9 Tips Untuk Mengelakkan Diri Daripada Ditipu Pemaju Rumah

Anda pasti pernah melihat kelihat pihak-pihak tertentu yang membuka booth jualan rumah di pasaraya bukan? Mereka menawarkan harga rumah yang berpatutan dan mampu milik.

Model rumah yang dipamerkan juga kelihatan menarik. Rasa macam nak beli je kan?

Nanti dulu, jangan buat keputusan terburu-buru. Buat 9 checklist seperti di bawah bagi memastikan anda tidak terjerat dalam skim penipuan pemaju rumah.

1. Lesen, Permit Iklan Dan Jualan

Syarikat pemaju wajib memaparkan nombor lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dan jualan dalam setiap iklan yang dibuat. Jadi anda boleh menyemak dengan Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk memastikan status lesen dan permit tersebut.

Kalau syarikat perumahan tersebut tidak memaparkan nombor lesen pemajuan perumahan dan permit iklan dalam iklan mereka, ini bermakna ada yang tidak kena.

Jadi batalkan niat anda untuk berurusan dengan mereka.

2. Semak Dan Kenal Pasti Lokasi Projek

Jika projek perumahan tersebut adalah sah, anda boleh kenalpasti di mana projek perumahan tersebut dibina. Kemudian minta untuk lihat salinan geran individu projek tersebut daripada pemaju atau buat semakan terus dengan bahagian perancang majlis daerah atau majlis perbandaran.

Ini bagi memastikan bahawa projek tersebut memang ada dan ianya telah mempunyai kelulusan untuk dibangunkan.

3. Harga Yang Seragam

Projek perumahan yang sah tidak akan menawarkan harga rumah yang berbeza-beza di antara seorang pembeli dengan pembeli yang lain.

Selalunya pemaju akan menetapkan harga jualan yang seragam seperti yang diluluskan oleh pihak KPKT.

4. Tidak Dikenakan Syarat Yang Tidak Munasabah

Jaga-jaga dengan pemaju yang mengenakan syarat-syarat pelik untuk membeli rumah seperti wajib mejadi ahli kelab, ahli koperasi atau apa sahaja yang tidak berkaitan dengan rumah yang ingin anda miliki.

Pemaju yang sah tidak akan mengenakan syarat-syarat yang tidak ada kaitan dengan rumah tersebut.

5. Tidak Meminta Bayaran Booking Dengan Tergesa-Gesa

Bagi anda yang belum mempunyai pengalaman membeli rumah, pihak pemaju tidak akan meminta pembeli untuk membuat bayaran booking secara on the spot atau tergesa-gesa.

Biasanya pembeli akan diberikan satu tempoh yang munasabah untuk menjelaskan bayaran deposit tersebut. Dan bayaran tersebut pula hanya perlu dibuat setelah perjanjian jual beli yang sah ditandatangani di antara pemaju dan pembeli.

6. Urusan Pembiayaan Rumah Mesti Di Bawah Skim Yang Sah

Pemaju yang sah akan menguruskan pembiayaan perumahan di bawah skim pembiayaan perumahan yang ditawarkan oleh pihak bank atau Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) bagi pekerja kerajaan.

Mereka tidak akan meminta anda untuk membuat pembiayaan peribadi dengan mana-mana bank, koperasi atau individu.

7. Bayaran Berkala Mengikut Proses Pembinaan

Bayaran jual beli rumah pula akan dilakukan secara berperingkat mengikut progres pembinaan rumah tersebut. Itu pun setelah diluluskan oleh arkitek.

Pemaju yang ingin mengambil kesempatan pula akan meminta pembeli untuk melunaskan bayaran jual beli secara sekaligus atau berperingkat mengikut keperluan mereka semata-mata.

8. Pemaju Berpengalaman Dan Mempunyai Rekod Bersih

Semak pengalaman serta rekod pemaju projek perumahan tersebiut. Anda boleh melakukan semakan dengan pihak KPKT bagi melihat pengalaman serta track record projek-projek terdahulu yang pernah mereka bangunkan.

9. Promosi Sederhana Dan Tidak Keterlaluan

Berhati-hatilah sekiranya pemaju tersebut membuat promosi atau tawaran yang keterlaluan untuk menarik minat pembeli. Kita semua sedia maklum bahawa projek perumahan memerlukan perbelanjaan yang besar untuk disiapkan.

Sekiranya tawaran atau promosi yang mereka berikan itu terlalu luar biasa sehingga sukar untuk dipercayai, mungkin ada benda yang tak kena.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA