Kisah Kejayaan Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Malaysia sememangnya telah melahirkan ramai usahawan dan jutawan berjaya. Pernahkah anda mengenali Tan Sri Mokhtar Al Bukhary?

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary adalah antara jutawan Melayu yang berjaya dan telah memiliki aset sekitar RM167 billion dan memiliki yayasan serta universiti miliknya sendiri.

Bagi anda yang baru sahaja mengenali Tan Sri Mokhtar Al Bukhary, nama tersebut sememangnya terkenal di seluruh Malaysia dan luar negara. Beliau telah membantu pelbagai lapisan masyarakat dalam pelbagai jenis kepentingan dari segi pendidikan, hartanah, pengangkutan dan sebagainya. Kali ini, kami akan kongsikan biodata dan sumbangannya kepada anda semua.

Biodata Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Albukhary dilahirkan di negeri Kedah dan keluarganya pula berasal daripada Yemen sebelum menetap di negeri Kedah. Sebelum mengambil keputusan menetap di Kedah, bapanya merupakan seorang peniaga yang mengembara hingga ke Asia Tengah dalam menjalankan perniagaannya. Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary merupakan anak yang ketiga daripada tujuh orang adik beradik.

Pada zaman kecilnya, Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary hidup dalam keadaan yang serba kekurangan. Apa yang sangat memilukan, rumahnya yang terletak di Kampung Hutan Keriang pada ketika itu tidak mempunyai katil, meja mahupun kerusi. Disebabkan keadaan ini, amat sukar untuk beliau menelaah pelajarannya.

Disebabkan oleh latar belakang keluarganya yang miskin, beliau terpaksa bekerja dalam kehidupan awal beliau dan pada masa yang sama bersekolah seperti biasa. Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary pernah membantu ibunya menanam dan menjual sayur-sayuran di pasaran dan juga membantu bapanya dalam perniagaan lembu penternakan.

Selepas berjaya dengan penternakan lembu, beliau telah berjaya menceburi pelbagai perniagaan lain yang telah memberikan banyak sumbangan kepada negara kita.

Sumbangan Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary sememangnya terkenal dengan sumbangannya kepada masyarakat kita. Sumbangan pertama yang dilakukan oleh beliau adalah menubuhkan Syarikat Pengangkutan Sentosa dalam pengangkutan perniagaan beras. Beliau juga telah memenangi kontrak untuk membekalkan makanan kepada pihak ketenteraan di negara kita.

Selain itu, beliau juga diberi peluang untuk membangunkan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP). Berkat usahanya, beliau telah menarik pelabur industri perkapalan untuk berlabuh di Malaysia menerusi syarikat MMC Corporation. Oleh sebab itu, beliau telah mendapat sokongan ahli politik untuk terlibat dalam beberapa aktiviti penswastaan seperti Lembaga Pembangunan Tanah Johor Tenggara (KEJORA) dan Johor Port Berhad.

Dalam aktiviti kerja amal pula, Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary telah menubuhkan Yayasan Al Bukhary. Dalam yayasan ini, ramai individu yang tidak berkemampuan telah dibantu oleh beliau dari segi pendidikan, kebajikan dan juga perubatan. Jangan terkejut kerana Yayasan Al Bukhary juga turut mempunyai masjidnya yang terletak di Kuala Lumpur.

Kesimpulannya, tidak hairanlah mengapa Tan Sri Syed Mohktar Al Bukhary telah dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 2008 dan terus menjadi inspirasi kepada golongan muda di luar sana khususnya usahawan-usahawan. 

Jasa yang disumbangkan olehnya juga sangat besar dan memberi kesan yang positif khusunya kepada masyarakat di dalam dan luar negara dalam segala aspek. Oleh itu, apabila terdengar tentang ‘Yayasan Al Bukhary’ ingatlah akan kejayaan seorang insan yang awal hidupnya sangat susah, kini telah berjaya atas hasil usahanya sendiri.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/