Jay-Z, Penyayi Rap Pertama Yang Menjadi Bilionaire Melalui Pelaburan

Siapa sangka perjumpaan dengan pelabur paling berjaya dalam sejarah moden manusia iaitu Warren Buffet turut memberi peluang kepada penyayi terkenal untuk mengecapi kekayaan sebanyak 10 angka atau dengan kata mudah menjadi seorang bilionaire. Dunia nyayian rap atau hip-hop tidak seluas pasaran dunia muzik yang lain seperti genre rock dan balada.

Jay Z yang khusyuk mendengar nasihat dari pelabur terkenal dunia iatu Warren Buffet ketika dia berada di sebuah restoran di Omaha

Walaupun pasaran genre hip-hop tidak begitu luas, itu tidak bermakna penyayi yang mengetengahkan genre berkenaan untuk bergelar billionaire. Jay-Z bukan nama yang asing dalam dunia muzik hip-hop yang mempunyai 14 buah album dan beberapa buah syarikat yang membolehkan dirinya bergelar seorang bilionaire di dalam industri hiburan.

Kawasan Marcy Project merupakan tempat yang sering berlaku jenayah terutamanya pengedaran dadah di kalangan remaja

Jay-Z dilahirkan di kota New York yang merupakan syurga pelaburan saham yang termasyur dunia. Dia dilahirkan pada tahun 1969 yang mana dibesarkan dalam keluarga yang sangat daif. Dia mempunyai empat orang adik beradik.

Nama sebenarnya adalah Shawn Corey Carter. Bapanya merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab kerana telah meninggalkan keluarganya pada usianya baru mencecah 11 tahun. Dia dibesarkan oleh ibunya seorang ibu tunggal.

Dia dibesarkan di kawasan Marcy Projek yang mana sebuah kawasan perumahan kos rendah di kawasan New York. Bagi Jay-Z kawasan ini sangat tidak sesuai untuk dijadikan tempat membesar anak-anak kerana ini merupakan salah satu kawasan gelap yang terletak di New York. Kawasan ini juga merupakan tempat yang aktif dengan kegiatan pengedaran dadah dan kawasan yang mana kadar jenayah yang tinggi di kawasan New York.

Ketika di usia remaja, dia mempunyai masalah disiplin yang teruk dan tidak hairanlah dia sering kali bertukar sekolah kerana menghadapi pelbagai masalah displin. Dia dibesarkan dalam persekitaran yang sangat tidak sihat dan pernah menjadi pengedar dadah kecil-kecilan sebelum menjadi seorang artis hip hop terkenal.

Pada usia 12 tahun, dia pernah menembak abang kandungnya sendiri kerana mencuri barang kemas miliknya.

Jay-O merupakan mentor yang pertama bagi Jay-Z dan memperkenalkannya dengan muzik hip hop.

Dia memulakan karier sebagai seorang penyayi hip hop pada tahun 1989 yang mana pada ketika itu dia menjadikan Jay-O sebagai mentornya dalam bidang tersebut.

Jay-O merupakan insan yang bertanggungjawab memperkenalkan Jay-Z dengan dunia muzik hip-hop. Dia menggunakan nama Jay-Z sempena dengan nama mentornya itu dan juga sempena nama sebuah jalan yang berhampiran dengan rumahnya.

Jay-Z mengeluarkan album sendiri pada tahun 1996 yang diberi nama Reasonable Doubt dengan menubuhkan syarikat rakaman sendiri yang diberi nama Roc-A-Fella Records kerana pada masa itu keadaan amat sukar untuk meminta syarikat rakaman mengeluarkan album untuk artis yang tidak mempunyai nama dalam industri disebabkan persaingan yang sangat kuat. Dia menjual sendiri album melalui kereta yang dipandunya kerana tidak mempunyai syarikat yang mempromosi album yang dirakamnya itu.

Itulah titik permulaan yang merubah kehidupannya menjadi seorang penyayi yang terkenal dalam dunia hip hop.Sepanjang perjalanan karier seninya, dia telah memenangi sebanyak 21 anugerah Grammy Awards dan pelbagai anugerah dalam bidang muzik. Isterinya adalah Beyonce Knowles seorang superstar yang tidak asing dalam dunia muzik R&B. Mereka telah dikurniakan dengan tiga orang anak sepanjang 10 tahun perkongsian hidup.

Jay-Z yang mempelbagaikan sumber pendapatanya melalui pelaburan yang dilakukan di dalam pelbagai syarikat adalah untuk menambah pendapatan peribadinya. Antara pelaburan yang dilakukan oleh Jay-Z untuk  melayakkan dirinya menjadi seorang billionaire adalah dalam bidang hartanah, bidang aplikasi muzik, minuman keras jenama mewah dan tentu sekali dalam bidang seni suara. Berikut adalah senarai pelaburan yang dilakukan oleh Jay-Z.

1. Armand de Brignac

Wain yang bebentuk spade merupakan wine yang eklusif yang hanya diminum oleh golongan VIP

Jenama wine mewah ini berasal dari Perancis. Jay-Z melabur dalam industri wine ini pada tahun 2006. Dia yang memulakan iklan untuk jenama wine mewah ini pada muzik videonya pada tahun 2006 yang bertajuk Show Me What You Got yang memaparkan arak berkenaan. Dia dipercayai melabur sebanyak $310 juta ke dalam syarikat tersebut. Harga untuk sebotol wine yang dikeluarkan oleh syarikat ini adalah bernilai $300.

2. Uber

Uber merupakan perintis kepada taxi moden yang menggunakan aplilkasi khas untuk bergerak menuju ke destinasi yang diingini

Pelaburan yang dibuatnya dalam Uber pada tahun 2011 yang mana pada ketika itu syarikat uber masih belum lagi disenaraikan di IPO. Pada tahun 2019 nilai pelaburan yang dimiliki oleh Jay-Z bernilai $70 juta selepas  syarikat tersebut telah disenaraikan di bursa saham dengan nilai saham sebanyak $42 per unit saham.

3. Tidal

Tidal menggunakan frequensi yang tinggi dalam penstrimanya dan menyebabkan harga perkhidmatanya sedikit tinggi berbanding dengan pesaing mereka

Tidal merupakan syarikat yang menyediakan servis penstriman muzik secara online sama seperti Spotify. Jay-Z melabur sebanyak 60 juta dalam syarikat ini ketika fasa perkembangan syarikat ini. Dia turut mempengaruhi rakan  artis yang dikenalinya untuk melabur dalam syarikat ini. Antara sahabat yang turut melabur dalam syarikat ini adalah Rihanna, Kanye West, Nicki Minaj, Daft Punk, Jack White, Madonna, Arcade Fire, Alicia Keys, Usher, Chris Martin, Calvin Harris, Jason Aldean dan termasuk isterinya sendiri Beyonce. Boleh dikatakan semua artis yang melabur didalam syarikat ini adalah dari artis berkelas A.

4. Roc Nation

Merupakan syarikat utama Jay-Z dalam industri hiburan.mempunyai sebahagian besar artis berkelas A yang bernaung di bawah syarikat tersebut

Sebuah syarikat hiburan yang ditubuhkan pada tahun 2008. Syarikat ini mempunyai pelbagai cabang perniagaan termasuk  dalam bidang perniagaan sukan. Dia menaungi beberapa artis yang popular dibawah payung syarikatnya ini termasuk Kanye West, Rihana, Shakira dan Beyoncé sendiri. Syarikat ini juga turut memiliki pasukan bola keranjang di bawah pengurusan syarikat tersebut.

5. Hartanah

Rumah agam ini merupakan antara yang termahal dimiliki oleh artis hollywood.dengan tanda harga sebanyak $88 juta membuktikan kedudukan kewangan Jay-Z sangat stabil

Dia memliki beberapa rumah agam yang mana dibelinya ketika menyambut anak kembarnya pada tahun 2017 bernilai $26 juta dan memiliki rumah di kawasan elit di Bel Air kawasan Los Angeles yang bernilai $ 88 juta bersama dengan isterinya.

6. Ahli Muzik

Koleksi album yang diimiliki oleh Jay-Z

Sepanjang bergelar penyayi, Jay-Z telah menghasilkan sebanyak 14 album yang mana hampir kesemua albumnya itu dibayar dengan hasil royaliti. Lagu yang dihasilkannya dalam keseluruhan albumnya itu bernilai sebanyak $50 juta.

7. Koleksi Lukisan

Lukisan yang dihasilkan oleh pelukis terkenal new york Jean-Michel Basquiat (kiri) yang mana harga pasaran bernilai $6 juta. Lukisan yang menggambarkan bandar raya New York yang berlatar belakangkan Bagunan Empire State

Jay-Z juga mempunyai beberapa lukisan yang bernilai jutaan ringgit dari pelukis terkenal didunia. Antara lukisan yang dibelinya adalah dari pelukis terkenal kelahiran New York yang bernilai sebanyak $ 4.5 juta yang bertajuk Mecca.

Jay-Z adalah seorang yang bijak merebut peluang yang terbentang didepan matanya. Kerana kebijaksanaannya itu, dia telah menjadi bilionaire dalam tempoh 23 tahun sejak album pertamanya dilancarkan menembusi pasaran. Walaupun pernah bergelumang dengan sejarah hitam dalam hidupnya yang pernah bergelar sebagai pengedar dadah, dia mampu untuk membuktikan kisah silam tidak akan mencerminkan atau membentuk masa depan yang gemilang.

Dia juga membuktikan bahawa penyayi kulit hitam juga mampu menjadi pelabur yang bijak dan masa depan penyayi bergantung kepada usaha gigih yang dilakukan, bukannya berdasarkan warna kulit.

Sumber Rujukan:

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!