Bekas Guru Di India Menjadi Bilionaire Dengan BYJU’S – The Learning App

India merupakan sebuah negara dengan bilangan penduduk paling ramai di dunia selepas China. Negara ini mempunyai bahasa yang pelbagai dan kehidupan masyarakat yang berbeza di antara satu sama lain. Negara India juga dikategorikan sebagai sebuah negara yang berkembang dengan pesat daripada segi ekonomi selepas negara china.

Pada tahun ini, India telah melahirkan seorang bilionaire yang merupakan seorang bekas jurutera dan guru yang telah berjaya membangunkan sebuah aplikasi pembelajaran yang menyeronokkan. Pembelajaran di dalam kelas seperti yang kita tahu, merupakan sesuatu yang  bosan dan ramai pelajar tidak suka hadir ke sekolah kerana tidak dapat menumpukan perhatian semasa guru mengajar.

Pengasas Bernama Byju Raveendran

Aplikasi pembelajaran ini dibangunkan oleh seorang bekas guru yang berasal dari daerah kecil Karala yang bernama Byju Raveendran. Ibu bapanya merupakan seorang guru dalam mata pelajaran fizik dan matematik.

Beliau pula merupakan seorang pelajar jurusan kejuruteraan. Selepas menamatkan pengajian di peringkat ijazah, Byju memulakan kerjayanya sebagai seorang jurutera dengan sebuah syarikat logistik yang berpangkalan di United Kingdom.

Semasa percutian di Bangalore, beliau telah mengajar rakannya dalam mata pelajaran matematik memadangkan beliau mahir dalam mata pelajaran tersebut. Apa yang menariknya, rakannya itu telah berjaya mendapat markah peperiksaan yang tinggi selepas mendapat tunjuk ajar daripadanya.

Proses Yang Sama, Hasil Yang Sama

Pada mulanya, Byju berasa terkejut dan mengaggapnya sebagai nasib baik saja. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, beliau telah mengajar seorang lagi rakanya dalam mata pelajaran matematik dan keputusan yang diperolehi itu juga sangat memberangsangkan.

Sejak daripada peristiwa tersebut, beliau yakin bahawa beliau mempunyai bakat untuk mengajar pelajar yang kurang bijak dalam pelajaran untuk berjaya dalam peperiksaan.

Stadium merupakan salah satu tempat teknik Byju mengajar ketika fasa perkembangan syarikat ini.

Beliau pun meninggalkan kerjaya sebagai jurutera dan memulakan kerjaya sebagai guru sepenuh masa untuk  program yang dibangunkanya itu. Beliau yang bermula dengan perkhidmatan mengajar dari rumah ke rumah, seterusnya bilangan pelajar yang semakin meningkat dari tahun ke tahun sehingga Byju terpaksa membuat kelas di dewan yang besar dan seterusnya ke peringkat stadium.

Pekerja di syarikat Byju mempunyai latar belakang yang berbeza tetapi mempunyai misi yang sama

Pada tahun 2011, Byju telah menubuhkan sebuah syarikat yang diberi nama Think and Learn Pvt Ltd. Beliau mula membuat rakaman tentang kaedah pembelajaran yang diajarnya dalam bentuk video sejak tahun 2009.

Guna Teknologi Untuk Bantu Lebih Ramai Orang

Setiap video yang dirakam merupakan cara pembelajaran yang tidak membosankan kerana mempunyai animasi yang membantu pelajar untuk memahami  pelajaran yang sukar difahami.

Shah Rukh Khan merupakan duta rasmi bagi Syarikat Byju

Pada tahun 2015, syarikat ini telah melancarkan aplikasi pembelajarannya di India yang diberi nama BYJU’S, bersempena dengan nama pengasasnya. Sambutan yang diterima oleh aplikasi ini sangat luar biasa, dan telah dimuat turun di dalam Google Play Store dan juga Apple Store sebanyak 5.5 juta dalam tempoh masa yang singkat.

Mark Zuckerberg merupakan pelabur luar terawal yang melabur didalam syarikat  Byju

Pada tahun 2016, syarikat ini mendapat perhatian daripada Mark Zuckerberg melalui yayasan Chan Zuckerberg Initiative yang telah melabur sebanyak $50 juta ke dalam syarikat ini. Selain itu juga, ianya mendapat funding daripada syarikat teknologi China, Tencent Holdings Ltd dan juga Qatar Investment Authority.

Jadi Bilionaire Kerana Pegangan Saham Syarikat

Syarikat ini telah dinilai dengan anggaran sebanyak $5 bilion dan secara tidak langsung telah menjadikan pengasasnya seorang bilionaire kerana pegangan sahamnya sebanyak 21% di dalam syarikat tersebut.

Syarikat ini telah mempunyai pelanggan tetap sebanyak 5 juta orang yang membayar yuran sebanyak $145 ke $290 untuk langganan setahun, dan mempunyai pelanggan tetap yang membayar yuran tahunan seramai 2.5 juta orang. Jumlah pengguna sebenar yang menggunakan perkhidmatan ini adalah 35 juta orang dari India.

Dengan pengaruh yang begitu besar yang diimiliki oleh syarikat ini, mereka telah berjaya bekerjasama dengan syarikat gergasi perfileman dunia iaitu Syarikat Disney untuk mengembangkan perniagaan mereka. Mereka menggunakan watak Disney bagi menarik minat kanak-kanak untuk belajar. Di antara watak animasi yang digunakan adalah Simba dan Moana.

Syarikat ini juga akan mengembangkan perniagaan mereka ke Amerika Syarikat dan Britain dan telah membuat kajian secara terperinci mengenai silibus pembelajaran yang diguna pakai oleh kedua-dua negara tersebut. Dengan perkembangan yang begitu positif, tidak mustahil satu hari nanti aplikasi ini akan tersebar ke seluruh dunia dengan menggunakan bahasa ibunda negara masing-masing.

Selain itu juga, tahun ini menyaksikan Byju menggantikan Syarikat Oppo dalam menaja pasukan kriket untuk negara India.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee