Mereka Ini Buktikan Akademik Bukan Ukuran Untuk Berjaya Di Persada Dunia

Siapa kata orang yang tidak pandai dalam pelajaran tidak boleh berjaya? Orang yang berasa demikian, mungkin kurang bersifat terbuka dan gemar memandang rendah terhadap orang lain.

Sebenarnya terdapat ramai Founder terkenal yang tidak mempunyai sijil graduasi, malah ada yang tak tamat sekolah. Namun mereka tetap berjaya dan menjadi orang yang terkenal di persada dunia.

Berikut merupakan 5 Founder terkenal yang tidak mempunyai sijil graduasi.

1.JON KOUM

Kredit Gambar: YouTube

Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif WhatsApp

Jon Koum dibesarkan di kawasan pedalaman di luar Kiev, Ukraine, dan berhijrah ke California bersama ibunya ketika dia berusia 16 tahun. Koum berhenti dari San Jose State University, di mana dia belajar matematik dan sains komputer, dan mengambil pekerjaan di Yahoo di mana beliau bekerja selama sembilan tahun dalam sistem keselamatan dan kejuruteraan infrastruktur.

Dia mendapat idea untuk WhatsApp pada tahun 2009 sebagai cara untuk memaparkan mesej status di sebelah rakan-rakan di buku alamat anda. Ia akhirnya menjadi sistem pesanan mudah alih dengan 450 juta pengguna bulanan. Pada bulan Februari 2014, Facebook telah membeli WhatsApp yang dilaporkan mencecah $19 bilion US Dolar.

2.EVAN WILLIAMS

Kredit Gambar: TED Talks

Pengasas bersama dan bekas CEO Twitter

Evan Williams menghadiri Universiti Nebraska selama setahun setengah sebelum meninggalkan sekolah untuk meneruskan kerjaya freelance dalam sistem maklumat. Dia bekerja untuk Hewlett-Packard dan Intel sebelum dia dan rakan kongsi Meg Hourihan melancarkan Blogger, yang telah dibeli oleh Google pada tahun 2003.

Dia dan Noah Glass mengasaskan syarikat podcast Odeo di mana ia menyewa Biz Stone dan Jack Dorsey. Empat lelaki yang tidak memegang ijazah kolej itu akhirnya membangunkan platform Twitter pada tahun 2006. Syarikat itu telah disenaraikan pada bulan November 2013.

3.MICHAEL DELL

Kredit Gambar: Fortune.com

Pengasas Komputer Dell

Seorang bekas pelajar pra-perubatan, Michael Dell melepaskan diri dari University of Texas semasa tahun kedua, dan menubuhkan Dell Computers. Beliau mempunyai minat terhadap komputer pada awal 1980-an, ketika industri komputer peribadi masih dalam tahap awal. Membina dan menjual PC secara langsung kepada pelanggan, beliau telah berhenti sekolah untuk memberi tumpuan kepada perniagaannya.

Pada tahun pertamanya, Dell Computers mempunyai jualan $6 juta. Pada tahun 1992, Dell dinamakan CEO paling muda dalam senarai Fortune 500. Hari ini, Dell Computers adalah salah sebuah pembuat PC terbesar di dunia.

4.SIR RICHARD BRANSON

Kredit Gambar: CNBC

Pengasas Kumpulan Virgin

Sir Richard Branson tidak memasuki kolej atau universiti, beliau hanyalah seorang pelajar sekolah tinggi. Seorang usahawan sejak dari kecil lagi, beliau melancarkan perniagaan pertamanya, sebuah majalah pada usia 16 tahun. Pada usia 19 tahun, beliau memulakan sebuah kedai rekod yang bernama Virgin. Kejayaannya menyebabkan Branson melancarkan studio rakaman, Virgin Records.

Pada tahun 1980, Branson menambah perniagaan perjalanan ke dalam pegangannya, termasuk syarikat penerbangan Voyager Group dan Virgin Atlantic. Pada tahun 1999, Branson diketuai oleh Putera Charles dari Wales untuk menghormati sumbangannya terhadap keusahawanan. Hari ini, Virgin Group mempunyai lebih daripada 200 syarikat dan wujud di lebih 30 buah negara.

5.RUSSELL SIMMONS

 

Kredit Gambar: ABC News

Pengasas Bersama Label Def Jam

Russell Simmons memasuki Kolej Bandar New York dalam bidang sosiologi, tetapi telah berhenti untuk mempromosikan pesta hip hop di Harlem and Queens. Pada tahun 1979, Simmons menjadi pengurus kepada rakan rappernya, Kurtis Blow.

Dia akhirnya bertemu dengan produser Rick Rubin, dan pasangan itu melancarkan Def Jam pada tahun 1984, menandatangani LL Cool J, Beastie Boys, dan Public Enemy. Pada tahun 1999, Simmons menjual bahagiannya di dalam Def Jam kepada Universal Music Group untuk $100 juta.

Berusaha Sampai Berjaya

Generasi kini yang tidak begitu pandai dalam pelajaran, bolehlah mencontohi tokoh-tokoh ini dan menjadikan mereka sebagai inspirasi untuk berjaya dalam bidang masing-masing.

Jadikanlah ejekan dan herdikan guru dan kawan-kawan sebagai motivasi diri anda, untuk bangkit dan membuktikan kepada mereka semua bahawa anda akan mengharumkan nama sendiri dan negara suatu hari nanti.

Oleh itu, usah bersedih dan merasa rendah diri kerana tidak semua orang yang kaya dan terkenal, mempunyai pencapaian akademik yang tinggi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Tips Untuk Sentiasa Bermotivasi

Motivasi adalah apa yang membuat kita terus berusaha apabila segala-galanya kelihatan rumit. Ia adalah dorongan yang membawa kita ke hadapan untuk mencapai matlamat kita. Motivasi adalah penting kerana ia membolehkan kita menangani halangan dan ujian. Apabila kita bermotivasi, kita lebih cenderung mempunyai etika kerja yang positif, menjadi produktif, dan mempunyai sikap positif yang membawa kepada kejayaan.

Untuk kekal bermotivasi sepanjang masa adalah sedikit sukar. Kita tidak dapat mengawal mood atau perasaan kita dan kadang-kadang ia berubah dengan cepat tanpa disedari. Artikel ini akan membimbing anda melalui 8 tindakan yang akan membantu anda kekal bermotivasi sepanjang masa.

1. Tetapkan Sasaran

Apabila anda menetapkan sasaran, anda memutuskan untuk bertindak melakukan perkara-perkara yang akan membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan. Sasaran membimbing perhatian anda ke arah tertentu yang boleh diukur dan mempunyai matlamat akhir. Ini akan membantu anda kekal bermotivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila jurujual menetapkan sasaran, mereka mampu membuat lebih banyak jualan dan apabila seseorang membuat komitmen untuk kuruskan badan (sebanyak 30 kilogram sebagai contoh), mereka akan lebih cenderung untuk meningkatkan tahap kecergasan mereka setiap hari.

2. Pilih Sasaran/Matlamat Yang Menarik Minat Anda

Anda lebih cenderung untuk kekal bermotivasi jika anda melakukan sesuatu yang anda minat daripada melakukan sesuatu yang orang lain inginkan untuk anda. Orang lain boleh memberikan kita matlamat atau objektif yang kita dapati tidak menarik untuk dilaksanakan. Oleh itu, dalam mencapai matlamat, cuba cari sesuatu yang menarik minat anda untuk capai.

3. Jadikan Matlamat Anda Diketahui Umum

Anda harus nyatakn matlamat anda secara terbuka. Jika anda memberitahu semua orang tentang matlamat dan sasaran anda, mereka akan terus mengingatkan anda tentang matlamat anda. Anda akan berasa malu jika anda tidak mencapai matlamat tersebut dan ini akan meningkatkan motivasi anda untuk bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Kebanyakan orang disekeliling anda mempunytai sikap ingin membantu orang lain. Apabila anda nyatakan matlamat anda, mereka akan membantu anda apabila anda menghadapi kesukaran.

4. Merangka Strategi Untuk Mencapai Matlamat Anda

Merangka strategi adalah langkah seterusnya ke arah mencapai matlamat anda. Anda perlu menetapkan visi dan misi yang jelas tentang apa yang anda mahukan dan memikirkan bagaimana ia akan dilaksanakan. Pecahkan matlamat anda kepada aktiviti-aktiviti kecil yang boleh diurus dan tetapkan tempoh masa yang sesuai untuk setiap aktiviti tersebut. Gariskan pelan tindakan terperinci  untuk mencapai objektif anda.

5. Semak Matlamat Dan Kemajuan Anda Secara Berkala

Memantau kemajuan sendiri adalah penting untuk mencapai matlamat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kita berada di landasan yang betul atau tidak. Sekiranya tidak, bagaimana kita boleh memperbaiki keadaan? Kita perlu sedar apa yang sedang berlaku terhadap rancangan kita, apa yang salah, di mana kita terpesong dan bagaimana kita boleh membetulkannya. Jadikan amalan menyemak pencapaian matlamat kita sebagai sebahagian daripada rutin harian dengan menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi dalam telefon pintar.

6. Mengekalkan Momentum

Mulakan pelaksanaan matlamat anda dengan langkah-langkah mudah dan kecil. Anda mesti sentiasa bermula dengan langkah-langkah kecil dan mudah supaya anda senang mendapatkan momentum. Raikan diri sendiri atas pencapaian anda. Senaraikan perkara-perkara yang “telah siap”. Ini akan mendorong anda untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

7. Dapatkan Mentor

Perbincangan dengan mentor boleh membantu anda mengenal pasti peluang baru, membuka minda anda kepada idea-idea baru, menasihati anda tentang cara menavigasi objektif, dan menjadi komponen penting dalam proses mencapai matlamat anda. Seorang mentor boleh membantu anda memahami apa yang diperlukan berdasarkan kedudukan dan persekitaran anda, mengenal pasti kemahiran yang anda perlukan dan menetapkan objektif bersama-sama. Apabila anda mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu pergi, anda akan lebih didorong untuk mencapai objektif tersebut.

8. Kelilingi Diri Anda dengan Individu Positif

Mengekalkan fokus pada matlamat akhir anda adalah lebih mudah apabila anda mengelilingi diri anda dengan pengaruh yang baik. Anda akan berasa lebih yakin dengan diri sendir apabila dikelilingi individu-individu yang positif. Apabila anda menghabiskan masa dengan individu yang positif, anda akan berasa bertenaga dan bersemangat. Orang yang gembira, sihat, dan optimis dalam pandangan mereka terhadap kehidupan adalah seorang yang berjaya.

Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri. Penulis boleh dihubungi di [email protected]

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing