Kisah Kejayaan Ramly Burger Yang Kini Bernilai Berbilion Ringgit

Tahun lepas kita prnah digemparkan dengan isu kartel daging import yang menyeludup daging sejuk beku dari luar negara sebelum membungkus semula daging berkenaan menggunakan logo halal dan menjualnya ke pasaran seluruh Malaysia.

Tetapi tahukah anda bahawa negara juga pernah kecoh tentang daging yang tidak halal pada tahun 1978 yang diproses oleh kebanyakan pasaraya dengan pemilik yang bukan Islam.

Dato’ Haji Ramly kemudian membuat keputusan untuk menghasilkan daging burger dimasak dan mentah untuk dijual bagi memudahkan pengguna Muslim mendapatkan daging yang halal dan bersih.

Siapa sangka bahawa beliau dulunya hanya bekerja sebagai tukang pemproses daging tetapi kini memiliki jenama daging burger yang bertaraf antarabangsa!

Latar Belakang Ramly Burger

Kredit Gambar: Ramly

Ramly Burger diasaskan oleh Dato’ Haji Ramly Bin Mokni dan isterinya Datin Shala Siah Binti Abdul Manap. Mereka memulakan perniagaan Ramly burger di gerai berdekatan Chow Kit, Kampung Baru, Jalan Raja Laut dan Jalan Tunku Abdul Rahman.

Pada masa itu, beliau hanya fokus menjual burger, daging burger siap dimasak dan daging burger mentah sahaja.

Dengan modal RM2,000 tanpa ada satu pun mesin peralatan, mereka berjaya menghasilkan kepingan daging sendiri.

Daripada 200 keping daging burger sehinggalah 2,000 keping daging dan selepas 4 tahun berniaga, mereka telah mempunyai kilang sendiri kerana bagi memenuhi permintaan sebanyak 10,000 keping daging burger sehari.

Perniagaan yang asalnya kecil-kecilan ini telah berkembang dan menjadi besar apabila mereka mempunyai anak syarikat untuk urusan daging, makanan beku, cafe dan lain-lain lagi.

Kredit Gambar: Ramly

Berikut adalah 10 Anak Syarikat Ramly Burger:

  • Ramly Food Industries Sdn. Bhd
  • Ramly Food Processing Sdn. Bhd
  • Ramly Food Marketing Sdn. Bhd
  • Ramly Food Services Sdn. Bhd
  • Ramly Halal Logistic Sdn. Bhd
  • Ramly Halal Mart Sdn. Bhd
  • Ramly Project Management Sdn. Bhd
  • Ramly Poultry Integrated Sdn. Bhd
  • Ramly Halal Kiosk Sdn. Bhd
  • Ramly Mokni Holding Sdn. Bhd

Konsep Francais Ramly Burger

Ramly turut mengadakan usahasama bersama penjual burger atau mereka yang ingin menjadi usahawan burger dengan menggunakan platform burger Ramly.

Kini, lebih daripada 25,000 gerai Burger Ramly ada di seluruh negara. Malah, pemborong dan pengedar produk Ramly di seluruh negara juga sudah lebih daripada 70 orang. 

Bukan sahaja di Malaysia, Ramly telah berkembang ke Singapura, Thailand, Indonesia, Myanmar, Kemboja dan Bangladesh.

Anugerah Dan Pencapaian Ramly Burger

Kredit Gambar: Ramly

Jika ditanya mengenai pencapaian, Ramly Burger boleh adalah sebuah kedai burger antarabangsa yang terkenal di Asia.

Di antara anugerah yang pernah diterima oleh Ramly adalah Anugerah Pembangunan Pelanggan (1984), Anugerah Projek Terbaik (1982), Anugerah Usahawan Jaya (1992), Anugerah Kecemerlangan Industri Halal (2016) dan banyak lagi.

Pendapatan Jualan Ramly Burger

Tahukah anda, Ramly Burger bukan sahaja memperoleh hasil jualan berjuta-juta, tetapi ianya sudah mencecah RM1 bilion pada tahun 2019. Memang luar biasa sungguh.

Kini, kilang Ramly Burger terbaru yang terletak di Pulau Indah, Selangor mampu untuk menghasilkan 5 tan produk seperti nuget, bebola daging dan daging burger hanya dalam masa 1 jam.

Tetapi adakah anda perasan bahawa selain produk runcit dan gerai tepi jalan, Ramly juga mempunyai restoran makanan segera iaitu Ramly Halal Kiosk? Ya, mesti ramai yang tidak tahu bahawa Ramly mempunyai restoran makanan segera sendiri. Melihat kepada maklumat kewangan Ramly Halal Kiosk Sdn Bhd yang berakhir 31 Disember 2021, syarikat ini mengalami kerugian sebanyak RM3 juta.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee