Kenapa Lionel Messi Bakal Beri Impak Yang Besar Kepada Amazon?

Bola sepak liga Eropah baru sahaja bermula pada bulan lepas, setelah tamatnya dua acara sukan terbesar dunia iaitu Piala Eropah dan Sukan Olimpik di Tokyo. Kini, peminat sukan mula fokus kepada pertandingan bola sepak di Eropah sepertimana tahun-tahun sebelum ini.

Di antara kejutan terbesar yang berlaku adalah perpindahan Cristiano Ronaldo yang pulang ke kelab Manchester United.

Kemudian kita juga ada Lionel Messi yang mengejutkan dunia bola sepak dunia apabila mengumumkan tidak lagi bersama Barcelona untuk musim ini disebabkan kelab tersebut mempunyai masalah kewangan yang meruncing.

Masalah Kewangan Membelenggu Barcelona

Kredit Gambar: Twitter

Apa yang berlaku kepada pasukan gergasi Sepanyol ini adalah tidak dijangka sama sekali. Barcelona terpaksa memotong perbelanjaan mereka musim ini disebabkan perlawanan tanpa penonton di stadium mereka pada musim lepas.

Sebelum ini, Barcelona telah banyak melakukan kesilapan dalam membeli pemain yang menyaksikan mereka terpaksa berhutang pada ketika ini berjumlah sebanyak $1.5 billion.

Pembelian bekas pemain Liverpool Philippe Coutinho pada harga €160 juta merupakan pembelian yang paling gagal dalam sejarah kelab tersebut kerana Philippe Coutinho tidak berjaya membuat sebarang impak yang besar kepada Barcelona.

Barcelona turut berbelanja wang yang banyak untuk memiliki pemain dari Perancis iaitu Antoine Griezmann dan Ousmane Dembélé yang akhirnya menjerat kewangan mereka.

Barcelona dikatakan membayar gaji pemain mereka terlalu tinggi dan ianya diburukkan lagi dengan gaji Lionel Messi yang sangat tinggi, menyebabkan kelab tersebut kini mengalami masalah kewangan yang besar.

Pandemik yang melanda membuat mereka lebih terkesan berbanding kelab yang lain. Akhirnya mereka terpaksa melepaskan tongak utama pasukan tersebut iaitu Lionel Messi kepada kelab luar yang sanggup membelinya.

Paris Saint-Germain membawa Lionel Messi ke Ligue 1

Kredit Gambar: CNBC

Kelab gergasi Perancis iaitu Paris Saint-Germain merebut peluang untuk memiliki Lionel Messi. Beliau secara rasminya akan bermain untuk PSG dan bakal memberi impak yang besar kepada PSG dan liga Perancis secara keseluruhannya.

Pengaruh Lionel Messi dalam dunia bola sepak adalah sangat luar biasa walaupun sudah berumur. Buktinya, dengan kedatangan Lionel Messi ke PSG, seramai 20 juta pengikut baru kelab tersebut diperolehi dalam tempoh tak sampai sebulan.

Lionel Messi juga telah membawa banyak hak penajaan yang membolehkan liga utama Perancis Ligue 1 mendapat tempias yang luar biasa. Pada ketika ini, Liga Perdana Inggeris merupakan liga yang paling digemari di dunia dan Ligue 1 Perancis merupakan liga yang kurang jumlah penonton disebabkan tidak kompetitif berbanding liga lain seperti di Sepanyol dan Jerman.

Oleh yang demikian, Ligue 1 digelar sebagai liga kampung oleh para peminat sukan di Eropah. Walaupun begitu, ia tidak menghalang dari Amazon untuk melabur dalam liga tersebut.

Pada bulan Julai yang lalu, Amazon telah bekerjasama dengan Ligue 1 dengan membeli hak penyiaran liga tersebut untuk dimasukkan ke dalam Amazon Prime sebelum kehadiran Lionel Messi lagi. Seperti yang kita tahu, Amazon sedang mengembangkan video streaming mereka untuk bersaing dengan Netflix dan Disney Plus.

Kredit Gambar: Fair Cute

Kehadiran Lionel Messi Bakal Melonjakkan Penonton Ligue 1 

Dengan kehadiran Lionel Messi ke Ligue1, ianya telah memberi impak yang sangat positif kepada Amazon kerana semakin ramai akan melihat Ligue 1  ini berbanding musim yang lepas disebabkan kehadiran Lionel Messi. Amazon mengenakan yuran langganan sebanyak USD12.90 sebulan kepada mana-mana pihak yang ingin menonton pertandingan Ligue 1 di Amazon Prime.

Dunia akan menyaksikan trio di bahagian serangan yang sangat berbisa. Gandingan Kylian Mbappé, Neymar dan Lionel Messi bakal memberi kesan yang positif kepada Ligue 1. Ramai yang menjangkakan kehadiran Lionel Messi di Ligue 1 ini akan memberi impak yang besar kepada liga tersebut.

Begitulah kehebatan penangan yang dibawa oleh Lionel Messi dalam dunia bola sepak. Walaupun beliau dilaporkan mempunyai kontrak yang bernilai €25 juta setahun, PSG telah pun membuat keuntungan daripada jualan jersi Lionel Messi.

Sumber Rujukan: News Beezer

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee