John Mcafee, Lagenda Dunia Pengkomputeran

Ketika bermulanya era komputer moden yang dicetuskan oleh Bill Gates dan Steve Jobs pada akhir 1970-an, dunia komputer semakin berkembang maju sejak daripada itu.

Pada era 1980-an pula, ianya merupakan permulaan dan persaingan dua gergasi komputer dunia apabila Bill Gates membangunkan Microsoft dan Steve Jobs pula dengan syarikat Apple.

Microsoft berjaya mendominasi pasaran komputer dunia menjadikan mereka monopoli penjualan perisisan komputer pada ketika itu. Namun, di sebalik kejayaan Microsoft tersebut – ada pihak yang cuba menangguk di air keruh.

Ramai penjenayah dalam dunia siber menghasilkan virus untuk menyerang perisisan yang dibangunkan oleh Microsoft, kerana bilangan komputer di dunia pada ketika itu kebanyakannya menggunakan Windows.

Disebabkan itu, ramai usahawan yang berlumba-lumba untuk menghasilkan antivirus untuk sistem operasi Microsoft Windows.

Latar Belakang John McAfee

This image has an empty alt attribute; its file name is John-Mcafee-Lagenda-Dunia-Perkomputeran1.jpg
Kredit Gambar: People

Di antara perisian antivirus yang terkenal pada era 1990-an adalah antivirus yang dibangunkan oleh John McAfee yang dikenali sebagai McAfee Antivirus.

John McAfee dilahirkan di Britain ketika era Perang Dunia Kedua. Beliau merupakan graduan dari Roanoke College dalam jurusan matematik.

Beliau juga merupakan salah seorang pengaturcara (programmer) untuk NASA dalam misi Apollo yang merupakan misi pertama menghantar manusia ke bulan.

Beliau seringkali bertukar kerja dan pernah bekerja dengan beberapa syarikat ternama seperti Lockheed Martin, General Electric, Siemens, Univac dan Xerox.

Idea untuk menghasilkan antivirus ini muncul pada pertengahan era 1980-an apabila John McAfee melihat sebuah virus yang dikenali sebagai “Brain”, bertindak menyerang sistem komputer IBM.

Ia merupakan virus komputer pertama dunia secara komersial yang dibangunkan oleh dua-beradik yang berasal dari Pakistan.

Dengan wujudnya virus pertama itu, ianya telah menarik minat John McAfee untuk membangunkan sebuah antivirus. Beliau telah membangunkan perisian antivirusnya sendiri.

Pada permulaan penghasilan antivirus ini, ianya adalah untuk menyedarkan orang ramai betapa pentingnya antivirus untuk sesebuah komputer berfungsi dengan selamat.

Sambutan yang diterima sangat luar biasa, kerana antivirus yang dibangunkan olehnya sangat memudahkan orang ramai untuk mengesan dan melawan virus. Disebabkan sambutan yang luar biasa, John McAfee kemudiannya telah menjualnya secara komersial.

Beliau kemudian telah menubuhkan McAfee Associates pada tahun 1987 dan meletak jawatan sebagai CEO pada tahun 1994. Walaupun begitu, John McAfee masih lagi menjadi penasihat untuk syarikat tersebut.

Pada tahun 2010, beliau secara rasminya telah menjual syarikat antivirusnya itu kepada Intel. Kemudian Intel pula menukar namanya kepada Intel Security.

John Mcafee Selepas Bersara

This image has an empty alt attribute; its file name is John-Mcafee-Lagenda-Dunia-Perkomputeran2-700x394.jpg
Kredit Gambar: BBC

Walaupun telah bersara daripada dunia teknologi, beliau tidak lokek untuk memberikan pandangan dan nasihat kepada generasi baru terutamanya berkaitan dengan teknologi Blockchain. Beliau juga memberi nasihat dalam mata wang kripto di mana tahap keselamatannya sering dipertikaikan oleh orang ramai.

Isu keselamatan mata wang kripto ini turut menjadi perhatian John McAfee kerana banyak penggodam kini lebih tertumpu kepada menggodam mata wang kripto berbanding teknologi lain.

John McAfee mencuba nasib dan bertanding untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat pada tahun lepas dan pada tahun 2016. Beliau melakukan kempen untuk jawatan itu tetapi gagal di peringkat saringan.

Kematian Mengejut Di Dalam Penjara Sepanyol

Kredit Gambar: Daily Mail

Pada bulan Jun 2021, dunia teknologi dikejutkan dengan kematian John McAfee di penjara Sepanyol. Beliau telah ditangkap pada Oktober tahun lalu kerana dituduh gagal dalam membayar cukai pendapatan kepada kerajaan Amerika Syarikat dan juga membangunkan skim mata wang kripto yang tidak sah bagi tujuan penipuan.

Beliau telah dijadualkan untuk diekstradisi ke Amerika Syarikat bagi sebutan kes tersebut pada penghujung tahun ini. Malangnya, John McAfee telah mati di dalam penjara di Barcelona akibat menggantung dirinya dalam sel penjara

Beliau mati pada umur 75 tahun dan telah dikebumikan di California.

Sumber Rujukan: BBC

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee