak -5.9% dan -06%.

Baca: 5 Jenis Rumah Yang Rugi Jika Dibeli Tahun 2019

Anda bernasib baik sekiranya mampu membeli hartanah yang bagus untuk pelaburan saat pasaran sedang berada dalam keadaan baik.

Berdasarkan rekod, tahun yang terbaik dalam pembelian hartanah untuk pelaburan adalah pada tahun 1998 hingga 1990 dan tahun 2007 hingga tahun 2010.

Begitu juga dengan hartanah jenis berkembar yang mengalami penyusutan nilai sebanyak -2.3% pada tahun 2009.

Untuk rekod dari tahun 1988 hingga tahun 2018, tiada hartanah yang kalis daripada penurunan nilai.

Sungguhpun begitu, hartanah jenis teres dilihat sebagai jenis hartanah paling stabil dalam semua jenis hartanah kediaman yang lain.

Polisi Kerajaan

Polisi kerajaan sangat mempengaruhi turun naik indeks harga rumah di Malaysia.

Di atara polisi kerajaan yang paling mempengaruhi kenaikan indeks harga rumah adalah sepanjang tahun 1990 hingga tahun 1995 yang menggalakkan pemaju hartanah swasta membina lebih banyak bekalan hartanah ke dalam pasaran.

Baca : Apa Itu Kadar Overnight Policy Rate (OPR)

Selain daripada itu, polisi kerajaan yang mempengaruhi turun naik indeks harga rumah adalah Overnight Policy Rate (OPR), Skim Malaysia My Second Home (MM2H) dan skim perumahan mampu milik.

Skim hartanah yang diperkenalkan Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri dengan kerjasama pihak bank dan pemaju hartanah juga sedikit sebanyak memberi kesan kepada kenaikan dan penurunan indeks harga rumah di Malaysia.

Jelas sekali harga rumah tidak naik setiap 10 tahun. Sebaliknya berlaku turun naik harga rumah yang dinamik tahun demi tahun dan sangat berlainan mengikut jenis rumah.

Kita juga perlu faham bahawa terdapat sains di sebalik turun naik indeks harga rumah yang berlaku dalam kitaran ekonomi di Malaysia.

Keadaan ekonomi yang bullish juga belum tentu menjanjikan pelaburan hartanah kita untung dan keadaan ekonomi yang bearish juga belum tentu menyebabkan pelaburan hartanah kita gagal.

Iklan

Kerja Pertama Yang Dilakukan Oleh 14 Orang Kaya Dan Terkenal Dunia

Kerja pertama biasanya merupakan platform untuk menimba ilmu. Kebanyakan daripada kita bekerja dalam masa yang singkat untuk mengambil sedikit pengalaman sebelum didedahkan dengan dunia pekerjaan yang sebenar.

Berikut adalah senarai eksekutif syarikat terkenal dunia sebelum mereka mengemudi syarikat terkemuka dan menjadi jutawan dan terkenal.

Jeff Bezos

Siapa sangka dahulunya beliau pernah bekerja di restoran McDonald’s pada tahun 1980-an, kini menjadi orang terkaya di dunia. Begitulah nasib manusia jika kita sendiri yang menentukan hala tuju hidup kita. Jeff Bezos yang dibayar dengan gaji sebanyak $2.69 untuk sejam di restoran tersebut.

Beliau yang kemudian menamatkan pengajian dalam bidang sains komputer dan memasuki alam pekerjaan secara profesional selepas tamat pengajianya itu. Beliau yang bekerja sebagai penganalisis saham di sebuah syarikat saham yang baru bermula yang bernama Fitel sebelum mengasakan Syarikat Amazon.

Kini kekayaannya adalah sebanyak $131 billion menurut perkiraan majalah Forbes.

Mark Zuckerberg

Mark Zukerberg boleh dikatakan bertuah kerana pekerjaan pertamanya adalah membina aplikasi untuk sebuah syarikat teknologi. Beliau yang pada ketika itu merupakan pelajar dalam bidang sains komputer di Universiti Harvard. Aplikasi yang dicipta itu adalah aplikasi untuk memilih lagu untuk didengar oleh orang ramai.

Aplikasi tersebut bernilai sebanyak $1 juta tetapi Mark Zukerberg tidak mengambil sebarang keuntungan daripada aplikasi yang diciptanya itu kerana dia memberi secara percuma kepada orang ramai untuk menggunakannya.

Sama seperti Facebook yang diberi percuma untuk orang ramai tetapi mengaut keuntungan hasil dari jualan iklan.

Satya Nadella

Satya juga bertuah kerana pekerjaan pertamanya adalah sebagai jurutera perisian komputer di Microsoft setelah tamat pelajaran di peringkat Universiti. Beliau yang menceritakan pengalaman pertamanya ditemuduga ketika berada di Microsoft pada tahun 1992.

Pada masa itu penemuduga telah bertanyakan soalan yang luar daripada skop kerja. Penemuduga bertanyakan sekiranya dia terlihat bayi yang jatuh ke lantai, apakah tindakan yang dilakukan olehnya pada ketika itu. Satya yang tidak menjangkakan soalan itu akan ditanya oleh penemu duga tersebut.

Beliau menjawab akan menghubungi 911 jika terdapat situasi tersebut berlaku kepadanya. Penemuduga tersebut ingin mengetahui sejauh mana dasar simpati yang ada dalam lubuk hati Satya.

Kini beliau merupakan CEO Syarikat Microsoft dengan pendapatan sebanyak $25 juta setahun.

Elon Musk

Digelar Iron Man dalam dunia nyata. Seperti Mark Zukerberg, Elon Musk merupakan seseorang yang obses dengan pengatucaraan komputer. Pekerjaan pertamanya mencipta kod bagi permainan video. Beliau telah menjual kod permainan itu dengan harga $500 ketika berusia hanya 12 tahun.

Kini beliau merupakan salah seorang bilionaire yang bernilai $20 bilion dan mempunyai dua buah syarikat yang terkenal dalam dunia teknologi. Syarikat tersebuat adalah Tesla, penerajui kereta elektrik dunia, dan Space X syarikat yang menerajui penerokaan angkasa lepas.

Jack Dorsey

Pekerjaan pertamanya adalah sebagai seorang model dan kemudian beralih kepada jurutera komputer. Beliau begitu obses dengan syarikat penghantaran ketika di usia remaja. Beliau telah membina aplikasi untuk syarikat penghantaran ketika usianya masih lagi remaja pada tahun 1991 di New York.

Beliau yang merupakan salah seorang pengasas media sosial yang terkenal iiatu Twitter dan kini mempunyai nilai kekayaan sebanyak $5.8 bilion.

Evan Spiegel

Merupakan pengasas untuk media sosial SnapChat. Beliau dibesarkan dalam keluarga  kelas pertengahan. Beliau yang mendapat pendidikan yang sempurna daripada sekolah persendirian yang terbaik di Santa Monica.

Pekerjaan pertama yang dilakukanya adalah dengan membuat pemasaran bagi jenama minuman popular Red Bull. Beliau yang pada ketika itu masih menjalani praktikal ketika melakukan tugas tersebut.

Beliau yang menjadi popular apabila menolak tawaran  untuk menjual syarikatnya kepada Mark Zukerberg, ketika syarikatnya itu masih belum lagi berada dalam pasaran saham. Mark Zukerberg yang memberi tawaran sebanyak $3 billion untuk memiliki syarikat Snapchat.

Kini kekayaanya adalah sebanyak $3.5 bilion.

Travis Kalanick

Seorang CEO yang penuh kontroversi di Lembah Silikon. Beliau yang mendapat imej yang buruk kerana pernah bergaduh dengan pemandu Uber ketika menggunakan perkhidmatan tersebut. Beliau yang meletak jawatan dalam pengurusan syarikat tersebut sebelum syarikat yang diasaskanya itu diapungkan di Bursa Saham.

Pekerjaan pertamanya sebelum menjadi CEO Syarikat Uber ialah sebagai seorang jururujual rumah ke rumah untuk pisau lipat jenama Cutco. Pekerjaan ini merupakan pekerjaan yang klasik yang popular di Amerika Syarikat suatu ketika dahulu sebelum wujudnya era pemasaran digital.

Steve Jobs

Digelar seorang visionary yang jelas dalam setiap tindakan yang dibuat serta dan mampu memperkenalkan produk yang mampu menjadikan trend semasa dunia. Beliau merupakan pengasas Syarikat Apple dan individu yang bertanggungjawab menyelamatkan Syarikat Apple daripada muflis .

Ketika usia masih lagi remaja, beliau menjadi seorang pengaturcara untuk permainan kepada syarikat terkenal pada masa tersebut iaitu Atari. Beliau membuat program permainan untuk syarikat tersebut.

Walaupun sudah meninggal dunia, legasi yang ditinggalkan oleh Steve Jobs sukar dilupakan terutamanya kepada peminat barangan Apple.

Tim Cook

Merupakan insan yang berjaya membawa Syarikat Apple ke arah landasan yang betul. Beliau merupakan orang paling kanan dalam syarikat tersebut ketika era Steve Jobs. Kerja pertama yang dilakukanya sebelum memasuki dunia korporat adalah menjual surat khabar di kawasan perumahannya di Alabama.

Beliau telah bekerja untuk syarikat IBM selama 12 tahun sebelum diserap masuk ke dalam Syarikat Apple oleh Steve Jobs. Kini beliau merupakan CEO yang dibayar gaji sebanyak $3 juta setahun di samping bonus syarikat.

Sheryl Sandberg

Merupakan wanita yang berjaya dan tulang belakang kepada Syarikat Facebook. Beliau merupakan orang yang bertanggungjawab mengembangkan Facebook bersama dengan Mark Zukerberg ketika era Facebook baru berkembang, dan dia adalah orang yang membawa perubahan tersebut.

Beliau yang sebelum ini bekerja untuk Syarikat Google, kemudiannya menyertai Facebook pada tahun 2008 sebagai Chief Operating Officer. Pekerjaan pertamanya selepas menamatkan pelajaran dari Universiti Harvard ialah di Bank Dunia pada tahun 1991.

Kini beliau merupakan di antara bilionaire wanita di dunia dengan nilai kekayaan sebanyak $1.7 billion.

Bill Gates

Merupakan nama yang tidak asing lagi dalam dunia perkomputeran. Kerja pertamanya adalah ketika di usia 16 tahun yang mana pada masa itu dia telah membuat satu program untuk syarikat kereta. Beliau juga merupakan seorang yang sangat rajin dan pernah bekerja selama 18 jam sehari ketika usia remajanya.

Beliau yang sanggup membuat perkara yang sukar kerana pada era perkembangan komputer, banyak perkara baru yang perlu try and error.

Kini beliau merupakan salah seorang manusia terkaya di dunia dengan nilai melebihi $100 bilion. Beliau juga mempunyai yayasan terbesar di dunia yang membantu meningkatkan kehidupan seluruh manusia terutamanya dunia ketiga.

Sergey Brin

Beliau bekerja sebagai jurutera komputer di sebuah syarikat yang menyediakan kod analisis bagi institut Wolfram. Beliau yang kemudiannya melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi di Universiti Stanford dan bertemu dengan Larry Page. Mereka berdua merupakan pengasas syarikat carian gergasi yang terbesar di dunia iaitu Google.

Kini beliau merupakan presiden Syarikat Alphabet yang merupakan pemilik syarikat Google. Nilai kekayaan yang dimiliki adalah $51.6 bilion.

Larry Page

Merupakan pengasas bersama untuk syarikat carian internet yang paling popular iaitu Google. Beliau merupakan anak kepada profesor sains komputer. Tidak hairanlah beliau turut mengikut jejak langkah bapanya dalam sains komputer.

Beliau yang menamatkan pengajian di dalam sains komputer dan bekerja sebagai jurutera di syarikat Advanced Management Systems yang berpengkalan di Washington.

Beliau telah berjumpa dengan Sergey Brin ketika berada di Universiti Stanford. Pada ketika itu, beliau inginkan maklumat berada di hujung jari dalam carian. Idea tersebut telah mencetuskan penubuhan Syarikat Google.

Kini nilai kekayaan yang dimiliki oleh Page adalah sebanyak $52.7 billion.

Sundar Pichai

Merupakan CEO Google selepas Eric Schmidt meletak jawatan. Kerja pertamanya adalah sebagai jurutera dalam bidang bahan binaan di syarikat Applied Materials.

Beliau yang menyertai Syarikat Google pada tahun 2004 dan menjadi CEO syarikat itu pada tahun 2015. Beliau merupakan CEO yang dibayar gaji yang sangat tinggi di Lembah Silikon.

Beliau juga diberi saham Google sebanyak 275,000 unit dan nilai kekayaannya sekarang adalah bernilai $650 juta. Beliau juga pernah menjadi buruan Syarikat Microsoft dan Twitter kerana kepakaran yang dimilikinya itu.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.my

Iklan

Nak Beli Rumah Yang Kalis Inflasi? Ini Rahsianya

Dalam konsep asas ekonomi, inflasi bermaksud kenaikan secara umum pada harga barang. Dan bila mana berlakunya inflasi barang yang mampu dibeli oleh setiap ringgit akan berkurangan berbanding sebelum berlakunya inflasi.

Bahasa mudahnya, inflasi menyebabkan kuasa beli pengguna berkurangan kerana nilai wang telah menurun.

Sungguhpun begitu, ini tidak bermakna semua barang dan servis akan mengalami peningkatan harga.

Baca : Top 10 Negara Dengan Inflasi Tertinggi

Selain itu, harga barang dan servis harus meningkat untuk satu tempoh yang panjang untuk istilah inflasi diguna pakai.

“Nasi lemak special RM1 pada tahun 2000 tidak mungkin berharga RM1 pada tahun 2020, apatah lagi harga rumah dan harga emas.”

Untuk mengira kadar inflasi, sistem yang diguna pakai adalah Consumer Price Index (CPI) yang menentukan kadar inflasi bulanan dan tahunan menerusi harga kasar barang dan servis yang dibeli atau di langgan pengguna.

Inflasi juga ada kena mengena dengan kadar pengangguran, ketidakstabilan politik dan kejatuhan mata wang.

Inflasi berlaku apabila wujudnya satu keadaan di mana permintaan sesebuah produk atau servis meningkat secara mendadak melebihi kemampuan penawaran produk dan servis tersebut.

Kedua, inflasi berlaku apabila harga sesebuah produk atau servis meningkat kerana berlakunya peningkatan kos pengeluaran.

Untuk rekod, kadar inflasi di Malaysia dari tahun 2010 – April 2020 adalah :-

 • 2010 : 1.7%
 • 2011 : 3.2%
 • 2012 : 1.7%
 • 2013 : 2.1%
 • 2014 : 3.1%
 • 2015 : 2.1%
 • 2016 : 2.1%
 • 2017 : 2.9%
 • 2018 : 2.9%
 • 2019 : 3%
 • April 2020 : 5%

Dengan melihat angka kadar inflasi tahunan dari 2010 hingga April 2020 sahaja kita dapat mengandaikan bahawa kadar inflasi di Malaysia sememangnya meningkat sungguhpun ada masa kenaikannya adalah rendah (bawah paras 2%).

Baca : 5 Kes Hiperinflasi Paling Teruk Dalam Sejarah

Jadi, kenapa perlu buat pelaburan yang kalis inflasi?

Hal ini kerana, seorang pelabur yang bijak akan mengurangkan risiko dalam pelaburan kerana setiap pelaburan mempunyai risikonya yang tersendiri.

Dengan mengurangkan kadar risiko, maka semakin tinggi dan cerahlah peluang anda sebagai pelabur untuk meraih keuntungan.

Seterusnya, adalah penting untuk mempunyai pelaburan yang mampu menjana aliran tunai yang positif secara konsisten.

Ini bermakna, hatta wabak pandemik, peperangan, masalah kebuluran dan sebagainya melanda; kita tetap mempunyai aliran tunai positif.

Setakat hari ini, jenis pelaburan yang boleh diklafikasikan sebagai kalis inflasi adalah emas dan hartanah.

Berdasarkan laman Gold Price, harga emas di Malaysia telah meningkat sehingga 37% dan 99% masing-masing untuk 1 tahun dan 5 tahun.

Baca : 5 Risiko Pelaburan Emas Yang Ramai Tak Tahu. Silap Haribulan Boleh Rugi

Manakala data dari NAPIC pula menunjukkan harga rumah di Malaysia meningkat secara purata 3%-4% setahun.

Pada tahun 2007 dan 2008, harga rumah telah meningkat 5% dan meningkat pada paras 6% menjelang tahun 2010.

Baca : Tiga Sebab Yang Menolak Harga Emas Ke Paras All-Time High

Untuk hartanah, ada banyak faktor yang perlu diambil kira sebelum memulakan pelaburan hartanah. Antaranya adalah :-

 • Jangkaan kenaikan harga.
 • Permintaan semasa dan mendatang.
 • Persaingan semasa dan mendatang.
 • Jenis hartanah, persekitaran dan komuniti.
 • Harga median hartanah sekitar dan negeri.

Nak Pelaburan Yang Kalis inflasi? Ini Rahsianya

Cara paling mudah untuk pelaburan hartanah yang kalis inflasi adalah dengan membeli hartanah yang dijual sekurang-kurangnya 10%-20% di bawah harga median.

Dengan cara ini, kita telah untung di dua tempat. Yang pertama sewaktu membeli hartanah itu kerana berjaya membelinya pada harga murah.

Dan kedua untuk jangka masa panjang apabila ingin menjualnya semula mengikut harga median pada tahun itu.

Contohnya, anda membeli sebuah apartmen di Subang Bestari dengan kos RM180,000 yaqni 10% lebih murah berbanding harga median semasa. Kemudian, anda simpan rumah tersebut untuk tempoh 10 tahun dan menjualnya.

Dengan mengambil kira indeks kenaikan harga rumah 3% setahun, anda untung RM54,000 selepas 10 tahun.

Rumah yang dibeli pada RM180,000 berkemungkinan besar mampu dijual pada harga RM234,000.

Itupun selepas diambil peratus kenaikan terendah 3%. Lain pula ceritanya kalau indeks harga rumah naik 5% berturut – turut atau berlaku kenaikan drastik sehingga 6% setahun.

Buat pengetahuan anda, nilai sewa yang anda kenakan pada hari ini tidak semestinya kekal untuk 10 tahun.

Kita boleh menaikkan kadar sewa setiap dua tahun atau tiga tahun bagi mengelakkan pengurangan pendapatan bersih ekoran kadar inflasi dan kenaikan kadar faedah pinjaman hartanah oleh bank.

Caranya adalah dengan meningkatkan kadar sewa pada setiap pertukaran penyewa rumah anda dan menambah  atau upgrade beberapa kelengkapan rumah seperti peti sejuk, mesin basuh, televisyen, WiFi dan paling penting penghawa dingin!

Baca : Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing

Kesimpulannya, kita perlu tahu kadar sebenar inflasi semasa dan jangkaan masa untuk membuat keuntungan hasil daripada pelaburan.

Jika ragu-ragu untuk beli rumah waktu ini, ketahuilah waktu ini adalah waktu terbaik untuk jual dan juga untuk beli rumah. Kedua-duanya untung dan tidak rugi.

Kenapa?

Kerana adanya inisiatif PENJANA yang pembeli dikecualikan duti setem untuk kediaman sehingga RM2.5 juta dan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah!

Sumber Rujukan :

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!