Kisah Kejayaan Andre Michelin Dan Asal-Usul Maskot Putih

Sering kita lihat iklan maskot putih yang mempunyai badan berbentuk timbunan tayar yang sering mempromosikan tayar Michelin. Baru-baru ini ianya sudah menjadi trend bagi abang-abang lori untuk menggantung patung Michelin ini di lori mereka.

Tayar Michelin ini sememangnya berkualiti tinggi dan terkenal di seluruh dunia. Di sebalik kejayaan tersebut, pasti ada kisah yang dilalui oleh pengasas beliau.

Jom kita baca kisah kejayaan Andre Michelin yang pastinya mampu memberi inspirasi kepada kita semua.

Latar Belakang Andre Michelin

Kredit Gambar: Michelin

Andre Michelin dilahirkan pada tahun 1853 di Clermont Ferrand, Perancis. Beliau berasal dari keluarga yang mempunyai perniagaan yang ditubuhkan oleh datuk mereka pada tahun 1832.

Perniagaan tersebut menghasilkan alat pertanian dan produk getah, termasuklah tali pinggang dan juga bola untuk kanak-kanak.

Beliau mengambil alih syarikat tersebut pada tahun 1886 dan dengan cepat mempunyai reputasi untuk inovasi dalam industri kenderaan bermotor yang semakin meningkat pada ketika itu.

Pada tahun 1889, beliau telah menghasilkan tayar yang dapat dicabut dengan mudah. Beliau telah mempatenkannya pada tahun 1891 dan pada tahun yang sama, ianya diperkenalkan semasa perlumbaan basikal dari Paris ke Brest.

Selepas itu, tayar buatan Micheiln dengan cepat telah disesuaikan untuk kenderaan bermotor sehingga ke hari ini.

Idea Pengiklanan Maskot Putih

Kredit Gambar: Marketing91

Andre Michelin dan adiknya, Edouard pernah melihat timbunan tayar dan mereka mendapat idea untuk membuat maskot yang terbuat daripada tayar sebagai salah satu cara untuk mengiklankan produk mereka.

Andre Michelin banyak membantu memperkenalkan kenderaan bermotor dan ianya banyak membantu dalam meningkatkan permintaan terhadap tayar mereka.

Penghasilan Tayar Pneumatik Kereta Api

Pada tahun 1929, beliau telah menghasilkan tayar pneumatik untuk kereta api pula. Tayar tersebut telah diuji di Perancis dan juga Britain.

Pada awal abad ke-21, syarikat ini mempunyai 68 kilang pengeluaran di 17 buah negara dan menggaji 112,000 orang pekerja.

Dunia kemudiannya telah dikejutkan dengan kehilangan pengasas Michelin ini pada tahun 1931 dan kemudiannya pada tahun 1940, Edouard pula menghembuskan nafas terakhirnya.

Tak sangka bahawa jenama Michelin yang bermula pada tahun 1889 masih lagi kekal sehingga ke hari ini.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Michelin ini didagangkan di pasaran saham Perancis dan telah naik 44% dalam masa setahun?

Kredit: Trading View

Mungkin kita tak mempunyai platform di Malaysia yang boleh beli di pasaran saham Perancis, tetapi kita boleh beli saham yang didagangkan di pasaran saham Amerika Syarikat.

Mulakan Pelaburan Saham di Wall Street

Nak cuba buat duit USD pula dalam pasaran saham? Wall Street adalah jawapannya. 

Ada yang masih kata saham-saham dekat Wall Street MAHAL

Dengan USD 250 (RM1,050), anda boleh membeli saham-saham patuh syariah PALING UNTUNG untuk suku pertama 2021 di Wall Street seperti:

  1. KOSS (USD 18.80): kenaikan 462%
  2. ICGN (USD 9.63): kenaikan 341%
  3. EYES (USD 7.42): kenaikan 282%
  4. LODE (USD 3.83): kenaikan 227%
  5. MVIS (USD 17.97): kenaikan 165%

Di Wall Street, tiada HAD (limit) keuntungan mahupun kerugian ye. Dan jangan risau, banyak saham patuh syariah yang tersenarai.

Contohnya harga saham syarikat teknologi yang melombong Bitcoin seperti Bit Digital (BTBT) naik melambung sehingga 5,382% pada awal 2021.

Cuma kena lah ingat  High Risk, High Return. Jangan sampai No Return pula. 

Segalanya MUNGKIN di Wall Street. Ciptalah peluang anda di sini.

Daftar Webinar Saham Wall Street 3.0
bersama
Tuan Mukhriz Mangsor

Tarikh : 29 & 30 Mei 2021 (2 hari)
Masa : 9.00 pagi – 5.00 petang
Platform: Zoom

Dapatkan maklumat lanjut di Webinar Saham Wall Street.

Program ini tidak melibatkan dagangan dalam Forex, Option, CFD, binary dan instrumen-instrumen lain yang tidak patuh syariah.

Previous ArticleNext Article

Kekayaan 50 Individu Terkaya Malaysia Dalam Senarai Forbes Meningkat Kepada US$81.6 Bilion

SINGAPURA, 1 Jun (Bernama) — Kekayaan terkumpul taikun dalam senarai Forbes 2023 untuk 50 individu terkaya di Malaysia meningkat kepada US$81.6 bilion daripada US$80.5 bilion pada tahun lepas walaupun mengalami penurunan dalam pasaran saham, menurut Forbes Asia. (US$1=RM4.61)

“Selepas meningkat 8.7 peratus pada 2022 berikutan perbelanjaan pengguna domestik yang pulih, ekonomi Malaysia dijangka berkembang pada kadar yang lebih sederhana pada tahun ini.

“Walaupun negara kembali pulih selepas pandemik, pasaran saham merosot 8.0 peratus sejak kekayaan diukur kali terakhir dan ringgit turut susut hampir 2.0 peratus,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Dalam senarai terkini, tokoh perniagaan Tan Sri Robert Kuok, yang akan berusia 100 tahun pada Oktober ini kekal sebagai individu terkaya di Malaysia, kedudukan yang dipegangnya selama lebih suku abad.

Kuok, yang mendapat keuntungan tertinggi dari segi dolar pada tahun ini, adalah satu daripada hanya dua individu dalam senarai dengan kekayaan dua angka sebanyak US$11.8 bilion.

Seorang lagi ialah Tan Sri Quek Leng Chan, Pengerusi Eksekutif milik persendirian Hong Leong Group untuk cabang Malaysia, menduduki tempat kedua dengan kekayaan terkumpul sebanyak US$10.2 bilion.

“Secara keseluruhannya, 19 kekayaan meningkat dan hampir separuh turun,” menurut Forbes Asia.

Walaupun berada dalam kategori kedua, tokoh logam Tan Sri Koon Poh Keong dan adik-beradiknya kekal di tempat ketiga.

Gabungan kekayaan mereka sebanyak US$5.8 bilion berkurangan hampir 7.0 peratus daripada $6.2 bilion pada tahun lepas, sejajar dengan kejatuhan saham syarikat mereka Press Metal Aluminium Holdings, pengeluar aluminium bersepadu yang terbesar di Asia Tenggara berikutan kos bahan mentah dan pengangkutan yang tinggi.

Antara yang mendapat keuntungan yang tinggi dalam senarai pada tahun ini ialah duo bapa dan anak Yaw Teck Seng dan Chee Ming, yang mengawal syarikat gergasi kayu balak, Samling.

Mereka melonjak kepada No. 16 daripada No. 32 pada tahun lepas apabila kekayaan mereka meningkat lebih dua kali ganda kepada US$1.25 bilion, berdasarkan maklumat baharu mengenai aset persendirian mereka.

Bekas guru matematik Dr Chia Song Kun (No. 10, US$1.8 bilion), Pengerusi Eksekutif syarikat makanan laut keluarganya, QL Resources, kembali kepada kedudukan selepas jurang selama tujuh tahun apabila saham syarikat mencatatkan peningkatan hampir 20.0 peratus dan kemasukan kepentingan keluarganya yang lebih luas.

“Dua taikun yang disokong ekuiti swasta mendapat sokongan daripada urus niaga penting,” menurut Forbes Asia.

Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim (No. 24), yang Weststar Aviation Services mengendalikan kumpulan helikopter untuk perkhidmatan luar pesisir kedua terbesar di rantau Asia Pasifik, telah membeli semula 21 peratus kepentingan dalam firma pelaburan KKR dan kini bernilai US$825 juta, naik 27 peratus daripada tahun lepas.

Kekayaan pengasas penyedia perkhidmatan pengebumian Nirvana Asia, Tan Sri David Kong (No. 23, US$860 juta), meningkat berikutan cadangan penjualan oleh firma ekuiti swasta CVC Capital Partners untuk kepentingannya pada anggaran penilaian sebanyak US$2 bilion.

Lima muka baharu pada tahun ini termasuklah usahawan hartanah Chiau Beng Teik (No. 29, US$665 juta), pengasas Chin Hin Group dan Yu Kuan Chon (No. 39, US$430 juta), seorang doktor perubatan yang menguruskan YNH Property.

Pendatang baharu yang lain ialah Ong Soon Ho (No. 32, US$630 juta), pengasas kumpulan agrokimia Hextar dan Goh Nan Kioh (No. 40, US$425 juta), yang memiliki firma pelaburan Mega First dan mempunyai kepentingan dalam D&O Green Technologies, menghasilkan diod pemancar cahaya untuk sektor automotif.

Menurut Forbes Asia, nilai bersih minimum untuk berada dalam senarai itu ialah US$315 juta, meningkat daripada US$255 juta pada 2022.

Sementara itu, senarai tersebut menyaksikan Tan Sri Ananda Krishnan dari Maxis, yang nilai bersihnya meningkat US$400 juta kepada US$5.4 bilion, menduduki tempat keempat.

Kekayaan pengasas Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow, yang meninggal dunia pada Disember, kini disenaraikan di bawah anak-anaknya, adik-beradik Teh (No. 5, US$5.2 bilion).

Senarai lengkap boleh didapati di www.forbes.com/malaysia dan dalam edisi Jun Forbes Asia.

— BERNAMA