Bekas Guru Di India Menjadi Bilionaire Dengan BYJU’S – The Learning App

India merupakan sebuah negara dengan bilangan penduduk paling ramai di dunia selepas China. Negara ini mempunyai bahasa yang pelbagai dan kehidupan masyarakat yang berbeza di antara satu sama lain. Negara India juga dikategorikan sebagai sebuah negara yang berkembang dengan pesat daripada segi ekonomi selepas negara china.

Pada tahun ini, India telah melahirkan seorang bilionaire yang merupakan seorang bekas jurutera dan guru yang telah berjaya membangunkan sebuah aplikasi pembelajaran yang menyeronokkan. Pembelajaran di dalam kelas seperti yang kita tahu, merupakan sesuatu yang  bosan dan ramai pelajar tidak suka hadir ke sekolah kerana tidak dapat menumpukan perhatian semasa guru mengajar.

Pengasas Bernama Byju Raveendran

Aplikasi pembelajaran ini dibangunkan oleh seorang bekas guru yang berasal dari daerah kecil Karala yang bernama Byju Raveendran. Ibu bapanya merupakan seorang guru dalam mata pelajaran fizik dan matematik.

Beliau pula merupakan seorang pelajar jurusan kejuruteraan. Selepas menamatkan pengajian di peringkat ijazah, Byju memulakan kerjayanya sebagai seorang jurutera dengan sebuah syarikat logistik yang berpangkalan di United Kingdom.

Semasa percutian di Bangalore, beliau telah mengajar rakannya dalam mata pelajaran matematik memadangkan beliau mahir dalam mata pelajaran tersebut. Apa yang menariknya, rakannya itu telah berjaya mendapat markah peperiksaan yang tinggi selepas mendapat tunjuk ajar daripadanya.

Proses Yang Sama, Hasil Yang Sama

Pada mulanya, Byju berasa terkejut dan mengaggapnya sebagai nasib baik saja. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, beliau telah mengajar seorang lagi rakanya dalam mata pelajaran matematik dan keputusan yang diperolehi itu juga sangat memberangsangkan.

Sejak daripada peristiwa tersebut, beliau yakin bahawa beliau mempunyai bakat untuk mengajar pelajar yang kurang bijak dalam pelajaran untuk berjaya dalam peperiksaan.

Stadium merupakan salah satu tempat teknik Byju mengajar ketika fasa perkembangan syarikat ini.

Beliau pun meninggalkan kerjaya sebagai jurutera dan memulakan kerjaya sebagai guru sepenuh masa untuk  program yang dibangunkanya itu. Beliau yang bermula dengan perkhidmatan mengajar dari rumah ke rumah, seterusnya bilangan pelajar yang semakin meningkat dari tahun ke tahun sehingga Byju terpaksa membuat kelas di dewan yang besar dan seterusnya ke peringkat stadium.

Pekerja di syarikat Byju mempunyai latar belakang yang berbeza tetapi mempunyai misi yang sama

Pada tahun 2011, Byju telah menubuhkan sebuah syarikat yang diberi nama Think and Learn Pvt Ltd. Beliau mula membuat rakaman tentang kaedah pembelajaran yang diajarnya dalam bentuk video sejak tahun 2009.

Guna Teknologi Untuk Bantu Lebih Ramai Orang

Setiap video yang dirakam merupakan cara pembelajaran yang tidak membosankan kerana mempunyai animasi yang membantu pelajar untuk memahami  pelajaran yang sukar difahami.

Shah Rukh Khan merupakan duta rasmi bagi Syarikat Byju

Pada tahun 2015, syarikat ini telah melancarkan aplikasi pembelajarannya di India yang diberi nama BYJU’S, bersempena dengan nama pengasasnya. Sambutan yang diterima oleh aplikasi ini sangat luar biasa, dan telah dimuat turun di dalam Google Play Store dan juga Apple Store sebanyak 5.5 juta dalam tempoh masa yang singkat.

Mark Zuckerberg merupakan pelabur luar terawal yang melabur didalam syarikat  Byju

Pada tahun 2016, syarikat ini mendapat perhatian daripada Mark Zuckerberg melalui yayasan Chan Zuckerberg Initiative yang telah melabur sebanyak $50 juta ke dalam syarikat ini. Selain itu juga, ianya mendapat funding daripada syarikat teknologi China, Tencent Holdings Ltd dan juga Qatar Investment Authority.

Jadi Bilionaire Kerana Pegangan Saham Syarikat

Syarikat ini telah dinilai dengan anggaran sebanyak $5 bilion dan secara tidak langsung telah menjadikan pengasasnya seorang bilionaire kerana pegangan sahamnya sebanyak 21% di dalam syarikat tersebut.

Syarikat ini telah mempunyai pelanggan tetap sebanyak 5 juta orang yang membayar yuran sebanyak $145 ke $290 untuk langganan setahun, dan mempunyai pelanggan tetap yang membayar yuran tahunan seramai 2.5 juta orang. Jumlah pengguna sebenar yang menggunakan perkhidmatan ini adalah 35 juta orang dari India.

Dengan pengaruh yang begitu besar yang diimiliki oleh syarikat ini, mereka telah berjaya bekerjasama dengan syarikat gergasi perfileman dunia iaitu Syarikat Disney untuk mengembangkan perniagaan mereka. Mereka menggunakan watak Disney bagi menarik minat kanak-kanak untuk belajar. Di antara watak animasi yang digunakan adalah Simba dan Moana.

Syarikat ini juga akan mengembangkan perniagaan mereka ke Amerika Syarikat dan Britain dan telah membuat kajian secara terperinci mengenai silibus pembelajaran yang diguna pakai oleh kedua-dua negara tersebut. Dengan perkembangan yang begitu positif, tidak mustahil satu hari nanti aplikasi ini akan tersebar ke seluruh dunia dengan menggunakan bahasa ibunda negara masing-masing.

Selain itu juga, tahun ini menyaksikan Byju menggantikan Syarikat Oppo dalam menaja pasukan kriket untuk negara India.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM