Syarikat Faraday Future, Pencabar Utama Tesla Diisytiharkan Muflis

Perlumbaan menghasilkan kenderaan elektrik merupakan perlumbaan yang hanya dimenangi oleh syarikat yang sentiasa konsisten dalam mencipta inovasi. Terdapat beberapa syarikat besar yang berminat untuk menghasilkan kenderaan elektrik secara komersil seperti Dyson dan juga Apple, tetapi mereka tidak berjaya menghasilkan kenderaan tersebut pada skala yang besar dan hanya sekadar di peringkat prototype sahaja.

Ini disebabkan kenderaan elektrik terlalu sukar untuk dikomersilkan. Banyak syarikat gergasi automotif seperti Volkswagen, Mercedes Benz dan BMW cuba membawa kenderaan ini secara komersil, tetapi hanya sejumlah kecil sahaja yang dapat dikeluarkan oleh syarikat tersebut.

Hanya satu syarikat sahaja yang benar-benar berjaya membawa kenderaan elektrik ini ke jalan raya secara besar-besaran, iaitu Tesla yang dipimpin oleh Elon Musk.

Muncul Pencabar Baru, Namun Tak Lama

Kini sebuah lagi syarikat kenderaan elektrik yang pada satu ketika dahulu pernah mencabar Tesla, namun telah diisytiharkan muflis pada tahun lepas. Syarikat ini diketuai oleh seorang bilionaire dari China yang bernama Jia Yueting.

Beliau merupakan seorang usahawan yang memiliki Syarikat LeEco, yang merupakan sebuah konglemerat di dalam industri hiburan di China. Beliau telah menubuhkan syarikat kenderaan elektrik yang diberi nama Faraday Future pada tahun 2014 di California.

Jia Yueting yang bercita cita besar di dalam semua kerja yang dilakukanya. Beliau sering mencabar syarikat terkemuka dunia seperti Apple, Netflix dan semestinya Tesla di dalam perniagaan yang mereka kuasai.

Pada permulaan penubuhan Faraday Future ini, Jia Yueting telah menggunakan duit peribadinya sebanyak $100 juta bagi membiayai projek. Beliau telah mengembangkan syarikat ini dengan membawa masuk 1,600 orang pekerja ke dalam syarikat, yang kebanyakannya merupakan bekas pekerja dalam industri automotif.

Pada tahun 2016, beliau mula mencari pelabur luar untuk mengembangkan lagi syarikat miliknya. Beliau erancang untuk membina kilang yang terbesar di Nevada bagi bersaing dengan kilang Gigafactory Tesla yang turut berada di negeri yang sama.

Di dalam acara tahunan Faraday Future, syarikat ini mula menunjukan kenderaan prototype yang bakal dihasilkan oleh mereka kepada dunia luar, untuk menarik  lebih ramai pelabur untuk melabur ke dalam syarikat ini.

Syarikat ini juga telah menambah pusat penyelidikan yang canggih bagi meyakinkan orang ramai tentang hala tuju syarikat tersebut. Oleh kerana kenderaan elerktik ini masih di dalam fasa teknologi baru, ramai yang tidak yakin untuk melabur.

Di antara usaha yang telah dilakukan oleh Jia Yueting untuk menarik minat pelabur asing untuk melabur, adalah dengan memberi janji manis. Beliau yakin bahawa Faraday Future akan berjaya di dalam industri kenderaan elektrik dan memberi pulangan yang lumayan kepada para pemegang saham.

Ramai pelabur dari China yang melabur di dalam syarikat ini, termasuklah institusi kewangan yang penting di China. Mereka percaya dengan kebolehan yang dimiliki oleh Jia Yueting, kerana sebelum ini beliau telah berjaya membawa syarikat LeEco menjadi syarikat terkenal di China.

Pada tahun 2017, nasib Jia Yueting tidak begitu bernasib baik kerana beliau telah disenarai hitam oleh pihak berkuasa China kerana gagal membayar hutang kepada syarikat Ping An Securities Group.

Pada masa yang sama juga, tindakan eksekutif syarikat tersebut, Krause yang mana pernah menjadi eksekutif untuk syarikat BMW telah meninggalkan syarikat tersebut. Ramai eksekutif yang lain juga mula meninggalkan syarikat ini kerana mereka tidak percaya dengan hala tuju yang dibawa oleh Faraday Future.

Pada perjumpaan dengan pihak media tiga tahun lalu, kenderaan yang bakal dikomersial itu gagal berfungsi dengan baik dan ini telah menambah perasaan ragu–ragu terhadap kemampuan sebenar syarikat tersebut.

Walaupun terdapat krisis ketidakpercayaan terhadap pengasas syarikat, ianya tidak mengahalang syarikat luar untuk melabur ke dalam Faraday Future. Syarikat ini telah mendapat pelaburan dari syarikat gergasi hartanah dari China iaitu Evergrande yang bersedia melabur sebanyak $2 bilion, tetapi dengan syarat mereka merombak pihak pengurusan syarikat.

Jia Yueting yang  bersetuju dengan syarat yang dikenakan oleh Evergrande dan telah meletak jawatan dan diganti dengan Carsten Breitfeld, bekas ketua projek dari syarikat BMW yang bertanggunjawab dalam penghasilan kereta elektrik BMW i8.

Syarikat ini terpaksa mengurangkan jumlah pekerja mereka walaupun telah berjaya mendapat suntikan modal dari pelabur asing. Dengan kos yang tinggi terpaksa ditanggung oleh Faraday Future ini, mereka tidak berjaya mendapat modal  pusingan kerana belum lagi berupaya menghasilkan kenderaan secara komersil.

Kesannya, pada tahun 2019, syarikat ini telah diisytiharkan muflis di Amerika Syarikat.

Begitulah sukarnya perjalanan untuk menghasilkan kenderaan elektrik pada skala yang besar. Setakat ini, hanya Tesla sahaja yang berjaya membawa misi zero emission di dalam industri automotif. Tesla kini berjaya menduduki tempat ke-4 syarikat yang paling berharga di dalam industri automotif dunia.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Banyak Keistimewaan Jadi Miskin di Malaysia?

Jangan salah faham. Menjadi miskin bukanlah satu keistimewaan. Tetapi di Malaysia, golongan berpendapatan rendah dan keluarga yang benar-benar memerlukan memang mempunyai akses kepada pelbagai bentuk bantuan kerajaan.

Antaranya:

1. STR – Sumbangan Tunai Rahmah
Bantuan tunai kepada golongan yang memenuhi syarat pendapatan dan kategori ditetapkan.

2. SARA – Sumbangan Asas Rahmah
Bantuan untuk membeli barangan keperluan asas menggunakan MyKad.

Penerima STR 2026 yang telah disahkan daripada data Miskin Tegar dan Miskin eKasih layak SARA 2026 berjumlah RM200 / RM150 / RM100 setiap bulan bagi tempoh 12 bulan (Januari 2026 – Disember 2026).

3. Bantuan perumahan
Ada skim seperti Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Rumah Mesra Rakyat (RMR), selain skim sewaan atau subsidi tertentu untuk keluarga berpendapatan rendah.

Keluarga berpendapatan kasar isi rumah sehingga RM3,000, belum memiliki rumah dan memenuhi syarat boleh memohon PPR.

4. Rumah Mesra Rakyat (RMR)

Ini berbeza dengan PPR.

Contoh:
Keluarga berpendapatan rendah mempunyai tanah sendiri tetapi belum mempunyai rumah yang sesuai boleh melihat kelayakan RMR.

Antara syarat yang dinyatakan SPNB ialah pendapatan isi rumah tidak melebihi RM3,000 dan pemohon/pasangan tidak mempunyai rumah sendiri atau mempunyai rumah yang usang/tidak sempurna. Tanah yang sesuai juga diperlukan.

Cara mohon:
Permohonan dibuat melalui SPNB dan dokumen berkaitan tanah, pendapatan serta maklumat keluarga perlu disediakan.

5. Bantuan JKM
Ini antara yang ramai tak tahu sebab bantuan JKM bukan satu jenis sahaja.

Contohnya terdapat bantuan berkaitan kanak-kanak, warga emas, OKU, penjagaan dan keadaan keluarga tertentu.

Cara mohon:
Permohonan boleh dibuat melalui sistem eBantuan JKM bagi negeri yang menyokong permohonan dalam talian, kemudian pemohon perlu hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah bersama dokumen sokongan.

Terdapat pelbagai skim mengikut keadaan penerima, termasuk bantuan kanak-kanak, warga emas dan bantuan am.

6. Bantuan Kesihatan – mySalam

Skim Perlindungan B40 merupakan Skim Perlindungan Takaful PERCUMA yang disediakan oleh kerajaan kepada komuniti B40 di Malaysia. Skim ini bernaung di bawah kelolaan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) melalui Tabung Amanah mySalam dan diuruskan sepenuhnya oleh Syarikat Great Eastern Takaful Berhad.

Bagi penerima yang layak pada 2026, mySalam menyediakan manfaat seperti hospitalisasi sehingga RM700 setahun dan RM8,000 untuk penyakit kritikal yang dilindungi, tertakluk kepada syarat skim.

Cara mohon:
Semak kelayakan di Portal mySalam. Jika layak dan berlaku kejadian yang dilindungi, tuntutan dibuat secara dalam talian dengan memuat naik dokumen seperti nota discaj atau borang doktor.

7. Bantuan pendidikan
Bantuan yuran, tuisyen, biasiswa dan pelbagai bentuk sokongan pendidikan disediakan secara bersasar untuk keluarga yang memerlukan.

  • BAP (Bantuan Awal Persekolahan) → bantuan tunai RM150 seorang murid untuk murid yang layak.
  • RMT (Rancangan Makanan Tambahan) → murid yang layak mendapat makanan pada setiap hari persekolahan; KPM menetapkan sehingga 190 hari setahun.
  • KWAPM (Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin) → bantuan khusus untuk membantu murid miskin supaya tidak tercicir daripada persekolahan.
  • BKP (Biasiswa Kecil Persekutuan) → antara bantuan kewangan pendidikan yang disenaraikan KPM untuk murid yang memenuhi syarat.
  • Elaun Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (EMBPK) → bantuan khusus untuk murid yang memenuhi syarat berkaitan pendidikan khas.

8. Bantuan zakat
Bagi orang Islam yang layak, boleh memohon bantuan daripada institusi zakat negeri masing-masing.

Contohnya bantuan boleh melibatkan:

  • sara hidup
  • pendidikan
  • perubatan
  • sewa/rumah
  • bantuan kecemasan
  • modal perniagaan

Cara mohon:
Bergantung kepada negeri. Contohnya di Selangor, permohonan dibuat melalui saluran rasmi institusi zakat negeri dan biasanya memerlukan dokumen pendapatan, tanggungan, tempat tinggal dan dokumen sokongan berkaitan.

9. Bantuan pekerjaan & latihan
Kerajaan juga menyediakan program pekerjaan dan latihan kemahiran untuk membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan.

MYFutureJobs
Portal pekerjaan nasional yang dikendalikan PERKESO. Boleh cari kekosongan kerja, daftar sebagai pencari kerja dan dapatkan khidmat padanan pekerjaan.

TVET
Kalau nak belajar kemahiran seperti automotif, elektrik, kimpalan, penyelenggaraan, teknologi dan sebagainya, boleh semak institusi TVET kerajaan dan permohonan melalui UP_TVET.

HRD Corp
Terdapat pelbagai program peningkatan kemahiran dan latihan pekerjaan, bergantung kepada program serta kelayakan peserta.

Program penempatan pekerjaan PERKESO
PERKESO juga menjalankan program padanan pekerjaan, karnival kerjaya dan penempatan pencari kerja dengan majikan.

10. Bantuan membaiki atau membina rumah
Program bantuan perumahan turut merangkumi pembinaan baharu dan baik pulih rumah, khususnya bagi isi rumah miskin tegar.

Contoh 1 : Program Baik Pulih Rumah Daif di Bandar

KPKT ada Program Baik Pulih Rumah Daif di Bandar untuk isi rumah yang memenuhi syarat kemiskinan, termasuk yang disahkan dalam eKasih.

Contohnya rumah mengalami:

  • bumbung rosak
  • kerosakan akibat banjir/ribut/kebakaran
  • kerosakan kecil kerana faktor usia
  • keadaan rumah yang tidak lagi selesa tetapi masih ekonomik untuk dibaiki

Kadar bantuan maksimum yang dinyatakan KPKT ialah RM13,000 di Semenanjung dan RM15,000 di Sabah, Sarawak dan Labuan.

11. Bantuan / inisiatif sewa rumah mengikut negeri

  • Selangor → Skim Smart Sewa – sewa pada kadar berpatutan + 30% bayaran sewa boleh dikumpulkan untuk membantu pemilikan rumah.
  • Johor → Bantuan Sewa Rumah Perumahan Kasih Johor – bantuan RM2,500 kepada penerima yang layak. Antara penambahbaikan yang diperluaskan bagi Bantuan Sewa Rumah ialah syarat kelayakan dengan membuka peluang kepada pelajar IPTA/IPTS di Negeri Johor untuk memohon.
  • Sarawak → Skim Bantuan Sewa Rumah (SRAS) – bantuan sewa untuk isi rumah yang memenuhi syarat.
  • Perak → Skim Bantuan Sewa Rumah MAIPk – bantuan sewa sehingga RM500 sebulan untuk asnaf yang layak.

12. Nak berniaga tetapi perlukan bantuan

Contohnya di Selangor:

  • Dana Usahawan Madani Selangor menyediakan bantuan dalam bentuk mesin dan peralatan perniagaan sehingga RM30,000, tertakluk kepada syarat kelayakan. Ini geran bukan pinjaman. Tetapi setiap program ada syarat, kategori penerima dan tempoh permohonan tersendiri.
  • Program Bantuan Blueprint Pembasmian Kemiskinan Negeri Selangor menyediakan bantuan berbentuk mesin dan peralatan kepada usahawan kecil bernilai sehingga RM10,000. Program ini merupakan salah satu usaha Kerajaan Negeri Selangor untuk meningkatkan taraf ekonomi peniaga kecil melalui pemberian bantuan peralatan atau mesin berdasarkan perniagaan yang sedang dijalankan.

Jadi, betul ke “banyak keistimewaan jadi miskin”?

Banyak bantuan disediakan untuk mereka yang berada dalam keadaan miskin atau berpendapatan rendah. Dan bantuan ini bukan bermaksud hidup mereka lebih mudah.

Sebab di sebalik setiap bantuan itu ada satu perkara yang kita selalu terlupa:

Miskin tetap bermaksud mempunyai sumber kewangan yang terhad.

Bantuan kerajaan mungkin meringankan beban, tetapi tidak semestinya mengubah kehidupan seseorang menjadi senang.

Bantuan ialah jaring keselamatan. Bukan tiket untuk hidup mewah.

Bantuan ini diwujudkan untuk membantu mereka yang layak. Gunakan bantuan sebagai ruang untuk meringankan beban, bukan untuk mengambil kesempatan.

Dan jangan lupa, Islam juga mengajar kita untuk berusaha mencari rezeki.

Rasulullah SAW bersabda:

“Tidaklah seseorang makan makanan yang lebih baik daripada hasil kerja tangannya sendiri.”
— Riwayat al-Bukhari