Chris Camillo, Pelabur Amatur Yang Menggandakan USD20,000 Kepada USD2 Juta Dalam Masa 3 Tahun

KISS…. bukan ciuman yang dimaksudkan tetapi singkatan yang sangat popular digunakan oleh masyarakat Amerika Syarikat sejak era 1960-an yang menjadi prinsip untuk membuat sesuatu di dalam kehidupan.

Prinsip ini diperkenalkan di dalam tentera laut Amerika Syarikat yang bermaksud “keep it simple, stupid”. Konsep ini sering digunapakai di dalam pelbagai bidang termasuklah pelaburan saham.

Kali ini kita akan bercerita bagaimana seorang yang bernama Chris Camillo yang menggunakan konsep KISS didalam pelaburan saham yang dia lakukan. Beliau merupakan seorang pelabur amatur yang berjaya menggandakan wang sebanyak USD20,000 kepada USD2 juta dalam tempoh 3 tahun, bermula dari tahun 2007 sehingga tahun 2010.

Apa yang menarik mengenai Chris Camillo ini adalah beliau berjaya menggandakan wang pelaburanya ketika krisis ekonomi yang berlaku di Amerika Syarikat pada tahun 2008. Beliau membuktikan bahawa jika kita mampu untuk menguruskan wang dengan baik, kita mampu membuat duit walaupun berdepan dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu.

Strategi pelaburannya adalah tidak terlalu fokus kepada fundamental analysis atau technical analysis tetapi kepada trend pergerakan harga saham dan next big event yang berpandukan keadaan sekelilingnya untuk membuat keputusan.

Media sosial menjadi sumber yang penting di dalam tindakan yang diambil oleh Chris Camillo. Baginya, media sosial merupakan satu indicator untuk menentukan sentimen syarikat yang akan meletup pada masa hadapan.

Beliau mengumpamakan teknik pelaburannya seperti seorang yang bermain papan luncur yang menunggu ombak besar untuk meluncur. Ombak besar itu tidak datang setiap hari tetapi hanya beberapa kali sahaja dalam setahun dan peluncur tersebut perlu mencari pantai yang mana ombak akan datang dalam skala yang besar.

Beliau hanya melakukan trading hanya beberapa kali sahaja dalam setahun tetapi dalam jumlah yang besar. Chris Camillo menunggu waktu yang sesuai untuk masuk ke dalam pasaran.

Di antara pelaburan yang berjaya adalah ke atas syarikat Lionsgate. Beliau berjaya mencatatkan keuntungan yang tinggi disebabkan oleh filem The Hunger Games.

The Hunger Games merupakan sebuah novel yang bakal diadaptasi kepada sebuah filem. Ketika rakan sekerjanya memberitahunya bahawa Lionsgate bakal menghasilkan filem The Hunger Games, beliau pada mulanya tidak tahu apa-apa pun tentang The Hunger Games.

Rakan sekerjanya meyakinkannya bahawa cerita The Hunger Games ini bakal menjadi seperti Harry Potter yang bakal menaikkan harga saham syarikat yang bertanggunjawab dalam penghasilan filem tersebut.

Beliau kemudiannya membuat kajian secara intensif mengenai novel tersebut dan mendapati bahawa ianya menjadi minat kebanyakan remaja di Amerika Syarikat.

Kredit Gambar: Bloomberg

Ternyata ramalan yang dibuat oleh Chris Camillo itu tepat apabila saham Lionsgate meningkat sebanyak dua kali ganda dalam tempoh setahun. Inilah yang dimaksudkan oleh Chris Camillo apabila bertindak, mestilah sesebuah saham itu tidak disedari oleh Wall Street dan mula menjual ketika saham itu meletup-letup di Wall Street.

Selain itu juga, beliau turut berjaya meramal pergerakan saham Nintendo dengan Pokemon Go yang merupakan aplikasi permainan yang paling popular pada tahun 2016.

Pokemon Go pernah menjadi viral pada tahun 2016 di mana hampir segenap lapisan masyarakat terutamanya golongan muda ketagih dengan permainan menangkap watak-watak Pokemon.

Hasil daripada populariti Pokemon Go, saham Nintendo meningkat naik dalam tempoh yang sangat singkat menjadikan sahamnya turut menjadi buruan orang ramai.

Dalam tempoh 10 tahun, Chris Camillo telah berjaya menggandakan duit pelaburanya kepada USD10 juta dengan hanya menggunakan teknik yang simple tetapi memerlukan penelitian yang mantap dengan keadaan persekitaran.

Kredit Gambar: eBooks.com

Beliau menulis buku mengenai bertajuk “Laughing at Wall Street” bagi menceritakan pengalaman beliau. Beliau juga kini aktif di dalam berkongsi kepada orang ramai mengenai saham dan mempunyai saluran YouTubenya sendiri.

Sumber Rujukan:

First Step Melabur Saham Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street? Jangan risau, saham-saham di sana juga banyak yang patuh syariah.

Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti Zoom, AMD, Microsoft, FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham-saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Nak merasa buat duit ekstra dalam USD pula?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami. Tak kira anda pelabur newbie atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

  1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
  2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
  3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
  4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
  5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

    Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
  6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
  7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

    Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

    Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

    Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
  8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
  9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

    Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
  10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

    Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
  11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

    Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

    Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
  12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

    Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
  13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

    Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

    Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

    Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
  14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.