Rahsia Terbesar Bill Gates Dalam Membangunkan Microsoft

Berfikir merupakan asas kepada kejayaan dalam kehidupan. Walaubagaimanapun, tidak ramai di kalangan kita yang suka berfikir kerana proses berfikir ini adalah sesuatu yang rumit dan tidak menyenangkan.

Ramai di kalangan kita suka membuang masa dengan perkara yang tidak bermanfaat, daripada berfikir benda yang mendatangkan manafaat kepada kita. Kadang-kadang kita terlalu sibuk dengan kehidupan artis berbanding perkara yang boleh membantu perkembangan kerjaya kita .

Bill Gates merupakan individu yang tidak perlu diperkenalkan lagi dalam dunia keusahawanan dan teknologi. Beliau merupakan salah seorang lelaki terkaya dunia sebelum dipintas oleh Jeff Bezos.

Seorang yang sangat dermawan dengan menderma hampir keseluruhan kekayaannya kepada badan kebajikan untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik. Beliau telah membina kekayaannya melalui Microsoft, sebuah syarikat perkomputeran yang mendominasi perisian komputer sejak dari zaman 1980-an lagi.

Kejayaan yang dikecapi oleh Bill Gates ini sangat sukar untuk dicapai oleh manusia biasa. Ianya tidak datang bergolek melainkan hasil usaha yang sangat keras dan tidak mengenal erti berputus asa.

Di antara faktor kejayaan yang dimiliki oleh Bill Gates adalah beliau seorang yang sangat tegas dalam membuat keputusan dan tidak mengambil kisah perasaan seseorang dalam membuat keputusan tersebut. Sesiapa yang berhati tisu memang tidak sesuai untuk berada di bawah Bill Gates.

Selain itu juga, rahsia terbesar kejayaan Bill Gates dalam membangunkan Microsoft adalah dengan memperkenalkan konsep “Think Week.”

Beliau akan mengambil masa seminggu setiap tahun, untuk membaca kertas kajian yang dilakukan oleh para pekerja-pekerja Syarikat Microsoft dan juga para pelabur. Melalui pembacaannya itu, Bill Gates akan berfikir tentang produk yang akan menemui pasaran dan apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

Image by composita from Pixabay

Beliau menjalani Think Week ini di kawasan rahsia di tempat yang merupakan sebuah kawasan yang kaya dengan alam semulajadi. Bill Gates akan pergi ke tempat tersebut dengan menggunakan helikopter.

Purata pembacaan yang dilakukan oleh Bill Gates adalah selama 18 jam dalam masa sehari ketika melalui proses Think Week ini. Ini bererti beliau membaca dari awal pagi sehingga lewat pagi hari berikutnya untuk mengembangkan idea perniagaannya.

Dalam tempoh tersebut, beliau tidak membenarkan sesiapa sahaja untuk berjumpa dengannya termasuk ahli keluarganya sendiri. Ini kerana beliau ingin fokus.

Di antara kejayaan besar yang dikecapi oleh Bill Gates melalui Think Week ini  adalah dengan berjaya mencipta sebuah produk yang bernama Internet Explorer pada tahun 1995.

Kredit Gambar: Knowlab

Selain itu juga, pada tahun 2005 Bill Gates telah pun membaca sebuah kertas kajian yang bertajuk Virtual Earth yang merupakan sebuah peta seperti Waze sekarang yang menunjukkan aliran trafik dan arah jalan secara langsung kepada pengguna.

Idea Think Week ini bermula pada tahun 1980-an ketika beliau berada di rumah neneknya. Bill Gates mendapat ilham apabila keadaan di situ sangat sunyi dan beliau mampu berfikir mengenai bagaimana untuk mengembangkan lagi Syarikat Microsoft pada ketika itu.

Komputer merupakan sesuatu yang sangat baru di kalangan masyarakat pada masa itu. Oleh itu, beliau memerlukan kreativiti yang tinggi untuk mengembangkan teknologi perkomputeran pada waktu tersebut.

Aktiviti berfikir ini sangat penting bagi mewujudkan persaingan dalam perniagaan. Jika kita lambat bertindak dengan idea yang terlintas dalam fikiran kita, pesaing kita akan mengambil peluang tersebut dan kita akan berputih mata sekiranya apa yang mereka lakukan itu menjadi satu fenomena yang luar biasa.

Adakah anda pernah mencuba aktiviti berfikir seperti Bill Gates ini?

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com


Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Microsot, Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah?

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, pasaran saham Amerika Syarikat adalah yang terbesar di dunia. Nilai keseluruhan pasaran saham Amerika Syarikat adalah sebanyak USD36 trilion – 43% daripada nilai keseluruhan pasaran saham yang ada di seluruh dunia!

Memperkenalkan: WEBINAR SAHAM WALL STREET
Tarikh: 24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Klik https://thekapital.onpay.my/wallstreet untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee