Jay-Z, Penyayi Rap Pertama Yang Menjadi Bilionaire Melalui Pelaburan

Siapa sangka perjumpaan dengan pelabur paling berjaya dalam sejarah moden manusia iaitu Warren Buffet turut memberi peluang kepada penyayi terkenal untuk mengecapi kekayaan sebanyak 10 angka atau dengan kata mudah menjadi seorang bilionaire. Dunia nyayian rap atau hip-hop tidak seluas pasaran dunia muzik yang lain seperti genre rock dan balada.

Jay Z yang khusyuk mendengar nasihat dari pelabur terkenal dunia iatu Warren Buffet ketika dia berada di sebuah restoran di Omaha

Walaupun pasaran genre hip-hop tidak begitu luas, itu tidak bermakna penyayi yang mengetengahkan genre berkenaan untuk bergelar billionaire. Jay-Z bukan nama yang asing dalam dunia muzik hip-hop yang mempunyai 14 buah album dan beberapa buah syarikat yang membolehkan dirinya bergelar seorang bilionaire di dalam industri hiburan.

Kawasan Marcy Project merupakan tempat yang sering berlaku jenayah terutamanya pengedaran dadah di kalangan remaja

Jay-Z dilahirkan di kota New York yang merupakan syurga pelaburan saham yang termasyur dunia. Dia dilahirkan pada tahun 1969 yang mana dibesarkan dalam keluarga yang sangat daif. Dia mempunyai empat orang adik beradik.

Nama sebenarnya adalah Shawn Corey Carter. Bapanya merupakan seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab kerana telah meninggalkan keluarganya pada usianya baru mencecah 11 tahun. Dia dibesarkan oleh ibunya seorang ibu tunggal.

Dia dibesarkan di kawasan Marcy Projek yang mana sebuah kawasan perumahan kos rendah di kawasan New York. Bagi Jay-Z kawasan ini sangat tidak sesuai untuk dijadikan tempat membesar anak-anak kerana ini merupakan salah satu kawasan gelap yang terletak di New York. Kawasan ini juga merupakan tempat yang aktif dengan kegiatan pengedaran dadah dan kawasan yang mana kadar jenayah yang tinggi di kawasan New York.

Ketika di usia remaja, dia mempunyai masalah disiplin yang teruk dan tidak hairanlah dia sering kali bertukar sekolah kerana menghadapi pelbagai masalah displin. Dia dibesarkan dalam persekitaran yang sangat tidak sihat dan pernah menjadi pengedar dadah kecil-kecilan sebelum menjadi seorang artis hip hop terkenal.

Pada usia 12 tahun, dia pernah menembak abang kandungnya sendiri kerana mencuri barang kemas miliknya.

Jay-O merupakan mentor yang pertama bagi Jay-Z dan memperkenalkannya dengan muzik hip hop.

Dia memulakan karier sebagai seorang penyayi hip hop pada tahun 1989 yang mana pada ketika itu dia menjadikan Jay-O sebagai mentornya dalam bidang tersebut.

Jay-O merupakan insan yang bertanggungjawab memperkenalkan Jay-Z dengan dunia muzik hip-hop. Dia menggunakan nama Jay-Z sempena dengan nama mentornya itu dan juga sempena nama sebuah jalan yang berhampiran dengan rumahnya.

Jay-Z mengeluarkan album sendiri pada tahun 1996 yang diberi nama Reasonable Doubt dengan menubuhkan syarikat rakaman sendiri yang diberi nama Roc-A-Fella Records kerana pada masa itu keadaan amat sukar untuk meminta syarikat rakaman mengeluarkan album untuk artis yang tidak mempunyai nama dalam industri disebabkan persaingan yang sangat kuat. Dia menjual sendiri album melalui kereta yang dipandunya kerana tidak mempunyai syarikat yang mempromosi album yang dirakamnya itu.

Itulah titik permulaan yang merubah kehidupannya menjadi seorang penyayi yang terkenal dalam dunia hip hop.Sepanjang perjalanan karier seninya, dia telah memenangi sebanyak 21 anugerah Grammy Awards dan pelbagai anugerah dalam bidang muzik. Isterinya adalah Beyonce Knowles seorang superstar yang tidak asing dalam dunia muzik R&B. Mereka telah dikurniakan dengan tiga orang anak sepanjang 10 tahun perkongsian hidup.

Jay-Z yang mempelbagaikan sumber pendapatanya melalui pelaburan yang dilakukan di dalam pelbagai syarikat adalah untuk menambah pendapatan peribadinya. Antara pelaburan yang dilakukan oleh Jay-Z untuk  melayakkan dirinya menjadi seorang billionaire adalah dalam bidang hartanah, bidang aplikasi muzik, minuman keras jenama mewah dan tentu sekali dalam bidang seni suara. Berikut adalah senarai pelaburan yang dilakukan oleh Jay-Z.

1. Armand de Brignac

Wain yang bebentuk spade merupakan wine yang eklusif yang hanya diminum oleh golongan VIP

Jenama wine mewah ini berasal dari Perancis. Jay-Z melabur dalam industri wine ini pada tahun 2006. Dia yang memulakan iklan untuk jenama wine mewah ini pada muzik videonya pada tahun 2006 yang bertajuk Show Me What You Got yang memaparkan arak berkenaan. Dia dipercayai melabur sebanyak $310 juta ke dalam syarikat tersebut. Harga untuk sebotol wine yang dikeluarkan oleh syarikat ini adalah bernilai $300.

2. Uber

Uber merupakan perintis kepada taxi moden yang menggunakan aplilkasi khas untuk bergerak menuju ke destinasi yang diingini

Pelaburan yang dibuatnya dalam Uber pada tahun 2011 yang mana pada ketika itu syarikat uber masih belum lagi disenaraikan di IPO. Pada tahun 2019 nilai pelaburan yang dimiliki oleh Jay-Z bernilai $70 juta selepas  syarikat tersebut telah disenaraikan di bursa saham dengan nilai saham sebanyak $42 per unit saham.

3. Tidal

Tidal menggunakan frequensi yang tinggi dalam penstrimanya dan menyebabkan harga perkhidmatanya sedikit tinggi berbanding dengan pesaing mereka

Tidal merupakan syarikat yang menyediakan servis penstriman muzik secara online sama seperti Spotify. Jay-Z melabur sebanyak 60 juta dalam syarikat ini ketika fasa perkembangan syarikat ini. Dia turut mempengaruhi rakan  artis yang dikenalinya untuk melabur dalam syarikat ini. Antara sahabat yang turut melabur dalam syarikat ini adalah Rihanna, Kanye West, Nicki Minaj, Daft Punk, Jack White, Madonna, Arcade Fire, Alicia Keys, Usher, Chris Martin, Calvin Harris, Jason Aldean dan termasuk isterinya sendiri Beyonce. Boleh dikatakan semua artis yang melabur didalam syarikat ini adalah dari artis berkelas A.

4. Roc Nation

Merupakan syarikat utama Jay-Z dalam industri hiburan.mempunyai sebahagian besar artis berkelas A yang bernaung di bawah syarikat tersebut

Sebuah syarikat hiburan yang ditubuhkan pada tahun 2008. Syarikat ini mempunyai pelbagai cabang perniagaan termasuk  dalam bidang perniagaan sukan. Dia menaungi beberapa artis yang popular dibawah payung syarikatnya ini termasuk Kanye West, Rihana, Shakira dan Beyoncé sendiri. Syarikat ini juga turut memiliki pasukan bola keranjang di bawah pengurusan syarikat tersebut.

5. Hartanah

Rumah agam ini merupakan antara yang termahal dimiliki oleh artis hollywood.dengan tanda harga sebanyak $88 juta membuktikan kedudukan kewangan Jay-Z sangat stabil

Dia memliki beberapa rumah agam yang mana dibelinya ketika menyambut anak kembarnya pada tahun 2017 bernilai $26 juta dan memiliki rumah di kawasan elit di Bel Air kawasan Los Angeles yang bernilai $ 88 juta bersama dengan isterinya.

6. Ahli Muzik

Koleksi album yang diimiliki oleh Jay-Z

Sepanjang bergelar penyayi, Jay-Z telah menghasilkan sebanyak 14 album yang mana hampir kesemua albumnya itu dibayar dengan hasil royaliti. Lagu yang dihasilkannya dalam keseluruhan albumnya itu bernilai sebanyak $50 juta.

7. Koleksi Lukisan

Lukisan yang dihasilkan oleh pelukis terkenal new york Jean-Michel Basquiat (kiri) yang mana harga pasaran bernilai $6 juta. Lukisan yang menggambarkan bandar raya New York yang berlatar belakangkan Bagunan Empire State

Jay-Z juga mempunyai beberapa lukisan yang bernilai jutaan ringgit dari pelukis terkenal didunia. Antara lukisan yang dibelinya adalah dari pelukis terkenal kelahiran New York yang bernilai sebanyak $ 4.5 juta yang bertajuk Mecca.

Jay-Z adalah seorang yang bijak merebut peluang yang terbentang didepan matanya. Kerana kebijaksanaannya itu, dia telah menjadi bilionaire dalam tempoh 23 tahun sejak album pertamanya dilancarkan menembusi pasaran. Walaupun pernah bergelumang dengan sejarah hitam dalam hidupnya yang pernah bergelar sebagai pengedar dadah, dia mampu untuk membuktikan kisah silam tidak akan mencerminkan atau membentuk masa depan yang gemilang.

Dia juga membuktikan bahawa penyayi kulit hitam juga mampu menjadi pelabur yang bijak dan masa depan penyayi bergantung kepada usaha gigih yang dilakukan, bukannya berdasarkan warna kulit.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: