Kisah Kejayaan Ramly Burger Yang Kini Bernilai Berbilion Ringgit

Tahun lepas kita prnah digemparkan dengan isu kartel daging import yang menyeludup daging sejuk beku dari luar negara sebelum membungkus semula daging berkenaan menggunakan logo halal dan menjualnya ke pasaran seluruh Malaysia.

Tetapi tahukah anda bahawa negara juga pernah kecoh tentang daging yang tidak halal pada tahun 1978 yang diproses oleh kebanyakan pasaraya dengan pemilik yang bukan Islam.

Dato’ Haji Ramly kemudian membuat keputusan untuk menghasilkan daging burger dimasak dan mentah untuk dijual bagi memudahkan pengguna Muslim mendapatkan daging yang halal dan bersih.

Siapa sangka bahawa beliau dulunya hanya bekerja sebagai tukang pemproses daging tetapi kini memiliki jenama daging burger yang bertaraf antarabangsa!

Latar Belakang Ramly Burger

Kredit Gambar: Ramly

Ramly Burger diasaskan oleh Dato’ Haji Ramly Bin Mokni dan isterinya Datin Shala Siah Binti Abdul Manap. Mereka memulakan perniagaan Ramly burger di gerai berdekatan Chow Kit, Kampung Baru, Jalan Raja Laut dan Jalan Tunku Abdul Rahman.

Pada masa itu, beliau hanya fokus menjual burger, daging burger siap dimasak dan daging burger mentah sahaja.

Dengan modal RM2,000 tanpa ada satu pun mesin peralatan, mereka berjaya menghasilkan kepingan daging sendiri.

Daripada 200 keping daging burger sehinggalah 2,000 keping daging dan selepas 4 tahun berniaga, mereka telah mempunyai kilang sendiri kerana bagi memenuhi permintaan sebanyak 10,000 keping daging burger sehari.

Perniagaan yang asalnya kecil-kecilan ini telah berkembang dan menjadi besar apabila mereka mempunyai anak syarikat untuk urusan daging, makanan beku, cafe dan lain-lain lagi.

Kredit Gambar: Ramly

Berikut adalah 10 Anak Syarikat Ramly Burger:

  • Ramly Food Industries Sdn. Bhd
  • Ramly Food Processing Sdn. Bhd
  • Ramly Food Marketing Sdn. Bhd
  • Ramly Food Services Sdn. Bhd
  • Ramly Halal Logistic Sdn. Bhd
  • Ramly Halal Mart Sdn. Bhd
  • Ramly Project Management Sdn. Bhd
  • Ramly Poultry Integrated Sdn. Bhd
  • Ramly Halal Kiosk Sdn. Bhd
  • Ramly Mokni Holding Sdn. Bhd

Konsep Francais Ramly Burger

Ramly turut mengadakan usahasama bersama penjual burger atau mereka yang ingin menjadi usahawan burger dengan menggunakan platform burger Ramly.

Kini, lebih daripada 25,000 gerai Burger Ramly ada di seluruh negara. Malah, pemborong dan pengedar produk Ramly di seluruh negara juga sudah lebih daripada 70 orang. 

Bukan sahaja di Malaysia, Ramly telah berkembang ke Singapura, Thailand, Indonesia, Myanmar, Kemboja dan Bangladesh.

Anugerah Dan Pencapaian Ramly Burger

Kredit Gambar: Ramly

Jika ditanya mengenai pencapaian, Ramly Burger boleh adalah sebuah kedai burger antarabangsa yang terkenal di Asia.

Di antara anugerah yang pernah diterima oleh Ramly adalah Anugerah Pembangunan Pelanggan (1984), Anugerah Projek Terbaik (1982), Anugerah Usahawan Jaya (1992), Anugerah Kecemerlangan Industri Halal (2016) dan banyak lagi.

Pendapatan Jualan Ramly Burger

Tahukah anda, Ramly Burger bukan sahaja memperoleh hasil jualan berjuta-juta, tetapi ianya sudah mencecah RM1 bilion pada tahun 2019. Memang luar biasa sungguh.

Kini, kilang Ramly Burger terbaru yang terletak di Pulau Indah, Selangor mampu untuk menghasilkan 5 tan produk seperti nuget, bebola daging dan daging burger hanya dalam masa 1 jam.

Tetapi adakah anda perasan bahawa selain produk runcit dan gerai tepi jalan, Ramly juga mempunyai restoran makanan segera iaitu Ramly Halal Kiosk? Ya, mesti ramai yang tidak tahu bahawa Ramly mempunyai restoran makanan segera sendiri. Melihat kepada maklumat kewangan Ramly Halal Kiosk Sdn Bhd yang berakhir 31 Disember 2021, syarikat ini mengalami kerugian sebanyak RM3 juta.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Usaha Literasi Kewangan Perlu Dipertingkat Seawal Peringkat Sekolah – Ahmad Maslan 

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Bernama) — Usaha menggalakkan literasi atau celik kewangan masih perlu diperbaiki khususnya di peringkat sekolah supaya rakyat tidak ketinggalan dan ‘buta’ dalam pengurusan kewangan, kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan. 

Justeru itu, beliau berkata berharap pengenalan mata pelajaran ‘Kewangan dan Keusahawanan’ dapat direalisasikan sebagai subjek khususnya di sekolah menengah agar golongan muda khususnya mendapat pendedahan dan pendidikan lebih awal mengenai pengurusan kewangan dan keusahawanan sebelum menamatkan pengajian Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). 

“Dalam satu mesyuarat jawatankuasa Kabinet mengenai belia beberapa bulan lepas, yang dipengerusikan (Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, kita di Kementerian Kewangan (MoF) telah mengesyorkan cadangan ini secara rasmi iaitu pendidikan keusahawanan dimulakan di sekolah menengah supaya akhirnya anak-anak yang hanya ada SPM boleh menyara kehidupan dengan lebih baik.

“Jika tidak ada ilmu kewangan dan menjadi sihat kewangan, mereka yang hanya memiliki SPM terpaksa makan gaji dengan gaji yang rendah dan akhirnya menjadi kumpulan B40,” katanya ketika berucap pada Program Literasi Kewangan ‘Kembara Bijak Wang 2023’ (KBW2023) di sini hari ini.

Ahmad berkata dalam 400,000 ke 500,000 calon SPM setiap tahun, hanya 40 peratus daripada mereka akan melanjutkan pelajaran ke peringkat STPM (Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia), vokasional atau teknikal, diploma dan ijazah ke atas. 

Sehubungan itu, beliau berharap Strategi Kebangsaan Literasi Kewangan (2019-2023) akan diteruskan sebagai usaha mempromosikan tingkah laku kewangan yang bertanggungwajab dan sikap yang positif terhadap pengurusan kewangan. 

Program KBW2023 yang dianjurkan buat kali keempat sejak 2019 adalah hasil kerjasama antara Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan HSBC Malaysia bertujuan meningkatkan literasi kewangan menggunakan pendekatan digital dan menawarkan aktiviti mencabar serta pengalaman yang menyeronokkan. 

Program tahun ini melibatkan 3,202 pelajar dari universiti tempatan, politeknik, kolej komuniti dan MySkills Foundation. 

— BERNAMA