Rahsia Terbesar Bill Gates Dalam Membangunkan Microsoft

Berfikir merupakan asas kepada kejayaan dalam kehidupan. Walaubagaimanapun, tidak ramai di kalangan kita yang suka berfikir kerana proses berfikir ini adalah sesuatu yang rumit dan tidak menyenangkan.

Ramai di kalangan kita suka membuang masa dengan perkara yang tidak bermanfaat, daripada berfikir benda yang mendatangkan manafaat kepada kita. Kadang-kadang kita terlalu sibuk dengan kehidupan artis berbanding perkara yang boleh membantu perkembangan kerjaya kita .

Bill Gates merupakan individu yang tidak perlu diperkenalkan lagi dalam dunia keusahawanan dan teknologi. Beliau merupakan salah seorang lelaki terkaya dunia sebelum dipintas oleh Jeff Bezos.

Seorang yang sangat dermawan dengan menderma hampir keseluruhan kekayaannya kepada badan kebajikan untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik. Beliau telah membina kekayaannya melalui Microsoft, sebuah syarikat perkomputeran yang mendominasi perisian komputer sejak dari zaman 1980-an lagi.

Kejayaan yang dikecapi oleh Bill Gates ini sangat sukar untuk dicapai oleh manusia biasa. Ianya tidak datang bergolek melainkan hasil usaha yang sangat keras dan tidak mengenal erti berputus asa.

Di antara faktor kejayaan yang dimiliki oleh Bill Gates adalah beliau seorang yang sangat tegas dalam membuat keputusan dan tidak mengambil kisah perasaan seseorang dalam membuat keputusan tersebut. Sesiapa yang berhati tisu memang tidak sesuai untuk berada di bawah Bill Gates.

Selain itu juga, rahsia terbesar kejayaan Bill Gates dalam membangunkan Microsoft adalah dengan memperkenalkan konsep “Think Week.”

Beliau akan mengambil masa seminggu setiap tahun, untuk membaca kertas kajian yang dilakukan oleh para pekerja-pekerja Syarikat Microsoft dan juga para pelabur. Melalui pembacaannya itu, Bill Gates akan berfikir tentang produk yang akan menemui pasaran dan apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

Image by composita from Pixabay

Beliau menjalani Think Week ini di kawasan rahsia di tempat yang merupakan sebuah kawasan yang kaya dengan alam semulajadi. Bill Gates akan pergi ke tempat tersebut dengan menggunakan helikopter.

Purata pembacaan yang dilakukan oleh Bill Gates adalah selama 18 jam dalam masa sehari ketika melalui proses Think Week ini. Ini bererti beliau membaca dari awal pagi sehingga lewat pagi hari berikutnya untuk mengembangkan idea perniagaannya.

Dalam tempoh tersebut, beliau tidak membenarkan sesiapa sahaja untuk berjumpa dengannya termasuk ahli keluarganya sendiri. Ini kerana beliau ingin fokus.

Di antara kejayaan besar yang dikecapi oleh Bill Gates melalui Think Week ini  adalah dengan berjaya mencipta sebuah produk yang bernama Internet Explorer pada tahun 1995.

Kredit Gambar: Knowlab

Selain itu juga, pada tahun 2005 Bill Gates telah pun membaca sebuah kertas kajian yang bertajuk Virtual Earth yang merupakan sebuah peta seperti Waze sekarang yang menunjukkan aliran trafik dan arah jalan secara langsung kepada pengguna.

Idea Think Week ini bermula pada tahun 1980-an ketika beliau berada di rumah neneknya. Bill Gates mendapat ilham apabila keadaan di situ sangat sunyi dan beliau mampu berfikir mengenai bagaimana untuk mengembangkan lagi Syarikat Microsoft pada ketika itu.

Komputer merupakan sesuatu yang sangat baru di kalangan masyarakat pada masa itu. Oleh itu, beliau memerlukan kreativiti yang tinggi untuk mengembangkan teknologi perkomputeran pada waktu tersebut.

Aktiviti berfikir ini sangat penting bagi mewujudkan persaingan dalam perniagaan. Jika kita lambat bertindak dengan idea yang terlintas dalam fikiran kita, pesaing kita akan mengambil peluang tersebut dan kita akan berputih mata sekiranya apa yang mereka lakukan itu menjadi satu fenomena yang luar biasa.

Adakah anda pernah mencuba aktiviti berfikir seperti Bill Gates ini?

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com


Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Microsot, Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah?

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, pasaran saham Amerika Syarikat adalah yang terbesar di dunia. Nilai keseluruhan pasaran saham Amerika Syarikat adalah sebanyak USD36 trilion – 43% daripada nilai keseluruhan pasaran saham yang ada di seluruh dunia!

Memperkenalkan: WEBINAR SAHAM WALL STREET
Tarikh: 24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Klik https://thekapital.onpay.my/wallstreet untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sejarah Penubuhan Syarikat Honda, Daripada Pengeluar Kapchai Sehingga Menjadi Pengeluar Kereta Ketiga Terbesar Dunia

Honda merupakan jenama kegilaan masyarakat Malaysia terutamanya golongan muda atau pun pelajar yang baru sahaja tamat pengajian. Kebanyakan golongan muda kita sangat teruja dengan kenderaan yang berjenama Honda, walaupun harganya agak sedikit keras (mahal).

Honda merupakan salah sebuah syarikat automotif yang berjaya di dunia walaupun usianya masih muda berbanding dengan syarikat-syarikat automotif yang lain. Orang bertanggungjawab yang menaikan Honda adalah pengasas syarikat itu sendiri, iaitu Soichiro Honda. Dari sekecil teknologi mesin rumput sehingga ke jet peribadi, semua itu Honda mampu merealisasikan impian tersebut.

Sumber: Paul Tan

Jumlah kereta penumpang yang dijual di Malaysia pada tahun 2018. Kereta keluaran Honda merupakan pilihan rakyat Malaysia bagi kereta import, jauh mengatasi jenama import yang lain.

Soichiro bermula dari bawah iaitu sebagai mekanik dan mengakhiri kariernya sebagai Presiden dalam syarikat Honda. Beliau dilahirkan pada tahun 1906 di Wata-Gun, Jepun dan merupakan anak kepada seorang penempa besi dan ibunya seorang penenun pakaian.

Tak Minat Sambung Belajar

Sejak daripada kecil lagi, Soichiro tidak suka terhadap alam persekolahan dan beliau telah terdedah dengan kehidupan di bengkel disebabkan oleh ayahnya yang merupakan seorang penempa besi. Karier ayahnya bertukar menjadi seorang mekanik kerana pada masa itu, basikal merupakan kenderaan yang sangat popular di Jepun. Ayahnya mengambil keputusan untuk membuka kedai basikal disebabkan kebanyakan penduduk kejiranannya menghantar basikal mereka untuk dibaiki.

Semenjak daripada itu, ayah Soichiro mengambil keputusan untuk menjadi seorang mekanik basikal kerana hasil pendapatan yang agak lumayan. Ayahnya membeli basikal yang terpakai dan membaikinya, kemudian menjualnya balik bagi meraih keuntungan.

Umur 15 Tahun Dah Mula Kejar Impian

Pada usia 15 tahun setelah tamat pelajaran di peringkat sekolah menengah, Soichiro telah mengambil keputusan untuk bekerja dan tidak meneruskan pelajaranya ke peringkat yang lebih tinggi. Pada suatu hari, beliau melihat sebuah iklan di dalam majalah basikal Ringyo no sekai yang menyatakan sebuah syarikat di Tokyo memerlukan seorang mekanik dengan kadar segera.

Soichiro telah memohon jawatan tersebut dan beliau diterima bekerja sebagai mekanik di usia yang sangat muda di Syarikat Arto Shokai di Tokyo. Soichiro belajar selok-belok automotif yang merupakan minatnya sejak kecil lagi. Selain daripada itu, beliau amat meminati bidang perlumbaan bermotor.

Soichiro Honda ketika bekerja sebagai mekanik dan pelumba di Syarikat Arto Shokai. Beliau banyak memenangi beberapa siri perlumbaan semasa menjadi seorang pelumba.

Minat Mendalam dan Mentor Yang Banyak Membantu

Ketika berada di Arto Shokai, Soichiro berkerja dengan begitu tekun dan rajin, malah beliau seorang yang sangat kreatif dengan mempunyai idea-idea baru. Bakat beliau dikesan oleh pengurus syarikat tersebut yang bernama Yuzo Sakakibara dan Soichiro banyak belajar dari pengurus ini mengenai hal ehwal perniagaan, cara berurusan dengan pelanggan dan tentu sekalilah ilmu automotif. Bagi Soichiro, pengurusnya itu bukan sekadar seorang jurutera malah merupakan seorang guru dan mentor baginya.

Sepanjang berada di Arto Shokai, Soichiro menjadi seorang mekanik yang berwibawa untuk syarikat dan juga seorang pelumba. Oleh kerana beliau seorang yang rajin dan kreatif, beliau telah berjaya mencipta kereta lumba daripada enjin jet yang terpakai iaitu menggunakan enjin syarikat Curtiss-Wright. Kebanyakan spare part yang digunakan oleh Soichiro untuk kereta lumba tersebut adalah hasil ciptaannya sendiri.

Pada tahun 1928, di atas kepercayaan pengurusnya terhadap dirinya itu, Soichiro telah membuka cawangan untuk syarikat Arto Shokai di kawasan Hamamatsu. Di cawangan tersebut, Soichiro telah menyelesaikan banyak permasalahan yang dihadapi oleh kereta lumba terutamanya enjin yang cepat panas. Beliau banyak menyelesaikan masalah tersebut dan membuatkannya bertambah yakin dengan dirinya sendiri terhadap bidang industri automotif ini.

Pernah Alami Kegagalan/Kemalangan

Pada tahun 1936, beliau telah menubuhkan sebuah syarikat pertamanya yang diberi nama Tokai Seiki Heavy Industry. Syarikat ini merupakan pembekal peralatan automotif terutamanya piston, yang merupakan bahagian yang sukar dan memerlukan teknologi tinggi di dalam penghasilannya.

Beliau membekalkan piston kepada syarikat Toyota yang pada masa itu merupakan jaguh utama dalam industri automotif di Jepun. Pada tahun itu juga, Soichiro telah terlibat kemalangan semasa dalam perlumbaan kereta yang disertai olehnya. Beliau telah mengalami patah bahu dan luka di bahagian muka.

Beliau telah dimasukan ke dalam hospital selama 3 bulan dan mendapat berita sedih bahawa daripada sejumlah 30,000 gelang piston yang dibekalkan kepada Toyota, hanya 5 sahaja yang diterima dan mengikuti piawaian yang ditetapkan oleh mereka. Nasib Soichiro umpama sudah jatuh ditimpa tangga. Tetapi halangan ini tidak sedikit pun mematahkan semangat beliau untuk terus berjuang dalam industri automotif.

Perang Dunia Ke-2 Pula Berlaku

Pada era perang dunia ke-2, kerajaan Jepun telah mengambil alih syarikat Tokai Seiki miliknya. Mereka telah ditugaskan untuk menyediakan kipas pesawat tempur untuk tentera Jepun. Syarikat ini tidak bertahan lama kerana telah dibom oleh pesawat tempur Amerika semasa berlangsungnya perang tersebut.

Setelah tamatnya perang dunia ke-2, syarikatnya itu telah hancur berkecai dan beliau mengambil keputusan untuk menjual syarikat tersebut kepada syarikat Toyota. Beliau masih tidak berputus asa walaupun sudah tidak memiliki apa-apa, tetapi impianya dalam bidang automotif masih lagi bersamanya.

Lahirlah Syarikat Honda Pada Tahun 1946

Pada tahun 1946, Soichiro telah menubuhkan sebuah syarikat keduanya yang diberi nama Honda Technical Research Institute. Di sinilah era baru syarikat Honda pun bermula. Pada permulaan perniagaanya, Soichiro telah menjual motosikal yang diberi nama D-type. Ia menggunakan semua enjin yang dibangunkan sepenuhnya oleh syarikat beliau.

Dengan pengenalan model ini, Honda semakin berkembang dan pada tahun 1952, Soichiro telah memindahkan pusat operasi syarikatnya dari Hamamatsu ke Tokyo.

Pekerja Syarikat Honda memasang model motosikal pertama Honda yang diberi nama D-type

Untuk menaikkan lagi jenama Honda, Soichiro telah menyertai perlumbaan yang pertama bagi syarikatnya pada tahun 1954 di Brazil. 5 tahun kemudian, Honda melibatkan diri dalam perlumbaan paling berprestij di Isle Island. Perlumbaan ini juga sangat terkenal kerana hanya pelumba yang berani mempertaruhkan nyawa sahaja yang mampu bersaing di dalam litar ini.

Walaupun tidak mendapat tempat yang pertama, jenama Honda semakin dikenali seluruh dunia disebabkan penyertaan syarikat tersebut dalam perlumbaan berprestij ini.

Kejayan Demi Kejayaan Ditempa Honda

Pada tahun 1961, Honda hanya mengeluarkan 100,000 unit motosikal setiap bulan. Tujuh tahun kemudian iaitu pada tahun 1968, Honda telah berjaya mengeluarkan sebanyak 1 juta unit motosikal setiap bulan.

Syarikat ini berada pada landasan yang betul dan pada dekad inilah, Honda telah mengorak langkah kehadapan dengan memperkenalkan kereta mereka yang pertama.

Halangan yang pertama dihadapi oleh Soichiro adalah dari kerajaan Jepun itu sendiri, yang telah menasihat beliau supaya tidak meneruskan impiannya untuk menubuhkan syarikat kereta. Ini kerana Jepun telah dipenuhi oleh pengeluar kereta yang lebih berpengalaman daripada Honda.

Tetapi kata-kata tersebut sedikit pun tidak mematahkan semangat dan impian Soichiro. Ini kerana dari kecil lagi beliau berlari mengejar kereta Ford Model T sehingga lupa segala-galanya, dek kerana terlalu seronok dan berimpian yang pada suatu hari nanti akan menubuhkan syarikat keretanya sendiri.

Jenama Civic telah menaikan nama Honda dalam industri pembuatan kereta setaraf dengan pengeluar kereta yang lain

Mula Hasilkan Kereta Mesra Alam Sekitar

Kejayaan Honda dalam industri pembuatan kereta bermula pada dekad 1970-an yang mana pada masa itu kebanyakan pengeluar kereta tidak mampu membuat enjin yang mesra alam sekitar. Pada ketika ini, Syarikat Honda berjaya membangunkan teknologi dengan memperkenalkan enjin mesra alam yang mampu mengatasi masalah tersebut.

Enjin ini dimasukkan ke dalam kereta Civic pada tahun 1972 dan benar-benar menaikkan jenama Honda di mata dunia dalam industri pembuatan kereta. Selain daripada itu, Soichiro telah membuka kilang pertama Honda di Marysville, Ohio. Sebelum ini, tradisi Jepun tidak mempercayai bahawa ada bangsa di dunia ini yang mampu memasang kereta untuk syarikat Jepun kerana mereka percaya kualiti akan lebih terjamin sekiranya kereta tersebut itu hanya dipasang di negara Jepun.

Soichiro juga seorang yang menolak falsafah lapuk masyarakat Jepun. Di antaranya adalah beliau memilih seseorang yang berkelayakan berbanding tahap seniority untuk menjawat jawatan penting dalam syarikat.

Prinsip yang dipegang Soichiro Honda yang membuatnya berjaya mengapai apa yang diimpikan beliau

Pada dekad 80-an, Honda berjaya menjadi pengeluar kereta ketiga terbesar di dunia dengan mengambil masa lebih kurang 20 tahun. Kejayaan Soichiro membuatkan sesiapa sahaja percaya bahawa jika kita tidak putus asa dalam hidup, kejayaan akan menghampiri kita.

Seperti yang diungkapkan oleh industrialist terkenal Amerika Thomas Edison yang popular, beliau mengatakan bahawa 99% adalah usaha dan bakat hanya 1%. Bagi Soichiro pula, beliau percaya bahawa 1 kejayaan yang datang adalah hasil daripada 99 kali kegagalan.

Beliau telah menghembuskan nafas terakhir pada tahun 1991 dan menjadi seorang watak yang penting dalam era moden industri automotif dunia.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.notablebiographies.com/He-Ho/Honda-Soichiro.html
  2. https://world.honda.com/history/limitlessdreams/joyofmanufacturing/
  3. https://www.asme.org/engineering-topics/articles/automotive/soichiro-honda
  4. https://astrumpeople.com/soichiro-honda-biography-a-great-history-of-japanese-car-manufacturer/
  5. https://interestingengineering.com/soichiro-honda-the-founder-of-honda-and-the-legend
  6. https://www.britannica.com/biography/Honda-Soichiro
  7. https://hamamatsu-daisuki.net/lan/en/greatmen/greatmen06.html
  8. http://www.automotivehalloffame.org/honoree/soichiro-honda/
  9. https://www.hondacarindia.com/about/honda-motor-co-founder
  10. https://biography.yourdictionary.com/soichiro-honda
  11. https://www.indiatoday.in/education-today/gk-current-affairs/story/soichiro-honda-839120-2016-11-16

Iklan

Bagaimana Iron Man Mencetus Kebangkitan Marvel Studios Pada Era Moden

Siapa sangka pada tahun 1996 Syarikat Marvel Studios telah diisytiharkan muflis oleh Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat dan terpaksa membuang satu pertiga kakitangan mereka, kini boleh mendabik dada dengan kejayaan filem dari adiwira keluaran produksi mereka. Kini kutipan filem terbaru keluaran mereka iaitu Avengers End Game telah melebihi $2 billion di seluruh dunia.

Sebelum Marvel Studios mencapai kejayaan seperti hari ini, mereka mengalami waktu yang sangat suram dalam perjalanan hidup syarikat mereka.

Watak Adiwira kepunyaan Marvel Studios yang bernilai berbilion dolar

Selepas diisytiharkan bangkrap, Marvel Studios telah membuka restoran yang diberi nama Marvel Mania untuk dijadikan francis tetapi malangnya, restoran tersebut tidak mendapat sambutan seperti yang diharapkan dan telah ditutup sepenuhnya setahun kemudian. Setelah perniagaan restoran mereka gagal, Marvel Studios hanya dapat membuat duit melalui penjualan hak milik watak sensasi mereka iaitu Blade, yang telah dijual watak tersebut kepada Warner Bros Studio.

Marvel Studios hanya mendapat royaliti sebanyak $250,000 ketika filem Blade mendapat kutipan sebanyak $70 juta.

Blade merupakan filem Marvel era moden yang telah mencapai jualan box office tetapi sebahagian kecil sahaja keuntungan yang di perolehi oleh Marvel Studios

Syarikat Marvel Studios menjual sebahagian kecil  watak di dalam studio mereka kepada syarikat perfileman Hollywood. Studio tersebut yang telah menjual francais X-Men kepada Studio Fox pada tahun 1993 dan Spiderman kepada Sony Pictures pada tahun 1999.

Kesan daripada penjualan watak tersebut, pihak Marvel Studios tidak mendapat wang royalti daripada filem terbabit, walaupun kutipan filem X-Men dan Spiderman mencecah hampir satu billion, Marvel Studios hanya berputih mata kerana tiada bayaran yang dibuat kepada syarikat mereka.

David Maisel yang berbaju unggu merupakan arkitek yang membentuk Marvel Studios pada era moden

Kebangkitan Marvel Studios ini tercetus pada tahun 2003 yang mana pada ketika itu Presiden Marvel Studios, David Maisel yang memberi cadangan ringkas tetapi sangat bernas. Beliau mencadangkan kepada pihak pengurusan Marvel supaya mengeluarkan filem adiwira mereka sendiri yang berada di bawah bumbung Marvel Studios daripada memberi lesen watak adiwira mereka satu per satu kepada syarikat penerbitan Hollywood.

Cadangan yang diberikan oleh  David sangat bernas tetapi pada ketika itu, Marvel Studios tidak mempunyai kewangan yang cukup untuk mengeluarkan filem mereka sendiri. Pada tahun 2005,pihak lembaga syarikat Marvel Studios telah bersetuju untuk meluluskan cadangan David. Marvel Studios bersetuju untuk mengeluarkan adiwira mereka sendiri yang mana lagi mengutungkan dari menjual watak adiwira mereka kepada syarikat penyiaran yang lain.

Untuk memulakan syarikat pengeluaran filem mereka sendiri, mereka telah meminjam wang daripada bank pelaburan terkenal di Amerika Syarikat iiatu Merrill Lynch dengan membuat pinjaman sebanyak $525 juta selama 7 tahun. Sebagai cagaran untuk pinjaman itu, 10 watak dari Marvel Studios dijadikan sebagai penjamin untuk transaksi ini.

Watak yang menjadi penjamin bagi perjanjian ini adalah Captain America, The Avengers, Nick Fury, Black Panther, Ant-Man, Cloak & Dagger, Doctor Strange, Hawkeye, Power Pack, and Shang-Chi yang mana jika rancangan Marvel Studios gagal,mereka akan kehilangan hak untuk watak ini buat selama-lamanya.

Bagi memulakan pengambaran filem ini, Marvel Studios telah memilih adiwira mereka yang kurang terkenal iiatu Iron Man.

Iron Man dipilih disebabkan oleh kebanyakan studio perfileman hollywood ingin membawa watak adiwira itu ke layar perak. Sebagai contoh, Syarikat Paramount berminat untuk membawa Iron Man ke layar perak dan bekerjasama dengan Tom Cruise untuk menjayakan watak tersebut. Pihak Marvel Studios mendapat hak kembali watak Iron Man dari New Line Cinema dan terus membawa watak Iron Man ke layar perak.

Watak Iron man merupakan titik permulaan perkembangan Marvel Studios seperti yang kita lihat pada hari ini

Untuk filem Iron Man yang pertama, Marvel Studios memilih Robert Jowney Jr sebagai peneraju utama dan pengarahnya adalah Jon Favreau. Dengan bermodalkan wang sebanyak $140 juta, filem Iron Man pertama telah dihasilkan dan mendapat sambutan yang memberangsangkan yang mana filem itu menjadi Box Office dengan kutipan sebanyak $585.2 juta.

Filem ini telah diterbitkan melalui Syarikat Paramount. Setelah mendapat pulangan yang memberangsangkan, Marvel Studios meneruskan dengan projek mega mereka tanpa menoleh ke belakang lagi. Pelaburan yang dibuat oleh Marvel Studios telah memberi keuntungan yang berlipat kali ganda.

Nak tahu berapa bayaran yang diterima Robert Downey Jr? Jemput baca Senarai Pelakon Yang Mendapat Bayaran Tertinggi Dalam Sejarah Perfileman Dunia kalau nak tahu berapa bayaran yang diterima Robert Jowney Jr untuk watak Iron Man.

Pada tahun 2009, Syarikat Disney telah membeli hak milik sepenuhnya Syarikat Marvel dengan nilai pembelian sebanyak $4 bilion. Walaupun pembelian ini mencetus kontroversi kerana pada masa itu, Avi Arad yang merupakan bekas pengasas Marvel Studios lantang mengkrtik Studio Disney yang hanya membayar sebanyak $4 billion untuk semua watak adiwira kepunyaan Marvel.

Marvel yang kini berada di bawah anak Syarikat Disney boleh berbangga dengan pencapaian yang dimiliki oleh mereka. Marvel Studios telah mengeluarkan sebanyak 22 buah filem sepanjang 10 tahun kebelakangan ini yang mana kutipanya telah mencecah sebanyak sebanyak $19.9 billion.

Dengan pembelian Syarikat Fox oleh Studio Disney, hampir keseluruhan watak adiwira keluaran Marvel kini telah kembali kepada Marvel Studios

Dengan pembelian Studio 20 Century Fox oleh Syarikat Disney pada tahun ini dengan nilai perjanjian sebanyak $71 bilion, watak Adiwira Marvel iaitu X-Men dan Deadpool yang dimiliki oleh Studio Fox kini kembali kepada Marvel Studios. Kini Marvel Studios memiliki hampir semua watak adiwira yang dikeluarkan oleh syarikat mereka kecuali Spiderman dan Venom sahaja yang dimiliki oleh Sony.

Iklan

Kesilapan Besar Yang Dilakukan Oleh 6 Bilionaire Terkemuka Dunia

Kesilapan merupakan guru yang sangat baik untuk diri kita. Mengikut pandangan saintis terulung di dunia iaitu Albert Einstein “orang yang tidak melakukan kesilapan adalah orang yang tidak melakukan apa-apa yang baru”.

Orang yang tidak melakukan apa-apa yang baru bermaksud mereka tidak cuba untuk membangunkan atau meningkatkan lagi keupayaan diri mereka. Orang sebegini dikenali sebagai fixed mindset dan situasi ini berbahaya jika mereka merupakan seorang usahawan.

Mari kita lihat kesilapan yang pernah dilakukan oleh tokoh bilionaire terkemuka yang memberi pengajaran berguna kepada diri mereka dan juga kepada kita.

Sebenarnya kesilapan mereka ini menunjukkan bahawa bilionaire juga melakukan kesilapan seperti kita, dan kita tidak perlu takut untuk melakukan kesilapan. Yang lebih penting adalah kita mampu belajar daripada kesilapan dan bangkit semula.

1. Bill Gates

Merupakan pengasas syarikat gergasi dunia perkomputeran iaitu Microsoft. Beliau menyatakan kesilapan yang paling besar dilakukannya ketika di Microsoft adalah tidak membangunkan sistem operasi telefon pintar sendiri seperti Android.

Ini disebabkan kerana beliau tidak yakin bahawa telefon pintar mampu menggantikan komputer, namun sangkaan Bill Gates meleset sama sekali.

Sebaliknya Google dan Apple telah membangunkan sistem untuk telefon pintar dan memberi mereka kejayaan yang besar kepada mereka. Beliau yang menyatakan kesilapannya itu telah memberi impak yang sangat besar di mana Microsoft hilang penguasaan pasaran yang bernilai $400 billion di dalam industri telefon pintar.

2. Mark Zuckerberg

Menurut Mark Zuckerberg, kesilapan terbesar baginya adalah ketika skandal yang melibatkan pembocoran data maklumat peribadi pengguna Facebook pada tahun 2018 oleh Cambridge Analytica.

Facebook yang dituduh menggunakan maklumat peribadi pengguna Facebook ketika kempen pilihanraya presiden, yang menyaksikan Donald Trump berjaya menjadi Presiden Amerika Syarikat.

Kesilapan tersebut telah menjejaskan saham Facebook dan juga nilai kekayaan dirinya. Mark mengaku bahawa Facebook perlu mengambil tindakan yang agresif bagi menangi masalah tersebut.

3. Warren Buffett

Warren Buffett  yang terkenal sebagai seorang pelabur lagenda juga tidak lari daripada melakukan kesilapan. Di antara kesilapnanya yang paling awal ketika melabur adalah dengan membeli syarikatnya sendiri iaitu Berkshire Hathaway.

Beliau yang melakukan kesilapan membeli syarikat tersebut pada harga yang tinggi, kerana harga saham telah dimanipulasi oleh pemilik asal. Warren yang berasa marah dengan tindakan itu telah membeli keseluruhan saham syarikat tersebut dan memecat pemilik syarikat tersebut yang bernama Seabury Stanton.

Warren yang kemudian menutup operasi tekstil syarikat tersebut yang pada tahun 1980-an kerana tidak memberi keuntungan kepadanya. Beliau sehingga kini masih mengekalkan nama syarikatnya itu dengan nama Berkshire Hathaway, bagi mengingati kesilapan di dalam pelaburan yang pernah dilakukannya.

4. Ratan Tata

Beliau merupakan seorang bilionaire dan Industrialist yang berasal dari India. Ratan adalah merupakan pemilik syarikat kenderaan terbesar di India iaitu Tata.

Di antara kesilapan terbesar di dalam perniagaannya adalah dengan memperkenalkan kenderaan yang bernama Nano Car. Kenderaan ini merupakan kenderaan asas untuk rakyat India tetapi diberi jolokan ‘kenderaan murah’.

Ia memberi imej yang teruk di pandangan mata orang India sendiri dan dia sepatutnya memperkenalkan kenderaan ini dengan nama kenderaan yang ‘mampu milik’.

Akibatnya, jualan kenderaan ini tidak berjaya menarik minat pembeli kerana sebagai takut digelar orang miskin kerana memakai kenderaan tersebut.

5. Elon Musk

Merupakan CEO kepada dua syarikat yang terkenal di Amerika Syarikat iatu Tesla dan Space X. Di antara kesilapan yang dilakukan di dalam perniagaan yang membuatkan dirinya menyesal adalah dengan tidak memberi sepenuh perhatian kepada Tesla pada awal penubuhannya, iaitu di antara tahun 2004 sehingga 2008.

Pada waktu ini Elon merupakan pelabur dan pengerusi untuk Syarikat Tesla. Beliau sedang sibuk dengan Space X ketika itu, sebuah syarikat penerokaan angkasa lepas yang dibangunkan olehnya pada tahun 2002.

Ketika krisis ekonomi berlaku pada tahun 2008, beliau telah mengambil alih tugas sebagai CEO untuk Tesla dan syarikat tersebut terus berada pada landasan yang betul dalam industri automotif.

6. Jack Ma

Jack Ma merupakan pengerusi syarikat e-commerce terbesar di Asia iaitu Alibaba, dan merupakan lelaki terkaya di Asia. Beliau telah menubuhkan Alibaba dari apartmen rumahnya pada tahun 1999.

Di antara kesilapan besar yang berlaku di dalam hidupnya adalah dengan menubuhkan syarikat Alibaba. Jack Ma terlalu fokus terhadap pengurusan syarikat tersebut sehingga tiada masa untuk dirinya sendiri dan menikmati hidup.

Beliau yang merasakan itu tindakan kurang tepat, akhirnya telah mengambil keputusan untuk bersara pada tahun 2018 dan digantikan dengan CEO baru yang bernama Daniel Zhang. Kini beliau kekal sebagai pengerusi Alibaba.

Sumber Rujukan: economictimes.indiatimes.com

Iklan

Nasihat Dan Kata-kata Hikmah Daripada ‘The Father Of Focus Trading’ – Stanley Druckenmiller

Sebelum ini kami ada kongsikan perihal beliau dalam artikel Daripada Gagal Menamatkan PhD Berubah Menjadi Hedgefund Superstar – Stanley Druckenmiller, beliau merupakan orang di sebalik tabir kejayaan fenomena “Broke the Bank of England” pada tahun 1992 dengan keuntungan $1 Billion dalam masa sehari,

Jom kita ambil manfaat pula daripada kata-kata hikmah dan pengajaran yang boleh kita ambil daripada perjalanan hidup beliau.

The Father of Focus Trading

Put all your eggs in one basket and watch the basket very carefully

Disebabkan beliau telah merentasi pelbagai aset kewangan dan pelbagai kelas kewangan dalam perdagangan dan pelaburan, beliau mendapat satu pembelajaran dengan menumpukan sepenuh perhatian kepada satu big set-up/entry position.

Seperti George Soros selaku mentor beliau, apa yang mereka bangunkan tidak pernah sama dengan pendekatan yang disarankan atau digunakan oleh orang lain.

Macam pelik pula kan? Sebab biasanya kita disaran untuk mempelbagaikan pelaburan kita. Sebab itulah kot beliau menjadi superstar dan lain daripada yang lain.

Top-Down Approach dan Macro Global Trader

Jika diperhalusi strategi yang beliau bangunkan, tiada siapa yang tahu. Namun berdasarkan daripada beberapa temubual, ramai yang merumuskan cara perdagangan dan pelaburan beliau sama seperti Top-Down Approach dan Macro Global Trader

Berdasarkan fakta, beliau lebih pakar dalam bon, mata wang dan Interest Rate, tetapi kurang cemerlang dalam dunia saham.

Pakar dalam Bear Market atau dalam bahasa lain pakar Short Seller

Kejayaan beliau paling banyak ketika situasi disequilibrium berlaku dalam dunia kewangan. Tatkala pasaran memasuki fasa Bear Market, sehinggakan beliau telah membantu George Soros bergelar ‘The Man Who Broke The Bank of England’ pada tahun 1992.

Super Trader dan Hedgefund Superstar

Beliau bergelar seorang Hedgefund Money Manager, iaitu sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh mana-mana individu. Beliau telah mengurus dana orang ramai bersama George Soros untuk tempoh masa 30 tahun dan secara konsisten menjana keuntungan.

Contrarian Thesis

Seperti mentornya George Soros, beliau juga membangunkan Contrarian Thesis-nya sendiri dalam pelaburan dan perdagangan yang beliau gunakan.

Ini bermakna, kita perlu takut apabila orang ramai semakin tamak, tetapi kita perlu tamak apabila orang ramai semakin takut.

Di antara kata-kata hikmah beliau:

  • Soros has taught me that when you have tremendous conviction on a trade, you have to go for the jugular. It takes courage to be a pig. It takes courage to ride a profit with huge leverage.
  • If you’re early on in your career and they give you a choice between a great mentor or higher pay, take the mentor every time. It’s not even close. And don’t even think about leaving that mentor until your learning curve peaks.
  • I believe that good investors are successful not because of their IQ, but because they have an investing discipline. But, what is more disciplined than a machine? A well-researched machine can make many average investors redundant, leaving behind only the really good human investors with exceptional intuition and skill.
  • If you’re extremely confident, taking a loss doesn’t bother you.
  • The first thing I heard when I got in the business – not from my mentor – was, ‘Bulls make money, bears make money, and pigs get slaughtered.’ I’m here to tell you I was a pig. And I strongly believe the only way to make long-term returns in our business that are superior is by being a pig.
  • I like putting all my eggs in one basket and then watching the basket very carefully.
  • For 30 years I’ve been responsible for managing client money, and it’s been a joy, but at some point I need to move on. Thirty years is enough.
  • Soros is the best loss taker I’ve ever seen. He doesn’t care whether he wins or loses on a trade. If a trade doesn’t work, he’s confident enough about his ability to win on other trades that he can easily walk away from the position.
  • I’ve always loved to play games, and face it: investing is one big game. You need to be decisive, open-minded, flexible and competitive.
  • I don’t really like hedging. To me, if something needs to be hedged, you shouldn’t have a position in it.
  • With my business, the way you make big money is you find a great management team and a good concept, and you stick to it, and you add to it over time. In philanthropy, there was more this idea that once an idea was formulated, you moved along.
Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!