John Mcafee, Lagenda Dunia Pengkomputeran

Ketika bermulanya era komputer moden yang dicetuskan oleh Bill Gates dan Steve Jobs pada akhir 1970-an, dunia komputer semakin berkembang maju sejak daripada itu.

Pada era 1980-an pula, ianya merupakan permulaan dan persaingan dua gergasi komputer dunia apabila Bill Gates membangunkan Microsoft dan Steve Jobs pula dengan syarikat Apple.

Microsoft berjaya mendominasi pasaran komputer dunia menjadikan mereka monopoli penjualan perisisan komputer pada ketika itu. Namun, di sebalik kejayaan Microsoft tersebut – ada pihak yang cuba menangguk di air keruh.

Ramai penjenayah dalam dunia siber menghasilkan virus untuk menyerang perisisan yang dibangunkan oleh Microsoft, kerana bilangan komputer di dunia pada ketika itu kebanyakannya menggunakan Windows.

Disebabkan itu, ramai usahawan yang berlumba-lumba untuk menghasilkan antivirus untuk sistem operasi Microsoft Windows.

Latar Belakang John McAfee

This image has an empty alt attribute; its file name is John-Mcafee-Lagenda-Dunia-Perkomputeran1.jpg
Kredit Gambar: People

Di antara perisian antivirus yang terkenal pada era 1990-an adalah antivirus yang dibangunkan oleh John McAfee yang dikenali sebagai McAfee Antivirus.

John McAfee dilahirkan di Britain ketika era Perang Dunia Kedua. Beliau merupakan graduan dari Roanoke College dalam jurusan matematik.

Beliau juga merupakan salah seorang pengaturcara (programmer) untuk NASA dalam misi Apollo yang merupakan misi pertama menghantar manusia ke bulan.

Beliau seringkali bertukar kerja dan pernah bekerja dengan beberapa syarikat ternama seperti Lockheed Martin, General Electric, Siemens, Univac dan Xerox.

Idea untuk menghasilkan antivirus ini muncul pada pertengahan era 1980-an apabila John McAfee melihat sebuah virus yang dikenali sebagai “Brain”, bertindak menyerang sistem komputer IBM.

Ia merupakan virus komputer pertama dunia secara komersial yang dibangunkan oleh dua-beradik yang berasal dari Pakistan.

Dengan wujudnya virus pertama itu, ianya telah menarik minat John McAfee untuk membangunkan sebuah antivirus. Beliau telah membangunkan perisian antivirusnya sendiri.

Pada permulaan penghasilan antivirus ini, ianya adalah untuk menyedarkan orang ramai betapa pentingnya antivirus untuk sesebuah komputer berfungsi dengan selamat.

Sambutan yang diterima sangat luar biasa, kerana antivirus yang dibangunkan olehnya sangat memudahkan orang ramai untuk mengesan dan melawan virus. Disebabkan sambutan yang luar biasa, John McAfee kemudiannya telah menjualnya secara komersial.

Beliau kemudian telah menubuhkan McAfee Associates pada tahun 1987 dan meletak jawatan sebagai CEO pada tahun 1994. Walaupun begitu, John McAfee masih lagi menjadi penasihat untuk syarikat tersebut.

Pada tahun 2010, beliau secara rasminya telah menjual syarikat antivirusnya itu kepada Intel. Kemudian Intel pula menukar namanya kepada Intel Security.

John Mcafee Selepas Bersara

This image has an empty alt attribute; its file name is John-Mcafee-Lagenda-Dunia-Perkomputeran2-700x394.jpg
Kredit Gambar: BBC

Walaupun telah bersara daripada dunia teknologi, beliau tidak lokek untuk memberikan pandangan dan nasihat kepada generasi baru terutamanya berkaitan dengan teknologi Blockchain. Beliau juga memberi nasihat dalam mata wang kripto di mana tahap keselamatannya sering dipertikaikan oleh orang ramai.

Isu keselamatan mata wang kripto ini turut menjadi perhatian John McAfee kerana banyak penggodam kini lebih tertumpu kepada menggodam mata wang kripto berbanding teknologi lain.

John McAfee mencuba nasib dan bertanding untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat pada tahun lepas dan pada tahun 2016. Beliau melakukan kempen untuk jawatan itu tetapi gagal di peringkat saringan.

Kematian Mengejut Di Dalam Penjara Sepanyol

Kredit Gambar: Daily Mail

Pada bulan Jun 2021, dunia teknologi dikejutkan dengan kematian John McAfee di penjara Sepanyol. Beliau telah ditangkap pada Oktober tahun lalu kerana dituduh gagal dalam membayar cukai pendapatan kepada kerajaan Amerika Syarikat dan juga membangunkan skim mata wang kripto yang tidak sah bagi tujuan penipuan.

Beliau telah dijadualkan untuk diekstradisi ke Amerika Syarikat bagi sebutan kes tersebut pada penghujung tahun ini. Malangnya, John McAfee telah mati di dalam penjara di Barcelona akibat menggantung dirinya dalam sel penjara

Beliau mati pada umur 75 tahun dan telah dikebumikan di California.

Sumber Rujukan: BBC

Previous ArticleNext Article

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

 1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
 2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
 3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

  Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
 4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

  Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
 5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

  Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
 6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
 7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

  Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

  Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

  Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
 8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
 9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

  Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
 10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

  Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
 11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

  Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

  Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
 12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

  Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
 13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

  Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

  Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

  Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
 14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.