7 Sumber Pendapatan Yang Boleh Kita Belajar Daripada Seorang Bilionaire

Dalam dunia tanpa sempadan hari ini, semakin banyak perubahan yang berlaku dengan pantas. Untuk membuat duit atau menjana pendapatan bukanlah sesuatu yang sukar. Namun, sekiranya kita tidak mempunyai ilmu, kita pula bakal kehilangan duit dengan sekelip mata.

Jika kita lihat para jutawan yang terkenal, permulaan hidup mereka bukanlah seperti yang kita sangkakan. Ramai yang mula dari bawah dan hidup susah.

Mereka mengambil masa untuk naik dan bekerja keras untuk membina kekayaan. Dan salah satu sebab mengapa kebanyakan jutawan dan bilionare berjaya adalah dengan mempelbagaikan sumber pendapatan.

“Never depend on a single income, make investment to create a second source”

Warren Buffett

Jadi mari kita lihat, 7 jenis sumber pendapatan yang boleh kita jadikan sebagai inspirasi:

1. Pendapatan Dari Royalti

Pada tahun 1997 Jeff Bezos, memfailkan paten pembelian secara online terus ke pembayaran tanpa memasukan barang yang diminati ke dalam ‘Shopping Cart’. Pelanggan boleh terus tekan butang beli dan bayar dengan mudah, tiada orang membuatnya lagi sebelum itu.

Hampir 2 dekad Amazon membuat jutaan dolar dengan melesenkan paten ini kepada Apple.

Itulah sebabnya mengapa syarikat korporat mendokumenkan sebanyak paten walaupun mereka tidak memerlukannya, kerana ianya berkemungkinan menjadi sumber pendapatan tambahan.

Inilah yang dipanggil pendapatan pasif yang sebenarnya. Ini termasuklah juga royalti daripada buku, gambar, lagu, video dan banyak lagi.

2. Pendapatan Dari Capital Gain

Istilah capital gain ini sering digunakan sewaktu membeli aset seperti hartanah atau saham. Ianya bermaksud keuntungan di atas modal atau kenaikan nilai.

Konsepnya mudah, beli pada harga rendah dan menjualnya pada harga yang lebih tinggi. Di Malaysia, keuntungan di atas penjualan hartanah dikenakan cukai (Real Property Gain Tax atau RPGT), tetapi keuntungan daripada penjualan saham dikecualikan daripada cukai pendapatan.

3. Pendapatan Dividen

Seperti billionaire terkenal Warren Buffett mendapat dividen sebanyak $592 juta USD pada tahun 2017 dari Coca-Cola.

Konsepnya, beli sebahagian saham dalam syarikat sehingga mendatangkan keuntungan dan tunggu pulangan dividen. Sebagaimana yang seringkali dilakukan oleh ASB dan Tabung Haji.

Ini Senarai saham-saham yang memberi dividen yang tinggi pada tahun 2018.

4. Pendapatan Dari Pekerjaan

Gaji, bonus, elaun dan komisen merupakan sumber pendapatan yang biasa kita perolehi. Sebagaimana CEO Google iaitu Sundar Pichai yang mempunyai pendapatan gaji sekitar $650 ribu USD bersamaan dengan RM2,717,327 setahun. Di Malaysia, purata gaji seorang CEO adalah sebanyak RM308,000 seperti yang dicatatkan oleh PayScale.

Namun, kekurangan setiap manusia mempunyai had limitasi 24 jam sehari. Bezanya kebanyakan mereka yang berjaya ini mempunyai leverage yang orang lain tak tahu.

5. Pendapatan Sewaan

Cara ini popular di Malaysia. Konsepnya memiliki sesuatu dan menyewakan kepada mereka yang berkehendak untuk menggunakannya.

Pendapatan daripada sewaan dapat membantu kita untuk memperolehi pendapatan secara pasif.

Robert Kiyosaki merupakan salah seorang pakar dalam sumber pendapatan jenis ini, sebagaimana yang di kongsikan di dalam bukunya ‘Rich Dad Poor Dad’

Hartanah berbentuk rumah kediaman boleh dijadikan bilik sewa atau rumah sewa. Malah hartanah komersial pun boleh disewakan kepada para peniaga yang ingin ruang perniagaan.

6. Pendapatan Daripada Faedah (Interest)

Ini adalah salah satu sumber pendapatan mudah untuk dilakukan. Itulah sebab kadar faedah adalah lebih tinggi berbanding sumber pendapatan yang lain dan pulangannya sangat lumayan.

Konsep ini selalu digunakan oleh pihak bank. Bank meminjamkan wang kepada mereka yang memerlukan dan mengenakan kadar faedah (interest) ke atasnya. Malangnya kaedah ini tidak patuh syariah.

7. Pendapatan Daripada Perniagaan

Sama ada menjual barangan atau memberi perkhidmatan. Pendapatan yang kita terima adalah hasil daripada menjalankan perniagaan. Terutama sekali di zaman serba moden, penjualan di atas talian lebih mudah dan berupaya memberi pulangan yang besar.

Walaupun demikian, kita perlu ingat bahawa setiap cabang pendapatan mempunyai risiko yang tersendiri, ianya bergantung pada tahap kemampuan dan ilmu seseorang.

Dengan memiliki pelbagai sumber pendapat sememangnya sangat bagus. Tetapi perlu kerja keras untuk beberapa ketika, akhirnya duit tu tak berhenti-henti masuk secara tanpa kita sedar.

Nakkan lagi inspirasi, jemput baca 7 tabiat orang kaya yang nampak miskin.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Tips Bebas Kewangan Yang Kita Kena Mula Dari Usia Muda

Mencapai kebebasan kewangan adalah matlamat bagi ramai orang tetapi tidak semua yang mampu melaksanakannya pada usia muda. Ramai di kalangan golongan muda yang berusaha untuk mencapai kebebasan kewangan tapi kerap kali terlepas pandang beberapa perkara penting ini.

Secara amnya, perkara tersebut adalah simpanan, pelaburan, dan wang tunai yang mencukupi untuk menjalani gaya hidup yang kita mahukan untuk diri sendiri dan juga bersama-sama keluarga tersayang.

Jangan risau, jom kita lihat beberapa tips untuk kebebasan kewangan bermula dari usia muda.

1. Hidup Di Bawah Kadar Kemampuan

Mengamalkan gaya hidup yang sekadar mengikut kemampuan pada hari ini adalah sukar. Terlalu ramai orang yang bersaing siapa punya telefon pintar paling canggih, siapa punya baju atau kasut paling mahal, nak makan di tempat yang mahal, dan bermacam-macam lagi.

Lagi awal kita sedar kesilapan ini dan belajar, lagi cepat kita sedar tentang perbezaan di antara keperluan dan kehendak, lebih cepat kita dapat membebaskan diri daripada perlumbaan yang tiada manfaat ini.

2. Buat Simpanan Secara Automatik

Sekiranya kita seorang yang sukar untuk mengelak daripada godaan berbelanja, adalah disarankan untuk membuat simpanan secara automatik. Wang tersebut akan ditolak siap-siap pada hari sama gaji pun masuk.

Tetapkan jumlah yang harus disimpan, ada yang mencadangkan sebanyak 10% ke 15% daripada gaji bulanan kita seharusnya digunakan untuk simpanan.

3. Mula Melabur Sekarang

Bila dah ada tabiat menyimpan, seterusnya kita perlu melabur pula. Apa yang diperlukan dalam pelaburan adalah kesabaran dan masa untuk meraih keuntungan yang besar.

Ingatlah, kita tidak akan berjaya dalam pelaburan sekiranya tidak mempunyai ilmu yang secukupnya. Jangan bertindak melulu tanpa ilmu dan jangan pula bazirkan masa dengan tidak berbuat apa-apa.

4. Buat Belanjawan

Membuat belanjawan bulanan adalah merupakan salah satu kaedah terbaik untuk bebas kewangan bermula dari usia muda. Ini juga merupakan rutin biasa yang akan meningkatkan tekad menentang godaan untuk berbelanja secara berlebihan dan diluar kemampuan.

Pastikan kita tulis siap-siap berapa nak kena menyimpan, berapa nak kena melabur dan berapa banyak nak kena belanja setiap bulan. Bila dah tulis, maka kita kena ikutlah belanjawan tersebut.

5. Langsaikan Hutang

Bila simpanan dah ada, pelaburan dah mantap, belanjawan pun dah lengkap; seterusnya kita perlu fokus untuk selesaikan hutang. Tetapi hutang ada yang baik, ada juga hutang yang jahat.

Meminjam tidak semestinya perkara yang buruk selagi mana kita membayar bil tepat pada masanya, ini dapat membantu kita membina sejarah kredit yang positif. Namun, terlalu banyak hutang boleh memudaratkan kewangan.

Jadi, langsaikan hutang dengan kadar faedah yang tertinggi dahulu seperti hutang kad kredit dan hutang pembiayaan peribadi.

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

Kesimpulannya, adalah amat bijak untuk kita berada di landasan yang betul sejak dari usia yang muda lagi. Barulah perjalanan kita untuk mencapai kebebasan kewangan akan berjalan lancar.

Lagi awal kita mula, lagi mudah untuk kita mencapai sasaran dan berdisiplin dalam melawan godaan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur