Kenapa Lionel Messi Bakal Beri Impak Yang Besar Kepada Amazon?

Bola sepak liga Eropah baru sahaja bermula pada bulan lepas, setelah tamatnya dua acara sukan terbesar dunia iaitu Piala Eropah dan Sukan Olimpik di Tokyo. Kini, peminat sukan mula fokus kepada pertandingan bola sepak di Eropah sepertimana tahun-tahun sebelum ini.

Di antara kejutan terbesar yang berlaku adalah perpindahan Cristiano Ronaldo yang pulang ke kelab Manchester United.

Kemudian kita juga ada Lionel Messi yang mengejutkan dunia bola sepak dunia apabila mengumumkan tidak lagi bersama Barcelona untuk musim ini disebabkan kelab tersebut mempunyai masalah kewangan yang meruncing.

Masalah Kewangan Membelenggu Barcelona

Kredit Gambar: Twitter

Apa yang berlaku kepada pasukan gergasi Sepanyol ini adalah tidak dijangka sama sekali. Barcelona terpaksa memotong perbelanjaan mereka musim ini disebabkan perlawanan tanpa penonton di stadium mereka pada musim lepas.

Sebelum ini, Barcelona telah banyak melakukan kesilapan dalam membeli pemain yang menyaksikan mereka terpaksa berhutang pada ketika ini berjumlah sebanyak $1.5 billion.

Pembelian bekas pemain Liverpool Philippe Coutinho pada harga €160 juta merupakan pembelian yang paling gagal dalam sejarah kelab tersebut kerana Philippe Coutinho tidak berjaya membuat sebarang impak yang besar kepada Barcelona.

Barcelona turut berbelanja wang yang banyak untuk memiliki pemain dari Perancis iaitu Antoine Griezmann dan Ousmane Dembélé yang akhirnya menjerat kewangan mereka.

Barcelona dikatakan membayar gaji pemain mereka terlalu tinggi dan ianya diburukkan lagi dengan gaji Lionel Messi yang sangat tinggi, menyebabkan kelab tersebut kini mengalami masalah kewangan yang besar.

Pandemik yang melanda membuat mereka lebih terkesan berbanding kelab yang lain. Akhirnya mereka terpaksa melepaskan tongak utama pasukan tersebut iaitu Lionel Messi kepada kelab luar yang sanggup membelinya.

Paris Saint-Germain membawa Lionel Messi ke Ligue 1

Kredit Gambar: CNBC

Kelab gergasi Perancis iaitu Paris Saint-Germain merebut peluang untuk memiliki Lionel Messi. Beliau secara rasminya akan bermain untuk PSG dan bakal memberi impak yang besar kepada PSG dan liga Perancis secara keseluruhannya.

Pengaruh Lionel Messi dalam dunia bola sepak adalah sangat luar biasa walaupun sudah berumur. Buktinya, dengan kedatangan Lionel Messi ke PSG, seramai 20 juta pengikut baru kelab tersebut diperolehi dalam tempoh tak sampai sebulan.

Lionel Messi juga telah membawa banyak hak penajaan yang membolehkan liga utama Perancis Ligue 1 mendapat tempias yang luar biasa. Pada ketika ini, Liga Perdana Inggeris merupakan liga yang paling digemari di dunia dan Ligue 1 Perancis merupakan liga yang kurang jumlah penonton disebabkan tidak kompetitif berbanding liga lain seperti di Sepanyol dan Jerman.

Oleh yang demikian, Ligue 1 digelar sebagai liga kampung oleh para peminat sukan di Eropah. Walaupun begitu, ia tidak menghalang dari Amazon untuk melabur dalam liga tersebut.

Pada bulan Julai yang lalu, Amazon telah bekerjasama dengan Ligue 1 dengan membeli hak penyiaran liga tersebut untuk dimasukkan ke dalam Amazon Prime sebelum kehadiran Lionel Messi lagi. Seperti yang kita tahu, Amazon sedang mengembangkan video streaming mereka untuk bersaing dengan Netflix dan Disney Plus.

Kredit Gambar: Fair Cute

Kehadiran Lionel Messi Bakal Melonjakkan Penonton Ligue 1 

Dengan kehadiran Lionel Messi ke Ligue1, ianya telah memberi impak yang sangat positif kepada Amazon kerana semakin ramai akan melihat Ligue 1  ini berbanding musim yang lepas disebabkan kehadiran Lionel Messi. Amazon mengenakan yuran langganan sebanyak USD12.90 sebulan kepada mana-mana pihak yang ingin menonton pertandingan Ligue 1 di Amazon Prime.

Dunia akan menyaksikan trio di bahagian serangan yang sangat berbisa. Gandingan Kylian Mbappé, Neymar dan Lionel Messi bakal memberi kesan yang positif kepada Ligue 1. Ramai yang menjangkakan kehadiran Lionel Messi di Ligue 1 ini akan memberi impak yang besar kepada liga tersebut.

Begitulah kehebatan penangan yang dibawa oleh Lionel Messi dalam dunia bola sepak. Walaupun beliau dilaporkan mempunyai kontrak yang bernilai €25 juta setahun, PSG telah pun membuat keuntungan daripada jualan jersi Lionel Messi.

Sumber Rujukan: News Beezer

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham gergasi seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, Pepsi dan banyak lagi. Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Perkongsian Seorang Gadis Membeli 3 Biji Rumah Dalam Masa 6 Tahun

Banyak manfaat yang terkandung dalam perkongsian Puan Syafieqah A’lya ini. Semoga anda terinspirasi dengan perkongsian ini.

14 langkah ini adalah untuk anda mula bina portfolio hartanah anda. Saya nak share sikit langkah mudah yang saya fikir semua pasangan muda mampu realisasikan.

Katakan anda dan pasangan baru bekerja. Dan waktu tu baru berumur 23 tahun. Gaji anda dan pasangan waktu tu, RM2,000 setiap seorang.

Andaikan gaji anda berdua dapat kenaikan RM100 setahun.

  1. Untuk lelaki, pakai dulu motor yang digunakan masa belajar dulu. Elakkan beli kereta.
  2. Yang wanita pula, beli kereta Perodua Axia. Komitmen bulanan, katakan RM500.
  3. Lelaki buat pembiayaan ASB RM100,000, dengan tempoh pembiayaan 30 tahun dengan komitmen bulanan RM550. Biarkan duit kat dalam tu dan jangan usik langsung selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul yang korang akan dapat pada kadar 7.25% adalah RM23,300. Bila jual sijil (RM4,500), akan jadi RM27,800++. Majlis kahwin, wajib belanja macam anak raja?
  4. Si wanita pulak buat pembiayaan ASB RM50,000, komitmen bulanan RM275. Macam atas tadi jugak, jangan usik dividen selama 3 tahun.

    Dividen terkumpul untuk tempoh 3 tahun tu (kadar dividen tahunan 7.25%, sama macam kat atas tadi) akan jadi RM11,650. Tambah pulak bila jual sijil nanti (RM2,250), korang akan dapat sebanyak RM13,900 tunai.
  5. Jumlah terkumpul yang korang akan dapat adalah RM41,700. Boleh dah berkahwin pakai duit tu. Bajet untuk majlis kahwin, setkan RM10,000 je. Kalau parents korang nak buat lebih havoc, minta mereka support.

    Nak tak nak, teguhkan hati dekat bajet RM10,000 tu. Buat apa nak malu berkahwin secara tak melebih-lebih? Lebih baik bertindak secara bijak berbanding nak nampak gah dan hebat untuk satu hari je. Hidup korang berdua lepas berkahwin tu yang patut korang risaukan. Majlis sanding tu, kejap je.
  6. Jadi, baki sekarang tinggal RM31,700. Nak buat apa? Cari aset yang boleh bagi korang positive cash flow. Rumah lelong atau second hand?
  7. Lelaki cari rumah pertama. Low cost pun takpe. Cari yang harga kurang RM100,000. Mana ada dah rumah RM100,000? Pergi cari dulu. Mesti ada punya.

    Tak kira la lelong atau rumah second hand (subsale). EPF Akaun 2 dah ada dalam RM5,500. Bajetkan cash sebanyak RM10,000 untuk urusan beli rumah (10%) dan keluarkan duit EPF Akaun 2 tu.

    Mana-mana fi yang boleh serap dalam loan bank, sekalikan. Bayaran bulanan untuk rumah tu akan jadi RM450 (anggaran). Andaikan rumah tu boleh disewakan RM600 sebulan.

    Dapat penyewa? Tak usah berlengah dan terus siapkan tenancy agreement.
  8. Yang wanita jugak, cari rumah pertama macam si lelaki tadi.
  9. Menyewa dulu rumah untuk tempoh 3 tahun tu. Kalau boleh duduk dengan family untuk sementara waktu, lagi bagus. Banyak boleh jimat.

    Baki tunai setakat ini akan tinggal RM11,700.
  10. Dengan jumlah dalam EPF Akaun 2 korang tadi, boleh tampung RM150 sebulan untuk bayar ansuran rumah masing-masing. Jadi, komitmen korang untuk rumah masing-masing cuma RM300 je setiap seorang.

    Simpanan cecah lebih RM500,000? Wow!
  11. Dengan pendapatan sewa tadi (RM600 + RM600), buat pembiayaan ASB RM100,000 setiap seorang. Gunakan duit pendapatan sewa tu untuk bayar ansuran bulanan. Jangan usik dividen tu selama 3 tahun.

    Jumlah dividen terkumpul korang akan jadi RM46,700. Tambah pulak dengan jual sijil (RM6,300), cash akan dapat sebanyak RM53,000.

    Campur pulak dengan jumlah cash yang ada dalam tangan: RM53,000 + RM11,700 =RM64,700
  12. Kekalkan pembiayaan RM100,000 ASB si wanita tadi, sampai habis tempoh pembiayaan dengan komitmen bulanan RM600 secara konsisten (selama 22 tahun). Dan macam biasa. Biarkan je dividen berkembang dalam tempoh tu. Ini untuk simpanan jangka masa panjang.

    Lepas 22 tahun, simpanan terkumpul akan jadi RM516,000. Tak salah upgrade beli rumah besar sikit (bila dah mampu)
  13. Dengan baki pada step 11 tadi (RM64,700), guna untuk beli rumah duduk sendiri. Saya bagi contoh, rumah tu harga RM300,000.

    Buat pembiayaan bersama dengan pasangan korang kalau perlu. Baki duit cash yang ada, boleh gunakan untuk minor renovation dan beli barang-barang rumah.

    Komitmen bulanan masa ni lebih kurang RM1,350. Waktu ni, gaji pun dah naik dan korang takde masalah untuk bayaran ansuran rumah. Lagipun, dah ada disiplin dan karakter menyimpan yang korang bina sebelum ni.

    Pandai-pandai la korang share bayar. Kata nak hidup selesa bersama, kan?
  14. Paling kurang, korang dan ada 3 biji rumah. Kereta pun dah nak habis bayar. Gaji pun dah best masa ni. Mungkin tiba masa untuk upgrade kereta tu. Reward diri sebab dah berjaya capai ke tahap ni.

Kredit Gambar: FB Syafieqah A’lya

Perancangan untuk masa depan dan disiplin diri kita je yang mampu mengubah. Takde alasan lain. Antara NAK BUAT atau TAK NAK BUAT je.

Antara nak atau tak nak buat je. Dia takde “nanti dulu,” atau lain-lain yang sama jenis dengannya.

Dan tak bermakna kena ikut bulat-bulat apa yang beliau cadangkan. Boleh je ubah ikut kesesuaian hidup sendiri.