7 Sumber Pendapatan Yang Boleh Kita Belajar Daripada Seorang Bilionaire

Dalam dunia tanpa sempadan hari ini, semakin banyak perubahan yang berlaku dengan pantas. Untuk membuat duit atau menjana pendapatan bukanlah sesuatu yang sukar. Namun, sekiranya kita tidak mempunyai ilmu, kita pula bakal kehilangan duit dengan sekelip mata.

Jika kita lihat para jutawan yang terkenal, permulaan hidup mereka bukanlah seperti yang kita sangkakan. Ramai yang mula dari bawah dan hidup susah.

Mereka mengambil masa untuk naik dan bekerja keras untuk membina kekayaan. Dan salah satu sebab mengapa kebanyakan jutawan dan bilionare berjaya adalah dengan mempelbagaikan sumber pendapatan.

“Never depend on a single income, make investment to create a second source”

Warren Buffett

Jadi mari kita lihat, 7 jenis sumber pendapatan yang boleh kita jadikan sebagai inspirasi:

1. Pendapatan Dari Royalti

Pada tahun 1997 Jeff Bezos, memfailkan paten pembelian secara online terus ke pembayaran tanpa memasukan barang yang diminati ke dalam ‘Shopping Cart’. Pelanggan boleh terus tekan butang beli dan bayar dengan mudah, tiada orang membuatnya lagi sebelum itu.

Hampir 2 dekad Amazon membuat jutaan dolar dengan melesenkan paten ini kepada Apple.

Itulah sebabnya mengapa syarikat korporat mendokumenkan sebanyak paten walaupun mereka tidak memerlukannya, kerana ianya berkemungkinan menjadi sumber pendapatan tambahan.

Inilah yang dipanggil pendapatan pasif yang sebenarnya. Ini termasuklah juga royalti daripada buku, gambar, lagu, video dan banyak lagi.

2. Pendapatan Dari Capital Gain

Istilah capital gain ini sering digunakan sewaktu membeli aset seperti hartanah atau saham. Ianya bermaksud keuntungan di atas modal atau kenaikan nilai.

Konsepnya mudah, beli pada harga rendah dan menjualnya pada harga yang lebih tinggi. Di Malaysia, keuntungan di atas penjualan hartanah dikenakan cukai (Real Property Gain Tax atau RPGT), tetapi keuntungan daripada penjualan saham dikecualikan daripada cukai pendapatan.

3. Pendapatan Dividen

Seperti billionaire terkenal Warren Buffett mendapat dividen sebanyak $592 juta USD pada tahun 2017 dari Coca-Cola.

Konsepnya, beli sebahagian saham dalam syarikat sehingga mendatangkan keuntungan dan tunggu pulangan dividen. Sebagaimana yang seringkali dilakukan oleh ASB dan Tabung Haji.

Ini Senarai saham-saham yang memberi dividen yang tinggi pada tahun 2018.

4. Pendapatan Dari Pekerjaan

Gaji, bonus, elaun dan komisen merupakan sumber pendapatan yang biasa kita perolehi. Sebagaimana CEO Google iaitu Sundar Pichai yang mempunyai pendapatan gaji sekitar $650 ribu USD bersamaan dengan RM2,717,327 setahun. Di Malaysia, purata gaji seorang CEO adalah sebanyak RM308,000 seperti yang dicatatkan oleh PayScale.

Namun, kekurangan setiap manusia mempunyai had limitasi 24 jam sehari. Bezanya kebanyakan mereka yang berjaya ini mempunyai leverage yang orang lain tak tahu.

5. Pendapatan Sewaan

Cara ini popular di Malaysia. Konsepnya memiliki sesuatu dan menyewakan kepada mereka yang berkehendak untuk menggunakannya.

Pendapatan daripada sewaan dapat membantu kita untuk memperolehi pendapatan secara pasif.

Robert Kiyosaki merupakan salah seorang pakar dalam sumber pendapatan jenis ini, sebagaimana yang di kongsikan di dalam bukunya ‘Rich Dad Poor Dad’

Hartanah berbentuk rumah kediaman boleh dijadikan bilik sewa atau rumah sewa. Malah hartanah komersial pun boleh disewakan kepada para peniaga yang ingin ruang perniagaan.

6. Pendapatan Daripada Faedah (Interest)

Ini adalah salah satu sumber pendapatan mudah untuk dilakukan. Itulah sebab kadar faedah adalah lebih tinggi berbanding sumber pendapatan yang lain dan pulangannya sangat lumayan.

Konsep ini selalu digunakan oleh pihak bank. Bank meminjamkan wang kepada mereka yang memerlukan dan mengenakan kadar faedah (interest) ke atasnya. Malangnya kaedah ini tidak patuh syariah.

Baca juga Senarai Simpanan Tetap (Fixed Deposit) Yang Patuh Syariah Di Malaysia

7. Pendapatan Daripada Perniagaan

Sama ada menjual barangan atau memberi perkhidmatan. Pendapatan yang kita terima adalah hasil daripada menjalankan perniagaan. Terutama sekali di zaman serba moden, penjualan di atas talian lebih mudah dan berupaya memberi pulangan yang besar.

Walaupun demikian, kita perlu ingat bahawa setiap cabang pendapatan mempunyai risiko yang tersendiri, ianya bergantung pada tahap kemampuan dan ilmu seseorang. Baca juga 24 Idea Bisnes Yang Berpotensi Tinggi dan Lumayan!

Dengan memiliki pelbagai sumber pendapat sememangnya sangat bagus. Tetapi perlu kerja keras untuk beberapa ketika, akhirnya duit tu tak berhenti-henti masuk secara tanpa kita sedar.

Nakkan lagi inspirasi, jemput baca 7 tabiat orang kaya yang nampak miskin.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA