Jenis Saham Paling Untung Ketika Ramadan

Nak saham paling untung ketika Ramadan, tapi bagaimana untuk mendapatkannya?

Mendapatkan saham yang paling untung ketika Ramadan, kita harus mendekatkan diri dengan Allah SWT dan sudah tentu ianya berkaitan dengan akhirat.

Bulan Ramadan adalah bulan yang membawa berkah dan terdapat saham yang paling untung ketika ketibaan bulan Ramadan. Mungkin ada diantara kita yang terlepas pandang untuk mendapatkan saham yang paling untung ketika Ramadan. Jadi dalam entri kali ini, kami akan kongsikan jenis saham paling untung ketika Ramadan.

1. Berkongsi Ilmu Yang Bermanfaat

Penggunaan media sosial pada masa kini sememangnya mengalami peningkatan yang sangat mendadak. Penambahbaikan kualiti pada media sosial juga telah ditambah agar dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pengguna. 

Jadi, untuk mendapatkan saham paling untung ketika Ramadan, mungkin anda boleh berkongsi ilmu yang bermanfaat di media sosial seperti Facebook, TikTok, Instagram dan sebagainya.

Antara ilmu yang boleh anda kongsikan adalah tazkirah, bacaan Al-Quran, bacaan doa harian dan sebagainya. Ingat, semakin banyak anda kongsikan ilmu yang bermanfaat di bulan Ramadhan, semakin banyaklah pahala yang anda dapat.

2. Menyediakan Juadah Berbuka Puasa

Saham paling untung seterusnya di bulan Ramadan adalah menyediakan juadah berbuka puasa. Dengan menyediakan juadah berbuka puasa kepada orang yang berpuasa, pasti ianya akan memberikan pahala yang berlipat kali ganda oleh Allah SWT. 

Bagi anda yang tiada idea untuk berkongsikan juadah berbuka puasa, mungkin anda boleh sediakan juadah berbuka puasa kepada jiran tetangga, ahli surau, pusat jagaan anak yatim dan sebagainya.

3. Berkongsi Hidangan Ketika Sahur

Menyediakan juadah sahur untuk keluarga sememangnya satu kewajipan untuk kita yang beragama Islam walaupun sahur adalah perkara yang sunat untuk dilakukan ketika di bulan Ramadan. Untuk mendapatkan saham yang paling untung ketika Ramadan, anda juga boleh berkongsi juadah sahur untuk orang lain sebagai sedekah di bulan Ramadan. Mungkin bagi sesetengah orang, mereka mungkin mengalami kesukaran untuk makan sahur dan ada juga yang tidak bersahur kerana mengalami masalah kewangan.

Bagi anda yang mempunyai rezeki yang lebih, eloklah bersedekah kepada mereka dengan berkongsi juadah sahur. Insyaallah pahala anda akan bertambah dan dapat mengeratkan hubungan silaturrahim sesama saudara Islam.

4. Berkongsi Hidangan Berbentuk Takjil

Takjil adalah  merupakan hidangan berbuka puasa yang ringan yang biasanya mempunyai rasa manis. Pengambilan hidangan berbentuk takjil ini adalah sunat untuk didahulukan semasa berbuka puasa. Jadi, sepanjang bulan Ramadan, perkongsian hidangan berbentuk takjil boleh menjadi salah satu saham paling untung ketika Ramadan. 

Anda boleh berkongsi hidangan berbentuk takjil seperti kurma, bubur, kuih muih dan sebarang jenis hidangan yang manis kepada jiran, ahli surau dan sebagainya.

5. Bersedekah Kepada Yang Memerlukan

Anda juga boleh bersedekah kepada yang memerlukan untuk mendapatkan saham paling untung ketika Ramadan. Antara sedekah yang boleh dilakukan adalah memberikan sedekah kepada anak yatim, rumah orang tua dan juga fakir miskin yang memerlukan. 

Selain itu, anda juga boleh memberikan bantuan kepada pusat tahfiz, masjid dan juga surau, insyaallah dengan niat yang baik, dosa anda akan dihapuskan oleh Allah SWT.

Kesimpulannya, saham yang paling untung ketika Ramadan adalah amalan kebaikan yang dilakukan oleh kita. Sememangnya mencari rezeki itu merupakan ibadah wajib, namun amalan kebaikan yang dilakukan juga merupakan keperluan kita di akhirat kelak. Ingatlah bahawa dunia ini hanya persinggahan yang sementara, akhirat pula kekal selamanya.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee