9 Tips Untuk Mengelakkan Diri Daripada Ditipu Pemaju Rumah

Anda pasti pernah melihat kelihat pihak-pihak tertentu yang membuka booth jualan rumah di pasaraya bukan? Mereka menawarkan harga rumah yang berpatutan dan mampu milik.

Model rumah yang dipamerkan juga kelihatan menarik. Rasa macam nak beli je kan?

Nanti dulu, jangan buat keputusan terburu-buru. Buat 9 checklist seperti di bawah bagi memastikan anda tidak terjerat dalam skim penipuan pemaju rumah.

1. Lesen, Permit Iklan Dan Jualan

Syarikat pemaju wajib memaparkan nombor lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan dalam setiap iklan yang dibuat. Jadi anda boleh menyemak dengan Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk memastikan status lesen dan permit tersebut.

Kalau syarikat perumahan tersebut tidak memaparkan nombor lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dalam iklan mereka, ini bermakna ada yang tidak kena.

Jadi batalkan niat anda untuk berurusan dengan mereka.

2. Semak Dan Kenal Pasti Lokasi Projek

Jika projek perumahan tersebut adalah sah, anda boleh kenalpasti di mana projek perumahan tersebut dibina. Kemudian minta untuk lihat salinan geran individu projek tersebut daripada pemaju atau buat semakan terus dengan bahagian perancang majlis daerah atau majlis perbandaran.

Ini bagi memastikan bahawa projek tersebut memang ada dan ianya telah mempunyai kelulusan untuk dibangunkan.

3. Harga Yang Seragam

Projek perumahan yang sah tidak akan menawarkan harga rumah yang berbeza-beza di antara seorang pembeli dengan pembeli yang lain.

Selalunya pemaju akan menetapkan harga jualan yang seragam seperti yang diluluskan oleh pihak KPKT.

4. Tidak Dikenakan Syarat Yang Tidak Munasabah

Jaga-jaga dengan pemaju yang mengenakan syarat-syarat pelik untuk membeli rumah seperti wajib mejadi ahli kelab, ahli koperasi atau apa sahaja yang tidak berkaitan dengan rumah yang ingin anda miliki.

Pemaju yang sah tidak akan mengenakan syarat-syarat yang tidak ada kaitan dengan rumah tersebut.

5. Tidak Meminta Bayaran Booking Dengan Tergesa-Gesa

Bagi anda yang belum mempunyai pengalaman membeli rumah, pihak pemaju tidak akan meminta pembeli untuk membuat bayaran booking secara on the spot atau tergesa-gesa.

Biasanya pembeli akan diberikan satu tempoh yang munasabah untuk menjelaskan bayaran deposit tersebut. Dan bayaran tersebut pula hanya perlu dibuat setelah perjanjian jual beli yang sah ditandatangani di antara pemaju dan pembeli.

6. Urusan Pembiayaan Rumah Mesti Di Bawah Skim Yang Sah

Pemaju yang sah akan menguruskan pembiayaan perumahan di bawah skim pembiayaan perumahan yang ditawarkan oleh pihak bank atau Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) bagi pekerja kerajaan.

Mereka tidak akan meminta anda untuk membuat pembiayaan peribadi dengan mana-mana bank, koperasi atau individu.

7. Bayaran Berkala Mengikut Proses Pembinaan

Bayaran jual beli rumah pula akan dilakukan secara berperingkat mengikut progres pembinaan rumah tersebut. Itu pun setelah diluluskan oleh arkitek.

Pemaju yang ingin mengambil kesempatan pula akan meminta pembeli untuk melunaskan bayaran jual beli secara sekaligus atau berperingkat mengikut keperluan mereka semata-mata.

8. Pemaju Berpengalaman Dan Mempunyai Rekod Bersih

Semak pengalaman serta rekod pemaju projek perumahan tersebiut. Anda boleh melakukan semakan dengan pihak KPKT bagi melihat pengalaman serta track record projek-projek terdahulu yang pernah mereka bangunkan.

9. Promosi Sederhana Dan Tidak Keterlaluan

Berhati-hatilah sekiranya pemaju tersebut membuat promosi atau tawaran yang keterlaluan untuk menarik minat pembeli. Kita semua sedia maklum bahawa projek perumahan memerlukan perbelanjaan yang besar untuk disiapkan.

Sekiranya tawaran atau promosi yang mereka berikan itu terlalu luar biasa sehingga sukar untuk dipercayai, mungkin ada benda yang tak kena.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!