Mereka Ini Buktikan Akademik Bukan Ukuran Untuk Berjaya Di Persada Dunia

Siapa kata orang yang tidak pandai dalam pelajaran tidak boleh berjaya? Orang yang berasa demikian, mungkin kurang bersifat terbuka dan gemar memandang rendah terhadap orang lain.

Sebenarnya terdapat ramai Founder terkenal yang tidak mempunyai sijil graduasi, malah ada yang tak tamat sekolah. Namun mereka tetap berjaya dan menjadi orang yang terkenal di persada dunia.

Berikut merupakan 5 Founder terkenal yang tidak mempunyai sijil graduasi.

1.JON KOUM

Kredit Gambar: YouTube

Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif WhatsApp

Jon Koum dibesarkan di kawasan pedalaman di luar Kiev, Ukraine, dan berhijrah ke California bersama ibunya ketika dia berusia 16 tahun. Koum berhenti dari San Jose State University, di mana dia belajar matematik dan sains komputer, dan mengambil pekerjaan di Yahoo di mana beliau bekerja selama sembilan tahun dalam sistem keselamatan dan kejuruteraan infrastruktur.

Dia mendapat idea untuk WhatsApp pada tahun 2009 sebagai cara untuk memaparkan mesej status di sebelah rakan-rakan di buku alamat anda. Ia akhirnya menjadi sistem pesanan mudah alih dengan 450 juta pengguna bulanan. Pada bulan Februari 2014, Facebook telah membeli WhatsApp yang dilaporkan mencecah $19 bilion US Dolar.

2.EVAN WILLIAMS

Kredit Gambar: TED Talks

Pengasas bersama dan bekas CEO Twitter

Evan Williams menghadiri Universiti Nebraska selama setahun setengah sebelum meninggalkan sekolah untuk meneruskan kerjaya freelance dalam sistem maklumat. Dia bekerja untuk Hewlett-Packard dan Intel sebelum dia dan rakan kongsi Meg Hourihan melancarkan Blogger, yang telah dibeli oleh Google pada tahun 2003.

Dia dan Noah Glass mengasaskan syarikat podcast Odeo di mana ia menyewa Biz Stone dan Jack Dorsey. Empat lelaki yang tidak memegang ijazah kolej itu akhirnya membangunkan platform Twitter pada tahun 2006. Syarikat itu telah disenaraikan pada bulan November 2013.

3.MICHAEL DELL

Kredit Gambar: Fortune.com

Pengasas Komputer Dell

Seorang bekas pelajar pra-perubatan, Michael Dell melepaskan diri dari University of Texas semasa tahun kedua, dan menubuhkan Dell Computers. Beliau mempunyai minat terhadap komputer pada awal 1980-an, ketika industri komputer peribadi masih dalam tahap awal. Membina dan menjual PC secara langsung kepada pelanggan, beliau telah berhenti sekolah untuk memberi tumpuan kepada perniagaannya.

Pada tahun pertamanya, Dell Computers mempunyai jualan $6 juta. Pada tahun 1992, Dell dinamakan CEO paling muda dalam senarai Fortune 500. Hari ini, Dell Computers adalah salah sebuah pembuat PC terbesar di dunia.

4.SIR RICHARD BRANSON

Kredit Gambar: CNBC

Pengasas Kumpulan Virgin

Sir Richard Branson tidak memasuki kolej atau universiti, beliau hanyalah seorang pelajar sekolah tinggi. Seorang usahawan sejak dari kecil lagi, beliau melancarkan perniagaan pertamanya, sebuah majalah pada usia 16 tahun. Pada usia 19 tahun, beliau memulakan sebuah kedai rekod yang bernama Virgin. Kejayaannya menyebabkan Branson melancarkan studio rakaman, Virgin Records.

Pada tahun 1980, Branson menambah perniagaan perjalanan ke dalam pegangannya, termasuk syarikat penerbangan Voyager Group dan Virgin Atlantic. Pada tahun 1999, Branson diketuai oleh Putera Charles dari Wales untuk menghormati sumbangannya terhadap keusahawanan. Hari ini, Virgin Group mempunyai lebih daripada 200 syarikat dan wujud di lebih 30 buah negara.

5.RUSSELL SIMMONS

 

Kredit Gambar: ABC News

Pengasas Bersama Label Def Jam

Russell Simmons memasuki Kolej Bandar New York dalam bidang sosiologi, tetapi telah berhenti untuk mempromosikan pesta hip hop di Harlem and Queens. Pada tahun 1979, Simmons menjadi pengurus kepada rakan rappernya, Kurtis Blow.

Dia akhirnya bertemu dengan produser Rick Rubin, dan pasangan itu melancarkan Def Jam pada tahun 1984, menandatangani LL Cool J, Beastie Boys, dan Public Enemy. Pada tahun 1999, Simmons menjual bahagiannya di dalam Def Jam kepada Universal Music Group untuk $100 juta.

Berusaha Sampai Berjaya

Generasi kini yang tidak begitu pandai dalam pelajaran, bolehlah mencontohi tokoh-tokoh ini dan menjadikan mereka sebagai inspirasi untuk berjaya dalam bidang masing-masing.

Jadikanlah ejekan dan herdikan guru dan kawan-kawan sebagai motivasi diri anda, untuk bangkit dan membuktikan kepada mereka semua bahawa anda akan mengharumkan nama sendiri dan negara suatu hari nanti.

Oleh itu, usah bersedih dan merasa rendah diri kerana tidak semua orang yang kaya dan terkenal, mempunyai pencapaian akademik yang tinggi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Usaha Literasi Kewangan Perlu Dipertingkat Seawal Peringkat Sekolah – Ahmad Maslan 

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Bernama) — Usaha menggalakkan literasi atau celik kewangan masih perlu diperbaiki khususnya di peringkat sekolah supaya rakyat tidak ketinggalan dan ‘buta’ dalam pengurusan kewangan, kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan. 

Justeru itu, beliau berkata berharap pengenalan mata pelajaran ‘Kewangan dan Keusahawanan’ dapat direalisasikan sebagai subjek khususnya di sekolah menengah agar golongan muda khususnya mendapat pendedahan dan pendidikan lebih awal mengenai pengurusan kewangan dan keusahawanan sebelum menamatkan pengajian Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). 

“Dalam satu mesyuarat jawatankuasa Kabinet mengenai belia beberapa bulan lepas, yang dipengerusikan (Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, kita di Kementerian Kewangan (MoF) telah mengesyorkan cadangan ini secara rasmi iaitu pendidikan keusahawanan dimulakan di sekolah menengah supaya akhirnya anak-anak yang hanya ada SPM boleh menyara kehidupan dengan lebih baik.

“Jika tidak ada ilmu kewangan dan menjadi sihat kewangan, mereka yang hanya memiliki SPM terpaksa makan gaji dengan gaji yang rendah dan akhirnya menjadi kumpulan B40,” katanya ketika berucap pada Program Literasi Kewangan ‘Kembara Bijak Wang 2023’ (KBW2023) di sini hari ini.

Ahmad berkata dalam 400,000 ke 500,000 calon SPM setiap tahun, hanya 40 peratus daripada mereka akan melanjutkan pelajaran ke peringkat STPM (Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia), vokasional atau teknikal, diploma dan ijazah ke atas. 

Sehubungan itu, beliau berharap Strategi Kebangsaan Literasi Kewangan (2019-2023) akan diteruskan sebagai usaha mempromosikan tingkah laku kewangan yang bertanggungwajab dan sikap yang positif terhadap pengurusan kewangan. 

Program KBW2023 yang dianjurkan buat kali keempat sejak 2019 adalah hasil kerjasama antara Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan HSBC Malaysia bertujuan meningkatkan literasi kewangan menggunakan pendekatan digital dan menawarkan aktiviti mencabar serta pengalaman yang menyeronokkan. 

Program tahun ini melibatkan 3,202 pelajar dari universiti tempatan, politeknik, kolej komuniti dan MySkills Foundation. 

— BERNAMA