Syarikat Faraday Future, Pencabar Utama Tesla Diisytiharkan Muflis

Perlumbaan menghasilkan kenderaan elektrik merupakan perlumbaan yang hanya dimenangi oleh syarikat yang sentiasa konsisten dalam mencipta inovasi. Terdapat beberapa syarikat besar yang berminat untuk menghasilkan kenderaan elektrik secara komersil seperti Dyson dan juga Apple, tetapi mereka tidak berjaya menghasilkan kenderaan tersebut pada skala yang besar dan hanya sekadar di peringkat prototype sahaja.

Ini disebabkan kenderaan elektrik terlalu sukar untuk dikomersilkan. Banyak syarikat gergasi automotif seperti Volkswagen, Mercedes Benz dan BMW cuba membawa kenderaan ini secara komersil, tetapi hanya sejumlah kecil sahaja yang dapat dikeluarkan oleh syarikat tersebut.

Hanya satu syarikat sahaja yang benar-benar berjaya membawa kenderaan elektrik ini ke jalan raya secara besar-besaran, iaitu Tesla yang dipimpin oleh Elon Musk.

Muncul Pencabar Baru, Namun Tak Lama

Kini sebuah lagi syarikat kenderaan elektrik yang pada satu ketika dahulu pernah mencabar Tesla, namun telah diisytiharkan muflis pada tahun lepas. Syarikat ini diketuai oleh seorang bilionaire dari China yang bernama Jia Yueting.

Beliau merupakan seorang usahawan yang memiliki Syarikat LeEco, yang merupakan sebuah konglemerat di dalam industri hiburan di China. Beliau telah menubuhkan syarikat kenderaan elektrik yang diberi nama Faraday Future pada tahun 2014 di California.

Jia Yueting yang bercita cita besar di dalam semua kerja yang dilakukanya. Beliau sering mencabar syarikat terkemuka dunia seperti Apple, Netflix dan semestinya Tesla di dalam perniagaan yang mereka kuasai.

Pada permulaan penubuhan Faraday Future ini, Jia Yueting telah menggunakan duit peribadinya sebanyak $100 juta bagi membiayai projek. Beliau telah mengembangkan syarikat ini dengan membawa masuk 1,600 orang pekerja ke dalam syarikat, yang kebanyakannya merupakan bekas pekerja dalam industri automotif.

Pada tahun 2016, beliau mula mencari pelabur luar untuk mengembangkan lagi syarikat miliknya. Beliau erancang untuk membina kilang yang terbesar di Nevada bagi bersaing dengan kilang Gigafactory Tesla yang turut berada di negeri yang sama.

Di dalam acara tahunan Faraday Future, syarikat ini mula menunjukan kenderaan prototype yang bakal dihasilkan oleh mereka kepada dunia luar, untuk menarik  lebih ramai pelabur untuk melabur ke dalam syarikat ini.

Syarikat ini juga telah menambah pusat penyelidikan yang canggih bagi meyakinkan orang ramai tentang hala tuju syarikat tersebut. Oleh kerana kenderaan elerktik ini masih di dalam fasa teknologi baru, ramai yang tidak yakin untuk melabur.

Di antara usaha yang telah dilakukan oleh Jia Yueting untuk menarik minat pelabur asing untuk melabur, adalah dengan memberi janji manis. Beliau yakin bahawa Faraday Future akan berjaya di dalam industri kenderaan elektrik dan memberi pulangan yang lumayan kepada para pemegang saham.

Ramai pelabur dari China yang melabur di dalam syarikat ini, termasuklah institusi kewangan yang penting di China. Mereka percaya dengan kebolehan yang dimiliki oleh Jia Yueting, kerana sebelum ini beliau telah berjaya membawa syarikat LeEco menjadi syarikat terkenal di China.

Pada tahun 2017, nasib Jia Yueting tidak begitu bernasib baik kerana beliau telah disenarai hitam oleh pihak berkuasa China kerana gagal membayar hutang kepada syarikat Ping An Securities Group.

Pada masa yang sama juga, tindakan eksekutif syarikat tersebut, Krause yang mana pernah menjadi eksekutif untuk syarikat BMW telah meninggalkan syarikat tersebut. Ramai eksekutif yang lain juga mula meninggalkan syarikat ini kerana mereka tidak percaya dengan hala tuju yang dibawa oleh Faraday Future.

Pada perjumpaan dengan pihak media tiga tahun lalu, kenderaan yang bakal dikomersial itu gagal berfungsi dengan baik dan ini telah menambah perasaan ragu–ragu terhadap kemampuan sebenar syarikat tersebut.

Walaupun terdapat krisis ketidakpercayaan terhadap pengasas syarikat, ianya tidak mengahalang syarikat luar untuk melabur ke dalam Faraday Future. Syarikat ini telah mendapat pelaburan dari syarikat gergasi hartanah dari China iaitu Evergrande yang bersedia melabur sebanyak $2 bilion, tetapi dengan syarat mereka merombak pihak pengurusan syarikat.

Jia Yueting yang  bersetuju dengan syarat yang dikenakan oleh Evergrande dan telah meletak jawatan dan diganti dengan Carsten Breitfeld, bekas ketua projek dari syarikat BMW yang bertanggunjawab dalam penghasilan kereta elektrik BMW i8.

Syarikat ini terpaksa mengurangkan jumlah pekerja mereka walaupun telah berjaya mendapat suntikan modal dari pelabur asing. Dengan kos yang tinggi terpaksa ditanggung oleh Faraday Future ini, mereka tidak berjaya mendapat modal  pusingan kerana belum lagi berupaya menghasilkan kenderaan secara komersil.

Kesannya, pada tahun 2019, syarikat ini telah diisytiharkan muflis di Amerika Syarikat.

Begitulah sukarnya perjalanan untuk menghasilkan kenderaan elektrik pada skala yang besar. Setakat ini, hanya Tesla sahaja yang berjaya membawa misi zero emission di dalam industri automotif. Tesla kini berjaya menduduki tempat ke-4 syarikat yang paling berharga di dalam industri automotif dunia.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiada Halangan MMC Jual Saham MMC Ports,  Namun Perlu Patuhi Dasar – Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 16 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan (MoT) tidak mempunyai sebarang halangan jika MMC Corp Bhd berhasrat menjual 49 peratus kepentingannya dalam MMC Port Holdings Bhd (MMC Port) termasuk kepada syarikat asing, namun perkara berkaitan konsesi dan status pemilikan aset utama negara perlu diteliti.

Menterinya Anthony Loke Siew Fook berkata walaupun aspek berkaitan penjualan pegangan saham berkenaan adalah keputusan korporat, sebarang perubahan terbabit perlu dimaklumkan kepada kementerian selain mematuhi dasar kerajaan yang menetapkan bahawa 51 peratus aset utama negara dipegang oleh syarikat tempatan.

“Saya tidak dimaklumkan lagi berkenaan hal itu (rancangan MMC untuk menjual pegangan saham) tetapi sekiranya ini melibatkan konsesi, sebarang perubahan pemilikan perlu dimaklumkan kepada MoT.

“Penglibatan syarikat asing dalam sektor pelabuhan juga bukanlah sesuatu yang baharu…sebagai contoh, 30 peratus pegangan PTP (Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd) dimiliki oleh Maersk-Line,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran stesen pengecasan kenderaan elektrik Evlution bersama Mastercard dan RHB Bank Bhd di sini, hari ini.

Beliau mengulas laporan media mengenai tindakan syarikat pelaburan berpangkalan di New York, Global Infrastructure Partners (GIP) menangguhkan rancangan pembelian sehingga 49 peratus kepentingan dalam MMC Port yang juga unit perniagaan konglomerat pelabuhan MMC Corp Bhd di bawah kawalan tokoh korporat terkemuka, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Syed Mokhtar dilaporkan memohon penilaian bernilai RM15 bilion hingga RM20 bilion bagi syarikat itu yang akan menjadikannya sebagai urus niaga terbesar berkaitan pelabuhan di negara ini.

Sementara itu, majlis hari ini merupakan inisiatif awal EVlution untuk menyediakan 2,000 unit stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025, memudahkan akses pengguna kenderaan elektrik untuk mengecas kenderaan mereka di lokasi-lokasi strategik seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Evlution Jeffrey On berkata syarikat itu telah menetapkan sasaran tinggi bagi pemasangan 100 stesen pengecas EV di kawasan-kawasan metropolitan sekitar Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor.

“Kami sedang dalam proses penawaran bagi program Solar Berskala Besar (LSS) rundingan kelima tahun ini untuk mengukuhkan lagi komitmen terhadap penyelesaian tenaga lestari bagi masa depan lebih cerah,” katanya.

EVlution juga setakat ini merupakan satu-satunya Pengendali Titik Pengecasan (CPO) di Malaysia yang menyediakan sistem pembayaran tergabung bagi membolehkan pengguna membayar pengecasan EV melalui aplikasi mudah alih EVlution atau menggunakan kad fizikal. 

“Melalui kerjasama strategik dengan RHB dan Mastercard, EVlution memperkenalkan platform pembayaran terkini yang memudahkan transaksi dan memajukan penyelesaian mobiliti lestari,” katanya.

— BERNAMA