Tutorial Keluarkan Duit Daripada ATM Tanpa Menggunakan Kad

“Alamak bro, wallet aku tertinggal!”

Ada masa dan ketika kita terlepas pandang atau pun terlupa nak bawa wallet sewaktu keluar rumah. Apa yang lebih mengaharukan lagi apabila kering poket terus sebab kad bank sekali tertinggal dan satu sen pun tiada dalam poket.

Kalau dah jauh perjalanan dan nak patah balik semula ke rumah,rasa macam tak berbaloi dan membuang masa. Jika anda menghadapi saat ini, cuba lakukan kaedah ini untuk keluarkan duit dari ATM tanpa menggunakan kad bank. Tutorial ini adalah perkongsian daripada Puan Nur Aliah Mohd Nor.


Tertinggal Kad Atm? Guna Je Maybank2u Untuk Keluarkan Duit Di Atm. Sangat Mudah Dan Cepat. Ni Caranya.
.
Benda paling menakutkan adalah bila keluar rumah je baru sedar tertinggal kad bank di rumah!
.
Bukan kad bank je yang tertinggal, dompet sekali tertinggal ni. Yang ada cuma handphone je. Bayangkan ketika itu anda nak belanja family makan, atau nak pergi beli barang dapur, duit langsung tak ada ni.
.
Nak U-Turn ke rumah balik mesti malaskan. Jangan risau, ada solusinya, syarat anda mesti pengguna Maybank2u, ada handpone dan line internet. Ada 3 perkara ni InshaaAllah anda boleh keluarkan duit kat mana-mana ATM tanpa menggunakan kad ATM.
.
Gambar di bawah ini Lia akan tunjukkan step by step yang anda boleh follow. Lia harap perkongsian ini sangat memberi manfaat buat anda semua ya.

1. First step, anda kena ada Maybank2u untuk teruskan cara withdraw duit tanpa guna kad ATM. Kalau dah ready jom!

Anda perlu LogIn dulu Maybank2u anda ya.

Click kat Quick Link

2. Pergi dekat “Transfers”

3. Click “Cardless Withdrawal” atau “Open Cardless Withdrawal

4. Isi maklumat yang diperlukan, boleh keluarkan duit dari RM100 hingga RM300 saja ya. Contoh Lia pilih RM100.

5. Dah settle isi, click “Continue”

6. Click “Request for TAC”, masukkan number TAC.

7. Dah settle anda click “Confirm” ya.

Wow! Dah berjaya. Oh sebelum tu, ada caj RM1.06 ya.

Next anda akan terima 2 mesej, iaitu Withdrawal Code dan Transaction ID. Jom tengok gambar seterusnya.

Mesej no 1 : TAC

Mesej no 2 : Withdrawal Code (6 digit)

Mesej no 3 : Transaction ID (16 digit)

Seterusnya, anda terus cari ATM Machine yang paling terdekat dengan anda untuk withdraw duit tadi.

8. Click Bahasa Malaysia @ English

9. Click “Pengeluaran Tanpa Kad”

10. Click “Teruskan”

11. Masukkan Transaction ID yang ada 16 digit tadi, check dekat SMS yang anda terima tu ya.

12. Click “Ya”

13. Masukkan pula “Withdrawal Code” yang ada 6 digit di SMS anda terima tadi juga

14. Click “Ya”

Tunggu ya, duit anda sedang diproses untuk keluar. Hehe.

Tadaaaa! Alhamdulillah. Berjaya juga keluarkan RM100. Macam mana, senang ke senang? Cara ni mudah je tau, lepas ni tak perlu susah hati dah kalau terlupa bawa dompet. Hehe.

Sumber: FB Nur Aliah Mohd Nor

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Permohonan Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik Dibuka Disember Ini – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Permohonan program Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik akan dibuka kepada rakyat pada Disember ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata skim ini dibuka kepada rakyat yang berpendapatan tahunan RM120,000 ke bawah dengan pemberian rebat sehingga RM2,400 kepada pembeli. 

Semasa pembentangan Belanjawan 2024, kerajaan memperkenalkan Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik dengan rebat sehingga RM2,400 bagi membantu pengguna beralih kepada motosikal elektrik.

Beliau berkata kerajaan juga mengalu-alukan pelaburan melebihi RM170 juta oleh Tenaga Nasional Bhd (TNB), Gentari Sdn Bhd dan Tesla Malaysia untuk memasang 180 stesen pengecasan kenderaan elektrik.

“Bagi menterjemah Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), kerajaan menyediakan Dana Mudah Cara Peralihan Tenaga Negara berjumlah RM2 bilion,” katanya ketika membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 bagi bacaan kali kedua di persidangan Dewan Negara, pada Rabu.

Anwar berkata dari segi keutamaan pelaburan, tumpuan juga diberikan kepada bidang pertumbuhan tinggi bernilai tinggi dan pendekatan insentif berasaskan keberhasilan yang menggunakan sistem tiering akan dilaksanakan.

“Sebagai permulaan, galakan cukai pelaburan semula secara tiering akan diberikan dalam bentuk elaun cukai pelaburan 70 peratus atau 100 peratus.

Perdana Menteri berkata bagi membina ekosistem lebih luas untuk kluster elektrik dan elektronik (E&E) di wilayah utara, kawasan perindustrian berteknologi tinggi di daerah Kerian, Perak akan dibuka.

“Bagi memudahkan urusan pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI) sehingga ia diluluskan, Jawatankuasa Tindakan Penyelarasan Pelaburan dan Perdagangan (JTPPP) ditubuhkan dan perlu melaporkan terus kepada Majlis Pelaburan Negara,” katanya.

— BERNAMA