Menelusuri Kisah Jutawan Beras Malaysia, Faiza Bawumi

Semua orang pasti kenal dengan jenama beras Herba Ponni Taj Mahal keluaran syarikat Faiza bukan? Kita juga mesti telah familiar dengan susuk wanita yang sering muncul dikaca televisyen bagi memberi sumbangan melalui program Bersamamu TV3.

Wanita ini merupakan salah satu contoh wanita yang berjaya dalam bidang perniagaan walaupun berstatus seorang isteri dan ibu.

Dilahirkan di Mesir dengan nama Faiza Bawumi Sayed Ahmad, wanita ini mula menjejakkan kaki ke Malaysia mengikut suaminya pada tahun 1964. Pada mulanya Hajah Faiza mengaku yang dia tidak fasih untuk bertutur dalam bahasa Melayu. Tetapi setelah 3 bulan, beliau akhirnya dapat menguasai bahasa ini.

Mula Bekerja Sejak Muda

Disebabkan beliau merupakan jenis orang yang tidak tahu duduk diam, pemilik Diploma dalam bidang jahitan ini kemudiannya mengambil upah sulaman. Upah yang diambil juga tidak mahal, hanya sekitar RM4 sahaja. Beliau kemudian mencuba nasib untuk menjual rempah yang diadun sendiri di bawah jenama Bunga Raya.

Tetapi, sambutan yang diterima kurang memberangsangkan. Hasil keuntungan meniaga rempah ini telah digunakan oleh Hajah Faiza untuk membuka kedai runcitnya sendiri. Dan bermula dari sinilah idea untuk menceburkan diri dalam perniagaan beras mula timbul.

Beliau mula melakukan kajian pasaran dengan bertanya dari kedai ke kedai sama ada mereka ingin membeli beras daripadanya sekiranya beliau ingin menjualnya kelak. Feedback yang diterima pula sangat positif.

Yakin dengan keupayaan diri, wanita kental ini kemudian memohon lesen pemborong beras dan mula menjual pelbagai jenis beras seperti beras wangi, beras basmathi dan beras siam dibawah jenama Bunga Raya.

Dalam tempoh sembilan tahun, beliau telah berjaya meluaskan jaringan perniagaannya sehingga ke Johor, Melaka dan Kuala Lumpur.

Mula Bekerjasama Dan Melabur Ke Dalam Syarikat

Cuba untuk mempromosikan pemakanan sihat di negara ini, Hajah Faiza kemudian bekerjasama dengan Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk membuat kajian tentang khasiat beras ponni yang dikatakan baik untuk kesihatan terutama bagi penghidap diabetes. Hasil kajian yang diterima juga amat positif.

Beliau kemudian melabur jutaan ringgit untuk produk Taj Mahal di samping meminta hak eksklusif daripada BERNAS. Usaha yang ditabur selama ini membuahkan hasil apabila produknya mula mendapat perhatian daripada rakyat negara ini yang ingin menjaga pemakanan mereka.

Wanita yang pernah menerima anugerah Tokoh Ibu Mithali Perkim ini juga menanam impian untuk menjadi pembayar zakat terbesar di negara ini. Mungkin kerana itulah, beliau mampu untuk mencipta kejayaan sehebat ini.

Kini syarikatnya bukan sahaja menumpukan kepada pengedaran beras tetapi juga kepada produk makanan lain seperti rempah, tepung, bihun dan sebagainya. Sifatnya yang suka bekerja sehingga ke usia senja wajar dijadikan contoh oleh para belia di luar sana.

Semoga selepas ini lebih banyak ramai usahawan Bumiputera hebat yang bakal muncul di Malaysia.

Sumber Rujukan:

Jemput baca juga 5 Usahawan Wanita Malaysia Yang Berjaya untuk dapatkan lebih banyak inspirasi untuk berjaya dunia dan akhirat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.