Rahsia Terbesar Bill Gates Dalam Membangunkan Microsoft

Berfikir merupakan asas kepada kejayaan dalam kehidupan. Walaubagaimanapun, tidak ramai di kalangan kita yang suka berfikir kerana proses berfikir ini adalah sesuatu yang rumit dan tidak menyenangkan.

Ramai di kalangan kita suka membuang masa dengan perkara yang tidak bermanfaat, daripada berfikir benda yang mendatangkan manafaat kepada kita. Kadang-kadang kita terlalu sibuk dengan kehidupan artis berbanding perkara yang boleh membantu perkembangan kerjaya kita .

Bill Gates merupakan individu yang tidak perlu diperkenalkan lagi dalam dunia keusahawanan dan teknologi. Beliau merupakan salah seorang lelaki terkaya dunia sebelum dipintas oleh Jeff Bezos.

Seorang yang sangat dermawan dengan menderma hampir keseluruhan kekayaannya kepada badan kebajikan untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik. Beliau telah membina kekayaannya melalui Microsoft, sebuah syarikat perkomputeran yang mendominasi perisian komputer sejak dari zaman 1980-an lagi.

Kejayaan yang dikecapi oleh Bill Gates ini sangat sukar untuk dicapai oleh manusia biasa. Ianya tidak datang bergolek melainkan hasil usaha yang sangat keras dan tidak mengenal erti berputus asa.

Di antara faktor kejayaan yang dimiliki oleh Bill Gates adalah beliau seorang yang sangat tegas dalam membuat keputusan dan tidak mengambil kisah perasaan seseorang dalam membuat keputusan tersebut. Sesiapa yang berhati tisu memang tidak sesuai untuk berada di bawah Bill Gates.

Selain itu juga, rahsia terbesar kejayaan Bill Gates dalam membangunkan Microsoft adalah dengan memperkenalkan konsep “Think Week.”

Beliau akan mengambil masa seminggu setiap tahun, untuk membaca kertas kajian yang dilakukan oleh para pekerja-pekerja Syarikat Microsoft dan juga para pelabur. Melalui pembacaannya itu, Bill Gates akan berfikir tentang produk yang akan menemui pasaran dan apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

Image by composita from Pixabay

Beliau menjalani Think Week ini di kawasan rahsia di tempat yang merupakan sebuah kawasan yang kaya dengan alam semulajadi. Bill Gates akan pergi ke tempat tersebut dengan menggunakan helikopter.

Purata pembacaan yang dilakukan oleh Bill Gates adalah selama 18 jam dalam masa sehari ketika melalui proses Think Week ini. Ini bererti beliau membaca dari awal pagi sehingga lewat pagi hari berikutnya untuk mengembangkan idea perniagaannya.

Dalam tempoh tersebut, beliau tidak membenarkan sesiapa sahaja untuk berjumpa dengannya termasuk ahli keluarganya sendiri. Ini kerana beliau ingin fokus.

Di antara kejayaan besar yang dikecapi oleh Bill Gates melalui Think Week ini  adalah dengan berjaya mencipta sebuah produk yang bernama Internet Explorer pada tahun 1995.

Kredit Gambar: Knowlab

Selain itu juga, pada tahun 2005 Bill Gates telah pun membaca sebuah kertas kajian yang bertajuk Virtual Earth yang merupakan sebuah peta seperti Waze sekarang yang menunjukkan aliran trafik dan arah jalan secara langsung kepada pengguna.

Idea Think Week ini bermula pada tahun 1980-an ketika beliau berada di rumah neneknya. Bill Gates mendapat ilham apabila keadaan di situ sangat sunyi dan beliau mampu berfikir mengenai bagaimana untuk mengembangkan lagi Syarikat Microsoft pada ketika itu.

Komputer merupakan sesuatu yang sangat baru di kalangan masyarakat pada masa itu. Oleh itu, beliau memerlukan kreativiti yang tinggi untuk mengembangkan teknologi perkomputeran pada waktu tersebut.

Aktiviti berfikir ini sangat penting bagi mewujudkan persaingan dalam perniagaan. Jika kita lambat bertindak dengan idea yang terlintas dalam fikiran kita, pesaing kita akan mengambil peluang tersebut dan kita akan berputih mata sekiranya apa yang mereka lakukan itu menjadi satu fenomena yang luar biasa.

Adakah anda pernah mencuba aktiviti berfikir seperti Bill Gates ini?

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com


Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Microsot, Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah?

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, pasaran saham Amerika Syarikat adalah yang terbesar di dunia. Nilai keseluruhan pasaran saham Amerika Syarikat adalah sebanyak USD36 trilion – 43% daripada nilai keseluruhan pasaran saham yang ada di seluruh dunia!

Memperkenalkan: WEBINAR SAHAM WALL STREET
Tarikh: 24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Klik https://thekapital.onpay.my/wallstreet untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!