Jenis Saham Paling Untung Ketika Ramadan

Nak saham paling untung ketika Ramadan, tapi bagaimana untuk mendapatkannya?

Mendapatkan saham yang paling untung ketika Ramadan, kita harus mendekatkan diri dengan Allah SWT dan sudah tentu ianya berkaitan dengan akhirat.

Bulan Ramadan adalah bulan yang membawa berkah dan terdapat saham yang paling untung ketika ketibaan bulan Ramadan. Mungkin ada diantara kita yang terlepas pandang untuk mendapatkan saham yang paling untung ketika Ramadan. Jadi dalam entri kali ini, kami akan kongsikan jenis saham paling untung ketika Ramadan.

1. Berkongsi Ilmu Yang Bermanfaat

Penggunaan media sosial pada masa kini sememangnya mengalami peningkatan yang sangat mendadak. Penambahbaikan kualiti pada media sosial juga telah ditambah agar dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pengguna. 

Jadi, untuk mendapatkan saham paling untung ketika Ramadan, mungkin anda boleh berkongsi ilmu yang bermanfaat di media sosial seperti Facebook, TikTok, Instagram dan sebagainya.

Antara ilmu yang boleh anda kongsikan adalah tazkirah, bacaan Al-Quran, bacaan doa harian dan sebagainya. Ingat, semakin banyak anda kongsikan ilmu yang bermanfaat di bulan Ramadhan, semakin banyaklah pahala yang anda dapat.

2. Menyediakan Juadah Berbuka Puasa

Saham paling untung seterusnya di bulan Ramadan adalah menyediakan juadah berbuka puasa. Dengan menyediakan juadah berbuka puasa kepada orang yang berpuasa, pasti ianya akan memberikan pahala yang berlipat kali ganda oleh Allah SWT. 

Bagi anda yang tiada idea untuk berkongsikan juadah berbuka puasa, mungkin anda boleh sediakan juadah berbuka puasa kepada jiran tetangga, ahli surau, pusat jagaan anak yatim dan sebagainya.

3. Berkongsi Hidangan Ketika Sahur

Menyediakan juadah sahur untuk keluarga sememangnya satu kewajipan untuk kita yang beragama Islam walaupun sahur adalah perkara yang sunat untuk dilakukan ketika di bulan Ramadan. Untuk mendapatkan saham yang paling untung ketika Ramadan, anda juga boleh berkongsi juadah sahur untuk orang lain sebagai sedekah di bulan Ramadan. Mungkin bagi sesetengah orang, mereka mungkin mengalami kesukaran untuk makan sahur dan ada juga yang tidak bersahur kerana mengalami masalah kewangan.

Bagi anda yang mempunyai rezeki yang lebih, eloklah bersedekah kepada mereka dengan berkongsi juadah sahur. Insyaallah pahala anda akan bertambah dan dapat mengeratkan hubungan silaturrahim sesama saudara Islam.

4. Berkongsi Hidangan Berbentuk Takjil

Takjil adalah  merupakan hidangan berbuka puasa yang ringan yang biasanya mempunyai rasa manis. Pengambilan hidangan berbentuk takjil ini adalah sunat untuk didahulukan semasa berbuka puasa. Jadi, sepanjang bulan Ramadan, perkongsian hidangan berbentuk takjil boleh menjadi salah satu saham paling untung ketika Ramadan. 

Anda boleh berkongsi hidangan berbentuk takjil seperti kurma, bubur, kuih muih dan sebarang jenis hidangan yang manis kepada jiran, ahli surau dan sebagainya.

5. Bersedekah Kepada Yang Memerlukan

Anda juga boleh bersedekah kepada yang memerlukan untuk mendapatkan saham paling untung ketika Ramadan. Antara sedekah yang boleh dilakukan adalah memberikan sedekah kepada anak yatim, rumah orang tua dan juga fakir miskin yang memerlukan. 

Selain itu, anda juga boleh memberikan bantuan kepada pusat tahfiz, masjid dan juga surau, insyaallah dengan niat yang baik, dosa anda akan dihapuskan oleh Allah SWT.

Kesimpulannya, saham yang paling untung ketika Ramadan adalah amalan kebaikan yang dilakukan oleh kita. Sememangnya mencari rezeki itu merupakan ibadah wajib, namun amalan kebaikan yang dilakukan juga merupakan keperluan kita di akhirat kelak. Ingatlah bahawa dunia ini hanya persinggahan yang sementara, akhirat pula kekal selamanya.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/