Dron, Teknologi Masa Depan Yang Bakal Memudahkan Kerja Manusia

Sejak sedekad yang lalu, penggunaan dron semakin mendapat sambutan yang luar biasa dikalangan pengguna masyarkat awam. Teknologi dron ini berasal daripada teknologi Unmanned Aerial Vehicle (UAV) yang banyak digunakan dalam bidang ketenteraan bagi mengintip atau memusnahkan pihak musuh.

Sebelum wujudnya UAV, aktiviti pengintipan dilakukan menggunakan jet khusus yang dicipta yang membolehkan ia terbang pada altitude yang tinggi serta pada kelajuan supersonic untuk elak daripada dikesan oleh radar.

Jet yang paling popular ketika era perang dingin yang melibatkan Amerika Syarikat dan Soviet Union adalah Jet Lockheed SR-71 Blackbird yang digunakan oleh Amerika Syarikat untuk melakukan pengintipan.

Kini dengan kemunculan syarkat dari China yang menyediakan teknologi dron pada harga yang mampu milik kepada orang awam, populariti dron semakin meningkat naik.

Selain syarikat dari China yang dapat mengeluarkan dron ini dengan harga yang mampu milik, teknologi kamera dan juga video perakam bergerak seiring dengan teknologi tersebut yang mana menambah lagi tarikan dron ini kepada golongan awam.

Anatara kegunaan dron yang paling popular adalah menangkap gambar atau mengambil video pada jarak yang tinggi. Sebelum ini, penggunaan helikopter adalah satu-satunya cara untuk mengambil gambar atau video pada jarak yang tinggi dan kos untuk mengambil video atau gambar adalah sangat tinggi apabila melibat helikopter dan juga jurukamera profesional.

Dengan lahirnya teknologi dron, gambar sukar yang perlu diambil oleh jurugambar melalui helikopter kini hanya boleh diambil menggunakan dron dengan kos yang sangat rendah.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Kini teknologi dron bergerak selangkah lagi maju ke hadapan dengan pengunaannya untuk menghantar barangan pengguna. Syarikat gergasi peruncitan telah melabur sejumlah besar bagi tujuan penyelidikan untuk menjayakan misi membangunkan dron bagi penghantaran barangan.

Di antara syarikat gergasi yang menggunakan dron untuk menjalankan penghantaran adalah Amazon, Walmart dan tidak ketinggalan syarikat penghantaran terkenal di Amerika Syarikat iaitu Fedex.

Mereka membangunkan teknologi ini bagi memudahkan proses penghantaran kepada para pelanggan mereka.

Amazon dan Walmart kini berlumba-lumba dalam membangunkan teknologi dron ini bagi memenuhi kehendak pelanggan mereka yang inginkan penghantaran dalam tempoh yang singkat.

Amazon telah berjaya mendapatkan kelulusan daripada pihak berkuasa Amerika Syarikat iaitu Federal Aviation Administration (FAA) untuk beroperasi bagi menggunakan dron sebagai penghantar barang untuk pelanggan mereka.

Setiap penerbangan di ruang udara milik negara Amerika Syarikat memerlukan kelulusan yang bertulis. Ini disebabkan Amerika Syarikat merupakan negara kuasa besar dunia dan ruang udaranya sering terdedah dengan pelbagai pengintipan.

Untuk mengelakkan perkara yang tidak dinigini berlaku di ruang angkasa mereka, kerajaan Amerika Syarikat telah mengeluarkan panduan yang khusus kepada pemilik dron untuk mendaftar dron mereka.

Di Malaysia juga, pengunaan dron semakin popular terutamanya di dalam sektor pertanian. Ramai pengusaha di luar sana yang menyediakan dron untuk melakukan proses pembajaan dan juga meracun tanaman padi para petani.

Dengan menggunakan teknologi ini, kerja pembajaan dan meyembur racun semakin mudah serta menjimatkan.

Dan tidak mustahil dalam masa terdekat ini, Malaysia juga akan dilengkapi dengan dron penghantar barang dan pembelian online akan menjadi semakin rancak.

Sumber Rujukan: Business Insider

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/