Kisah Kejayaan Andre Michelin Dan Asal-Usul Maskot Putih

Sering kita lihat iklan maskot putih yang mempunyai badan berbentuk timbunan tayar yang sering mempromosikan tayar Michelin. Baru-baru ini ianya sudah menjadi trend bagi abang-abang lori untuk menggantung patung Michelin ini di lori mereka.

Tayar Michelin ini sememangnya berkualiti tinggi dan terkenal di seluruh dunia. Di sebalik kejayaan tersebut, pasti ada kisah yang dilalui oleh pengasas beliau.

Jom kita baca kisah kejayaan Andre Michelin yang pastinya mampu memberi inspirasi kepada kita semua.

Latar Belakang Andre Michelin

Kredit Gambar: Michelin

Andre Michelin dilahirkan pada tahun 1853 di Clermont Ferrand, Perancis. Beliau berasal dari keluarga yang mempunyai perniagaan yang ditubuhkan oleh datuk mereka pada tahun 1832.

Perniagaan tersebut menghasilkan alat pertanian dan produk getah, termasuklah tali pinggang dan juga bola untuk kanak-kanak.

Beliau mengambil alih syarikat tersebut pada tahun 1886 dan dengan cepat mempunyai reputasi untuk inovasi dalam industri kenderaan bermotor yang semakin meningkat pada ketika itu.

Pada tahun 1889, beliau telah menghasilkan tayar yang dapat dicabut dengan mudah. Beliau telah mempatenkannya pada tahun 1891 dan pada tahun yang sama, ianya diperkenalkan semasa perlumbaan basikal dari Paris ke Brest.

Selepas itu, tayar buatan Micheiln dengan cepat telah disesuaikan untuk kenderaan bermotor sehingga ke hari ini.

Idea Pengiklanan Maskot Putih

Kredit Gambar: Marketing91

Andre Michelin dan adiknya, Edouard pernah melihat timbunan tayar dan mereka mendapat idea untuk membuat maskot yang terbuat daripada tayar sebagai salah satu cara untuk mengiklankan produk mereka.

Andre Michelin banyak membantu memperkenalkan kenderaan bermotor dan ianya banyak membantu dalam meningkatkan permintaan terhadap tayar mereka.

Penghasilan Tayar Pneumatik Kereta Api

Pada tahun 1929, beliau telah menghasilkan tayar pneumatik untuk kereta api pula. Tayar tersebut telah diuji di Perancis dan juga Britain.

Pada awal abad ke-21, syarikat ini mempunyai 68 kilang pengeluaran di 17 buah negara dan menggaji 112,000 orang pekerja.

Dunia kemudiannya telah dikejutkan dengan kehilangan pengasas Michelin ini pada tahun 1931 dan kemudiannya pada tahun 1940, Edouard pula menghembuskan nafas terakhirnya.

Tak sangka bahawa jenama Michelin yang bermula pada tahun 1889 masih lagi kekal sehingga ke hari ini.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa saham Michelin ini didagangkan di pasaran saham Perancis dan telah naik 44% dalam masa setahun?

Kredit: Trading View

Mungkin kita tak mempunyai platform di Malaysia yang boleh beli di pasaran saham Perancis, tetapi kita boleh beli saham yang didagangkan di pasaran saham Amerika Syarikat.

Mulakan Pelaburan Saham di Wall Street

Nak cuba buat duit USD pula dalam pasaran saham? Wall Street adalah jawapannya. 

Ada yang masih kata saham-saham dekat Wall Street MAHAL

Dengan USD 250 (RM1,050), anda boleh membeli saham-saham patuh syariah PALING UNTUNG untuk suku pertama 2021 di Wall Street seperti:

  1. KOSS (USD 18.80): kenaikan 462%
  2. ICGN (USD 9.63): kenaikan 341%
  3. EYES (USD 7.42): kenaikan 282%
  4. LODE (USD 3.83): kenaikan 227%
  5. MVIS (USD 17.97): kenaikan 165%

Di Wall Street, tiada HAD (limit) keuntungan mahupun kerugian ye. Dan jangan risau, banyak saham patuh syariah yang tersenarai.

Contohnya harga saham syarikat teknologi yang melombong Bitcoin seperti Bit Digital (BTBT) naik melambung sehingga 5,382% pada awal 2021.

Cuma kena lah ingat  High Risk, High Return. Jangan sampai No Return pula. 

Segalanya MUNGKIN di Wall Street. Ciptalah peluang anda di sini.

Daftar Webinar Saham Wall Street 3.0
bersama
Tuan Mukhriz Mangsor

Tarikh : 29 & 30 Mei 2021 (2 hari)
Masa : 9.00 pagi – 5.00 petang
Platform: Zoom

Dapatkan maklumat lanjut di Webinar Saham Wall Street.

Program ini tidak melibatkan dagangan dalam Forex, Option, CFD, binary dan instrumen-instrumen lain yang tidak patuh syariah.

Previous ArticleNext Article

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee