Cabaran 100 Hari Elon Musk Membina Bateri Terbesar Dunia

Elon Musk adalah nama besar di dalam dunia teknologi. Beliau merupakan seorang bilionaire dan memiliki beberapa syarikat terkemuka, di antaranya Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink dan OpenAI.

Sumber : Forbes

Hari ini beliau dianggarkan bernilai USD220.9 bilion, seterusnya menjadikan beliau orang terkaya di dunia. Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates dan Warren Buffett pun kalah dengan beliau.

Izinkan kami berkongsi dengan anda satu kisah bagaimana Elon Musk berjaya menempah kejayaan dengan membina bateri terbesar dunia dalam masa 100 hari menerusi Tesla.

Sumber : Forbes

Cipta Rekod Bateri Terbesar

Bateri terbesar dunia yang terletak di Australia Selatan berjaya memenangi cabaran di Twitter yang tidak yakin dengan kemampuan beliau untuk menyiapkannya dalam masa 100 hari.

Tesla terpilih untuk menyelesaikan masalah penduduk, di mana bateri terbesar ini mampu menampung kegunaan harian pengguna Australia Selatan. Mereka sebelum ini sering mengalami masalah bekalan elektrik dan terpaksa mengharungi kehidupan 18 jam tanpa bekalan elektrik.

Sumber : Renew Economy

Kawasan di Australia Selatan terjejas akibat masalah bekalan elektrik terputus disebabkan ribut yang melanda. Sebagai langkah menghadapi masalah ini, kerajaan mengumumkan dana USD550 juta untuk mengatasi masalah yang dihadapi, yang dikatakan bakal menelan belanja sebanyak USD360 juta.

Bateri besar ini mampu menjana kuasa untuk 8,000 buah rumah untuk tempoh 24 jam, atau 30,000 rumah selama satu jam. Tenaga boleh diperbaharui ini memang sangat bermanfaat kepada orang ramai.

Elon Musk yang berjaya memenangi cabaran tersebut berkata bahawa Tesla turut dapat menjimatkan kos sebanyak USD50 juta semasa melaksanakan projek ini. Lebih menarik lagi, beliau dapat menyiapkannya dalam tempoh hanya 60 hari. Memang sungguh luar biasa!

Elon Musk adalah contoh kejayaan seseorang yang bermula dengan minat dalam dunia teknologi yang digunakan sebaiknya untuk mencapai kejayaan.

Walaupun mungkin luar daripada skop beliau, tetapi Elon Musk sanggup untuk menerima cabaran seterusnya buat yang terbaik bagi menyelesaikan masalah yang ada di depan mata.

Keberanian untuk mengambil risiko dan tak takut untuk berdepan dengan kegagalan, pastinya ini sesuatu yang kita boleh amalkan dalam kehidupan seharian.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Orang Terkaya Di Dunia 2023 (Setakat Ini..)

(Data sehingga 3 Mei 2023)

Seronoknya jadi orang kaya, nak beli apa sahaja pun mampu, nak tolong sesiapa sahaja pun mampu, nak melancong ke mana sahaja pun boleh. 

Pasti ramai yang ingin tahu bagaimanakah cara untuk menjadi orang kaya? Sudah tentu ada pengorbanan dan usaha yang perlu dilakukan.

Untuk pengetahuan anda, untuk menjadi orang kaya, anda perlu menjadi seorang yang berilmu dalam bidang yang anda ceburi, bergaul dengan rakan-rakan yang berfikiran positif dan juga mempunyai matlamat yang sangat jelas.

Siapa yang tidak mahu menjadi kaya? Ramai pasti memilih untuk capai kebebasan kewangan dan menjadi orang kaya. Bagi mengecapi kekayaan, anda perlu terus bekerja dengan fikiran yang positif dan tidak pernah berputus asa. 

Anda juga perlukan mentor, idola atau contoh untuk terus dijadikan pembakar semangat untuk terus berjaya. Mari kami senaraikan antara orang terkaya di dunia pada tahun 2023 setakat Mei 2023. Semoga dapat menjadi pembakar semangat untuk diri sendiri!

1. Bernard Arnault

  • Umur: 74 tahun
  • Nilai bersih kekayaaan:  $206 bilion

Bernard Arnault yang merupakan warganegara Perancis ini merupakan pengerusi dan CEO LVMH, salah satu syarikat barangan mewah terbesar di dunia. Boleh dikatakan kekayaan beliau kebanyakannya berasal daripada pegangan besar dalam saham Christian Dior sebanyak 41.2%. 

Penglibatan awal beliau dalam bidang perniagaan adalah semasa beliau bekerja untuk firma pembinaan milik bapanya. Selepas itu, beliau telah mengambil alih syarikat tersebut pada tahun 1971. 

Pada tahun 1979, beliau telah menukar syarikat tersebut kepada nama Ferinel Inc. Akhirnya, pada tahun 1987 beliau telah melabur dalam LVHM sebelum menjadi pemegang saham utama LVHM setelah dua tahun kemudian.

2. Elon Musk

  • Umur: 51
  • Nilai bersih kekayaaan:  $165 bilion
Gambar: BRITTA PEDERSEN/POOL/AFP VIA GETTY IMAGES

Elon Musk merupakan lelaki kedua terkaya di dunia pada tahun 2023. Beliau dilahirkan di Afrika Selatan dan merupakan pemegang saham utama Tesla Motors (kini Tesla) yang merupakan syarikat kenderaan elektrik. 

Selain itu, Elon Musk juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif dan ketua jurutera Space Exploration Technologies (SpaceX), pemaju roket pelancaran angkasa lepas.

Pada 2020 yang lalu, saham Tesla telah melonjak sebanyak 740%, hal ini telah melonjakkan Musk dalam kedudukan top 10 orang terkaya di dunia. Beliau juga pernah menjadi orang terkaya di dunia pada Januari 2021 sehingga Disember 2022 yang lalu.

3. Jeff Bezos

  • Umur: 59
  • Nilai bersih kekayaaan:  $129 bilion

Tahukah anda, pada sekitar tahun 1994, Jeff Bezos mengasaskan Amazon di sebuah garaj di Seattle sejurus selepas meletak jawatan daripada dana lindung syarikat D.E. Shaw. Pada awalnya, beliau telah mengemukakan idea kedai buku dalam talian kepada bekas bosnya David E. Shaw, tetapi bekas bossnya itu tidak berminat. 

Pada awalnya, Amazon hanya menjual buku dan lama kelamaan menjadi sebuah kedai barangan serbaneka. Jeff Bezos memperkenalkan Amazon kepada umum pada tahun 1997 dan sejak itu, Amazon telah mencapai nilai bersih lebih daripada USD 100 Billion.

Jeff Bezos juga turut menjalankan projek lain termasuklah syarikat aeroangkasa Blue Origin, The Washington Post dan sebagainya. Pada 20 Julai 2021, kekayaan Jeff Bezos semakin meningkat dan banyak, ia dianggarkan berjumlah USD 211 Billion.

4. Bill Gates

  • Umur: 67
  • Nilai bersih kekayaaan: $125 bilion
Gambar: CNBC

Pada 1975, Bill Gates bekerja dengan rakan dari zaman kanak-kanaknya, Paul Allen, di Harvard untuk mencipta perisian baru bagi mikrokomputer. Setelah berjaya, Gates meninggalkan Harvard dan menubuhkan Microsoft bersama Paul Allen.

Microsoft yang merupakan syarikat perisian terbesar, turut menghasilkan komputer peribadi, memberikan perkhidmatan e-mel, dan menjual sistem permainan video dan peranti permainan yang berkaitan. Terbaru, syarikat ini turut melabur dalam cloud services.

Pada 2008, Gates tukar jawatan daripada CEO ke pengerusi lembaga Microsoft. Dia juga menyertai lembaga syarikat Berkshire Hathaway sejak 2004. Bill Gates mengundur diri dari kedua-dua jawatan pada 13 Mac 2020.

Sebahagian besar kekayaan bersih Bill Gates terletak dalam Cascade Investment LLC. Cascade merupakan entiti pelaburan swasta yang memiliki pelbagai saham termasuk Canadian National Railway (CNR), Deere (DE), Republic Services (RSG). Pelaburan peribadi termasuk dalam sektor hartanah dan tenaga.

Kekayaan Bill Gates terutama di Cascade Investment LLC, entiti pelaburan swasta dengan saham CNR, DE, RSG, dan pelaburan swasta dalam hartanah dan tenaga.

5. Warren Buffett

  • Umur: 92
  • Nilai bersih kekayaaan: $115 bilion

Pelabur saham yang paling terkenal di dunia iaitu Warren Buffett pertama kali telah membeli saham dalam syarikat tekstil bernama Berkshire Hathaway pada tahun 1962. Selepas itu, beliau telah menjadi pemegang saham majoriti menjelang tahun 1965. 

Tidak lama selepas itu, beliau telah mengembangkan pegangan syarikat kepada insurans dan pelaburan lain pada tahun 1967. Beliau juga dikenali dengan gelaran ‘Oracle of Omaha’ kerana telah membina kekayaannya dengan memperolehi syarikat yang kurang nilai. 

Oleh kerana sikapnya yang dermawan, beliau juga mendermakan kekayaannya kepada banyak yayasan-yayasan yang memerlukan. Kini, walaupun usianya menjangkau 92 tahun, beliau masih lagi berkhidmat sebagai Ketua Eksekutif di Berkshire Hathaway. Hebat bukan?

Kesimpulannya, kejayaan orang kaya di dunia adalah disebabkan oleh usaha mereka yang tidak pernah mengalah. Selain itu, untuk mencapai kejayaan yang besar seperti mereka, pelbagai ujian yang terpaksa ditempuh oleh mereka.

Jika ingin menjadi kaya, jangan pernah mengeluh dengan ujian yang mendatang dan tanamkan dalam minda bahawa kita boleh berjaya dan takkan pernah putus asa.

Rujukan: Investopedia